31.03.11, 11:26
Wiem, ze temat byl walkowany kilka razy, ale nie znalazlam odpowiedzi na moje pytania. Bardzo Was prosze o pomoc i porade.
Znajomi po urodzeniu dziecka zlozyli wniosek o Child Benefit. Dostali odmowna odpowiedz, motywowana brakiem rejestracji WRS. Sa w UK juz od 6 lat, pracuja w szpitalu, wiec teoretycznie legalnie - placa podatki, NI, itd. Jednakze w jakis sposob (???) nie wiedzieli, ze rejestracja WRS jest niezbedna, zaden z pracodawcow nigdy nie zwrocil uwagi na to.
Pytanie co maja teraz robic, do kogo sie zglosic? Czy szybko sie rejestrowac? Czy beda jakies konsekwencje pracy przez ostatnie 6 lat bez tej rejestracji?

Bardzo licze na Wasze rady.
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: WRS 31.03.11, 11:33
      Teraz to juz raczej nie ma sensu, tym bardziej, ze od 1 maja WRS bedzie zniesione (minie wtedy 7 lat od wejscia do UE, czyli konczy sie okres przejsciowy, Polska przestanie byc accession country, i zgodnie z prawami UE nie moze byc w zaden sposob traktowana inaczej niz inne starsze kraje UE).

Konsekwencje juz znajomi odczuwaja, i tutaj nie ma szans tego przeskoczyc, CHB za okres pracy bez rejestracji nie nalezy sie, bo wedlug ich regul i przepisow osoba niezarejestrowana przez pierwsze 12 miesiecy nieprzerwanej pracy pracuje nielegalnie w UK, i tym samym nie ma prawa przebywania w tym kraju, czesto slyszane w uzasadnieniu decyzji odmownych 'no right to reside'.

Niech skladaja nowy wniosek od pierwszego maja :)
      Albo jeszcze lepiej od 1 sierpnia, bo wniosek jest uwsteczniany 3 miesiace do tylu, i w czasie rozpatrywania znowu wyjdzie, ze przez te 3 miesiace konczace sie 1 maja nie mieli wymaganej rejestracji.
      • funny.face Re: WRS 31.03.11, 11:40
        Aniu, bardzo dziekuje za odpowiedz. ale..
        Jak w takim razie NHS moglo ich zatrudnic "nielegalnie"? I skoro od 1 maja WRS bedzie zniesione, to po co maja skladac nowy wniosek?
        Czy beda mogli sie starac o Benefity (CHB, itd)? I kiedy beda przyslugiwaly?

Nigdy nie mialam nic wspolnego z Benefitami, nie wiem jak dzialaja, wiec nie bardzo wiem jak doradzic...
        • zurekgirl Re: WRS 31.03.11, 11:50
          Ania miala chyba na mysli nowy wniosek o CHB. A rejestracja w WRS jest w interesie pracownika a nie pracodawcy. Przynajmniej moj pracodawca nawet pojecia nie mial, o czym do niego mowie.
          • d.hassenpflug Re: WRS 01.04.11, 07:06
            >A rejestracja w WRS jest w interesie pracownika a nie pracodawcy. Przynajmniej moj pracodawca nawet pojecia nie mial, o czym do niego mowie.

uo. serio ? ja to sie zawsze dziwie slyszac takie historie. mnie rejestrowal moj pracodawca. tyle ze to w 2004 roku bylo. i dzieki bogu, bo wowczas to ja nie mialam pojecia co to jest WRS i z czym to sie je ;)
        • aniaheasley Re: WRS 31.03.11, 12:33
          > Jak w takim razie NHS moglo ich zatrudnic "nielegalnie"?

Oj, zdziwilabys sie :)))

Cala armia pracodawcow nie ma do tej pory pojecia co to jest WRS i czym to sie je. Teoretycznie istniala mozliwosc placenia przez pracodawce kar pienieznych £2500 za kazdego niezarejestrowanego pracownika. W praktyce tajemnica publiczna bylo, ze nie istniala zadna infrastuktura do egzekwowania tych kar.

Chyba jedynymi pracodawcami, ktorzy bardzo skrupulatnie rejestrowali kazdego Polaka, Litwina i Slowaka byly agencje zatrudniajace masowo pracownikow z tych krajow, czesto pobierajac 'drobne' oplaty za te usluge.
          • funny.face Re: WRS 31.03.11, 12:47
            Szczerze powiem, ze bardzo sie zdziwilam! ;)
            Myslicie, ze HM Rev moglo "podac dalej", np do pracodawcy, ze maja na stanie nielegalnych imigrantow?
            • wiwi1 Re: WRS 31.03.11, 13:00
              Mysle, ze moglo niestety.
              Ja zarejestrowalam sie w 2004 roku, ale rok temu potrzebowalam certyfikat z nazwa aktualnego pracodawcy (jesli sie na poczatku przepracowalo 12 miesiecy bez przerwy nie wymagana jest ponowna rejestracja ani oplaty). W wyniku balaganu w urzedzie dostalam pismo, ze zwracaja mi pieniadze (ktorych ja nie wysylalam), bo nie doslalam wymaganych dokumentow - paszportu (ktorych dosylac nie musialam) a do mojego pracodawcy wyslali list, ze zatrudniona jestem nielegalnie.
              Dopiero kilka telefonow i maile wyjasnily pomylke, ale co sie nadenerwowalam to moje.
              Pozdrawiam:)
            • aniaheasley Re: WRS 31.03.11, 13:15
              Jeszcze tylko w kwestii formalnej. WRS nie bylo monitorowane ani obslugiwane przez HMRC tylko przez organ imigracyjny Home Office, dokladnie UK Border Agency.
              • funny.face Re: WRS 31.03.11, 13:21
                Tak, ale CHB przyznaje HMRC (chyba?). I czy oni mogli wyslac to, ze znalezli brak WRS gdzies?
                • aniaheasley Re: WRS 31.03.11, 13:33
                  Ale gdzie wyslac i w jakiej formie? Do pracodawcy? Nie ma to sensu wiekszego, bo tak jak pisalam, zatrudnianie bez WRS jest teoretycznie karalne. A poza tym teraz na miesiac przed zakonczeniem calego programu nikt nie bedzie sie tym zajmowal.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka