Dodaj do ulubionych

Obturator - piratka - czy sprawdza się?

13.01.13, 22:31
Córka ma zalecone zaklejanie oczka przez 5-6 m-cy, na 2-3h dziennie. Cena ortopadów nie powala, a znalazłam taką zasłonkę piratkę w internecie. Zastanawiam się na ile to jest wygodne, czy nie spada. Córeczka jest dość wrażliwa i często jej po prostu wszystko przeszkadza. Nie chcę wydawać pieniędzy na eksperymenty, może ktoś już to używał do zasłaniania oczka.
Obserwuj wątek
    • zn_mt Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 16.01.13, 09:40
      Witam.
      Piratka powinna być stosowana raczej pomocniczo. Np. w momencie podrażnienia skóry i braku możliwości zaklejania oczka.
      Przez piratkę łatwiej jest "podglądać' i niestety pociechy korzystają z tej możliwości.

pozdrawiam
      ortopad.100sklepow.pl
      • rena_ta_s Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 16.01.13, 10:00
        Kupiłam latem, myślałam że będzie bardziej przewiewnie. Młody raczej nie jest z tych co podgladaja. U nas się to nie sprawdziło. Ciężko ułożyć gumki aby oko było zupełnie zakryte, poza tym jak dziecko aktywne to przemieszczają się i trzeba ciągle poprawiać.
        • dorga1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 17.01.13, 18:32
          No to kicha. Nie stać mnie aktualnie na te plasterki. Spróbuję coś zrobić sama do tego zasłaniania. Tylko jestem beztalencie, jeżeli chodzi o szycie i jakiekolwiek robótki domowe. Mam nadzieję, że moja 5-latka nie będzie podglądała, chociaż ona lubi oszukiwać:) Trochę się wystraszyłam, bo ostatnio wyczytałam w necie, że nieleczenie leniwego oka może doprowadzić do niedowidzenia.
          • adriana.z1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 17.01.13, 19:41
            A u nas piratka baaaardzo się sprawdziła :)) Przede wszystkim skończyły się wreszcie odparzenia i zaczerwienienia wokół oczka. Córka nosi Miraflexy i obturator przylegał ładnie do oczka - zarówno z przodu, jak i z boku. Nie było więc możliwości podglądania :)) Wogóle się nie przesuwał, gdyż przytrzymywały go na oprawkach gumeczki. Ja osobiście wszystkim ten "wynalazek" polecam :))! Pozdrawiam :)
            • dorga1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 17.01.13, 20:35
              Mnie chodzi raczej o taką piratkę:
              100sklepow.pl/storage/ortopad/productgallery/big_132586953512344843662123986706.jpeg
              Córka nie nosi okularów, plasterki zresztą nie bardzo jej się spodobały, bo bolało przy ściąganiu. Może ktoś wie, czy w Krakowie można gdzieś taką piratkę przymierzyć?
            • nowi-jka Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 22.01.13, 08:28
              mówimy o materialowym obturatorze czy o piratce - bo to sa dwie rózne rzeczy
              materiałowy polecam, nawet samoróbe
              piratka to takie coś www.strabismus-ortopad.pl/img/p/43-84-large.jpg

a obturator materiałowy to cos takiego www.e-okularnicy.pl/3347-7750-large/oprawanakladka-polaryzacyjna.jpg

sa jeszcze te amerykańskie - szukam szablonu na nie - moze ktos ma odrysowany??
    • nowi-jka Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 22.01.13, 08:23
      ja zakupiłam ta piratke, myslałam ze syn bedzie to nosił z radoscia jak prawdziwy pirat - to sie nie chciało tzrymac zupełnie
      mi na wieliej głowie sie trzymało ale jemu nie chciało

nie polecam
      • dorga1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 22.01.13, 15:28
        Chodzi mi o piratkę, ale widzę niepochlebne opinie i chyba będę musiała zainwestować w plasterki. Boję się zaryzykować, że zasłanianie oka nie da rezultatu, bo córeczka jak to dziecko czasami oszukuje. A plasterka raczej nie będzie odklejać. Przynajmniej taką mam nadzieję:)
        • nowi-jka Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 23.01.13, 14:20
          raczej ni ebedzie
          mój odklejał bardziej niz sciaga ten materiałowy
          najlepiej znosił ten gumowy ale on najgorszy bo nie zakrywa oka w całosci
    • ujutno Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 22.01.13, 19:36
      www.novamed.pl/opatrunek-okulistyczny-3m-opticludePolecam.
      • ujutno Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 22.01.13, 19:36
        www.novamed.pl/opatrunek-okulistyczny-3m-opticlude
        • dorga1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 24.01.13, 17:24
          Cenowo już znacznie lepiej, ale jak jest z odparzaniem i odklejaniem tych opatrunków. W internecie znalazłam opinie, że niektóre plastry bardziej odparzają niż te polecane ortopady. Te kolorowe zresztą polecała nam okulistka. Tylko nie wiem, czy dlatego że są najlepsze, czy dlatego że tylko te miała. Albo może dlatego, że kolorowe i dzieci chętniej je noszą. Czy testowałyście różne plastry i możecie coś napisać o swoich doświadczeniach?
          • ujutno Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 26.01.13, 12:57
            forum.gazeta.pl/forum/w,37296,137726694,137726694,Ortopad_Master_Aid_Opticlude_Viscoplast.html
            Cenowo jest nieporównywalnie taniej.
            Prawda jest taka, ze zima z oplicudami nie mamy problemow. Nie ma zadnych odpazen, gorzej jest latem. Wtedy mozesz pomyslec o czyms innym. A skoro to tylko 2, 3 h dziennie to mysle ze nie masz sie czym martwic.
          • zuzanka79 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 30.01.13, 19:37
            Po roku zaklejania i zasłaniana słabszego oka, mojej córce ( obecnie 3,5 lat) jest już wszystko jedno czym ;). Na początku też kombinowałam by było ładnie, estetycznie, by córka miała poczucie że ten plaster to jakiś gadżet specjalnie dla niej , ale ona się buntowała tak samo bez względu na to czy oko zostało zaklejone drogim ortopadem czy najzwyklejszym białym plastrem do terapii okluzyjnej. Przy łatce na okulary najnormalniej w świecie oszukuje i podgląda , więc ten wynalazek odpada na dłuższą metę. Teraz przywykła i wie, że jej zaklejanie nie minie tak czy siak. Odparzeń i podrażnień nie miała nigdy ( na szczęście), a zaklejamy oko na min. 4 godziny dziennie. Codziennie. A czasem nawet dwa razy dziennie.
          • kobraszpieg Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 20.03.13, 20:40
            ja na cenę aż tak nie patrzyłam i zaczełam od ortopadów tych kolorowych master aid. Miałam też białe - jak skóra była podrażniona po optiqludach ( pierwsze trzy plastry - okropne ) , przyśpieszyły "gojenie" i tak już zostało. w Warszawie jest firma -autoryzowany przedstawiciel - kupowałam przez sklep internetowy.
            • dorga1 Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 21.03.13, 20:13
              Kupiłam w końcu kolorowe, córeczka i tak krzywi się przy ich ściąganiu. Udało mi się też ją przekonać do tych białych z naklejkami. Tańsze, udało się trochę zaoszczędzić. Zamawiałam w Warszawie, w Krakowie zdzierają jednak niesamowicie za te ortopady.
              • zn_mt Re: Obturator - piratka - czy sprawdza się? 21.03.13, 20:16
                Zapraszam na nasza stronę:
                ortopad.100sklepow.pl

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka