wrubelec 01.10.02, 12:00 jak jest poprawnie ? (opisujac buteleczke z pachnaca zawartoscia) ten perfum, czy te perfumy? Mam dylemat! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prom Re: perfum czy perfumy? 01.10.02, 12:42 Perfumy nie mają liczby pojedynczej. Pewnie kiedyś będą miały, bo coraz częściej słyszę "ten perfum" (brrrr). Moim zdaniem, jeśli koniecznie muszą mieć liczbę pojedynczą, to chyba już lepsza "ta perfuma" (brr). Odpowiedz Link Zgłoś
wrubelec Re: perfum czy perfumy? 01.10.02, 12:59 tez jestem pewien ze te perfumy, ale tak wielu moich znajomych mowi uparcie "ten perfum", ze juz zaczynam watpic :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: perfum czy perfumy? 04.01.03, 17:49 Bo z francuskiego: "le parfum" czyli rodzaj męski, liczba pojedyncza - czysta kalka językowa. Ale mnie skręca wewnętrznie, gdy słyszę "ta perfuma" lub "ten perfum" Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: perfum czy perfumy? 01.10.02, 17:44 Kiedyś odpowiadałam już na to pytanie, więc teraz tylko kopiuję: „Dobywa flaszki perfum, słoiki pomady, pokrapia Zosię wkoło wyborną perfumą". Kiedyś rzeczywiście można było spotkać w słownikach rzeczownik perfumy w liczbie pojedynczej - perfuma, ale z kwalifikatorem „rzadko” (np. u Szobera z 1937 r. i u Doroszewskiego w słowniku 11-tomowym). Teraz tylko perfumy. Forma perfuma uznawana jest za niepoprawną. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: perfum czy perfumy? 03.10.02, 08:53 No i znowu niezrozumiałe postanowienie Państwa Ortografostwa! Zamiast po prostu postawić na perfumie krzyżyk, czyli zakwalifikować ją jako formę przestarzałą, powiada się, że jest niepoprawna... Jak może być niepoprawne coś, co kiedyś było poprawne? Mój malutki rozumek tego nie pojmuje. Nic dziwnego, że jak prosty człowiek zobaczy "ta perfuma nie!", to pomyśli, że w takim razie zapewne "ten perfum". Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: perfum czy perfumy? 08.10.02, 00:47 wrubelec napisał: > jak jest poprawnie ? (opisujac buteleczke z pachnaca zawartoscia) > ten perfum, czy te perfumy? > > Mam dylemat! > Ta perfuma, baranie ! Odpowiedz Link Zgłoś
wrubelec Re: perfum czy perfumy? 09.10.02, 09:04 > Ta perfuma, baranie ! Za okreslenie "baranie" podziekuje ci pieknym e-mailem. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: perfum czy perfumy? 09.10.02, 10:15 Internet ma tę wadę, że niestety nie można dać chamowi po prostu po mordzie. Niektórzy użytkownicy przejmuja zwyczaje kierowców, którzy nie mając bezpośredniego kontaktu z adwersArzem pozwalaja sobie na większą agresywność. Jednak do czasu. Byłem świadkiem, jak za okreslenie"baranie" kierowca został wyciągniety z auta i wytłumaczono mu "ręcznie" niestosownosc tego rodzaju określeń. Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: perfum czy perfumy? 30.12.02, 21:19 Wrubelca przepraszam, choć w istocie nie jego chciałem obrazić. Chciałem przyłożyć wszystkim mądralom z tego forum, którzy uczenie dywagują nad rzeczą oczywistą. I udało się - wszak to nie Wrubelec chce "dać chamowi po mordzie", tylko ktoś z zasłużonych besserwisserów. A obeszło by się bez draki, gdyby ktoś od razu tę rzecz oczywistą wyjaśnił (co zresztą w końcu nastąpiło): że liczby pojedynczej nie ma, a tylko na użytek kabaretowy wymyślono (chyba Osiecka) formę: "ta perfuma". NIE NA TO JEST PERFUMA, BYŚ JĄ PIŁ - baranie jeden (!) - kimkolwiek jesteś. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: perfum czy perfumy? 31.12.02, 08:33 pyckal napisał: > Chciałem przyłożyć wszystkim mądralom z tego forum, którzy uczenie dywagują nad > > rzeczą oczywistą. I udało się - wszak to nie Wrubelec chce "dać chamowi po > mordzie", tylko ktoś z zasłużonych besserwisserów. > A obeszło by się bez draki, gdyby ktoś od razu tę rzecz oczywistą wyjaśnił > (co zresztą w końcu nastąpiło): że liczby pojedynczej nie ma, a tylko na użytek > > kabaretowy wymyślono (chyba Osiecka) formę: "ta perfuma". Wbrew temu co pisesz sytuacja nie jest tak oczywista. Po wpisaniu do googla słowa "perfumą" (dla zawężenia) pojawiaja się 63 linki i to nie tylko u Mickiewicza, ale w tłumaczeniach Whitmana i wiele wiele innych. Przychylałbym sie tu do zdania Jacka, aby formę te uznac za archaiczna ale dopuszczalną. PS Z dwojga złego wolę jednak być besserwiserem niz baranem Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: perfum czy perfumy? 31.12.02, 12:24 Komu przykładasz? Samemu sobie przykładasz! :) Warto zawsze sprawdzić, co i o czym się mówi, chociażby, jak Zbigniew, w google'u. Ot, choćby pierwszy wynik wyszukiwania słowa 'perfuma' w kategorii 'Polski': akustyczna perfuma wpisz słowo lub wyrażenie: akustyczna perfuma, biały hałas, miłe dla ucha dźwięki, którymi zagłusza się cichsze od niego, ale dokuczliwe hałasy (np. ... www.slownik-online.pl/kopalinski/ 17A0AC2770F49FBCC125658E005805DB.php Stare, a nie wymyślone dla kabaretu, słowo - i to żywe, bo w nowym zastosowaniu. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Odpowiedz Link Zgłoś
pyckal Re: perfum czy perfumy? 01.01.03, 21:59 _jazzek_ napisał: > Komu przykładasz? Samemu sobie przykładasz! :) > Warto zawsze sprawdzić, co i o czym się mówi Oj warto, warto. Warto też sprawdzić, z kim się rozmawia, chociaż tym razem nie było to możliwe, ze względu na panującą w sieci modę na anonimowość. Otóż trzeba ci wiedzieć, uczony jeden, że też jestem uczonym, tylko innej (zapewne) profesji, i też mam kilka słowników w domu. Tylko w mojej profesji, zanim sięgnie się do słowników, podręczników, materiałów źródłowych i autorytetów - starannie czyta się pytanie. A pytanie brzmiało: "jak jest poprawnie ? (opisujac buteleczke z pachnaca zawartoscia) ten perfum, czy te perfumy?" Jeżeli słowo "poprawnie" cokolwiek znaczy - to na pewno nie zgodność ze słownikami albo mniej lub bardziej antycznymi cytatami literackimi. Znaczy (choć i tego nie jestem do końca pewien): zgodnie z aktualną praktyką języka literackiego i potocznego. W tych praktykach - o tyle, o ile w nich uczestniczę - funkcjonuje wyłącznie liczba mnoga, co zresztą tonem nie znoszącym sprzeciwu napisał prom. I słusznie. Odpowiedz Link Zgłoś
_jazzek_ Re: perfum czy perfumy? 02.01.03, 09:59 Drogi kolego uczony! Po pierwsze, uczonym nie jestem, tylko zwykłym pracownikiem najemnym. Po drugie, pytania czyta i na nie autorytatywnie odpowiada ekspert. Po trzecie, forum polega na wyrażaniu swoich opinii. Najlepiej odnośnie tematu, a nie uczestników dyskusji. KT Odpowiedz Link Zgłoś
ala100 Re: perfum czy perfumy? 04.01.03, 19:05 Dlaczego ja omijałam ten wątek? A tu taka fajna wojna Uczonych Mężów na perfumy. Odpowiedz Link Zgłoś