magda.1967 26.07.07, 22:05 odebrałam własnie wyniki po łyżeczkowaniu bliskiej mi osoby. Prosze o interpretację: - z szyjki macicy: endocervix - adenocarcinoma et carcinoma planoepitheliale akeratodes - adenoacanthoma. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mazunia1 Re: Prosze o interpretację wyników 26.07.07, 22:34 adenocarcinoma = złośliwy nowotwór pochodzenia nabłonkowego carcinoma planoepitheliale akeratodes = rak płaskonabłonkowy nierogowaciejący adenoacanthoma = gruczolakorakowiec Odpowiedz Link
magda.1967 Re: Prosze o interpretację wyników 27.07.07, 17:52 Dziekuję, lekarz mi tak dokładnie nie powiedział...I co dalej? Jakie są rokowania przy takich wynikach? Bliska mi osoba jest dziś po operacji usunięcia macicy i jajników, czekamy na dalsze wyniki, ale boję sie co dalej??? Odpowiedz Link
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Prosze o interpretację wyników 27.07.07, 18:31 Magda wszystko zależy od wyników histopatologicznych, ale jeśli była operacja to w przypadku raka szyjki bardzo dobrze, bo prawdopodobnie nowotwór nie był bardzo zaawansowany. Operuje sie tylko te mnie zaawansowane stadia. Odpowiedz Link
b_a_l_b_i_n_k_a Re: Prosze o interpretację wyników 27.07.07, 21:10 Daj znac jak wyniki his-pat. Moja Mama jest już ponad cztery lata po leczeniu r. szyjki i na razie jest wszystko dobrze. Odpowiedz Link
magda.1967 Re: Prosze o interpretację wyników 28.07.07, 19:15 Dobrze, obiecuję że napiszę. Tylko to rak nie tylko szyjki lecz także błony śluzowej macicy... Pozdrawiam. Odpowiedz Link
magda.1967 Re: Prosze o interpretację wyników 07.08.07, 20:56 Odebraliśmy dziś wyniki histopatologiczne, proszę o przetłumaczenie: Adenoacanthoma endrometrii. Infiltratio carcinomatosae myometrii (2/3 grubości ściany). Leiomyoma hyalinisans. Szyjka pokryta nabłonkiem wielowarstwowym płaskim bez cech atypii komórek. Carpora albicantia ovari. Structurae morphologicae salpingis fere ormalis. Cystis simplex paraovarialis. Odpowiedz Link