Dodaj do ulubionych

Biała laska

19.09.06, 00:05
Nasze dziecko niedługo będzie chodzić z laską ( jest już do tego przygotowywane ).Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jeśli chodzi o producentów lasek?Chodzi mi o to jakie najlepsze , jakie warto w tym wieku ( ma 5 lat ) , które się sprawdzają.I jak to załatwiać z NFZ i PZN , bo wiem , że przysługują niewielkie ulgi.Pozdrawiam Przemek
Obserwuj wątek
    • olamaja Re: Biała laska 19.09.06, 08:23
      Witam.
      Na producentach lasek się nie znam. Maja pierwszą laskę dostała w Tęczy od
      terapeutki. Jak zapisywaliśmy ją do PZN to dostaliśmy laskę razem z
      legitymacja :). Wiem,że bywają różne laski, nawet zaopatrzone w różne gadżety.
      Te, które dostawaliśmy musieliśmy jedynie skrócić. W sklepie z artykułami
      rehabilitacyjnymi itp. powiedziano, że krótsze nie są produkowane. Nie wiem czy
      to prawda. Pozdrawiam. Ola
      • 2222-2e Re: Biała laska 21.09.06, 06:44
        Kiedyś były w różnych rozmiarach, laska powinna być przystosowana do wzrostu
        dziecka.Najlepiej spytaj o rozmiar rechabilitanta ruchu , który uczył twoje
        dziecko poruszać się z laską.Co do procucentów to nie mam pojęcia, wiem że
        różnią się tylko tym że są sztywne , składane lub teleskopowe.Teleskopowych
        nie polecam, nieraz składają się same, przy mocniejszym uderzeniu.Dla dziecka
        chyba najlepsza jest laska składana, oczywiście w odpowiednim rozmiarze.Ewa
        • 2222-2e Re: Biała laska 21.09.06, 06:48
          Zapomniałam dopisać!Wniosek o dofinansowanie wypełnia lekarz pierwszego
          kontaktu, powinien mieć , ponieważ jest to sprzet rechabilitacyjny , taki sam
          jak kule czy proteza.Z wypełniony wnioskiem idziesz do NFZ i tam oni
          potwierdzają i przyznają dofinansowanie, potem idziesz już do sklepu lub do
          PZN.W zeszłym roku laska bez dofinansowania kosztowała ok 50 zł.ewa
        • olamaja Re: Biała laska 21.09.06, 09:12
          My niestety musieliśmy skracać taką długą laskę. Czasami po prostu wystarczy
          odjąć jeden element, czasami niestety go przeciąć.
          • przemo99 Re: Biała laska 18.11.06, 00:51
            Przepraszam , że tak długo nie odpisywałem.W każdym razie kupiliśmy dla Maćka laskę.Myślę , że mogę polecić - jest to laska grafitowa , amerykańska , bardzo lekka i z doskonałym uchwytem.Można je kupić w sklepie emtron - www.emtron.com.pl , cena tylko 70-100 zł.I co najważniejsze są prawie wszystkie długości i nie trzeba skracać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka