Dodaj do ulubionych

British Airways

29.01.11, 10:32
Czy ktoś wie, jak jest z bagażem? Chodzi o to, że lot będzie z UK do Pl trzema samolotami BA. Czy oni się martwią o bagaż, żeby go przerzucić na kolejny samolot czy trzeba normalnie odbierać?
Bo coś mi się o uszy obiło, że oni tym bagażem się zajmują, ale może to taka "wieść gminna" tylko. ;)
No i co jeśli jeden samolot się opóźni/nie wyleci - czy oni biorą za to odpowiedzialność?
Obserwuj wątek
    • havana28 Re: British Airways 29.01.11, 10:36
      Bagaz nadajesz prosto do PL i niczym sie nie przejmujesz. Bagaż mogą zgubic nawet bez przesiadek wiec chyba nie warto się tym martwic. O swoich prawach jako pasażer linii lotniczych mozesz przeczytać w
      www.konsument.gov.pl/files/rozp261-2004.pdf
      • zurekgirl Re: British Airways 29.01.11, 12:11
        Sprawe bagazu okresl dokladnie na lotnisku, z ktorego wylatujesz. Jesli robilas jedna rezerwacje i jestes pewna, ze wszystkie samoloty to BA, a nie mieszkanka BA, Lotu i jeszcze jakiegos KLMu, to bagaz dostaniesz dopiero po ostatnim przelocie. Jesli chcesz zabrac wozek, to moze sie zdarzyc tak, ze wywala go na tasmie na "miedzylotnisku" i bedziesz musiala go odebrac i znow wczeckowac (ja sie nauczylam oddawac wozek jako bagaz jak mam miedzyladowanie i nie prosic na pierwszym lotnisku, zeby mi wozek do uzytku zostawiali pod kazdym samolotem, bo rozne ceregiele z tego wynikaly).

Jesli ktorys samolot ma duze opoznienie (jesli male, to zazwyczaj kolejny samolot czeka), to BA zabookuje ci miejsce w kolejnym samolocie. Jesli nie ma juz samolotu tego samego dnia, powinni dac ci voucher na hotel. Przysluguje ci tez wtedy odszkodowanie, wiec zapamietaj dokladnie, gdzie pojawialy sie problemy i opoznienia.

Milej podrozy ;)
        • szczur.w.sosie Re: British Airways 29.01.11, 14:43
          Tak, wszystkie loty BA. Akurat nie ja lecę, ale mama, która może się nie dogadać jak ją jakaś przygoda spotka. Ale na lotnisku z którego wylatuje, z nią będę, więc się zapytam.
          Do mnie leciała 3 różnymi liniami, i nie dość, że wcale nie taniej, to i ryzyko większe. Zwłaszcza, że wtedy pogoda nie była najlepsza.
    • alusia255 Re: British Airways 29.01.11, 15:13
      Masz odważna mame, bo moja powiedziala, ze z przesiadkami nie lata i juz tak siedzi u nas drugi rok:-)
      • szczur.w.sosie Re: British Airways 29.01.11, 16:52
        Moja dopiero 4 m-ce. A potem wymiana na teściową;)
    • ciocia_ala Re: British Airways 29.01.11, 16:56
      Z UK do Polski 3 samolotami. Boze, toz to jakis koszmar!! Ja rozumiem z Los Ageles...
      I jeszcze malo kumata po angielsku Babcia. Ile taka przeprawa trwa??
      • szczur.w.sosie Re: British Airways 29.01.11, 17:45
        ok. 9h
        • murasaki33 Re: British Airways 29.01.11, 18:02
          Szczurku, wiem ze mieszkasz daaaaleko na polnocy, ale zdradz tajemnicy, gdzie mama sie tak przesiada, po prostu ciekawa jestem. Pytam, bo kiedys mielismy plan leciec do Krakowa z Londynu, przez Oslo i Warszawe, to byla - smiech na sali - najtansza opcja. Ja sie pytam, jak to jest mozliwe, gdzie tu ekonomia? A tez mialo to trwac cos kolo 10h-11h:)
          • szczur.w.sosie Re: British Airways 30.01.11, 15:42
            Przesiadki w: Glasgow Int. i Heathrow.
            Zamiast Glasgow może być Aberdeen lub Edi, ale wtedy ponad 12h, bo przerwy długie.

Wcześniej leciała na Luton (Wizzair), Luton-Edi (Easyjet), i z Edi Flybe.
            Ktoś do nas leciał na Glasgow Prestwick (Wizzair), potem leciał z Glasgow Int (Flybe), ale między lotniskami taksówka.
            I to jest drogo, mimo że Wizzair i Eayjet są tanie, ale Flybe ma ceny z kosmosu. Ale jak się rezerwuje przez BA (a Flybe jest BA), to znacznie taniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka