Dodaj do ulubionych

gofrownica

08.04.12, 17:21
jadlam dzis przepyszne gofry z truskawkami na spacerku. i stwierdzilismy z malzonem, ze trzeba sobie sprawic to cudo.

Moze ktoras z was polecic jakis model? Czy drozszy tym lepszy? Czy moze macie jakies sprawdzone?
Jesli chodzi o robienie ciasta to slyszalam, ze podobne jak na nalesniki. Sa chyba tez jakies gotowe w marketach?

A moze uwazacie, ze bawienie sie w domu w gofry to strata czasu bo nie wychodza takie dobre jak w knajpach?
Obserwuj wątek
    • gosia7813 Re: gofrownica 08.04.12, 20:04
      Mam z Polski taka najzwyklejsza za 50zl i powiem Ci, ze jak robie w niej gorfy (ciasto jak na nalesniki) to sa takie jak prawdziwe gofry.
      Gorzej jak juz przestygna to wtedy sa strasznie gumowate. Nie wiem czy to wina gorfrownicy czy ciasta.
    • miss_scary Re: gofrownica 09.04.12, 12:18
      Im wiecej mocy ma gofrownica tym lepsza, kiedys kupilam tania w lidlu chyba i ja wyzucilam bo cale wieki smazyla gofra i ciagle byl blady, potem na ebayu wypatrzylam zaledwie za £22 podwojna gofrownice marki Wilfa 1400w, nie dosc, ze dwa razy krocej je robie to wychodza pyszne ale tej firmy chyba na rynku brytyjskim nie ma, nie mniej szukaj z jak najwieksza moca, ciasto na gofry robie z przepisu M.Roux sa idealne jesli chcesz to wklepie przepis i trzeba pamietac zeny je na kratke klasc po upieczeniu to beda chrupiace, moje dzieci tak raz w tygodniu sie goframi zajadaja, mniam
      • best.noelka Re: gofrownica 09.04.12, 16:02
        bardzo prosze o przepis;)
        • miss_scary Re: gofrownica 11.04.12, 13:00
          Juz daje, przepraszam, ze dopiero dzisiaj ale mam infekcje wokol oka :(
          okolo 6 gofrow z tego wychodzi
          160g plain flour
          15g cukru (ja sypie tak troche na oko)
          szczypta soli
          50g masla, roztopione
          2 jaja, oddzielnie zoltka i bialka
          270 ml mleka
          few drops of vanilla extract or little grated lemon zest

Wymieszac make, cukier, sol, roztopione maslo, zoltka i okolo 1/3 mleka, ubijac ciasto az bedzie gladkie i dodac reszte mleka oraz wanilie lub skorke z cytryny, przykryc ciasto w tym czasie wlaczyc gofrownice.
          Bialka ubic ze szczypta cukru na piane (thick foam ale nie na sucha sztywna), delikatnie dodac do ciasta i wymieszac,
          napoisane, aby gofrownice co jakis czas maslem przesmarowac ale ja mam non stick wiec tego nie robie, gofry studzic na kratce, polozone od razu na talerz zrobia sie gumiaste
          moje uwagi: zazwyczaj jestem leniwa i jajek nie rozdzielam tylko pozadnie ciasto mikserem ubijam, smaczniejsze sa gofry kiedy ciasto na godzine sie odstawi.
          • best.noelka Re: gofrownica 11.04.12, 19:55
            dziekuje slicznie:)
    • elle-joan Re: gofrownica 02.07.12, 11:52
      Znalazłam stary wątek o gofrach. Zastanawiam się co mogłoby posłużyć za tę kratkę do studzenia gofrów, bo nie mam specjalniej do tego celu. Podobno chrupkość gofrów zależy przede wszystkim od mocy gofrownicy. Moja ma 1000, ciekawe czy tyle wystarczy aby oczekiwać chrupkich wyrobów....
      • dorotus76 Re: gofrownica 02.07.12, 12:36
        Wystarczy ruszt z piekarnika lub takie cudo do tostów (nie wiem, jak to się nazywa.. ;-).
        Jeśli mogę polecić gofrownicę to KA. Wiem, wiem, droga aż strach, ale lepszych gofrów w zyciu nie jadłam. I szybka (podwójna). Z podwójnej porcji piekę w 15 minut.
        • miss_scary Re: gofrownica 02.07.12, 14:32
          Kratka z piekarnika, ja sobie takie cos wymyslilam ze gofrownice na brzegu stolu stawiam i podkladam pod nia kawalek kratki zeby nie spadla a reszta kratki jest wysunieta w powietrze i tam stygna gofry (czy ja to dobrze wytlumaczylam?) moja gofrownica ma 1400w i piecze dwa na raz wiec 1000w dla jednego gofra powinno byc ok, tak przy okazji wlasnie mam ciasto zrobione jak sie mloda obudzi to ze szczescia oszaleje bo je uwielbia do tego dzem rabarbarowo -pomaranczowy robiony wczoraj :)
          • murasaki33 Re: gofrownica 02.07.12, 15:49
            To ja prosze o przepis na dzemik:)
            • miss_scary Re: gofrownica 02.07.12, 17:34
              kiedys Miwah podala strone z dzemikiem www.allotment.org.uk/recipes/jams-conserves/rhubarb-and-orange-jam
              wstyd przyznac ale zbyt pewna bylam tego co robie i go spalilam, wczoraj zrobilam drugie podejscie i sie udalo, smaczny
          • elle-joan Re: gofrownica 02.07.12, 17:17
            Miss_scary, zauważyłam, ze w tym Twoim przepisie nie ma proszku do pieczenia. W tych znalezionych w sieci zazwyczaj był, ale jak można zrezygnować to dobrze. Inne róznice to olej zamiast masła. Trochę wygodniej, bo nie trzeba roztapiać. No i znalazłam kratkę do układania gofrów- półka ze starej lodówki.... A co do dżemu to moje zjadły z kupnym, niskosłodzonym z polskiej półki, bo tutejszych prawie nie ma niskosłodzonych.
            • miss_scary Re: gofrownica 02.07.12, 17:33
              proszek do pieczenia nie jest absolutnie do niczego potrzebny,
              czasem dodaje olej zamiast masla jak mi sie nie chce te 30 sekund w mikrofali masla topic :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka