Dodaj do ulubionych

ale przecinek!

15.03.06, 20:48
Znam złotą zasadę, która mówi, że przed CZY stawia się przecinek (zawsze?,(?)
ale jak to jest przed ALE? Ale mam obiekcje!
Obserwuj wątek
    • stefan4 Nie każda zasada złota, choć się świeci 15.03.06, 21:22
      alinaw1:
      > Znam złotą zasadę, która mówi, że przed CZY stawia się przecinek

To przeczytaj poniższe zdania; jeśli ich nie zrozumiesz, to usuń w nich
      przecinki sprzed ,,czy'', może się poprawi:

, Czy lubisz frytki?
      Ja Cię kocham a, czy Ty mnie też?
      Rząd upadnie, nie pytaj, czy tylko kiedy.

,,Złote zasady'' określające, PRZED CZYM niejaki Się stawia przecinek, to jedno
      z gorszych nieporozumień szkolnych. To jest próba nauczenia dzieci, jak pisać
      bez zrozumienia.

Przecinków nie należy stawiać PRZED, tylko MIĘDZY. Ich głównym zadaniem jest
      oddzielanie zdań podrzędnych wewnątrz zdania złożonego. Takie oddzielenie
      pomaga czytelnikowi chwycić strukturę logiczną zdania. Przecinek postawiony
      przed tym lub owym z dekretu czy też z zasady niczego nie ułatwia, jest zbędny
      informacyjnie. Jeśli dzieciak nie potrafi sam wyczaić granic zdań podrzędnych w
      swoim zdaniu złożonym, to I TAK będzie stawiał przecinki źle i żadne protezy mu
      nie pomogą.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
      • alinaw1 Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 09:47
        Zgoda. Mnie uczono, że przecinek stawia się tam, gdzie trzeba wziąć
        oddech.Czasem jednak i ta zasada budzi wątpliwości. Ot, choćby coś takiego:
        "Dołożymy wszelkich starań aby spełnić oczekiwania naszych klientów".
        Kieruję się zazwyczaj intuicją (+ogólne zasady ortografii). Tu intuicja
        podpowiada mi, by nie stawiać przecinka, choć jest zdanie podrzędne i od biedy
        można odetchnąć przed owym nieszczęsnym ABY. Brać oddech, czy nie?
        • ardjuna Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 10:06
          alinaw1 napisała:

> Mnie uczono, że przecinek stawia się tam, gdzie trzeba wziąć
          > oddech.[...] Brać oddech, czy nie?

Zgodnie z tym, czego Cię uczono, Twoje zdanie ktoś o krótkim oddechu musiałby
          zapisać: "Dołożymy, wszelkich, starań, aby, spełnić, ocze,kiwania, naszych,
          klientów".
        • stefan4 Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 11:04
          alinaw1:
          > "Dołożymy wszelkich starań aby spełnić oczekiwania naszych klientów".
          > Kieruję się zazwyczaj intuicją (+ogólne zasady ortografii). Tu intuicja
          > podpowiada mi, by nie stawiać przecinka, choć jest zdanie podrzędne i od biedy
          > można odetchnąć przed owym nieszczęsnym ABY. Brać oddech, czy nie?

Czy oddech brać, to zależy od pojemności Twojej klatki. Ale pisanie ma mało
          wspólnego z oddechem i rządzi się trochę innymi prawami.

Jest kilka małych słówek, spójników czy zaimków, których przyjęło się nie
          poprzedzać przecinkiem, np. ,,i''. One ten przecinek jak gdyby już w sobie
          zawierają. Ale ja jestem przeciwko poszerzaniu listy tych słówek. Przecinek
          przed ,,i'' jest być może nieprzyjęty, ale nie pogarsza przejrzystości tekstu.
          Każdy taki wyjątek jak z ,,i'' bez potrzeby komplikuje zasady i wymaga
          następnych wyjątków od wyjątków (np. że w powtórzeniach JEDNAK należą się
          przecinki). Tam, gdzie wytworzył się silny zwyczaj (jak z ,,i''), to już
          trudno; ale tam, gdzie zwyczaj jest niepewny, stawiałbym raczej na ogólną zasadę
          o oddzielaniu zdań podrzędnych.

Wiec w Twoim przykładzie wstawiłbym przecinek między ,,starań'' a ,,aby''.

- Stefan

www.ipipan.gda.pl/~stefan/Irak
          • alinaw1 Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 11:19
            Biorę więc oddech i stawiam przecinek.Dziękuję, i dziękuję, i dziękuję.
            • alinaw1 Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 11:37
              A tutaj ile przecinków postawilibyście:
              "Pragniemy aby naszą największą reklamą nie był spot reklamowy czy bilbord ale
              zadowolony klient"?
              • no-surprises Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 16.03.06, 14:21
                > "Pragniemy, aby naszą największą reklamą nie był spot reklamowy czy bilbord, ale
                > zadowolony klient"?
        • jacklosi Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 17.03.06, 15:06
          alinaw1 napisała:

> > "Dołożymy wszelkich starań aby spełnić oczekiwania naszych klientów".
          >
          Tyle że "aby spełnić oczekiwania naszych klientów" nie jest zdaniem (nie wiem
          czym jest, ale nie zdaniem, bo nie ma orzeczenia, i nie wiem, czy ten cholerny
          przecinek postawić, czy nie.
          • ardjuna Re: Nie każda zasada złota, choć się świeci 17.03.06, 15:12
            jacklosi napisał:

> Tyle że "aby spełnić oczekiwania naszych klientów" nie jest zdaniem (nie wiem
            > czym jest, ale nie zdaniem, bo nie ma orzeczenia, i nie wiem, czy ten cholerny
            > przecinek postawić, czy nie.

Jest bezokolicznikowym równoważnikiem zdania podrzędnego (w tym wypadku
            celowego) i przecinek mu się należy jak psu buda, a Kurskiemu pohybel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka