Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rowerem do pracy - ile km ?

• Gość: miecio Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.tktelekom.pl 20.06.08, 07:15
        Mam z 6 km w jedną stronę. Zajmuje mi ok 15 min. w moim tempie.
        Zauważyłem, że nie potrafię wolno jeździć - jak siadam na rower, to muszę kręcić
        jak na wyścigu. Jestem przez to cały mokry gdy dojeżdżam. Dziś jechałem 5 min
        dłużej kontrolując się na każdym kroku i jest trochę lepiej. Niestety liczniczek
        się zepsuł więc prędkości nie podam.
      • rower-o-maniak Re: rowerem do pracy - ile km ? 21.06.08, 18:50
        seba-sch napisał:
        >
        > ile km macie do pracy, ile wam to zajmuje ?
        >

Do pracy mam nieco ponad 5km (jak jestem mocno spóźniony to na tym dystansie
        schodzę poniżej 8min:-) ), dlatego wyznaczyłem sobie okrężną trasę, trochę ponad
        14km. Przeważnie udaje mi się zejść poniżej 30min. Chyba, że mi się nie chce... ;-)
        Niestety przyznam się z bólem, że ostatnio coraz częściej zdarza mi się na te
        5km wsadzić dupsko do samochodu (dystans wzrasta wtedy do 8,6km). Widać Łódź nie
        jest aż tak mocno zakorkowana, jak W-wa... Za to infrastruktura rowerowa prawie
        nie istnieje...

P.S. I teraz tak trochę off topic: Jak wasz szef zareagował na to, kiedy
        pierwszy raz weszliście do pracy w lycra'rze i kasku? Mój zdjął okulary i
        zapytał, jak najbardziej poważnie: "Ale ma pan coś na przebranie?" :]
      • poranna-kawa Re: rowerem do pracy - ile km ? 10.06.09, 09:15
        10 km w średnio 30 minut z Bródna do Centrum.

Moi szefowie byli nieco zdziwieni na samym początku, ale teraz
        przywykli już, że z panienki w krótkiej spódniczce i na obcasach
        zamieniam się pod koniec pracy w chłopaczycę z kaskiem na głowie ;-)
        • Gość: Voyt Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: 195.8.217.* 10.06.09, 10:06
          W koncu sie zmobilizowałem i jazda.
          Co prawda nie całą trase, bo samochodem pokazuje 38 km a i godzinhy
          pracy różne.
          Do Wawy dobijam się pociągiem i z centrum na Ostrobramską mam 10-12
          km (wg. google maps), zależy od trasy. Czyli ok 40 minut spokojnej
          jazdy. W pracy tylko umywalka, ręcznik, kosmetyki i zmiana odzienia.

I spoko, tłok w busach mam w nosie, ew. korki też. :) A pociągi
          powrotne na tyle często że można gdzieś skręcić....

Pozdrawiam
          Voytek
      • columna_vertebrarum Re: rowerem do pracy - ile km ? 17.06.09, 13:58
        W najbliższym czasie prawdopodobnie przeprowadzę się do Katowic i zastanawiam się, czy tam są możliwości do jazdy na rowerze po mieście? I czy w ogóle warto? Bo na ten moment mieszkam obok Bielska-Białej i dojazd do miasta rowerem trochę mnie przeraża, jak na moje możliwości, to nie bardzo jest jak jeździć :( ale chciałabym :) chociaż chyba wtedy musiałabym sobie kupić nowy rower... zastanawiam się, czy szukać na electro.pl? Bo dużo dobrego słyszałam o oferowanym przez nich sprzęcie :)
        • robertrobert1 Re: rowerem do pracy - ile km ? 19.06.09, 22:09
          columna_vertebrarum napisała:

> W najbliższym czasie prawdopodobnie przeprowadzę się do Katowic i zastanawiam s
          > ię, czy tam są możliwości do jazdy na rowerze po mieście? I czy w ogóle warto?

Im wieksze miasto tym wieksze korki i wiekszy sens uzywania roweru. A w
          Katowicach są arunki do dojezdzania chociaż zalezy od startu-mety.
      • pppeterson Re: rowerem do pracy - ile km ? 19.06.09, 12:05
        Ja mam ok. 15 km. Jadę z Tarchomina na Powiśle. Czas przejazdu 35-40 min.
        • Gość: Zaksik Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.aster.pl 18.08.09, 18:40
          Ja jade z deotymy na domaniewska - ok 10km. rano 30min, po poludniu powrót juz 40.
          • camelosiem Re: rowerem do pracy - ile km ? 10.10.09, 14:49
            Zdesperowany korkami i coraz słabszą kondycją, od czerwca zacząłem
            przebijać się z Tarchomina na Plac Wilsona, W-wa (ok 11 km).
            Początkowo z przerwami w deszczowe dni, teraz bez wyjątku.
            Mój znak rozpoznawczy to 13-letni pomarańczowy "Giant" - Pozdrawiam
            • Gość: lolka Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.09, 19:07
              No, widzę, ze rower docenia głównie zapchana do granic możliwości
              Warszawa. A szkoda. Niestety na prowincji ;-) pokutuje skojarzenie
              rower=wioska, ewentualnie: rower=dziwak, no chyba, że rekreacyjnie.
              Sama nieodmiennie budzę zdziwienie. Dziwią mnie jednak pytania o
              prysznic. Do pracy nie jeżdżę wyczynowo, więc i lykra niepotrzebna,
              i prysznic. Wystarczy kask i klamerka przy szerokich spodniach.
              Nieocenione są też sakwy, w których kryje sie torebka i aktówka.
              • Gość: licho Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.10.09, 21:05
                > Sama nieodmiennie budzę zdziwienie.

Ja w pracy budzę podziw pomieszany z ciekawością (ciekawe, kiedy też
                jej przejdzie)
                Najpierw słyszałam 'zobaczymy, jak zacznie padać', a teraz
                słyszę 'zobaczymy, jak przyjdą mrozy'

A do pracy mam 15 km. Trasa komfortowa, bo prawie cały czas ścieżką
                rowerową.
                • stefan4 Re: rowerem do pracy - ile km ? 11.10.09, 03:15
                  licho:
                  > Ja w pracy budzę podziw pomieszany z ciekawością (ciekawe, kiedy też
                  > jej przejdzie)

A mnie nikt nie podziwia :-(
                  Wszyscy uważają za naturalne, że ja tak jeżdżę.

W dodatku nie sam, bo czasem trudno znaleźć wolne miejsce w stojakach na rowery.
                  Teraz, jesienią, łatwiej.

- Stefan
                  • Gość: licho Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.09, 09:12
                    stefan4 napisał:

> A mnie nikt nie podziwia :-(
                    > Wszyscy uważają za naturalne, że ja tak jeżdżę.

I to świadczy o normalności twojego otoczenia.
                • robertrobert1 Re: rowerem do pracy - ile km ? 11.10.09, 19:57
                  Gość portalu: licho napisał(a):

> > Sama nieodmiennie budzę zdziwienie.
                  >
                  > Ja w pracy budzę podziw pomieszany z ciekawością (ciekawe, kiedy też
                  > jej przejdzie)
                  > Najpierw słyszałam 'zobaczymy, jak zacznie padać', a teraz
                  > słyszę 'zobaczymy, jak przyjdą mrozy'

To dopiero będą się dziwić jak rano wszyscy będą dygotać i rozgrzewać się
                  poranną kawą a ty będziesz chodzić w cienkiej koszulce i będzie ci nadal gorąco.
              • robertrobert1 Re: rowerem do pracy - ile km ? 11.10.09, 19:55
                Gość portalu: lolka napisał(a):

> No, widzę, ze rower docenia głównie zapchana do granic możliwości
                > Warszawa.

Bo na rowerze trasę 10 km pokonuje sie w ciągu 30 minut a samochodem to ponad 1
                godz. Także i na trasach 20 km rower często jest szybszy.

> Niestety na prowincji ;-) pokutuje skojarzenie
                > rower=wioska, ewentualnie: rower=dziwak, no chyba, że rekreacyjnie.

Naprawdę tak jest? Przecież prowincjonalne miasteczka są tak małe, że samochodu
                często nie opłaca się wystawiać z garazu.

> Sama nieodmiennie budzę zdziwienie. Dziwią mnie jednak pytania o
                > prysznic. Do pracy nie jeżdżę wyczynowo, więc i lykra niepotrzebna,
                > i prysznic. Wystarczy kask i klamerka przy szerokich spodniach.
                > Nieocenione są też sakwy, w których kryje sie torebka i aktówka.

Zdrowe podejście.
              • elpik Re: rowerem do pracy - ile km ? 12.10.09, 08:24
                Bo potrzebne jest chyba przekroczenie pewnej masy krytycznej wkurzenia na korki. Mnie do przesiadki na rower zmotywowały remonty powodujące potężne korki - a później już tak zostało.
                Do pracy ok 30 km.
                • bearowaty Re: rowerem do pracy - ile km ? 14.10.09, 11:27
                  9,8 w jedną stronę :0)
                  poprzednio miałem 22,5 :0) to jeździłem 2 -3 razy w tygodniu, teraz śmigam
                  codziennie, planuję przez cały rok, ale się zobaczy.
                  rowerem jadę ok. 25 minut, zbiorkomem ok. 40 - 50, samochodem 15min - 1h :0)
              • skuter70 Re: rowerem do pracy - ile km ? 12.10.09, 11:20
                > Warszawa. A szkoda. Niestety na prowincji ;-)pokutuje skojarzenie
                > rower=wioska, ewentualnie: rower=dziwak,

proponuje wystawić nos poza stolice - na "prowincji" rower jest tak
                zwykłym srodkiem transportu, że nikt nie odczuwa potrzeby chwalenia
                sie nim na forach internetowych:)
                • Gość: haan Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.09, 11:00
                  hehe,zgadzam się:) Dryfuję między Krakowem a "prowincją" i muszę
                  powiedzieć, że jeśli tylko pogoda sprzyja to aż roi się u nas od
                  rowerzystów. Tych amatorów i tych w profesjonalnych strojach i kaskach.
                  Obciach to był jeździć składakiem;) Teraz nawet niedrogi rower nie jest
                  źle postrzegany
                  • klemenko Re: rowerem do pracy - ile km ? 29.10.09, 12:54
                    8 km, głównie po śmieszce, ale czas wychodzi dość długi, 25-28
                    minut, bo często trzeba stać na światłach.
              • Gość: Mrord Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.10, 08:41
                Nie przyszło Ci do główki, że "prowincja" być może nie udziela się na
                tym forum? Nawiasem mówiąc skąd wiesz jakie kto ma skojarzenia na
                "prowincji" i co rozumiesz pod pojęciem "prowincji"? Wszystko poza
                granicami administracyjnymi Warszawy? <lol>
      • Gość: Czarek Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: 193.109.212.* 22.02.10, 16:16
        Jeżdżę od marca do listopada.Dziennie 48 km co zajmuje około 1,5
        godz.
        • Gość: obserwator Re: rowerem do pracy - ile km ? IP: *.net.stream.pl 22.02.10, 19:06
          Mam nadzieje że nie w garniturze. 32km/h to prędkość niczego sobie.Musisz kochać
          tą pracę.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka