Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem ?

04.06.09, 11:04
    i jakie odległości pokonujecie ?

Pytam z ciekawości, ponieważ zauważyłam wzrost liczby mijających
    mnie codziennie rano rowerzystów :-)

U mnie to 10 km w jedną stronę.
    Obserwuj wątek
      • kingfish79 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 11:13
        Mam tylko 5 km w jedna strone ale przynajmniej nie musze wczesnie wstawac :) No
        i jestem duzo szybciej niz samochodem czy autobusem.

Do poprzedniej pracy mialem 21km i jezdzilem 2-3razy w tygodniu, bo nie zawsze
        mialem na to czas.
        • seba-sch Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 12:02
          ja mam 21km w jedną stronę jeżdżę marzec-listopad prawie codziennie,
          zimą staram się 2 x w tygodniu aby zupełnie nie wyjść z formy.

idealne rozwiązanie gdy nie ma czasu w tygodniu na treningi, po
          prostu trzeba jechać do pracy i już :)

• Gość: Smak Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 12:52
            To musi byc smiertelnie nudne jechac 500x w roku ta sama trase. Chyba bym sobie
            w leb strzelil.

> ja mam 21km w jedną stronę jeżdżę marzec-listopad prawie codziennie,
            > zimą staram się 2 x w tygodniu aby zupełnie nie wyjść z formy.
            • robertrobert1 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 21:13
              Gość portalu: Smak napisał(a):

> To musi byc smiertelnie nudne jechac 500x w roku ta sama trase. Chyba bym sobie
              > w leb strzelil.
              >
              > > ja mam 21km w jedną stronę jeżdżę marzec-listopad prawie codziennie,

Tak sie składa, ze moja trasa jest zróznicowana: korona wału ziemnego, las
              Kabacki, szutrowe drogi Wilanowa, droga lokalna do Powsina więc krajobraz się
              zmienia a dojazd traktuje jako trening. Dzięki temu po przybyciu do domu mogę
              się zając sprawami domowymi i nie tracić czasu na trzymanie formy.
              > > zimą staram się 2 x w tygodniu aby zupełnie nie wyjść z formy.
            • bikestats.pl śmiertelnie nudne 05.06.09, 18:56
              To musi być śmiertelnie nudne jeździć 500 razy w roku tą samą
              trasą...samochodem/tramwajem/pociągiem.

To musi być śmiertelnie nudne być takim smutnym człowiekiem, żeby mając 500
              okazji w roku do pojechania nową trasą jeździ się tą samą...

pozdr,
          • robertrobert1 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 21:10
            Ja mam podobnie: 21,5 km
      • poranna-kawa Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 13:05
        Podziwiam ... 21 km :-)

Nudne ? wcale ... Tak naprawdę każdy sport, gdyby patrzeć na to pod
        takim kątem - byłby śmiertelnie nudny ! Liczy się zamiłowanie,
        czasami chęć pobicia własnych rekordów. Można też przecież zmieniać
        trasę dojazdów. Ja do pracy mogę jechać dwoma różnymi mostami i
        kilkunastoma różnymi ulicami do wyboru :-)
        • bikestats.pl Zgadza się! Wcale nie nudne:) 05.06.09, 18:58
          Popieram w całej rozciągłości:)

Nudne to musi być stanie w korkach.
          Jazda na rowerze nawet tą samą trasą nie musi być nudna:)

pozdr,
      • Gość: Steppenwolf Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: 62.29.248.* 04.06.09, 13:33
        No pewnie, że jeżdżę. Mam tylko nieco ponad 5 km, ale wychodzę z
        domu o 7.35., na autobus musiałbym już o 7.15. 20 minut każdego
        ranka? Bezcenne.
        Najlepsze jest to, że nie mam termometru w domu i któregoś
        styczniowego dnia, gdy wszedłem do pokoju ludzie krzyknęli, że chyba
        zgłupiałem, bo jechałem rowerem przy -17. A ja po prostu nie
        wiedziałem. I wiecie co? Nie było mi zimno :-)
        • kingfish79 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 13:45
          przy temp. rzedu -17 liczniki lubia zamarzac :-)) ale i tak jest fajnie
      • dr_olek Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 14:25
        Kiedyś jeździłem 10 km do pracy teraz ok. 5. Nudne? A kto powiedział, że trzeba
        wybierać tę samą trasę?
        • Gość: Steppenwolf Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: 62.29.248.* 04.06.09, 14:58
          A jeśli o nudę chodzi: czy nie jest jeszcze nudniejsze jeżdżenie tym
          samym autobusem?
          • Gość: bOb Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.acn.waw.pl 04.06.09, 15:58
            na rowerze nie mozna czytac ksiazek :-))))a w kazdym razie jest trudno.
            • robertrobert1 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 21:19
              Autobus ma swoje zalety ale przy 2 przystankach czyli 2-3 km za dużo książki się
              nie przeczyta a przy dystansach 20 km to podróż autobusem by zajmowała zbyt
              wiele czasu ( przy 3-4 przesiadkach).
            • dr_olek Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 23:25
              Zgadza się. To chyba jedyna wada roweru, tym niemniej ja wciąż wolę rower,
              szczególnie że na nic się nie trzeba śpieszyć :)
      • Gość: marcin Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.09, 16:13
        Ja zacząłem półtora tygodnia temu jeździć do szkoly, mam 3km(malutko, ale zawsze troche sportu z rana się przydaje), a jade 4min :D, gdybym jeździł autobusem musiałbym wychodzić o 7:36, a tak o 7:50, najlepsze jest jak wyprzedzam kierowców stojących na drodze w korku :p
        • stefan4 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 04.06.09, 16:28
          marcin:
          > mam 3km [...], a jade 4min
          [...]
          > najlepsze jest jak wyprzedzam kierowców stojących na drodze w korku

Ciągniesz 45 km/h po zakorkowanej ulicy?! Policz jeszcze raz te kilometry i te
          minuty. Jeśli Ci wyjdzie np. 2.5km i 5 min. (czyli 30 km/h), to uwierzę.

- Stefan
          • Gość: kwaśny Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 08:35
            Zamieniłem auto na rower - autem 4 km, a rowerem przez las 5,5 km - zawsze jadę
            lasem. Trwa to 15-20 minut :). Zimą odpuszczam sobie rower.
            • stefan4 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 05.06.09, 12:13
              kwaśny:
              > autem 4 km, a rowerem przez las 5,5 km - zawsze jadę
              > lasem.

To ja na odwrót: polną drogą i lasem 6 km; a ulicami (tak muszę w zimie) 8 km.
              W dodatku na jednej z tych ulic jest zawsze wielki korek a chodniki są
              symboliczne i do jazdy rowerem nadają się słabo.

- Stefan
      • ozg-a46 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 05.06.09, 09:38
        3,5 km w jedną stronę,bez względu na pogodę i porę
        roku,zima,jesień,plucha,mróz też:) już tak kilka lat:PPP
        • Gość: j Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.09, 11:56
          20-23km w jedną stronę (zależy od trasy). Asfalt (momentami bardzo polski
          asfalt....), żużel, las. Kwiecień - październik. Od 3 do 5 razy w tyg. Ostatnio
          nawet zdarza mi się zamykać w godzinie. Zajawka straszna. Muły pracują - mózg
          odpoczywa. Nuda?! Klimat nie pozwala na nudę:-) Wrócić do normalnej wagi po 5
          latach siedzenia na d...-bezcenne.
      • mallard Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 05.06.09, 11:45
        poranna-kawa napisała:

> U mnie to 10 km w jedną stronę.

U mnie niestety tylko 3... :(
        • bikestats.pl Coraz gorzej 05.06.09, 19:00
          U mnie teraz też tylko 3 z hakiem. Kiedyś było 9 w jedną stronę, potem 7, a
          teraz? 3.5km Co będzie później, strach się bać ;p
      • radababa Po Polach Mokotowskich - do czasu 05.06.09, 12:10
        Uwaga! Mieszkańcy Warszawy i miłośnicy zieleni! Weźmy udział we wspólnej akcji
        obrony Pól Mokotowskich przed rozsprzedaniem ich prywatnym inwestorom! Czas na
        wspólne działanie – wejdźcie i przyłączcie się. Akcja wspierana przez Gazetę i
        TVN –
        naspolke.pl/norki/widok/55/ratujmy_pola_mokotowskie_serce_naszej_warszawy
      • Gość: adam Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: 212.244.68.* 05.06.09, 12:25
        Ja mam tylko 3 km do pracy ale jeżdze cały rok bez względu na pogode
        ale za to w niedziele jak jest sprzyjająca pogoda to pokonuje 60 do
        100 kilometrów
      • Gość: vietto Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.ghnet.pl 05.06.09, 12:44
        Jeżdżę tylko w bezdeszczowe dni /no, chyba że mnie złapie w powrotnej drodze/ od
        kwietnia do października. 9,5 km w jedną stronę. Borek, Ruczaj, Zakrzówek,
        Błonia, rejon Czarnowiejskiej. Na szczęście boczne uliczki, zero ruchu, tereny
        zielone, wały nad Wisłą, deptak wzdłuż Błoń. Fragmenty z dużym ruchem - może
        200 m. Czasowo od wyjścia z domu do zaparkowania w pracy - 27,28 minut. Jadąc
        tramwajem i autobusem tracę w najbardziej optymalnym wariancie /brak korków/
        około 45 minut. Ale często bywa, że i godzina nie wystarcza. No i ten tłok i
        zaduch.
        • sledzik4 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 05.06.09, 15:25
          W prostej linii 2 km.
          Najkrótsza - bezpieczna - trasa = 4 km.
          "Udaje" mi się ją pokonać kilka razy w roku.
          Przeważnie jak pada deszcz lub napada dużo świeżego puchu.
          Jednak przed pracą pokonuję - najczęściej - dwadzieścia kilka kilometrów. Bywają dni, że jest powyżej 30-stu a raz w tym roku nawet 45 km. :) Po pracy, różnie to bywa. Najczęściej jest to 12 do 14 km.

• Gość: ffrodo Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: 195.47.201.* 05.06.09, 15:51
            na trasie pogoda zmienną jest, co z przebraniem w ciuchy do pracy
            • sonieczka600 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 05.06.09, 20:49
              ja jezdzilam do szkoly na rowerze. mam do pokonania ok. 10 km, ale ja
              nie lubie jezdzic w zla pogode, a po rowerze najchetniej wzielabym
              prysznic. duzo chetniej jezdze w pogodne dni razem ze znajomymi.
              umawiamy sie na www.naspolke.pl i wspolnie przemierzamy warszawe :D
            • robertrobert1 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 06.06.09, 22:15
              Gość portalu: ffrodo napisał(a):

> na trasie pogoda zmienną jest, co z przebraniem w ciuchy do pracy

Można wozić ze sobą w sakwie albo mieć dyżurne w pracy. Akurat to jest
              najmniejszy problem.
      • poranna-kawa Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 06.06.09, 09:26
        "na trasie pogoda zmienną jest, co z przebraniem w ciuchy do pracy"

Przyjeżdżam kilka minut wcześniej do pracy, biorę prysznic i przebieram się w służbowe ubranie, które wiozę w plecaku :-)
        • marzena.sa Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 06.06.09, 13:57
          jeżdżę, codziennie .. cały rok :)
      • Gość: ukaz Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: *.rev.km-net.pl 06.06.09, 19:35
        ja pokonuje dziennie 30 km w jedną stronę,miesięcznie robię ok 1200-1500km ale
        to moje hobby wiec niema co się dziwić inni robią znacznie więcej :)
        • czik-k Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 07.06.09, 15:12
          ja osobiście nie jeżdżę, ale wielu moich znajomych tak, i niektórzy
          pokonują spore odległości. oczywiście o wiele przyjemniej jest
          jeździć razem, jeden mój kolega dał ogłoszenie na www.napolke.pl i
          od tego czasu już nie musi sam dojeżdżać spod Warszawy
      • Gość: marines Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem IP: 83.238.44.* 08.06.09, 16:04
        12,5 km w jedną stronę - 28-38 minut w zależności od wiatru i nastroju
        (zazwyczaj 30-33min) - czemu tak wolno? bo jakbym nie jechał to zawsze mam
        pierwsze pół pod górkę, a w drugiej połowie relaksuję się - czasem z V chwilową
        do 50 ;))
        A jeżdżę codziennie jak tylko nie ma mrozu/śniegu - kiedyś wywinąłem orła na
        lodzie i mam uraz.

pozdrower

P.s. Absolutnie najszybszy wariant autobusem z dojściem na niego i przesiadką to
        40 min
      • alabama8 Re: kto z Was jeździ codziennie do pracy rowerem 09.06.09, 11:22
        Ze dwa kilometry w jedną stronę (do pociągu). Chciałoby się więcej,
        ale to równałoby się przejazdowi przez całą długość warszawskich
        Aleji Jerozolimskich (mały pikuś że daleko) większy pikuś że
        niebezpiecznie.
        Ale dla pocieszenia jeżdżę cały rok na okrągło, nawet przy minus
        17', w deszczu i w śniegu. I faktycznie - wcale nie jest zimno. Taki
        nigdy nie kończący się sezon.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka