Dodaj do ulubionych

Ubytek tęczówki?

22.01.11, 20:05
Z góry przepraszam, jeśli powielam pytanie. Nasz synek (obecnie 9 miesięcy) ma zdiagnozowaną wadę wzroku (+8 w obu oczach). Poza tym jest obciążony wadą genetyczną. Jakieś dwa tygodnie temu zauważyłam, że jedna jego źrenica zmieniła kształt i wygląda jak łezka. Mąż twierdził, że mały ma tak od urodzenia, ale ja dzisiaj przejrzałam zdjęcia sprzed miesiąca i wtedy źrenica była normalna. Co to może oznaczać? Oczywiście zabiorę go do okulisty, ale może ktoś z Was wie, co to może być? Przychodzi mi do głowy ubytek tęczówki, ale to przecież jest wada wrodzona. Mogła się dopiero teraz ujawnić? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie. Asia
Obserwuj wątek
    • malgosie-krakow Re: Ubytek tęczówki? 22.01.11, 23:16
      Witaj Aniu. Takie zmiany kształtu źrenicy mogą być spowodowane np. jakimś stanem zapalnym w oku. U mojej córeczki źrenica zmieniła kształt po operacji i stała się eliptyczna. Później właśnie stan zapalny i zrosty spowodowały całkowite zarośnięcie. Koniecznie idź do lekarza. Może wystarczy podawanie atropiny bądź tropamidu. Niestety nie wiem. A czy źrenica zmienia wielkość pod wpływem światła? Przyjrzyj się, bo to też ważne.
      • asiq83 Re: Ubytek tęczówki? 23.01.11, 11:12
        Bardzo dziękuję za odpowiedź. U Kuby to się stało w czasie pobytu w szpitalu z powodu zapalenia płuc. Po prostu któregoś dnia zauważyłam tę zmianę. Nie przypominam sobie, żeby coś sobie w to oczko zrobił, albo dostał się do niego jakiś lek. Źrenica normalnie reaguje na światło, jak przedtem, tylko ma taki właśnie dziwny kształt. Dziecko też zachowuje się zupełnie normalnie. Nie trze oczka ani nic z tych rzeczy. Zajęłabym się tym już wcześniej, ale mąż upierał się, że to już tak było a dopiero wczoraj przyszło mi do głowy, żeby przejrzeć zdjęcia... Jestem bardzo zaniepokojona, bo nasz syn jest obciążony wieloma wadami i ciągle coś nowego wychodzi... Wczoraj kontaktowałam się z naszą okulistką. Mamy wizytę we wtorek. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Asia
        • asiq83 Re: Ubytek tęczówki? 23.01.11, 11:13
          Jeszcze jedno, co to znaczy całkowite zarośnięcie u Twojej córeczki?
    • malgosie-krakow Re: Ubytek tęczówki? 23.01.11, 11:59
      Źrenica całkowicie zarosła zmniejszyła i wogóle nie zmieniała wielkości. Trudno było ją dojrzeć wyglądała jak główka od szpilki. Byłam załamana. Myślałam, że mała nie będzie widziała na toczko. Udało się zrobić operację i zrekonstruować źrenicę. Jest zniekształona i ma stałą szerokość ale najważniejsze, że Dusia widzi.
      Pozdrawiam
      • izi66 Re: Ubytek tęczówki? 23.01.11, 22:13
        Cześć,
        już pisałam o tym w innym wątku. Moja 8 miesięczna córcia ma jaskrę wrodzoną i w jednym oczku ma zwężoną i przesuniętą źrenicę. wiem, że na pewno tą źrenicę można poprawić to nazywa się fachowo "plastyka źrenicy" i takie operacje wykonuje prywatnie prof. Prost z Warszawy. Musiałabyś pojechać do niego na konsultację. Oto namiary:

Prof. dr med. Marek Prost
        Dr med. Ewa Oleszczyńska – Prost
        04-603 WARSZAWA-ANIN
        ul. Hertza 9
        tel/fax 022 815 20 09
        Rejestracja pacjentów odbywa się telefonicznie pod nr tel. (0-22) 815-20-09
        w dniach: poniedziałek, środa, piątek w godz. 8-20 wtorek, czwartek w godz. 14-21
        www.okulistykadziecieca.pl/
        Pozdrawiam
        • asiq83 Re: Ubytek tęczówki? 24.01.11, 11:28
          Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi i namiary.
          Na jutro jesteśmy umówieni do okulisty. Zobaczymy co powie.
          Pozdrawiam.
          Asia
    • asiq83 Re: Ubytek tęczówki? 26.01.11, 08:42
      Witam ponownie. Jesteśmy już po wizycie u okulisty. Zdaję relację, może komuś się później przydadzą informacje. Otóż, okulistka stwierdziła wrodzony ubytek tęczówki, ale w środku w oku wszystko jest ok, więc ta źrenica w żaden sposób nie wpłynie na widzenie małego. Taka jego uroda. A dlaczego wcześniej tego nie było? Prawdopodobnie (tak stwierdziła Pani Doktor) źrenice były tak małe, że nikt, nawet ona tego nie widziała wcześniej. Tak więc, chyba dobre wieści :) Pozdrawiam. Asia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka