Dodaj do ulubionych

Jeszcze raz o obywatelstwie.

22.02.11, 22:33
Opieprzcie mnie, że mi sie googlowac nie chce, ale odpowiedzcie:

- czy te pieć lat samodzielnego utrzymywania sie w uk, które trzeba udowodnić liczą sie od dnia przyjazdu, czy od rejestracji w WRS?
- czy w moje dziecko urodzone juz tu, uwzględniam w aplikacji i też obywatelsto dostaje?
- czy płace za nie odobno te osiem (czy ile to teaz jest) stówek, czy płacę tylko za siebie?

zakładamy, że skłądam podanie sama, dla siebie i dzicka, mężuś nie składa.
Obserwuj wątek
    • m0nalisa Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 02:01
      dzieci wchodza automatycznie w sklad rodziny, nie placi sie za nie, i otrzymuja obywatelstwo z chwila kiedy wy je otrzymacie.
      • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 08:27
        kochana, alez mi poprawiłaś humor :)

mam nadzieję, ze to działa również, kiedy tylko mamusia dostaje, a tatuś nie, bo nie może, a raczej nie chce (nauczyc sie ang na poziomie powyżej "heloł maj frent" i zdać testu) :)
        • fariba Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 09:01
          Tatus moze dostac papierek z testu w inny sposob,za troszke wieksza sume,moze zdac test w specjalnej szkole,gdzie mu inni udziela pomocy.
          • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 09:07
            tatusiowi to wisi :) interesuje go tylko to, co mogą inni za niego załatwić - wrs, podatkowa rezydentura, wszelkie pisma i formularze, wszelkie wizyty u lakarza i w urzędach, gdzie on sie nie wysila, tylko sie pojawia a ja za niego wszystko mówie i pisze, natomiast jesli tatuś ma się sam wysilić, mowy nie ma, jemu to nie jest potrzebne :)
            • chuti Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 09:37
              ja bym sie zastanowila nad zmiana tatusia:) serio!
              chociaz swietny z niego teksciarz, czasem rycze ze smiechu czytajac fifkowego bloga :)
              cieple pozdrowki fifko!
              • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 13:15
                ja sie nie zastanawiam, decyzja już podjęta, ale wszyskto w swoim czasie :) jeszcze nie. najpierw anka musi miec rodzeństwo, a ja obywatelstwo :) tak w skrócie rzecz biorąc :)
                • chuti Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 13:47
                  fifka01 napisała:

> ja sie nie zastanawiam, decyzja już podjęta, ale wszyskto w swoim czasie :) jes
                  > zcze nie. najpierw anka musi miec rodzeństwo, a ja obywatelstwo :) tak w skróci
                  > e rzecz biorąc :)

no fifka coraz bardziej cie lubie :) fajna jestes :) to majstruj juz drugie, po co dawce nasienia trzymac w domu dluzej niz to konieczne :) a paszport dostaniesz Ty i mala bez problemu :)
                  • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 14:36
                    No własnie jeszcze musze przczekać, bo mi stukneło własnie 4 lata w lutym. Ale juz powoli planuje, jak to wszystko sprawnie rozegrac jak przyjdzie czas. Mam ndzieje miec wtedy "na stanie" dwulatkę i nowego maluszka, wiec przygotowuje sie już, bo wtedy czasu będzie mniej. :)
      • plain-vanilla Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 15:06
        A czy można prosić o źródło tej informacji? Ostatnio sprawdzałam ceny na stronie Home Office i zastanawiałam się, czy za dzieci też się płaci? W formularzu o naturalizację w ogóle nie ma możliwości wpisania dzieci. A ja nie znalazłam informacji, że dzieci automatycznie dostają obywatelstwo.
    • mama_vinca Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 13:26
      Moj maz wlasnie zamowil ta ksiazke z netu do nauki. Tez chcemy miec brytyjski paszport.Mam nadzieje ze pojdzie gladko.Ponoc test jest banalny.Szkoda ze twoj maz nie sklada wniosku bo jak razem to jest taniej.
      • gypsi Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 17:58
        Test nie jest banalny - zrob przykladowy, to zobaczysz:
        www.ukcitizenshiptest.co.uk/?trackid=002509
        Z marszu sie nie da, nawet wiedzac duzo, bo jest oczekiwanie konkretnej odpowiedzi, a sa one tak zblizone, ze nie da sie wyeliminowac idiotycznych zupelnie - np. ile dni w roku trwaja zajecia szkolne: 200, 190, 170, 160?
        Te ksiazke trzeba po prostu WYKUC na pamiec, co mnie od razu odrzuca, ale coz - nie takie rzeczy trzeba bylo wykuc kiedys, to i to sie da jak czas przyjdzie.
        • posh_emka Amen 23.02.11, 18:01
          Podpisuję się pod tym obiema rękami i nogami. Zbieram się do nauki, zbieram się i zebrać się nie mogę. Chyba muszę iść ustalić termin egzaminu to się sprężę w końcu :( tylko nie wiem jak................
        • liley11 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 25.02.11, 20:57
          Test rzeczywiscie jest banalny, ale bez przeczytania ksiazki mozna go nie zdac. Ksiazke radze przeczytac, a nie wykuc - bo to strata czasu. Ja wykulam...i zrobilam test w 4 minuty.
      • fariba Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 20:14
        Ponoc test jest banalny
        Test nie jest wcale banalny,moj maz uczyl sie pilnie i dopiero za 3 razem zdal,pytania sa nie raz pochytliwe.Najlepiej idz do osiedlowej biblioteki tam Ci podadza strony z ktorch sie mozecie uczyc,ksiazka z ksiegarni nie wystarczy.
        • chuti Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 21:02
          ksiazka wystarczy w zupelnosci, mnostwo pytan to wiedza ogolna ktora posiada ktos kto mieszkal tu 5 lat, oglada angielska tV i czyta ang gazety. reszte pytan nalezy sprawdzic, jak te liczby godzin. i tyle. trzeba tez uwazac na skiazke, tylko jedna jest autoryzowana przez HO a na rynku pelno niby wlasciwych skiazek ktore ludzie kupuja i potem oblewaja te testy.
    • dubeltowa Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 17:51
      mnie sie wydaje ze o paszport można sie starać po upływie 5 lat od otrzymania rezudentury, którą z kolei dostaje sie po przepracowaniu roku, czyli w sumie po 6 latach pobytu. Co do dzieci to wypełnia sie osobny formularz na każde dzecko i płaci połowe opłaty. Coś mi kiedyś ktoś powiedział, że dzieciom można wyrobic paszport gdy są urodzone w uk i rodzic ma stalą rezydenture czyli jest "settled"(nabywaną po 5 latach).
      • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 19:36
        ja się chyba jednak przejde do urzędu i popytam...
        • clonek13 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 20:08
          z marszu to ja tylko 10 odpowiedzi mialam dobrze z tym tescie z linka :)

gdzies cos dzwonili tylko nie wiem w ktorym kosciele, ze jak zona sklada dokumenty to mąż automatycznie dostanie, tylko co? nie wiem czy obywatelstwo ,czy rezydenture czy paszport???
          • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 23.02.11, 21:17
            rezydenturę podatkową, i to tylko pod poewnymi warunkami.
            o paszporcie czy obywatelstwie mowy nie ma.
    • fifka01 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 24.02.11, 14:04
      Dziewczyny, poszłam dzis do biura w County Council, gdzie za jedyne 50 funtów można zamówic usługę polegającą na pomocy klientowi w skompletowaniu dokumentów i wypełnieniu aplikacji.
      Na szczęście iformacji udzielają za darmo. I tak dowiedziałam się, że:
      - certyfikat ukończenia ESOL level 1 zwalnia mnie z testu, ale jak ja mam tylko "pół" poziomu, tylko speaking & listening, a nie mam reading & writig zdane, to juz nei wiedza,
      - dziecko urodzone tutaj już praktyczniejest brytyjczykiem, jak tylko ja sie stane, ono automatycznie tez, ale czy w zwiazku z tym mam za nie aplikowc razem ze mna czy potem - nie wiedza,
      - pięć lat od przyjechania do uk, nie od rejestrecji w wrs, ale moze byc, ze sześć lat, bo to różnei bywa i nie wiedza konkretnie, raz tak raz inaczej...

Dziewczyny ręce opadają.
      Dalej nei wiem, czy ma ten test zdawać, czy nie. Dalej nie wiem, czy dziecko ze mną czy osobno, i czy płaci czy nie, i dalej nie wiem, czy piec lat czy szesc... A już byłam w urzędzie, który sie profesjonalnie za pieniadze trudni załatwianiem tego. Czujecie?
      No nic, poczekam równo rok, wypełnie, skompletuje i wyslę, sama, bo za taką ich pomoc dziekuję.
      • pyza_uk Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 24.02.11, 14:19
        Fifka - juz ktos wyzej o tym wspomniala, ale powtorze w spr. dzieci - jesli dziecko twoje urodzilo sie w UK, to obywatelstwo otrzymuje automatycznie, jesli przynajmniej jeden z rodzicow jest osiedlony w UK na stale (to chyba po 5 latach nabywa sie ten status, lub po 1+5). Rodzice nie musza miec obywatelstwa, jedynie udokumentowany pobyt staly. Wysylasz wtedy aplikacje o paszport dla dziecka i czek z oplata za paszport i tyle. Moi znajomi to przerabiali wiec informacja potwierdzona.
        • agaciha Pyza_uk 24.02.11, 14:24
          Moglabys cos wiecej napisac prosze? Jestem w UK 6 lat, maz prawie 10. Jak ten pobyt staly mamy udokumentowac? My z mezem nie chcemy miec obywatelstwa brytyjskiego ale chcemy aby mialy je dzieci.
          • pyza_uk Re: Pyza_uk 24.02.11, 15:05
            Bedziesz musiala zalaczyc te same dokumenty jakie skladalabys z podaniem o paszport (obywatelstwo) dla siebie. Nie potrafie napisac konkretnie jakie, bo moja kolezanka mieszkala w UK 10 lat w momencie skladania wniosku o paszport dla dziecka i przyjechcala tutaj w czasach nie unijnych, majac wize ILR.
            Podejrzewam ze w formularzu paszportowym bedzie wszystko wyjasnione. Poza tym, jak go wypelnisz, to mozesz wykupic usluge na poczcie, ktora polega na sprawdzeniu wniosku paszportowego, czy wszystko jest wypelnione jak nalezy.
            Tutaj kilka linkow nt. obywatelstwa dla dzieci:
            www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/eligibility/children/britishcitizen/borninuk/ oraz link do aplikacji o obywatelstwo (nie o paszport):
            apply.ukba.homeoffice.gov.uk/iapply.portal?_nfpb=true&_pageLabel=formFinder&com.sun.faces.portlet.CLEAR_STATE=true&_nfls=false
            i - formularze paszportowe:
            passports.ips.gov.uk/epa1r1a/index.aspx?c=1
            i jeszcze o paszportach: www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Passports/Applicationinformation/DG_174157
            • agaciha Re: Pyza_uk 24.02.11, 21:21
              Dziekuje Ci serdecznie!
            • eutyfrona Re: Pyza_uk 24.02.11, 23:02
              Pyza_uk, czytalam juz wczesniej informacje z podanych przez Ciebie linkow i zrozumialam, ze trzeba dziecko naturalizowac, zeby moglo dostac paszport, przy czym do tej naturalizacji "wystarczy" spelniac warunek, ze sie jest tu osiedlonym

Teraz znalazlam to:

"If the child was born or adopted in the UK

IPS needs to see the child's full birth or adoption certificate showing parents' details and one of the following:
              section 4 of the application form completed with the British passport details for either parent*
              UK birth certificate for either parent*
              Home Office certificate of registration or naturalisation for either parent*
              the passport that was valid at the time of the child's birth** for either parent*"

ja rozumiem z tego, ze trzeba by bylo miec potwierdzona rezydenture (EEA3) - dobrze mysle? - i wtedy nie trzeba dziecka "naturalizowac" (co kosztuje 500 funtow), tylko od razu wniosek o paszport sie sklada?
              jestem tu z mezem prawie 6 lat, dwoch synow urodzilo sie tutaj - fajnie by byo miec dla nich brytyjskie paszporty, chociaz po to, zeby co roku nie jezdzic do Manchesteru zeby wyrabic nowy paszport
              a tak przy okazji - trzeba znowu dziecko ze soba miec przy skladaniu wniosku o paszport tymczasowy - 2 lata temu bylismy z maluchem, w zeszlym roku nie trzeba bylo, a teraz jak czytalam informacje na stronie konsulatu, to zrozumialam, ze znowu trzeba z dzieckiem, bo wydaja biometryczne paszporty
              • pyza_uk Re: Pyza_uk 24.02.11, 23:22
                Trudno mi odpowiedziec, bo sama nie przechodzilam przez ten proces - moja znajoma po prostu wyslala wniosek o paszport i zalaczyla wszystkie wymagane dokumenty. Tylko tak jak wspominalam - to bylo przed wstapieniem PL do EU, a ona miala wize ILR, a w twoim przypadku to wydaje mi sie ze potwierdzenie rezydentury bedzie wlasnie potrzebne i tyle. Powodzenia.
              • liley11 Re: Pyza_uk 25.02.11, 20:56
                jak dziecko urodzilo sie po tym, jak otrzymalas "document certyfying permanent residence" to od razu mozesz o paszport brytyjski skladac. A jesli urodzilo sie przed otrzymaniem tego dokumentu lub jesli nie ubiegaliscie sie o ten dokument, to trzeba slac papiery do Home Office - formularz MN1
      • smag2 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 26.02.11, 15:07
        Witam,

Zawodowo nadzoruje LiUK testy i jestem pewna ze test bedziesz musiala zdac.
        Nawet obywatele USA, Australii czy Nowej Zelandii zdaja ten test gdy aplikuja o Indefinite leave to remain lub brytyjskie obywatelstwo.

Ponizej info z UK border agency:

"You can demonstrate your knowledge of language and life in the UK in three ways:

*If you speak English, Welsh or Scottish Gaelic to a reasonable standard, you will need to pass the 'Life in the UK test'.
        *If you do not have sufficient knowledge of English, Welsh or Scottish Gaelic, you will need to take and pass an English for Speakers of Other Languages (ESOL) course in English and citizenship.
        *If you passed the Life in the UK test or completed an ESOL course to meet the 'knowledge of language and life' requirement when you applied for settlement, you will not need to show that you meet this requirement again. Simply tick the appropriate box in section 1.22 of the application form.

You cannot be exempted from this requirement because you have lived in the UK for a long time, have certain qualifications, are illiterate or are from an English-speaking country. The requirement to demonstrate knowledge of life in the UK is specified in law, and these are not grounds for exemption.

You may be exempted from the requirement if you are over the age of 65, or have a serious physical or mental condition that would prevent you from meeting this requirement for the foreseeable future. For more information, see the Exemptions page."

pozdrowka
    • paola_k2 Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 25.02.11, 21:05
      To i ja poprosze o wyjasnienie i uscislenie. Rodzice sa w Anglii ponad 6 lat. Pracuja od poczatku legalnie. Ale nie maja potwierdzenia pobytu tzn. nie wysylali papierow. Czy moga od razu starac sie o brytyjski paszport dla dzieci (urodzonych w UK)? Czy najpierw musza aplikowac do Home Office? Zaznaczam, ze rodzice nie chca miec obywatelstwa.
      • kurczakwanda Re: Jeszcze raz o obywatelstwie. 25.02.11, 23:17
        ja mam takie informacje jezeli chodzi o dzieci
        jesli dziecko urodzilo sie po tym jak rodzice (wystarczy ze jeden rodzic) sa tu 5 lat to mozna aplikowac dla dziecka o paszport brytyjski; czyli np moj syn urodzil sie tu 17 stycznia 2011 roku, wystarczy wiec ze moj maz jest tutaj od conajmniej 16 stycznia 2006 roku i moze ten swoj pobyt -legalny - udokumentowac np przedstawiajac rozliczenie podatkowe za rok 2005/2006. Jakie inne dokumenty moga byc to pojecia nie mam. Znajomi na tej podstawie uzyskali paszport dla corki-trwalo to 6 tyg. My bedziemy wypelniac wniosek na dniach i zamierzamy wlasnie zalczyc wspomniane wyzej rozliczenie podatkowe meza. Sama bym chciala sie dowiedziec jakie dokumenty jeszcze moga byc na potwierdzenie ze sie tu jest legalnie od danego dnia, poniewaz corka jest z maja 2009 a maz posial gdzies rozliczenie podatkowe za 2004/2005 i wczesniejsze jedno tez, wiec na razie dla niej nie wyslemy wniosku.
    • m0nalisa test 26.02.11, 14:18
      poleglam z kretesem, odpowiedzialam poprawnie na 9 pytan. W sumie nie mialam pojecia na temat zadnych statystyk w pytaniach. Ale ogolnie nie jest on trudny chyba nalezaloby sie jedynie doksztalcic.
      • aniaheasley Test jest do zdania :) 26.02.11, 14:35
        Ja co prawda nie zdawalam, ale jak moja tesciowa go zdala, to ten test kazdy moze zdac!
        Ona o uczeniu sie czegokolwiek pojecie ma mgliste, sama pierwsza to przyzna, ale po przejrzeniu ksiazki zdala test bez trudu.
        • fifka01 Re: Test jest do zdania :) 26.02.11, 19:03
          jak to teściowa? dotąd byłam swięcie przekonana, że twój mąż jest anglikiem, co by znaczyło, ze teściowa też...
          • jaleo Re: Test jest do zdania :) 26.02.11, 19:16
            fifka01 napisała:

> jak to teściowa? dotąd byłam swięcie przekonana, że twój mąż jest anglikiem, co
            > by znaczyło, ze teściowa też...

Ja kiedys Anie slyszalam w radio i od razu bylo jasne po jej akcencie, skad maz jest ;-)
            • chuti Re: Test jest do zdania :) 26.02.11, 19:21
              jaleo napisała:

>
              > Ja kiedys Anie slyszalam w radio i od razu bylo jasne po jej akcencie, skad maz
              > jest ;-)

nooo:) ja tez slyszalam.
          • aniaheasley Re: Test jest do zdania :) 26.02.11, 19:47
            Tesciowa jest z RPA. Maz tez :)
        • gypsi Re: Test jest do zdania :) 26.02.11, 19:39
          Oczywiscie, ze jest, tyle ze nie "z marszu" - jak sama piszesz, ksiazke trzeba przejrzec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka