saram0na 16.01.12, 10:23 dziewczyny wieki cale krupkniku nie robilam i kaszy nie mam - nie wiecie czy moze znajde gdzies kasze jeczmienna albo peczak chociaz ? Dzieki brrr jak zimno ale przyjemne powietrze :) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elle-joan Re: Krupnik 16.01.12, 10:27 Ja zawsze kupuję w polskim sklepie. Chociaż skoro zadajesz to pytanie, to podejrzewam, że nie masz blisku takiego przybytku... Odpowiedz Link
dorcian Re: Krupnik 16.01.12, 10:48 Ja gotuje po wschodniemu - z platkami owsianymi. "Glutowatosc" krupnikowa jest, kaszy nie widac bo sie rozgotowala, dzieci mloca chetnie:) Odpowiedz Link
mrs.t Re: Krupnik 16.01.12, 15:31 E nie no,krupnik bez kaszy,toz to istota tej zupy:) jak nie masz polskiego sklepu,to w wiekszym supermarkeci e popatrz na polce z suchymi pulses,kolo soczewicy,mixow..pearl barley ,to nie to? Odpowiedz Link
mrs.t Re: Krupnik 16.01.12, 15:33 O widze ze poki sie zebralam by skonczyc rano zaczeta wiadomosc, to juz magnolga odpowiedziala.. Odpowiedz Link
zielona_magnolia Re: Krupnik 16.01.12, 14:35 ja kupuje w tesco , ale w innych marketach tez znajdziesz www.mysupermarket.co.uk/#/shopping/findproducts.aspx?query=pearl%20barley Odpowiedz Link
saram0na Re: Krupnik 17.01.12, 01:32 jest polski sklep ale ostatnio nie lubie tam jezdzic ( tzn sklep jest fajny) ale cala wycieczka i z parkowaniem problem, szybciej do pobliskich marketow. Pearl barley - super, wielkie dzieki!! :) Odpowiedz Link
ta_ruda Re: Krupnik 16.01.12, 15:51 a ja wlasnie bylam dzis w Polskim sklepie i widzialam kasze i tak sobie pomyslalam ze tez bym krupniku zjadla;-) Odpowiedz Link
kalasotka Re: Krupnik 16.01.12, 15:58 Ja nigdy krupniku nie robilam osobiscie, ale wydaje mi sie ze u nas sie robilo na kaszy mannej/manny. Ale akurat mi kasza jeczmienna po kuti zostala i sie zastanawialam do czego ja wykorzystac,a tu taki pomysl:) Odpowiedz Link
buizu Re: Krupnik 16.01.12, 21:40 Ja czasem gotuję kurpnik z kaszą gryczaną, doprawiam majerankiem i też pycha. Znajoma jest 'żydówką' i od niej podłapałam tą zmianę :))) Odpowiedz Link
ola_twist Re: Krupnik 20.01.12, 21:23 Dla ciekawskich: angielski odpowiednik naszego krupnika to broth soup (na kurczaku)- jadlam, pysznosci. Moze komus sie przyda: www.scottishrecipes.co.uk/scotchbroth.htm Odpowiedz Link
glasscraft Re: Krupnik 20.01.12, 21:26 Troche ten angielski odpowiednik jest szkocki :-D Odpowiedz Link
glasscraft Re: Krupnik 20.01.12, 21:37 Nazwij jakiegokolwiek Szkota Anglikiem i zobacz jak drobny... :-D Odpowiedz Link
ola_twist Re: Krupnik 20.01.12, 22:16 co racja to racja, ale zupka pyszna:) pozdrawiam Odpowiedz Link