Dodaj do ulubionych

ex offenders support worker

07.07.15, 23:40
Dziewczyny ratujecie. Zaprosili mnie na interview... doswiadczenie mam znikome, tylko praca w monarze, ponad 10 lat temu, teraz tylko demencja... Ktos pracuje w tym temacie? Jakich pytan sie spodziewac? Jakie pytania zadac?
Zaraz zaczne paznokcie obgryzac ze stresu...
Obserwuj wątek
    • alamala4 Re: ex offenders support worker 08.07.15, 08:56
      Glowa do gory, trudnych pytan na pewno nie bedzie, musisz tylko pokazac ze jestes cierpliwa, spokojna i potrafisz trzymac w tajemnicy informacje i klientach, ze wszystko trzeba zglaszac jak cie cos zaniekopoi i ze jestes zawsze chetna do pomocy i masz poczucie humoru. No i oczywiscie ze potrafisz pracowac w grupie.Dasz rade, trzymam kciuki x
      • robak.rawback Re: ex offenders support worker 09.07.15, 13:53
        sory nie doczytalam co alamala powiedziala - tez sie z tym zgadzam na temat personal data protection etc
        i jeszcze jak mozessz to popatrz na inne vacancies dla support workers na roznych stronach - zeby porownac jakie maja wyagania bo to ci da pomysly o co moga pytac i jakie sa obecne trendy w tym srodowisku zatrudnieniowo i jesli chodzi o skills & experience

moze jest tez jakies stowarzyszenie oficjalne dla support workers - jakies association w ktorym trzeba si eakredytowac albo ktore po prostu zrzesza ludzi z tego field i daje im dobre rady, robi benchmarking jesli chodzi o wymagania profesjonalne - tam tez moga byc informacje.
    • aniaheasley Re: ex offenders support worker 08.07.15, 10:06
      What do you see as potentially biggest challanges?
      What areas of support are most difficult to implement?
      What other agencies do you think can offer most help?
      What are the biggest challenges ex offenders face during their reintegration process?
      How do you understand the limitations of confidentiality when dealing with ex offenders
      • robak.rawback Re: ex offenders support worker 09.07.15, 13:45
        od razu mowie ze ja nie znam tego srodowiska wiec mowie co mi sie wydaje ze potencjalnie moga cie pytac:

nawiaze/rozwine to co ania pwoiedziala - mysle ze sobie poczytaj przez co przechodza ex offendrs w sensie administracyjnym, jakie maja ograniczenia w employment, co musza albo nie musza roic, jak sie musza rejestrowac i gdzie - cos o procedurach bo to daje taki ogolny obraz a nie tylko punkcik w ktorym ty sie znajdujesz - i to ci moze dac zagadnienia o ktore sie beda pytac. botez chca wiedziec czy ciebie to interesuje i chcesz w tym pracowac bo znasz srodowisko i tematyke czy po prostu tak na pale zaaplikowalas i kompletnie nie wiesz o co biega.

np wygooglalam pierwsze z brzegu takie cos - www.aston.ac.uk/staff/hr/policy-procedures/other/policy-on-the-recruitment-and-employment-of-ex-offenders/

tez zalozylabym (choc nie mam pewnosci) bazuje tylko na tym jak mialam interview na prace z vulnerable adults ze wymagane bylo zeby znac wszystkie procedury, zeby ich przestrzegac, roznego typu zagrozenia jakie moga wystapic na ktore narazeni sa vulenrable adults i jak z tym postepowac, jakies potencjalne emergencies roznego typu.
        nie wiem jak wyglada prca z ex offenders ale mysle ze to jest tez wazne w pracy z nimi.

jeszcze takie cos - www.workwithoffenders.co.uk/

moga sie pytac jaka jest twoja ogolna znajomosc tego srodowiska pracy, instytucjonalna, jakie typy oddzialow, osrodkow wspolpracuja w tej tematyce, co wnosza do pracy z ex off. jakies moze ciecia budzetowe byly czy sa i jak to wplywa na realne warunki pracy dla ludzi pracujacych z ex offenders - w sensie ze np jest maly budzet potrzeby ogromne a pracownik mus lawirowac, czy ma na jedna osobe wielu ludzi ktorym pomaga wiec sila rzeczy jest trudno rozne obowiazki pogodzic itp itd - no nie wiem takie ogolnie rozeznanie srodowiska
        • robak.rawback Re: ex offenders support worker 09.07.15, 13:46
          podejrzewam ze beda patrzyli nie tylko na to co powiesz tylko tez jak sie zachowujesz, jak wygladasz w sensie - czy bedziesz sobie w stanie mentalnie i jakby z postawy poradzic z ex offfenders, w interakcji z nimi, czy jestes pewna siebie ale mysle ze tez moze nie chodzi im szalonego kowboja.

czy jestes opanowana w sytuacji kryzysowej - i przykaldy na przyklad jakie moglas miec kryzysowe sytuacje w interakcjach z offenders - co sie stalo, jak do tego podeszlas - czego cie to nauczylo - albo jaki mialas trudny przypadek - co sie potoczylo dobrze albo jaki byl przypadek z ktorym ci nie wyszlo - dlaczego i jakie wnioski wyciagnelas. nie wiem czy beda chcieli twoja inwencje wlasna - ale np czy wykazywalas inwencje w sensie - jak byl jakis problematyczny przypadek to czy cos proponowalas jakies rozwiazania dotyczczas nie rozwazane. jak usprawnialas swoja wlasna prace, pomaganie ludziom.

twoja komunikacja, czy jestes w stanie zachowac spokoj i nie stracic glowy - wsensie ze cos szie dzieje ex offenderowi odbija i wyciaga noz a ty co robisz - lapiesz sie za glowe i placzesz czy wiesz jakie procedury sa w tym kogo powiadomic - w jaki sposob - znjomosc emergency procedures - no takie tam.

nie wiem jak to instytucjonalnie wyglada czy ta sa agencje panstwowe czy prywatne - mozesz miec pytania specyficzne dotyczace dizalania danego pracodawcy - moga chciec wiedziec czy cos o nich wiesz cz nie. jak beda oferowali dla ciebie mozliwosc zadania przez ciebie pytania to warto tak sie spytac o cos zeby pokazac ze cos wiesz o nich - np jak robia jakies innowacje czy nowe osrodki buduja to mozesz powiedziec - wiem ze rozubudowujecie odsrodek i cos tam o to sie spytac ... jak to wplynie na twoja prace w przyszlosci, czy planuja jakies zmiany
    • turmalinka Re: ex offenders support worker 09.07.15, 19:22
      Dzieki dziewczyny, pytania nie byly jakies wyjatkowo wymyslne, ale niestety praca nie dla mnie :/
      Nie czuje sie na silach, zeby sie tego podjac, no co tu duzo mowic, boje sie zwyczajnie :/
      • robak.rawback Re: ex offenders support worker 09.07.15, 23:38
        a oco pytali, wez cos opowiedz. dlaczego sie boisz - chcodzi ci o niebezpiecznych ludzi z korymi bys miala pracowac, czy ogolnie o obowiazkach?
        • turmalinka Re: ex offenders support worker 10.07.15, 07:54
          Pytali o doswiadcznie, o poufnosc informacji i w jakich sytuacjach nie obowiazuje, o to co bym zrobila gdyby stalo sie to i to itp - taki standard

Boje sie bo to praca w nocy, czesto bylabym tam sama, a mieszkaja tam ludzie z aktywnymi uzaleznieniami, czesto krzyzowymi (alkohol + narkotyki) - nie da sie ich w zaden sposob kontrolowac - jak ktos chce to zacpa chocby nie wiem co :/ CZesto dochodzi miedzy nimi do awantur, trzeba rozpedzac towarzystwo, byc w stalym kontakcie z policja
          No i sie boje, i ze sobie nie poradze w ogarnieciu ich i samych ich tez (wiem do czego nacpany czlowiek jest zdolny, a czlowiek na glodzie jest jeszcze gorszy :/)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka