wojtek401 25.04.04, 16:03 Jaka litera duza czy mala powinienem napisac w liscie slowo "swoje". Zdanie brzmi: "Prosze , opisz mi swoje wrazenia z ostatniej imprezy." Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stefan4 Re: duza litera 27.04.04, 14:54 wojtek401: > "Prosze , opisz mi swoje wrazenia z ostatniej imprezy." No właśnie, skąd w ogóle to się wzięło? Dlaczego mówimy Odpowiedz Link Zgłoś
jacklosi Re: duza litera 28.04.04, 11:24 Bezwzględnie małą. Chyba że od biedy w nekrologu, ale wtedy byłoby raczej Jego lub Jej. Swoją drogą byłyby ciekawe. JK Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek401 Re: duza litera 28.04.04, 18:50 Dzieki za podpowiedz , ale moze jakas "podstawa prawna". Ja tez tak mysle , ale moja corka trzyma wersje swojej (jej) polonistki. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: duza litera 29.04.04, 23:20 Zapis w listach wielką literą zaimków jest zwyczajem (ze względów uczuciowych i grzecznościowych), a nie normą ortograficzną. Najczęściej wielką literą piszemy zaimki: Ty, Tobie, Ciebie, Twój. Nie ma zwyczaju zapisywania w ten sposób innych zaimków, np. swój, swoje, nawet jeśli odnoszą się do adresata, którego darzymy wielkim szacunkiem. Odradzałabym więc zapis wielką literą zaimka „swoje”. Odpowiedz Link Zgłoś