Dodaj do ulubionych

Problem z jelitem pomóżcie !!!

01.11.06, 16:31
Czuję takie dziwne parcie na odbyt,do tego przy parciu odczuwam ból
podbrzusza,odbytu i kości ogonowej.
Nie dzieje się to często, ale parę razy już tak miałam.
Wtedy nawet usiąśc nie mogę bo boli i podbrzusze i tak jakby odbyt i kość
ogowowa.
Czy to mogą być zrosty po operacji jajników i wyrostka?
Mam nadzieję, że to nic z jelitami poważnego.Mam 27 lat.
3 dni temu mnie złapało, a jeszcze dzisiaj czuję trochę resztki bólu.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mremiszewska Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 01.11.06, 18:23
      Spokojnie, nie ma co jeszcze panikować. Faktycznie może to byc ból po operacji a może hemoroidy? Na wszelki wypadek można to zbadać. Pierwsze badanie na jelita to czy jest krew utajona. Reszta to już specjalistyczne zabiegi typu kolanoskopia, USG czy tomograia komputerowa.
      Pozdrawiam. Na pewno wszystko będzie w porządku.
      Ps- też mam 27 lat :)
      • liina Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 01.11.06, 18:54
        Mozliwe, ze to macica. Jesli masz macice w tylozgieciu, to moze ona dawac takie
        objawy. Ja mam macice w tylozgieciu i kiedys mnie zlapal bol, okropny, a
        wlasciwie to potezny skurcz, który mnie trzymal sporo czasu, zasnac nie moglam,
        potem wlasnie ten bol jeszcze sie utrzymuje i promieniuje dokladnie w kierunku
        odbytu.
        U mnie jest on spowodowany tylozgieciem , macica jest ustawiona w tyl, zamist w
        przod i promieniuje na tyl ,a nie na przód.
      • armelia Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 01.11.06, 18:55
        Czesc. ja mam 31 lat. Bóle, które opisujesz miałam chyba ze 2 lata (czasem co
        tydzień, czasem co miesiąc). Tak mnie bolało, że musiałam dosłownie siadać w
        gorącej wodzie, wtedy przechodziło powoli. Kilka tygodni temu zrobiłam wreszcie
        kolonoskopie, powinnam tym bardziej, że mam ojca chorego na raka jelita
        grubego. Badanie wyszło dobrze, nie ma żadnych patologicznych zmian, a te bóle
        to ponoć jakieś skurcze jelita grubego na tle nerwowym. Myślę, że u ciebie też
        będzie ok. Zrób badanie na krew utajoną. Acha, ja miałam wycinany wyrostek jak
        miałam 29 lat.
    • emgoro Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 01.11.06, 20:50
      Przyczyn może byc bardzo wiele, ale jeśli Ciebie ta sytuacja niepokoi, to udaj
      sie do lekarza, może tego, który usuwał Ci jajniki i wyrostek. Zrosty
      pooperacyjne mogą w taki sposób dawać o sobie znac, ale mogą też prowadzic do
      niedrożności jelit, która nie zawsze daje początkowe objawy jak brak stolca i
      zatrzymanie gazów. Nie piszesz jakie były przyczyny usunięcia wspomnianych
      narządów, co może ukierunkowac ewentulane podejrzenie przyczyn takiego stanu
      rzeczy. Jeśli ta przypadłośc się utrzymuje, czy nawraca i dodatkowo czujesz
      dyskomfort to moim zdaniem koniecznie trzeba porozmawiać z lekarzem.
      pozdrawiam Robert
      • zuella Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 02.11.06, 10:01
        Operację jajników miałam z powodu torbieli.Z prawego usuwali torbiel, a lewy
        klinowo ścinali.
        Nie rozumiem z tą niedrożnością.Myślisz, że to może być to,mimo tego, że
        załatwiam się codziennie.Tyle, że "średnica" się jakby trochę zmniejszyła.
        • emgoro Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 02.11.06, 21:55
          Jeśli objawy się utrzymują lub nawracają to nielekceważ tego i nie zwlekaj
          tylko udaj się do lekarza i powiedz o wszystkim co Ci dolega i że miałaś
          wcześniej zabieg operacyjny i z jakiego powodu. Życzę powodzenia.
          pozdrawiam Robert
    • gontcha Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 01.11.06, 23:55
      Powodów może być wiele. Najlepszym rozwiązanie byłaby zdecydowanie wizyta u
      lekarza. Diagnozy przez internet nikt Ci nie postawi.
      To mogą być też zrosty po operacji.
      Miewam podobne bóle - jestem po 3 operacjach brzucha. Zrosty robią swoje na
      pewno, ponadto mam rozpoznany IBS (zespół jelita wrażliwego). Przed operacjami
      i IBS-em nie miałam takich objawów. Co do tyłozgięcia... też je mam i z tego
      powodu żadnych dolegliwości nigdy nie miałam - z tyłozgięciem się rodzimy i ma
      je wiele kobiet...
      Pozdrawiam
      Anka
      • liina Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 02.11.06, 10:07
        Owszem, ale tylozgiecie moze wlasnie powodowac bole promieniujace w kierunku
        odbytu i sa to bole kurczowe.Po przylozeniu ciepla na brzuch lub cielej kapieli
        odchodza.
    • zuella Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 04.11.06, 10:44
      Mam jeszcze jedno może trochę głupie pytanie.
      Jaki to jest ołówkowy stolec? Czy taki grubości kciuka jest ok. czy coś już
      jest nie tak.Wydaje mi się, że kiedyś był grubszy.
      Przepraszam, za takie pytania, ale popadam w paranoję.Pozdrawiam
      • liina Re: Problem z jelitem pomóżcie !!! 04.11.06, 13:06
        Mozliwe, ze jest gdzies zwezenie jeita, ale to nie musi byc rak, to moze byc
        jakis polip np. albo cos innego. Nie ma co panikowac, tylko isc na badania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka