catala 26.02.04, 03:38 No właśnie, uśpić czy uspać? Ja jestem za uśpieniem, ale coraz częściej słyszę to drugie. Co jej poprawne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dialektolog Re: Uśpić czy uspać? 26.02.04, 09:11 catala napisał(a): > No właśnie, uśpić czy uspać? Ja jestem za uśpieniem, ale coraz częściej > słyszę to drugie. Co jej poprawne? Podstawowe słowniki w znaczeniu 'spowodować, żeby ktoś usnął' notują chyba tylko UŚPIĆ. USPAĆ rozumiałbym tylko jako potencjalne 'śpiąc, spędzić jakiś czas; pospać', np. *Uspałem wszystkiego 15 minut i wtedy zadzwonili z pracy. Mnie jednak bardzo interesuje, GDZIE coraz częściej słyszysz USPAĆ w takim znaczeniu. Być może to jakiś mikroregionalizm (termin Kazimierza Sikory). Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Uśpić czy uspać? 26.02.04, 14:05 dialektolog napisał: > catala napisał(a): > > > No właśnie, uśpić czy uspać? Ja jestem za uśpieniem, ale coraz częściej > > słyszę to drugie. Co jej poprawne? > > > Podstawowe słowniki w znaczeniu 'spowodować, żeby ktoś usnął' notują chyba > tylko UŚPIĆ. > > USPAĆ rozumiałbym tylko jako potencjalne 'śpiąc, spędzić jakiś czas; pospać', > np. *Uspałem wszystkiego 15 minut i wtedy zadzwonili z pracy. > > Mnie jednak bardzo interesuje, GDZIE coraz częściej słyszysz USPAĆ w takim > znaczeniu. Być może to jakiś mikroregionalizm (termin Kazimierza Sikory). > To raczej środowiskonalizm. Częsty wśród opiekunów dzieci wymagajacych usypiania (uspania). Ja też jestem za "uspać". Słowa "uśpić dziecko" wzbudzają mój opór. Żle mi się kojarzą. Już się kiedyś o to spieraliśmy, ale wątek pewnie w archiwum. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Uśpić czy uspać? 27.02.04, 05:54 Słyszałam to zarówno od kolegi, który musiał "uspać" psa, jak i koleżanki, która musiała "uspać" dziecko. Ja w obydwu przypadkach powiedziałabym uśpić, dlatego tak bardzo mnie zdziwiło - czy to z moim polskim jest coś nie tak czy z ich. Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Uśpić czy uspać? 27.02.04, 10:15 catala napisał(a): > Słyszałam to zarówno od kolegi, który musiał "uspać" psa, jak i koleżanki, > która musiała "uspać" dziecko. Ja w obydwu przypadkach powiedziałabym uśpić, > dlatego tak bardzo mnie zdziwiło - czy to z moim polskim jest coś nie tak czy z > > ich. Szalenie zasadnicza jesteś. Istnieje przecież oprócz polszczyzny oficjalnej, polszczyzna prywatna. Gdybym usłyszała zdanie "muszę uspać psa", to bym pomyślała, że pies wymaga lulania. Jakoś tak jest (przynajmniej w moim przypadku), że "muszę uśpić psa" kojarzy mi się z koniecznością skrócenia jego mąk i dlatego zwrot "muszę uspić dziecko" wzbudza mój opór. Pozdrawiam. Ala Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Uśpić czy uspać? 28.02.04, 02:52 W takim razie poczekamy na rozstrzygającą wypowiedź pani Teresy :-) Pozdrawiam, Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Uśpić czy uspać? 04.03.04, 06:50 Pani Teresko, poprosimy o rozstrzygnięcie Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: Uśpić czy uspać? 04.03.04, 12:50 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=1882195&a=1882195 Odpowiedz Link Zgłoś
catala Re: Uśpić czy uspać? 06.03.04, 04:52 Dziękuję. Sama nie wiem dlaczego wcześniej nie trafiłam na ten wątek. Czyli idę uśpić dziecko i idę uśpić psa, bez względu na to, czy wszystkim się to podoba :- ) Odpowiedz Link Zgłoś