krwawy 02.12.03, 11:18 Jak poprawnie pisze się i mówi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja22ek Re: w pół do siódmej 02.12.03, 11:22 Co do ortografii się nie wypowiadam, ale wymowa jest "fpUłdośUdmej". Starsi mogą porzucić 'f'. J. Odpowiedz Link Zgłoś
edgar92 Re: w pół do siódmej 02.12.03, 12:44 Wpół do siódmej lub pół do siódmej, ale: przerwać w pół zdania, załatwić coś w pół godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
teresa.kruszona Re: w pół do siódmej 03.12.03, 23:47 Tak jak „edgar92” napisał - wpół do siódmej albo pół do siódmej, ale: objąć wpół, zgiąć wpół, ale: przerwać w pół słowa (zdania), stanąć w pół drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: w pół do siódmej 02.12.03, 19:31 krwawy napisał: > Jak poprawnie pisze się i mówi? Szósta trzydzieści. Arana Odpowiedz Link Zgłoś
privart Re: w pół do siódmej 16.12.03, 00:26 krwawy napisał: > Jak poprawnie pisze się i mówi? Wole "pol do siodmej" - podobnie jak "punkt siodma" a nie "wpunkt siodma" :) ---------- Przyszlem wczesniej, gdyz nie mialem co robic... (Mis) Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniew_ Re: w pół do siódmej 16.12.03, 07:44 Wpunkt siódma? To tak sie gdzies mowi? Ja wole wpoł do siódmej wcale nie dlatego , ze wolę punkt siódma niz wpunkt siódma. Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: w pół do siódmej 16.12.03, 10:06 zbigniew_ : Ja wole wpoł do siódmej wcale nie dlatego , ze wolę punkt siódma niz wpunkt > siódma. W pół godziny do godziny siódmej... W pół godziny do siódmej... W pół do siódmej... - Stefan Odpowiedz Link Zgłoś
privart Re: w pół do siódmej 16.12.03, 13:46 stefan4 napisał: > W pół godziny do godziny siódmej... > W pół godziny do siódmej... > W pół do siódmej... > > - Stefan 1. W pol godziny do godziny siodmej... np. mozna cos zrobic... 2. Pol godziny do siodmej... np. zostalo I ta druga wersja wydaje mi sie bardziej logiczna, wszak rozumiem, ze debatujemy nad poprawnoscia odpowiedzi na pytanie: ktora godzina? Pozdrawiam ---------- Przyszlem wczesniej, gdyz nie mialem co robic... (Mis) Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Re: w pół do siódmej 16.12.03, 17:02 > ---------- > Przyszlem wczesniej, gdyz nie mialem co robic... (Mis) To jakiś cytat? Odpowiedz Link Zgłoś
privart Re: w pół do siódmej 16.12.03, 18:21 kornel-1 napisał: > > ---------- > > Przyszlem wczesniej, gdyz nie mialem co robic... (Mis) > > To jakiś cytat? Tak, z "Misia" Stanislawa Barei ---------- Przyszlem wczesniej, gdyz nie mialem co robic... (Mis) Odpowiedz Link Zgłoś
stefan4 Re: w pół do siódmej 16.12.03, 19:43 privart: > 1. W pol godziny do godziny siodmej... np. mozna cos zrobic... > 2. Pol godziny do siodmej... np. zostalo > > I ta druga wersja wydaje mi sie bardziej logiczna, wszak rozumiem, ze > debatujemy nad poprawnoscia odpowiedzi na pytanie: ktora godzina? Kiedy? O której? Odpowiedz Link Zgłoś
arana Re: w pół do siódmej 16.12.03, 20:01 stefan4 napisał: > > Kiedy? O której? Odpowiedz Link Zgłoś