Dodaj do ulubionych

Ogromny dylemat- garmmar school a....

21.10.11, 19:10
Kobety, chyba zwariuje. Pomozcie prosze.
Moj syn- year 5 w dobrej katolickiej szkole. Jedne z najlepszych uczniow w szkole, objety programem gifted and talented. Swietny w matematyce, science, angielskim. I tu dylemat. Upiera sie na grammar school. Moje obiekcje:
OFSTED tylko noty 2, niby dobra szkola ale raport iukazuje ja jako tylko dobra. Do tego daleko, trzeba jezdzic autobusem okolo 1 godz 15 min w jedna strone.

Moja opcja- katolicka szkola, silnie nastawiona na nauki scisle ( mlody powtarza, ze chce byc naukowcem ;) ).
OFSTED outstanding we wszystkich mozliwych punktach. Szkola ma swietna opinie, dzieciaki tam chodze bardzo sobie szkole chwala i rodzice tez( a znam kilkunastu tam uczeszczajacych).
Na pieszo od nas ok 15 min.

Jesli pojdzie do grammar school, nie pozwole mu na zadne zajecia dodatkowe bo bedzie wracal do domu za pozno.
Jesli pojdzie do tej drugiej, bedzie mogl sobie chodzic na co tylko zechce.

Mam ogromny dylemat, bo niby te grammar to dobre szkoly z dobrym zapleczem, ale mnie kusi ta druga, tez swietna.
Jakie sa Wasze doswiadczenia, pomozcie prosze.
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 19:31
      warto wziąźć pod uwagę zdanie dziecka :)
      ja bym wybrała bardzo dobrą grammair ( wcześniej poogladać rankingi) i przeprowadziła się w jej okolice bo jednak dojazdy potrafią być męczące ale chyba już nie masz za dużo czasu- sama również przeprowadzam się ze względu na secondary :)
      • szymama Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 19:54
        tylko, ze ta grammar do ktorej dziecko chce isc nie jest bardzo dobra a tylko dobra. Czasu mamy jeszcze troche ale czuje juz presje....
        • alamala4 Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 20:27
          nie bardzo rozumiem co znaczy ze ' grammar nie jest bardzo dobra tylko dobra', bo dla mnie grammar to grammar i zawsze bedzie lepsza od najlepszych secondary.
          Sorki jesli sie myle to mnie nie zlinczujcie bo opieram swoje wywody na wlasnych doswiadczeniach, tzn moich dzieciach i znajomych, i na niezliczonych poszukiwaniach na necie. Moja cala trojka jest w grammar i bylam gotowa wszystko zrobic aby dzieci zdaly 11+. Gdy sprawdzalam wyniki GCSE to wyglada to zawsze mniej wiecej tak : w grammar /2 mam w okolicy/ mlodziez ktora konczyla z wynikami A* do C - to ok 95%, w bardzo dobrej polozonej niedaleko catholic secondary - to juz tylko ok 50%, reszta szkol to ok 20 - 30%.

Moze w innych regionach jest inaczej, tego nie wiem. Ale chyba ja wybralabym grammar nawet z dojazdem zwlaszcza ze dziecko chce. Gdyby okazalo sie potem ze te dojazdy naprawde sa meczace zawsze mozna sie starac o przeniesienie do blizszej secondary.

No z drugiej strony jesli dziecko naprawde chce sie uczyc nie jest powiedziane ze i w zwyklej secondary nie bedzie miec samych A i A*.
    • kalasotka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 20:26
      Postaraj sie nim troszke pomanipulowac:) Tak, zeby sam chcial isc do tej blizej i lepszej.
      • alamala4 Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 20:31
        Nie zauwazylam ze piszesz ze maly jest dopiero w klasie 5 , wiec jeszcze ma czas na myslenie bo dopiero w pazdzierniku klasy szostej wybierasz secondary. No i wtedy we wrzesniu bedzie miec egzamin 11+ , i , nie chce byc pesyminstka i zycze mu jak najlepiej, ale jesli go nie zda problem rozwiaze sie sam.
    • justmaga Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 20:46
      ja bym wyslala do tej szkoly blizej domu. Jezeli szkola ma Ofsted outstanding to wiadomo,ze bedzie o wiele latwiej w takiej szkole.

A tym bardziej z dzieckiem utalentowanym. mam w domu bardzo zdolne dziecko i zapewniam cie ,ze w szkole z bardzo dobrym Ofstedem dziecku bedzie lepiej niz w szkole tylko dobrej chocby to byla Grammar.
      • piksi.dixi Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 21:04
        tak jak radzila alamama, popatrzylabym na wyniki.
        jeszcze nie za bardzo sie orientuje w temacie, ale istnieje opinia, ze grammar sa lepsze i
        trudno sie do nich dostac.
        wiecej dzieci ubiega sie o miejsca i szkola wybiera sobie najlepszych.
        mysle, ze przebywanie w klasie z ambitnymi dziecmi tez jest wazne,
        dzieciaki maja inne plany na przyszlosc i zainteresowania.

a skad mu sie wzielo, ze idzie do grammar? moze ktos w szkole zasugerowal?

• derka1 Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 20:57
      A jakich syn uzywa argumentow? Dlaczego tak bardzo chce isc do tamtej szkoly?
      • espionka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 22:12
        wydaje mi się że, żeby w pełni wykorzystać potencjał zdolnego dziecka lepiej jest go posłać do możliwie najlepszej szkoły. Musiałabys porównać wyniki obu szkół.
        www.education.gov.uk/performancetables/schools_10.shtml
        news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/education/03/school_tables/secondary_schools/html/gcse_nat_1.stm
        news.bbc.co.uk/1/shared/bsp/hi/education/03/school_tables/secondary_schools/html/alevel_nat_1.stm
        • espionka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 22:24
          tu można też zestawiać i porównywać np. grammar schools, które wypadają różnie, jedne lepiej, drugie gorzej
          www.findmyschool.co.uk/
          • espionka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 22:33
            zwróć uwagę, że czasami szkoła oceniona przez Ofsted oustanding (np. Highdown School w Berkshire) ma kiepski wynik:
            61%
            (This is the percentage of pupils who attained 5 or more GCSEs at grade C or above, incl English and Maths.)
            • mama-123 Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 23:06
              Mojego dziecka szkola - nie grammar - ale bardzo dobra dla dziewczyn i idzie kazdego roku w gore ma nastepujace wyniki:
              The school achieved a fantastic 86% 5+ A*-Cs including English and Maths, an increase of
              5% on last year’s results. 97.4% 5+ A-Cs and 27% A*-As.

Mysle, ze w przypadku syna autorki watku, warto wybadac obie szkoly. W bardzo dobrej szkole, dziecko moze radzic sobie dobrze. Zobacz tez czy Twoj syn czuje sie dobrze pod presja. Atmosfera w grammar moze byc i zapewne jest inna niz w nie grammar. Niektore dzieci lubia byc najlepsze w slabszej grupie, inne slabsze, ale w lepszej grupie. Zalezy wiec, czy on lubi wspolzawodnictwo czy raczej nie.
    • izabelski Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 21.10.11, 23:43
      opinia ofstead - w rych ocenach outstanding a dobra opiera sie na wielu kryteriach

trzeba prrzeczytac dokladne opisy ocen obu szkol i wtedy dopieto przyjdz i pytaj ;0

ja zawsze postawilabym na grammar
    • szymama Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 22.10.11, 10:53
      znam wyniki obu szkol i opisy ich. Znam rankingi, zdawanie GCSE, Alevel i dlatego ta sprawa nie daje mi spokoju. Wyniki maja obie bardzo podobne, na granicy 90 % przy 5 przedmiotach GCSE, dalsza kontynuacja nauki na uniwersytetach podobnie.
      Kadra nauczycielska w tej blizszej 50% nauczycieli z tytulami doktorskimi, paru sirow :P madames. Opinia swietna. Ta grammar podobnie. Choc juz mniej nauczycieli z tytulami naukowymi.
      Obecna szkola bardzo cisnie akademicko, swietny poziom nauczania. Dzieci w klasie mojego syna sa bardzo cisniete przez rodzicow. Klasa na bardzo wysokim poziomie. Dzieciaki wygrywaja konkursy matematyczne, przyrodnicze. Kilku z nich miala sowoje wystawy w londynskich muzeach min. V&A.
      Syn chce isc do grammar school bo wiekszosc tych dzieciakow bedzie tam zdawala egzaminy, natomiast druga na liscie jest "moja" szkola.

Oczywiscie ja jako matka, mam obiekcje co do podrozowania mlodego, wiem, ze pewnie znajdzie sobie kolegow, zeby jezdzic razem, ale na poczatku bedzie trudno.
      Ja nie chce sie przeprowadzac, bo znow moja mlodsza corka zaczela podstawowke, w ktorej uczy sie syn, i nie chce przenosic jej nigdzie indziej.
      No i jestem w kropce.
      • espionka Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 22.10.11, 13:44
        tutaj tak jest z przeprowadzkami ze względu na szkołę, ja też nie chciałam się przeprowadzać:) ale w końcu to nie ja pierwsza i ostatnia ...,z prywatną pod tym względem byłoby prosciej :D
      • izabelski Re: Ogromny dylemat- garmmar school a.... 22.10.11, 18:00
        wlasciwie latwiej porwonywac na podstawie tego ile jest dzieciakow z A*- A niz A-C

i jeszcze ile dzieci bierze jezyk obcy
        ile bierze triple science

nnie patrz wogole na A-levels, bo dzieci zmieniaja szkoly jak ida do 6th form
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka