Dodaj do ulubionych

Wymowa "R"

25.05.13, 23:02
Nie "upominam" o to r. Corka ma 4,5 i w niemieckim wymawia r bezblednie, w polskim to nadal "L"
Kiedy dzieci "musza" poprawnie wymawiac ta gloske? Coraz czesciej slysze u niej "rolowanie" nie wiem, ja, to opisac, tak jakby chciala na sile sie nauczyc poprawnie wymawiac to polskie r.
Jak pomoc? Logopeda? czy to w ogole placone jest przez kase chorych? cwieczenia z netu, choc to wiem, ze moze tez zaszkodzic..

prosze o rade
Obserwuj wątek
    • mei3 Re: Wymowa "R" 26.05.13, 00:55
      kaskahh napisała:

> Nie "upominam" o to r. Corka ma 4,5 i w niemieckim wymawia r bezblednie, w pols
      > kim to nadal "L"
      > Kiedy dzieci "musza" poprawnie wymawiac ta gloske? Coraz czesciej slysze u niej
      > "rolowanie" nie wiem, ja, to opisac, tak jakby chciala na sile sie nauczyc pop
      > rawnie wymawiac to polskie r.
      > Jak pomoc? Logopeda? czy to w ogole placone jest przez kase chorych? cwieczeni
      > a z netu, choc to wiem, ze moze tez zaszkodzic..

cwiczenia raczej nie zaszkodza, najwyzej zrobia burze w mozgu, chodzi o naturalnosc w zastosowaniu, tego nie uzyskasz metoda cwiczen.

> prosze o rade

kasa chorych na pewno nie sfinansuje ci nauki polskiego r.
      To najtrudniejszta gloska polska, na ktora dziecko teoretycznie podobno ma czas spokojnie do 6 lat. Moj syn ma 8 i tez jeszcze nie mowi. Jest po logopedzie 6 mies. terapii niemieckiej, ale nie z powodu r tylko innych glosek niemieckich.
      Powiem tak, odkad zaczal chodzic do szkoly, wszystko nagle przeszlo. Nagle zaczal super mowic. Polskiego r dalej nie mowi, leluje, co najwyzej jak patrzy na mnie to sie postara, mowi niemieckie (gardlowe) - r. Czasem uda mu sie powiedziec poprawnie, ale i tak nie jest to typowo polskie rrrrr.
      Pokladam wielka nadzieje w polkoloniach w Polsce, na ktore
      go wlasnie zapisalam. Bedzie chodzil 2 tygodnie. Zdecydowalam, ze nie jade/lece w tym roku na "poludnie", bo chce, zeby moje dziecko spedzilo max czasu w Polsce, mowiac po polsku. Juz sie ciesze na Tour po Polsce, a mam w planie wiele....wink Caly miesiac.
      • mei3 Re: Wymowa "R" 26.05.13, 01:32
        ja tez cwicze z dzieckiem, ale przyznam, ze czasem trace nadzieje, co najwyzej bedzie mowil niemieckie r...
        Chociaz czasem mu sie udaje, czasem zostaje przy L - jak mu sie nie chce.
        Moze zanim zaczniesz cwiczyc z tak malym dzieckiem, to przygotuj sie do cwiczen:

www.przedszkola.malopolska.pl/logopeda/wymowa_r.html

Innaczej dziecko sie zniecheci, jak kazesz mu wymawiac konkretne wyrazy, czy nawe zdania.
    • zojka33 Re: Wymowa "R" 26.05.13, 01:48
      Podobno nie nalezy sie o to R upominac i do 6 roku zycia zamienianie go na L jest normalne. Nieumiejetnie zastosowane cwiczenia, szczegolnie jesli sa za wczesnie i aparat mowy nie jest gotowy, moga podobno zaszkodzic. Moim zdaniem polskie R, jesli nie pojawi sie samoistnie, powinien wywolywac polski logopeda.
      Zajrzyj tu:
      bilingualznaczydwujezyczny.blogspot.fr/2013/04/jezykowa-histora-talkusi-czesc-szosta.html
      oraz tu:
      bilingualznaczydwujezyczny.blogspot.fr/search/label/wymowa%20dziecka%20dwuj%C4%99zycznego
      To blog prowadzony przez polska logopedke w Anglii, jej syn ma 5 lat, tez mowi L zamiast R ale ona na razie czeka i nic z tym nie robi. Co ciekawe - ona prowadzi terapie logopedyczna polskich dzieci przez skypa, mozna sie u niej skonsultowac, z tym ze dzieci od 5-ciu lat.
    • kaskahh Re: Wymowa "R" 26.05.13, 09:32
      Dziekuje wam za linki. Wiem ze to trudna gloska, ale ona tak jak pisalam specjalnie roluje, a czytalam ze lepiej mowic L niz to rolujace francuskie R.

czas ma, ale juz chyba sama by chciala...
      poczytam i sprobuje cwiczeniami.
      • niedosniona Re: Wymowa "R" 08.06.13, 19:02
        Kasia,

ona ma jeszcze czas. Mówi już [sz], [ż], [cz] i [dż] polskie? Jak mówi [l]?? Tzn. czy dotyka czubkiem języka do dziąseł/górnych zębów czy środek języka ma przy górnych, a koniuszek przy dolnych zębach?? To wszystko jest ważne, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie wink

Polska logopedia nie jest refundowana przez kasę chorych. Zgadnij skąd wiem?tongue_out

Pozdrawiam!
        • kaskahh Re: Wymowa "R" 08.06.13, 19:46
          jeju, ze tez nie spytalam na innym forumwink

dziekuje, musze poobserwowac, bo nie wiem, czy dotyka i w ogolesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka