Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kostka na ścieżkach rowerowych

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 14:17
    Dlaczego w naszym kraju większość ścieżek rowerowych jest wyłożona kostką brukową? Czy kostka jest tańsza od innych alternatywnych materiałów?
    Obserwuj wątek
      • Gość: adasq Re: Kostka na ścieżkach rowerowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.09, 15:04
        nie nie jest tańsza. i alejki z kostki mają tę cudowną własność, że
        można je bezprzerwy poprawiać i poprawiać i poprawiać i ....
        • Gość: drobo Re: Kostka na ścieżkach rowerowych IP: *.petrus.pl 22.07.09, 15:20
          więc tak: Pierwszy Znajomy Królika ma fabryczkę kostki. Drugi Znajomy Królika ma
          firmę układającą kostkę. Obydwaj Znajomi chętnie zrewanżują się Królikowi za
          ustawienie przetargu. W efekcie mamy nawierzchnię z kostki - z natury droższą i
          zdecydowanie gorszej jakości, niż ścieżka bitumiczna...
          • h_hornblower dzięki tej kostce... 22.07.09, 16:41
            ... mamy namiastkę wyscigu Paris-Roubaix (morderczy klasyk we
            Francji - liczne odcinki po bruku) bez potrzeby wyjazdu do Francji :)

A na powaznie to koło mnie (w stolicy) robią już nowe ściezki z
            bitumika.

pzdr
            horny
            • Gość: drobo Re: dzięki tej kostce... IP: *.petrus.pl 22.07.09, 18:33
              oczywiście - już w wielu miastach przyjmuje się - i egzekwuje podczas budowy -
              wysokie standardy projektowe dla dróg rowerowych. Jednak nadal kostka Downa -
              często fazowana - jest ulubionym materiałem na nawierzchnię. Sam miałem okazję
              usłyszeć od burgemajstra 40-to tysięcznego miasta, że nigdzie "z zasady" nie
              kładzie się nawierzchni bitumicznej na drogach rowerowych na terenie miasta, bo
              "infrastruktura podziemna, a kostkę łatwiej rozebrać w razie awarii"... No
              faktycznie - poprute i byle jak połatane po awariach jezdnie dla aut świadczą,
              że powinny one być też z bruku...
              • Gość: xxx Re: dzięki tej kostce... IP: 195.68.31.* 22.07.09, 22:34
                jeszcze lepszy jest zużel wielkopiecowy :-(
                • tiresias Re: dzięki tej kostce... 23.07.09, 09:43
                  najlepsze sa odpady z elektrowni nuklearnych. a w nocy taka ścieżka zielonkawym
                  światłem by sobie świeciła, bajecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka