droseria 21.08.07, 23:30 Czy w języku polskim istnieje słowo "zaangażowuje"? Czy mogę takowym terminem posłużyć się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: Zaangażowanie 22.08.07, 02:46 Co przez to chcesz wyrazić? Czy nie prościej "angażuje" lub zatrudnia(jeżeli angażuje do pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zaangażowanie 22.08.07, 17:41 "Dobrze, że do tej akcji zaangażowuje się ..." (czy powinnam zrobić spację pomiędzy się a zamknięciem cudzysłowu?) pisać -> zapisać -> zapisuje angażować -> zaangażować -> zaangażowuje Odpowiedz Link Zgłoś
poltuz Re: Zaangażowanie 22.08.07, 19:05 Angażuje się. Spacja? Tzn. wielokropek w cytowaniu. Tak. Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zaangażowanie 22.08.07, 20:11 Czyli tak: "Dobrze, że do tej akcji zaangażowuje się ...", a nie tak: "Dobrze, że do tej akcji zaangażowuje się..."? Odpowiedz Link Zgłoś
poltuz Re: Zaangażowanie 22.08.07, 20:46 Podałaś, droseria, takie same rozwiązania. Ale nie "zaangażowuje się", a "angażuje się". Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zaangażowanie 23.08.07, 19:26 Racja, pozwolę sobie powtórzyć mój post: "Czyli tak: "Dobrze, że do tej akcji zaangażowuje się ...", a nie tak: "Dobrze, że do tej akcji zaangażowuje się..."?" Poltuz, zerknij na wielokropek, teraz chyba widzisz różnicę. Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Zaangażowanie 23.08.07, 20:22 Spacja między "się" i "..." jest zbędna. Odpowiedz Link Zgłoś
pam75 Re: Zaangażowanie 23.08.07, 23:43 bag_of_bones napisał: > Spacja między "się" i "..." jest zbędna. W pracy E.i F. Przłubskich "Gdzie postawić przecinek" wszystkie wielokropki są oddzielane spacją, natomiast w "Nowym słowniku ortograficznym" PWN spacji nie ma, podobnie u Podrackiego w "Słowniku interpunkcyjnym" Odpowiedz Link Zgłoś
bag_of_bones Re: Zaangażowanie 24.08.07, 00:22 pam75 napisała: > W pracy E.i F. Przłubskich "Gdzie postawić przecinek" wszystkie wielokropki są > oddzielane spacją, natomiast w "Nowym słowniku ortograficznym" PWN spacji nie > ma, podobnie u Podrackiego w "Słowniku interpunkcyjnym" Ale i u Przyłubskich zasada oddzielania wielokropka spacją nie została sformułowana wprost; jest to zresztą reguła raczej typograficzna niż ortograficzna. Odpowiedz Link Zgłoś
flyap Re: Zaangażowanie 23.08.07, 13:01 droseria napisała: > pisać -> zapisać -> zapisuje > angażować -> zaangażować -> zaangażowuje Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zaangażowanie 23.08.07, 20:18 Przepraszam, że tylko skopiowałam me wcześniejsze słowa, a nie zedytowałam ich, wiem, że nie ma czegoś takiego, jak "zaangażowywać". Tylko jeszcze ten wieokropek... Odpowiedz Link Zgłoś
droseria Re: Zaangażowanie 24.08.07, 17:49 W porządku, teraz wszystko jasne, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś