Dodaj do ulubionych

do laemmchen79

27.09.14, 20:57
wnioskuje ze jestes z Berlina? Pytalas sie o zajecia w jezyku polskim. Oprocz oswiaty od niedawna sa zajecia w sobote w VHS w Lichterfelde na Goethestraße. Sa 3 grupy wiekowe, 2-4 lata od 10.00, 4-6 od 11.15 i potem starsze dzieci od 6 do 8 lat. Zobacz sobie w necie, mimo, ze sie zaczelo dwa tygodnie temu, miejsca zdajsie jeszcze sa.

Obserwuj wątek
    • laemmchen79 Re: do laemmchen79 27.09.14, 21:07
      dzięki mali-nki za informację, ale nie jestem z Berlina (od nas to ponad 300 km), szukam przykładów tworzenia w Niemczech przy szkołach publicznych lekcji polskiego jako języka pochodzenia - potrzebuję informacji,
      - w oparciu o jakie podstawy prawne takie lekcje zapewniono,
      - w jaki sposób lekcje są finansowane,
      - czy informacja o uczęszczaniu na lekcje i oceny pojawiają się na niemieckim świadectwie,
      - jakie kwalifikacje musi mieć nauczyciel,
      - z jakiego programu nauczania korzysta
      - czy urzędy wyznaczyły grupie liczbę minimalną dzieci, od której takie zajęcia stały się możliwe

Tu, gdzie mieszkamy (Greifswald na Pomorzu) nie ma żadnych struktur polonijnych i wszystko musimy tworzyć kompletnie od zera. Jest wprawdzie parę polskich rodzin, które w przypadku, gdyby takie lekcje mogłyby się odbywać, chyba posłałyby swoje dzieci na zajęcia. Powiat w swojej liście priorytetów polityki edukacyjnej ustanowił nauczanie polskiego jako obcego i języka pochodzenia na 5. miejscu, więc myślę, że warto powalczyć o wprowadzenie takich zajęcia i dla naszych dzieci, ale ponieważ zaczynam (y???) od kompletnego zera (najprawdopodobniej na terenie całego landu nie ma jeszcze zajęć tego typu), więc nastawiam się na długą drogę i potrzebne mi są przykłady z innych miejsc, gdzie wdrożenie takich zajęć się powiodło.
    • mali-nki Re: do laemmchen79 28.09.14, 07:59
      a to faktycznie masz prace u podstaw!

ja wlasnie zabieram sie do zbierania informacji na ten temat ale co do Berlina. Mianowicie moja najstarsze corka zaczela gimnazjum ( 7 klasa) i obiecalam dyrektorce tej szkoly, ze sie dowiem, jak mozna sfinansowac takie lekcje dla takich dzieci jak moja corka ale takze dla dzieci niemieckich, ktore sa zainteresowane jezykiem. Swego czasu Premier Brandenburgii Woidke wypowiadal sie, ze chce sie zaangazowac w rozpowszechnianie kultury i jezyka polskiego w Brandengurii i Berlinie. Musze to sprawdzic jak dotrzec do finansow.
      • mali-nki Re: do laemmchen79 28.09.14, 08:00
        moze pierwszym krokiem byloby VHS? Przez nie sfinansowac zajecia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka