Dodaj do ulubionych

Psychoterapia nhs

20.05.15, 22:24
Czy któraś z Was miała do czynienia z psychoterapią na nhs? Jest sens się o to w ogóle starać? Szansa, że po pierwsze dostane skierowanie, po drugie dostane się do specjalisty szybciej niż za dwa lata i ze do tego ta terapia będzie miała sens? Chodzi o terapię ptsd.
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 22:34
      Podnosze reke. Dlugo czekalam, wybitnie niezadowolona bylam z terapii. Ja polecam organizacje charytatywne
      • kjut Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 22:37
        Organizacje charytatywne? Na przykład? Ja dostałam namiary na www.birthtraumaassociation.org.uk/ Pisałam do jednej z wolontariuszek i zero odzewu, zastanawiam się czy jest sens pisac dalej tym bardziej, ze to nie specjalisci... mozesz podpowiedziec gdzie mogę się zgłosic?
        • nannyjo32 Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 23:09
          Nie ma terapi ptsd to jest Post Traumatic Stress Disorder tzw. PTSD na pierwszy rzut dostaniesz antydepresant od GP i moze zasugerowac CBT terapie Cognitive Behavioural Therapy. Mental health services sa teraz w zlej kondycji, ale mozesz miec szczescie i dostaniesz CBT do pol roku.
          www.bbc.co.uk/news/health-32596748
          • kjut Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 23:14
            > Nie ma terapi ptsd

Jak to nie ma? No właśnie CBT jest. I wedle wytycznych NHS to właśnie CBT w pierwszej kolejności jest proponowane, nie farmakologia.
            • nannyjo32 Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 23:16
              moze az tak zle nie jest
              www.nhs.uk/conditions/post-traumatic-stress-disorder/pages/introduction.aspx
        • effie1980 Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 23:16
          Ja bym porozmawiala z HV, one sa wyczulone na problemy po porodowe (zalezy jak sie trafi, ale generalnie) i powinna cie pokierowac do lokalnego psychoteraputy wspolpacujacacego z organizacja charytatywna. Gp czesto sie nie znaja/olewaja takie problemy, a dla HV to jeden z piorytetow.
          • kjut Re: Psychoterapia nhs 20.05.15, 23:25
            Wlasnie HV mi te stronke tylko polecila. Fakt, ze wtedy sie lepiej trzymalam... moze rzeczywiscie sie do niej odezwe... Dzieki sliczne.
            • cherrie Re: Psychoterapia nhs 21.05.15, 09:23
              Nie wiem dokladnie, jakie org charytatywne sa w Twojej okolicy. W mojej jest ich kilka, gdzie psychoterapia prowadzona jest przez specjalistow, a oplata jest stosunkowo bardzo niska np £10 lub "co laska". Szukaj czegos z "Christian" czy " family" w nazwie;-)
              • kjut Re: Psychoterapia nhs 21.05.15, 09:37
                Dziękuję cherrie. Rozejrzę się.
                • blue_meerkat Re: Psychoterapia nhs 27.06.15, 01:30
                  U nas czeka sie ok 6-7 mies na terapie, ok 16 sesji. Ze skierowaniem od GP nie ma raczej problemow.
    • kjut Re: Psychoterapia nhs 27.06.15, 10:22
      Może się na przyszłość komuś przyda. HV podesłała mi takie coś :

www.hpft.nhs.uk/help-for-adults/adult-services/epmhs/

zgłosiłam się do nich sama (jest opcja self-reference) i w ciągu tygodnia chyba miałam miałam pierwsza odpowiedz i ruszyła machina związana z diagnoza. Kolejne dwa albo trzy tygodnie trwało do pierwszego spotkania z psychoterapeutką. Przyjęli mnie na cbt, zaczynam za 1.5 tygodnia. Ogólnie od zgłoszenia do rozpoczęcia terapii będzie ok 1-1.5 miesiąca, wiec szybciutko. Mam nadzieje, ze terapia będzie poprowadzona dobrze.
      • yourdoubt Re: Psychoterapia nhs 30.06.15, 10:50
        Na NHS masz głównie CBT ok 6 sesji i często jakość terapii pozostawia wiele do życzenia. CBT nie jest dla wszystkich, głównie dla fobii, uzależnień, opanowania ataków paniki. Efekty są często krótkotrwałe bo nie dotykają sedna problemu. Polecałbym Ci terapię psycjodynamiczna lub skoncentrowana na kliencie. Może masz MIND w okolicy? Tam masz od 10 do 13 sesji i w zależności od osoby wybrana szkole terapii. Większość terapeutów pracuje w person centred, część integrative (jak ja) co daje największe pole do wybranych technik i podejść w zależności od klienta. Jeśli możesz to szukaj w organizacjach charytatywnych, bo na NHS marne szanse byś nie była kolejnym piórkiem do statystyk.
        • eutyfrona Re: Psychoterapia nhs 30.06.15, 22:58
          yourdoubt napisała:

> Na NHS masz głównie CBT ok 6 sesji i często jakość terapii pozostawia wiele do
          > życzenia. CBT nie jest dla wszystkich, głównie dla fobii, uzależnień, opanowani
          > a ataków paniki. Efekty są często krótkotrwałe bo nie dotykają sedna problemu.
          > Polecałbym Ci terapię psycjodynamiczna lub skoncentrowana na kliencie. Może mas
          > z MIND w okolicy? Tam masz od 10 do 13 sesji i w zależności od osoby wybrana sz
          > kole terapii. Większość terapeutów pracuje w person centred, część integrative
          > (jak ja) co daje największe pole do wybranych technik i podejść w zależności od
          > klienta. Jeśli możesz to szukaj w organizacjach charytatywnych, bo na NHS marn
          > e szanse byś nie była kolejnym piórkiem do statystyk.
          >

Ja pracuję w programie Improving Access to Psychological Therapies (www.iapt.nhs.uk/), który oferuje terapie psychologiczne w ramach NHSu, w tym terapię PTSD - CBT i EMDR, gdyż są to jedyne terapie polecane przez NICE (www.nice.org.uk/guidance) w przypadku leczenia PTSD.

www.nhs.uk/Service-Search/Psychological-therapies-(IAPT)/LocationSearch/10008 - tutaj można znaleźć informacje o lokalnych organizacjach w ramach IAPT - w niektórych miejscach są to organizacje charytatywne, które mają kontrakt z NHSem, w innych bezpośrednio dział NHSu się tym zajmuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka