malutek02 01.09.09, 11:13 u dziecka w wieku 5 miesięcy i 25 dni wybił się ząbek i tu moje pytanie jak się mówi dostała ząbek pod koniec 5 miesiąca dostała ząbek pod koniec 6 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar61 To zależy 01.09.09, 14:52 Logika podpowiada, że minęło 5 całych miesięcy i trwa następny, szósty miesiąc. Kobiety jednak lubią mówić, że mają np. dopiero 26 lat, kiedy już biegnie im 27. rok - powinny mówić, że mają 27 lat. Aż! Moja Babcia w wieku po-po-pobalzakowskim lubiła ten prawidłowy, podwyższający dozę lat, sposób pomiaru. Słowem: jeśli owym dzieckiem ząbkującym jest dziewczynka, to ją spytałbym, jak jej wiek przedstawiać - a nuż nie lubiłaby, by ją postarzać... ;-) --- 6. miesiąc? Nie za wcześnie na wyrzynanie? Odpowiedz Link Zgłoś
veeto1 Re: To zależy 01.09.09, 16:59 dar61 napisał: >> Kobiety jednak lubią mówić, że mają np. dopiero 26 lat, kiedy już > biegnie im 27. rok - powinny mówić, że mają 27 lat. Aż! Bzdura ponura. Weź linijkę. Czy 1 centymetr to odległość np. 3, 5, lub 9 mm? Nie. Centymetr to centymetr. Rok to rok. Nie ważne, że "idzie 27", skończone jest 26 lat i taki wiek się podaje. Lata skończone, a nie rozpoczęte. Odpowiedz Link Zgłoś
efedra Re: To zależy 02.09.09, 01:46 veeto1 napisała: > Lata skończone, a nie rozpoczęte. Bardzo słusznie. W przeciwnym wypadku każdy noworodek byłby rocznym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 To zależy od miary i mierniczego 02.09.09, 10:05 26 minut i 26 sekund meczu. Zdobyto gol. Bezgenetivusowy, swoją drogą. Kiedy padła ta bramka? W 27. minucie meczu, nie w 26. Dobry ten przykad z centymetrami. Acz nie dla pań łaknących kuracji odmładzania się - choćby werbalnej. Ani dla oczekujących wolności nosicieli tej centymetrowej miary, tnących cały centymetr w oczekiwaniu odejścia do cywila. Tnących nie w czas wigilii dnia następnego - a po obiedzie... * Miara wieku noworodka jest o tyle piękna, o ile niepowtarzalny jest to wiek. Niedawno ktoś zadumał sie nad nazewnictwem tych młodocianych naszych pociech: Jednolatek = "jednoroczniak"; Niepełnojednolatek = ? "Osesek"? "Niemowlę"? Jakiż to "nie-mowa"? A mowa ciała?! Język migowy ma status języka oficjalnego w kilku krajach! --- Dar61 jest zwolennikiem kategorycznej zmiany kalendarza postkristosowego. Życzyłby sobie - bez oszukaństw! - doliczenia roku zerowego do dat [tego zgubionego pomiędzy 1. pne. a 1. ne. - oraz uciułania wszystkich tych dni, co je w czas reform kalendarzy gregoriańskich pogubiono. A nuż uciułałby sie niejeden rok! */ Obiad zjedzony - dzień [służby wojskowej] zaliczony. Odpowiedz Link Zgłoś
malutek02 Re: To zależy 02.09.09, 19:40 z tego wynika ze mogę mówić pod koniec 5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
jarkoni Re: To zależy 02.09.09, 20:03 Według mnie pod koniec 6 miesiąca. Panna jest na tym świecie pełne 5 miesięcy i prawie cały szósty, to ewidentnie pod koniec 6 miesiąca życia.. Odpowiedz Link Zgłoś
ja22ek Re: To zależy 02.09.09, 20:03 Mówić możesz, ale będzie to wtedy nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
migni Re: 03.09.09, 00:34 Dostała ząbek pod koniec szóstego miesiąca, czyli niedługo przed ukończeniem szóstego miesiąca na tym świecie. Mając nie pięć miesięcy, ale: pięć miesięcy SKOŃCZONE - w domyśle pięć miesięcy i ileś tam dni. A w tym przypadku, jako że tych ileś bardzo jest bliskie trzydziestu - to mając po prostu prawie sześć miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kornel-1 Może tak prościej ;-) 03.09.09, 08:47 Pod koniec dwunastego miesiąca rodzice szykują tort urodzinowy. k. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Może prościej 03.09.09, 12:31 Ojojoj... - twardogłowi znawcy życia napoczętego mieliby inne miary! Odpowiedz Link Zgłoś