Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

damskie siodełko

03.05.08, 19:59
    Proszę o jakieś podpowiedzi czym kierować się przy wyborze damskiego
    siodełka do górala. Obecne zniechęciło mnie do dalszej jazdy. Linki
    mile widziane:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: gosc Re: damskie siodełko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.08, 20:42
        Mam takie www.bikeonline.pl/siodelkoselleroyal8482hgblastgelavssgmeskie,produkt,403.html i jest OK (myślę że jest dostępny damski odpowiednik).
        Niestety zanim nie wypróbujesz, nie dowiesz się czy będzie wygodne dla Ciebie. W zeszłym roku któraś z firm (nie pamiętam niestety) wypożyczała siodełka do testowania na kilka dni. Poszukaj, to jest najpewniejsza droga.
        • mary.2 Re: damskie siodełko 03.05.08, 21:06
          dzięki, znalazłam damski odpowiednik, wygląda przyjaźnie
          www.bikeonline.pl/siodelkoselleroyal8482dgblastgelavssldamskie,produk
          t,462.html

> Niestety zanim nie wypróbujesz, nie dowiesz się czy będzie wygodne
          dla Ciebie.

dokładnie tego się obawiam

• nakole Re: damskie siodełko 03.05.08, 21:57
        Może takie siodelko, albo inne z tego sklepu.
        www.cyklotur.com/x_C_I__P_53115813-53010001__PZTA_0.html
        Zwróc też uwagę na szerokośc siodełka i rozstaw swoich kości
        kulszowych. Damskie siodelka maja raczej krótsze noski
      • Gość: button Re: damskie siodełko IP: *.chello.pl 03.05.08, 21:57
        > Proszę o jakieś podpowiedzi czym kierować się przy wyborze damskiego
        > siodełka do górala. Obecne zniechęciło mnie do dalszej jazdy. Linki
        > mile widziane:)

Powiedz czym zniechęciło Cię obecne siodełko, co jest w nim nie tak.

Potrzebujesz siodełko do "górala" - ok. ale do jakiej jazdy tym góralem (po
        górach (zjazdy i podjazdy)) czy po płaskim terenie, szybkiej, czy wolnej).
        Od opisu Twojego użytkowania roweru w dużej mierze zależy wybór siodełka.
        • mary.2 Re: damskie siodełko 04.05.08, 08:27
          jeżdzę głównie po ścieżkach leśnych w terenie dość zróżnicowanym z
          lekkimi pagórkami i trasach rowerowych,
          o ile na trasie rowerowej problem z moim siodełkiem jest mniejszy
          (ale jest) to po godzinnej jeździe po lesie czuję się jakbym jechała
          na rurce - siodełko jest dość wąskie i długie
          • Gość: xxx Re: damskie siodełko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 11:16
            moze kup sobie jeszcze spodenki rowerowe z wkładką (tzw. pieluchą) zawsze to
            trochę wygodniej, a jeśli nie masz agresywnego stylu jazdy to możesz pomysleć
            też o amortyzowanej sztycy np.
            www.allegro.pl/item353675588_sztyca_amortyzowana_sr_suntour_ncx_d5_model_2007_.html
            • Gość: gosc Re: damskie siodełko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.08, 12:11
              Oczywiście jeśli nie masz spodenek z wkładką, zacznij od nich - może nowe siodełko nie będzie Ci potrzebne :)
          • Gość: button Re: damskie siodełko IP: *.chello.pl 04.05.08, 15:21
            Zatem do Twojej jazdy potrzeba Ci miększego i szerszego siodełka, np. takiego:
            www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/387
            W pełni sprawdzi się w okolicznościach w jakich wykorzystujesz rower.

Może się też okazać, że generalnie jesteś nieprzywykła do roweru (bo rzadko
            jeździsz) i potrzebujesz po prostu 'rozjeżdżenia' i przyzwyczajenia się do
            siodła. Może masz niewłaściwy rozmiar ramy i zbyt duży ciężar spoczywa na pupie,
            a za mało na nogach i rękach, może to być też wpływ geometrii Twojego ciała
            podczas jazdy (zarówno wpływ samej geometrii ramy, jak i ustawienia na
            odpowiedniej wysokości siodła i kierownicy, oraz odpowiedniej odległości między
            siodłem a kierownicą (poprzez przesunięcie siodła i użycie odpowiedniego mostka)).
            Generalnie do wszystkiego można się przyzwyczaić i jeżdżąc wystarczająco długo
            na danym rowerze można być z niego zadowolonym i osiągać dobre wyniki.
            Generalnie w jeździ rekreacyjnej z elementami lekkiego terenu nie ma się co
            męczyć (szczególnie gdy jazda nieregularna) i lepiej kupić wygodne (szerokie i
            miękkie siodełko).

Powodzenia i daj znać na co się zdecydowałaś i jak się sprawuje :)
      • diafora Re: damskie siodełko 05.05.08, 11:46
        Nie wiem, co to znaczy "damskie siodełko". Jeżdżę od lat i wszystkie te
        wynalazki pt. " tylko dla pań" jakoś nie sprawdziły mi się w użyciu.
        Teoretycznie kobiety mają szerszy rozstaw kości kulszowych, ale to zależy od
        osoby. Panie w rozmiarze 34 przy 160 cm wzrostu mają je jednak osadzone bliżej
        niż panowie rozmiar 50 i 190 cm wzrostu. Wniosek - trzeba dobrać siodełko do
        własnej hm ... sempiterny. Metodą prób i błędów, niestety.
        Jeśli chodzi o adresowane do kobiet gigantyczne miękkie " kanapy" to jechałam na
        czymś takim kilka razy - i jeśli chodzi o mnie to była to totalna porażka. Nie
        dają swobody ruchu, przeszkadzają przy zmianie pozycji ( kierownica/rogi),
        powodują odparzenia i otarcia oraz ból kręgosłupa. Na szczęście przed zakupem
        udawało mi się coś takiego pożyczyć i wiem, że ta oferta jest nie dla mnie. Z
        drugiej strony nie pasują mi także modele dobrych firm, jak Max Flite Sell
        Italia czy niektóre Fizik`i. Najwygodniejszy dla mnie ( do górala i trekinga )
        jest prosty model Velo sprzed 4 lat oraz do szosowego - model SLR Sell Italia.
        Mimo, że te siodełka mają totalnie różną konstrukcję i geometrię. Oraz, nie
        ukrywam - cenę. Trudno - w tym przypadku nie decyduje głowa, tylko d...
        • tiresias Re: damskie siodełko 05.05.08, 18:20
          a ja, jak zwykle, stawiam na rewelacyjne (i dość drogie) siodła brooks. tu
          wersja dla pań:
          www.secesja.pl/do/item/FINESSE/SIODOFINESSE
          • Gość: botton Re: damskie siodełko IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:51
            cena: 769.00 PLN
            OSTRO!!!
            <szoke> :)
        • Gość: botton Re: damskie siodełko IP: *.chello.pl 05.05.08, 19:49
          Jeśli autorka pisze, że po godzinie jazdy na obecnym czuje się jak na rurce, to
          szczerze odradzałbym jej dalsze szukanie w ciemno spośród wąskich siodełek.
          Wąskie siodełko przydaje się tylko podczas stromych, technicznych zjazdów i
          podjazdów a z opisu autorki nie wynika żeby w takowych się lubowała.
          Nie wiem jak siodełko może utrudniać zmianę położenia rąk na kierownicy ale wiem
          że obtarcia może każde (wąskie/szerokie) spowodować gdy jest się nieprzywykłym...
          Wąskie sztywne siodła są sportowe/wyczynowe miękkie i szerokie rekreacyjne. Nie
          znaczy to, że na wąskim nie da się jeździć rekreacyjnie, a na szerokim pokonywać
          stromych wzniesień - byłoby tylko nieco mniej wygodnie - po co się męczyć?
        • nakole Re: damskie siodełko 05.05.08, 19:52
          Napisz, ta pierwsza wielkość czego dotyczy?

>...Panie w__rozmiarze__34 przy 160 cm wzrostu

>...panowie__rozmiar__50 i 190 cm wzrostu
      • mary.2 problem rozwiązany 06.05.08, 10:32
        Jeszcze raz dzięki za wszystkie porady...Wczoraj przestestowałam
        typowe damskie siodełko z żelem poliuretanowym f. selle royal,
        miałam możliwość zwrotu. Test trwał ponad 4 godziny - jestem
        zadowolona i mile zaskoczona. Siodełko jest niewiele szersze od
        poprzedniego, ale krótsze - jazda bez porównania:)
        • Gość: Scylla Re: problem rozwiązany IP: *.2a.pl 12.05.08, 16:41
          A czy mogłabyś podesłać linka do tego cuda? Zastanawiam się nad zmianą mojego, a
          widzę, że wymagania mamy dość podobne.
          • mary.2 Re: problem rozwiązany 14.05.08, 20:28

www.bikeonline.pl/siodelkoselleroyal8482dgblastgelavssldamskie,produkt,462.html

dokładnie takie siodełko kupiłam,w moim przypadku się sprawdziło :)
            i mogę polecić
            • Gość: Scylla Re: problem rozwiązany IP: *.2a.pl 14.05.08, 23:19
              Dzięki!
              • laenia Re: problem rozwiązany 16.05.08, 12:57
                Też szczerze polecam to siodełko, jest bardzo wygodne i dość lekkie jak na ten
                typ. Przejechałam na nim wiele kilometrów i nigdy mnie nic nie bolało, nie
                miałam też żadnych otarć, bo jest w miarę wąskie.
                • Gość: Jacu Re: problem rozwiązany IP: *.icpnet.pl 16.05.08, 19:00
                  Raptem waży tyle co 5 lekkich siodełek... istne piórko ;)

Wygoda oczywiście ważna, ale w kwestii formalnej: może jednak nie obejmujmy
                  terminem lekkie siodło ważący ponad pół kilo żelowy tapczan :D
                  • laenia Re: problem rozwiązany 16.05.08, 19:41
                    Wiadomo, że nie porównuję do lekkich siodełek! Napisałam, że jest w miarę lekkie
                    jak na ten typ, czyli jak na żelowe siodełko. W każdym razie najlżejsze z tych,
                    które mi zaproponował sprzedawca.
                  • Gość: mary.2 Re: problem rozwiązany IP: *.c201.msk.pl 16.05.08, 21:52
                    e tam...od razu żelowy tapczan - widać nie dopadła nas fobia
                    odchudzania ;)
      • Gość: x Re: damskie siodełko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.08, 08:24
        Tak jak napisali poprzednicy - spodenki z pampersem i jeździć, jeździć,
        jeździć... Przyzwyczaisz się :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka