Dodaj do ulubionych

Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawności)

13.02.11, 22:45
Witam Kochani,
czy możecie mi podpowiedzieć jak rozliczyć PIT, gdy dziecko posiada orzeczenie o niepełnosprawności? Patrycja urodziła się w maju, orzeczenie mamy od września. Od momentu uzyskania orzeczenia czyli od września 2010r. do grudnia 2010r. posiadamy tylko faktury VAT na paliwo na dojazdy na rehabilitację wzrokową oraz różne konsultacje okulistyczne. Leki czyli krople mamy b. tanie, więc nie brałam na nie faktur. Środków optycznych też narazie nie posiadamy. W rozliczeniu dojdzie Nam jeszcze ulga prorodzinna czyli za dziecko.
Z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • izi66 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 13.02.11, 22:58
      Czy muszę mieć zaświadczenie z ośrodka rehabilitacji, że do nich jeżdżę i tam dziecko jest rehabilitowane? Czy sama faktura VAT za paliwo wystarcz? Dziękuję za odp., bo jestem laikiem w tych sprawach
      • ella_nl Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 15.02.11, 14:11
        Witaj!
        ja też dojeżdżam na reha więc wiem mniej więcej jak to wyglądało. Księgowa pytała, czy mamy własne auto osobowe, ja mam, więc z tego tytuły odliczała mi koszty dojazdu na reha (żadne faktury nie były potrzebne). Nie wiem jaka jest poprawna nazwa, ale tu chodzi o dojazd na reha własnym autem. Było tego chyba z 300 zł, ale tej kwoty nie jestem pewna.
        Pozdrawiam.
        • anna.ja27 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 18.02.11, 08:44
          Witam tak za dojazdy na rechabilitacje i do lekarzy własnym autem jest do odliczenia 2280 zl to jest jakies 400 zł , plus faktóry za wizyty , okulary ,
          • urszulka28 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 18.02.11, 21:35
            Ja odliczam już kilka lat ;jest to około 2000 zł i dostaniesz tyle na rękę;poproś w urzędzie o broszurkę razem z pitami i tam krok po kroku wszystko jest napisane.
            • anna.ja27 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 11:00
              Witam czy możesz powiedzieć co dokładnie odliczasz ? bo az mi sie nie chce wierzyc że az 2tys zł na ręke ale za co dokładnie? możesz mi napisac wszystko bede wdzieczna pozdrawiam
              • urszulka28 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 15:25
                Broszurka informacyjna do załącznika PIT /O
                składanego wraz z zeznaniem PIT-28,PIt-36 lub PIT 37 za rok 2010 pod jedną z kropeczek jest napisane dokładnie ,że na ten rok suma nie może przekroczyć 2.280zł(używanie samochodu osobowego podatnika mającego na utrzymaniu dzieci niepełnosprawne ,które nie ukończyły 16 roku życia do potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo -rehabilitacyjne -w wysokości nie przekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł.
                annao.ja27 -przeanalizuj ,jest to dużo ale ile pieniędzy wylewasz na paliwo za każdym razem jak jedziesz-u nas jeden wyjazd to ok 300zł razem z soczewkami;a wyjazdów masz dużo przecież w ciągu roku i jak dali ci takie orzeczenie to znaczy ,że liczą się z tym ,że trzeba zwrócić chociaż część pieniędzy;chyba ,że nie dojeżdżasz i mogą sprawdzić wtedy ale nie wiem jak to wtedy jest;mnie nie sprawdzali ale mam orzeczenie i do kliniki mamy ponad 200 km także należy się to biorę:))))Sprawdź i sama zobaczysz pierwszy raz też byłam w szoku ,ale tak jest ;a jeszcze chyba ,że dochody przekraczają pewna sumę ale musisz dokładnie sama to sprawdzić w broszurce jest wszystko :)
                pozdrawiam
                • anna.ja27 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 15:32
                  dziekuje bardzo ,no my bardzo duzo jezdzimy nawet wiecej niz 200 km z bydgoszczy do łodzi i warszawy , okulary koszt ok 500 zł wizyty róznie ...także fajnie jak tak idzie tylko nie mamy faktur za paliwo ...? ale z tego co wiem nie potrzeba ,a jakby co dowód mozna załatwic że bylismy ...dziekuje bardzo
                  • urszulka28 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 16:29
                    Cieszę się ,że mogłam pomóc;a zasiłek co miesiąc 153 zł dostajesz , bo to co innego?
                    • anna.ja27 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 18:06
                      zasiłek i świadczenia 520 zł to co miesiąc dostaje ,bo zajmuje sie synkiem i zwolniłam sie rok temu z pracy ....więc odlicza się 1100 zł za dziecko ,okulary wizyty i dojazdy to pewnie wydzie wszystko koło 2 tys ...z pita czekam teraz na odpowiedz z fundacji "zdazyc z pomoca " qale bardzo długo to trwa juz z 5 tydzień ..
                      • izi66 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 18:28
                        A czemu chcesz zapisać synka do fundacji? Będziesz potrzebowała pieniążków na operację czy chcesz zbierać na rehabilitację?

Z tego co tu piszecie, nie wiem czy mi się opłaca coś odliczać za ten 2010 rok, bo orzeczenie mamy od końca października 2010 (wniosek złożony we wrześniu, a pozytywną odpowiedź dostaliśmy w październiku), faktury za paliwo zaczęłam zbierać od listopada 2010, więc nie wiem czy za te 2 miesiące się uzbierało z 500zł. Za ten rok kompletuje już wszystko: faktury za paliwo + rachunki za prywatne wizyty.
                        • anna.ja27 Re: Rozliczenie PIT (orzeczenie o niepełnosprawn 19.02.11, 19:32
                          pieniązki i na rechabilitacje i na operacje te zjesli zdazymy a pozatym mozna odliczyc 1 % podatku na subkonto miłoszka każdy może go dać...z tego co wiem nie potrzebne sa faktury za paliwo tylko swoje auto
    • izi66 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 28.12.11, 15:57
      Witam,
      podejmuje znów temat, bo kolejny rok podatkowy już prawie za Nami. Teraz już będę miała pełny rok do odliczenia od stycznia do grudnia 2011r. Mam wszystkie faktury na paliwo (choć wiem, że chyba nie są potrzebne)wyszło coś ok 1200zł plus 3 wizyty u prof. Prosta to 1000zł (300zł + 350zł +350zł) czyli razem ok 2200zł czyli praktycznie ta kwota, którą można odliczyć.
      Mam pytanie czy te wizyty okulistyczne na pewno można odliczyć???Bo nigdzie nie znalazłam tego w przepisach, są obozy/kolonie rehabilitacyjne, leki, sprzęt itp.

Mam jeszcze drugie pytanie: założyłam dziecku konto w fundacji i od roku 2012 wszystkie rachunki będę brała na fundacje, żeby później z pieniążków z 1% móc sobie zwrócić część poniesionych wydatków. Wtedy już nie będę mogła rozliczyć się w PIT-cie z tych wydatków??? Proszę o odpowiedź, bo chce wszystko zrobić zgodnie z prawem - dziękuję
      • tabaluga0 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 29.12.11, 19:47
        Wizyt prywatnych nie mozna odliczac, jedynie dojazdy na rehabilitacje czy wąłsnie leki , okulary i inne sprzety.
        • izi66 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 29.12.11, 20:45
          A dojazdy na wizyty u okulistów???
          • izi66 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 29.12.11, 21:05
            Znalazłam coś takiego:
            " Niepełnosprawny lub jego opiekun może odliczyć np. wydatki na:
            - dojazdy autem na konsultacje neurologiczne, które są elementem procesu leczenia i rehabilitacji ",
            więc u Nas będą konsultacje okulistyczne, które są elementem procesu leczenia i rehabilitacji, więc wychodzi, że można odliczyć
            • tabaluga0 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 06.01.12, 20:44
              istnieją dwa rodzaje odliczeń:

* limitowane kwotowo (czyli ulga przysługuje do wartości ... zł, nawet jeśli poniosłeś wyższe wydatki, to ich już nie odliczysz),
              * nielimitowane (ile wydałeś - tyle odliczysz)

- przy czym popularniejszą formą jest ograniczanie wartości ulgi kwotą poniesionych wydatków.

Wydatki ograniczone kwotowo co prawda nie mogą przekraczać pewnego limitu, niemniej ich poniesienia nie trzeba udowadniać. Zalicza się do nich wydatki na:
              *utrzymanie przez osoby niewidome i niedowidzące zaliczone do I lub II grupy inwalidztwa oraz osoby z niepełnosprawnością narządu ruchu zaliczone do I grupy inwalidztwa psa asystującego, o którym mowa w ustawie o rehabilitacji zawodowej, w kwocie nieprzekraczającej w roku podatkowym 2.280 zł;
              *wydatki na samochód - używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł.

Ulga na leki

Specyficznie rozliczana jest ulga w związku z zakupem lekarstw. Nie zalicza się ani do wydatków limitowanych, ani do nieograniczonych kwotą górnego limitu (choć do tej ostatniej znacznie jej bliżej). Odliczenie na leki dotyczy wyłącznie różnicy pomiędzy faktycznie poniesionymi wydatkami w danym miesiącu, a kwotą 100 zł. Z odliczenia korzysta się wyłącznie, jeśli lekarz specjalista stwierdzi, że osoba niepełnosprawna powinna stosować określone leki (stale lub czasowo). Podstawą jest zalecenie (pisemne) lekarza (np. recepta, karta pacjenta) oraz faktura (lub inny dowód poniesienia wydatku, wskazujący, że podatnik poniósł wydatek).

Paragon z apteki nie stanowi dowodu poniesienia wydatku na cele rehabilitacyjne.

Wydatki ponieść może wyłącznie podatnik będący osobą niepełnosprawną lub podatnik, na którego utrzymaniu są osoby niepełnosprawne.

Osobami niepełnosprawnymi są wyłącznie osoby, posiadające:

* orzeczenia o zakwalifikowaniu przez organy orzekające do jednego z trzech stopni niepełnosprawności lub
              * decyzję przyznającą rentę z tytułu całkowitej lub częściowej niezdolności do pracy, rentę szkoleniową albo rentę socjalną, albo
              * orzeczenie o niepełnosprawności osoby, która nie ukończyła 16 roku życia.

Podstawą wydawania decyzji o niepełnosprawności jest ustawa z dnia z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. 2008, nr 14, poz. 92). Skorzystanie z odliczenia możliwe jest również w przypadku, gdy osoba, której dotyczy wydatek, posiada orzeczenie o niepełnosprawności wydane przez właściwy organ na podstawie odrębnych przepisów obowiązujących do dnia 31 sierpnia 1997 r.

Dwa rodzaje dokumentów są podstawą dokonywania odliczeń:

dowód na to, że:
              * podatnik jest osobą niepełnosprawną wskazaną w ustawie albo
              * w przypadku opiekunów - dowód pokrewieństwa łącznie z dowodem zakwalifikowania osoby jako niepełnosprawnej oraz
              *łącznie z powyższymi dowodami dowód dokumentujący poniesienie wydatku.

W przypadku:

*opłat na rzecz przewodników osób niewidomych i osób z niepełnosprawnością narządu ruchu,
              *opłat za utrzymanie psa asystującego, o którym mowa w ustawie o rehabilitacji zawodowej,
              *opłat z tytułu używania samochodu osobowego dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne,

- nie jest wymagane posiadanie dokumentów stwierdzających wysokość wydatków. Jednakże na żądanie organów podatkowych lub organów kontroli skarbowej podatnik jest obowiązany przedstawić dowody niezbędne do ustalenia prawa do odliczenia, w szczególności:

*wskazać z imienia i nazwiska osoby, które opłacono w związku z pełnieniem przez nie funkcji przewodnika;
              * okazać certyfikat potwierdzający status psa asystującego;
              *okazać dokument potwierdzający zlecenie i odbycie niezbędnych zabiegów leczniczo-rehabilitacyjnych (w związku z wyjazdami na nie samochodem).

UWAGA: Brak dowodu nie oznacza, że można wpisywać wydatki, których podatnik faktycznie nie poniósł. Podatnik powinien dokonywać odpisów, jeśli faktycznie wydatki ponosi.

UWAGA
              Prawidłowe określenie, czy dany wydatek spełnia powyższy cel jest elementem bardzo często kwestionowanym przez organy podatkowe. Zatem sprzęt musi zawsze spełniać poniżej wskazane warunki związane z przeznaczeniem.

Celami, które uprawniają do ulgi są wydatki na:

* odpłatny, konieczny przewóz na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne:
              a) osoby niepełnosprawnej - karetką transportu sanitarnego,
              b) osoby niepełnosprawnej, zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa, oraz dzieci niepełnosprawnych do lat 16 - również innymi środkami transportu niż wymienione w lit. a; używanie samochodu osobowego, stanowiącego własność (współwłasność) osoby niepełnosprawnej zaliczonej do I lub II grupy inwalidztwa lub podatnika mającego na utrzymaniu osobę niepełnosprawną zaliczoną do I lub II grupy inwalidztwa albo dzieci niepełnosprawne, które nie ukończyły 16 roku życia, dla potrzeb związanych z koniecznym przewozem na niezbędne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w wysokości nieprzekraczającej w roku podatkowym kwoty 2.280 zł;

pełna wersja

www.pit.pl/ulga-rehabilitacyjna/index.php
              • tabaluga0 Re: Rozliczenie PIT raz jeszcze 06.01.12, 20:45
                aha i jeszcze jedno, jesli np ty lub mąz (osoba na ktorą jest zarejestrowane auto) ma działalnośc gosp i paliwo wlicza w koszty, to nie mozna drugi raz odliczyć kwoty z tytułu dojazdu na rehabilitacje.
            • tabaluga0 do izzi66 06.01.12, 20:48
              Czyli mozesz odliczys pełną kwote z tyt dojazdów, i jeszcze jesli macie jakies leki to równiez, jesli masz faktury na okularki to tez, no i jeszcze ulge prorodzinna ok 1112zł na dziecko.
              Ja odliczam tylko ulge na dziecko, auto mam na firmę, na okulary nie mam faktury.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka