sueellen 28.06.16, 13:47 U Was w sensie w Waszym otoczeniu? Wszyscy w koło komentują, 100% znajomych przeciwna Brexitowi, angielscy znajomi w lekkim szoku, zapewniają że to co piszą w mediach to bzdury i zapewniają że cieszą się że tu jestem itd. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marninor Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 15:08 Brytyjczycy sa bardzo poprawni politycznie , wierzysz ze ktorys znajomy lub wspolpracownik powiedzialby ci w oczy ze sie nie cieszy ze tu jestes... ktos w koncu glosowal a glowny nurt to imigranci... Odpowiedz Link
salsa.lover Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 19:45 marninor napisała: > Brytyjczycy sa bardzo poprawni politycznie , wierzysz ze ktorys znajomy lub wsp > olpracownik powiedzialby ci w oczy ze sie nie cieszy ze tu jestes... ktos w kon > cu glosowal a glowny nurt to imigranci... Oh jak ja uwielbiam takie generalizowanie znawczyń emigrantek ;) Brytyjczy to, Brytyjczycy tamto, Brytyjczyce owamto. Brytyjczycy, pragnę zauważyć składają się z indywidualnych osób, które się od siebie różnią. Ja ze zdumieniem słyszę jak wiele osób w pracy TERAZ otwarcie się przyznaje, że głosowało na leave i to właśnie ze względu na emigrację, na to, że każdy z EU może sobie tu przyjechać. Młodzi, wykształceni itp. I wcale się jakoś specjalnie nie krygują, że np obok siedzi kolega z Hiszpanii a tuż obok inny z Polski. Pracuję w dużej międzynarodowej firmie, gdzie mamy mnóstwo nie-Brytyjczyków zarówno wśród pracowników jak i klientów. Odpowiedz Link
marninor Re: Jakie panują u Was nastroje? 30.06.16, 19:58 to nie generalizowanie tylko fakt. jesli takiemu co glosowal leave powiesz : sluchaj ale ja jestem imigrantem to ci powie ze Ty to co innego bo pracujesz lub inny argument. poprawnosc polityczna nie pozwala powiedziec komus w twarz co mysli . poprostu. ogolnie mam juz dosyc tego britexu i tego ze odczuwaja to nawet dzieci w szkole. starszemu dziecku pozwolilam nie isc juz dwa ostatnie drzwi zeby nie kradl powietrza i nie musial przepraszac ze tu zyje! Odpowiedz Link
salsa.lover Re: Jakie panują u Was nastroje? 30.06.16, 21:02 marninor napisała: > to nie generalizowanie tylko fakt. jesli takiemu co glosowal leave powiesz : sl > uchaj ale ja jestem imigrantem to ci powie ze Ty to co innego bo pracujesz lub > inny argument. poprawnosc polityczna nie pozwala powiedziec komus w twarz co my > sli . poprostu. Jaki fakt? Skąd wiesz co powie? Znasz wszystkich Brytyjczyków u mnie w pracy? Wątpię. Są tacy, którzy nie mówili i nie mówią w twarz, są tacy którzy mówili i teraz nadal mówią. A od kilku dni, coraz więcej osób już nawet nie sili się na dodanie, że ja to co innego, albo że ci co pracują to co innego. Odpowiedz Link
jeff.lebowski Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 15:36 Ja jestem totalnie zalamany. Mimo tego, ze ja i dzieci mamy brytyjski paszport a zona stala rezydenture (DCPR) to boje sie przyszlosci i tego co bedzie dalej. Jestem w UK od 12 lat i zawsze dobrze sie tu czulem i nie doswiadczalem negatywnego nastawienia otoczenia. Teraz jak wiemy ponad 17 milionow ludzi zaglosowalo za wyjsciem glownie z powodu imigrantow. Mam tutaj dom, dzieci chodza do szkoly i nie planuje wracac do Polski ale pierwszy raz odkad tu jestem martwie sie jak bedzie wygladala nasza przyszyszlosc. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 15:43 Moja sasiadka 3 lata temu w moim domu powiedziala, ze imigranci zabieraja prace Brytyjczykom, well. Ciesze sie, ze w Szkocji ludzie glosowali za pozostaniem, przynajmniej 60%. Co prawda dzisiaj w Lidlu czulam na sobie jakies takie spojrzenia, wylacznie dlatego ze mowie po polsku do dzieci, a ludziom sie to niepodoba. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 15:46 Czekam az szkocka FM zorganizuje drugie referendum niepodleglosciowe. Bardzo mozliwe, ze bede inaczej glosowac niz 2 lata temu. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 17:04 U mnie spokojnie,nic sie nie dzieje.Kilku lokalnych Polakow oflagowalo swoje castles ze wzgledu na mecze :-) Natomiast jezdze do polskich sklepow na Hounslow( Kujawiak i Mleczko niezle zaopatrzone)rowniez na wystawie polskie flagi,koszulki z orlem , Polacy paraduja High St. w bialo-czerwonych koszulkach ,spokojnie, paniki nie ma. Odpowiedz Link
jeff.lebowski Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 17:08 Nastroj w Polskiej Ambasadzie... Polish Ambassador's statement following recent incidents of xenophobic abuse directed against Poles in UK. We are shocked and deeply concerned by the recent incidents of xenophobic abuse directed against the Polish community and other UK residents of migrant heritage. Embassy is in contact with relevant institutions, and local police are already investigating the two most widely reported cases in Hammersmith, London, and Huntingdon, Cambridgeshire. At the same time, we would like to thank for all the messages of support and solidarity with the Polish community expressed by the British public. We call on all Polish nationals who fall victim of xenophobic abuse and on all witnesses to report such incidents to local authorities. Witold Sobków, the Polish Ambassador www.london.mfa.gov.pl/en/news/polish_embassy_statement_2706 Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 17:14 Pan ambasador zostal do BBC zaproszony. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 19:05 W BBC jako wyrocznie newsow juz dawno nie wierze, kiedys zrobili program z pilkarzem GB ostrzegajacym przed jakimis igrzyskami pilkarskimi w Polsce ,bo Polacy to rasisci. Odpowiedz Link
jeff.lebowski Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 17:18 A tutaj nastroj w tramwaju w Manchesterze... twitter.com/Channel4News/status/747761311358955521 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 19:09 Taaa, pokazywali to na al,jazira ciekawe dlaczego ? Takie sytuacje zdarzaja sie na codzien w dzielnicach gdzie jest duzo ciemnoskorych. To tak z londynskich doniesien . Odpowiedz Link
andgie Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 20:27 Widocznie juz zdjeli, bo pokazuje, ze strona nie istnieje. U mnie spokojniutko, cichutko. W pobliskim Yorku troche Polakow jest I tez cicho. Odpowiedz Link
jeff.lebowski Re: Jakie panują u Was nastroje? 28.06.16, 22:15 no to jeszcze raz link z video z tramwaju w Manchesterze www.telegraph.co.uk/news/2016/06/28/teens-hurl-abuse-at-man-on-manchester-tram/ i jeszcze takie milutkie wiadomosci www.bbc.co.uk/news/uk-36643794 westleedsdispatch.com/bramley-police-seek-man-racially-abusing-shopkeeper/ Odpowiedz Link
sueellen Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 10:30 Ale ja zadaję pytanie na forum własnie dlatego że chcę się dowiedzieć jakie są nastroje w Waszym otoczeniu, bo gazety to i ja sobie mogę poczytać :P ale gazyety gazetami a życie toczy się dalej. U mnie generalnie bez zmian, poza żartami w pracy i dyskusjami o brexicie. Zabawne jedynie jest to, że NIKT się nie przyznał, że głosował ZA. Normalnie jak w Polsce. NIKT nie głosował na PIS a PIS wygrał :D Odpowiedz Link
andgie Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 12:26 A u mnie troche ludzi sie przyznalo. I to wcale Nie tylko czytelnicy The Sun, ale takze wyksztalcona klasa srednia. Powiedzieli mi wprost . Na moja uwage , ze sama jestem imigrantka odpowiedzieli, ze ja pracuje . Odpowiedz Link
jeff.lebowski Plan B 28.06.16, 21:30 Tak sobie wlasnie rozmyslam, ze moze warto jakis plan B przygotowac. Z brytyjskim paszportem chyba latwiej jest emigrowac i otrzymac wize pracownicza w Australii albo w Kanadzie. Plain-vanilla, nie jestes moze obeznana z tym tematem? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Plan B 28.06.16, 22:25 Wisz,lebowski ,co komu w duszy gra :-D :-D Jak na moje oczko albo prowokujesz, albo jestes tchorz ,byle news w tivi cie zalamuje :-0 Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Plan B 28.06.16, 22:33 Taaa, moj maz juz sie do Kanady pakuje. Ja na razie nigdzie sie nie wybieram. Europa to moj dom. Odpowiedz Link
kalpa Re: Plan B 28.06.16, 23:31 Może zdrowiej nie panikować ;) Negatywne nakrecanie sie nikomu nie pomaga :) Incydenty nienawisci byly i będą wszędzie...i chyba nie da się tak calkowicie tego uniknąć, ale też nie ma sensu podlewac tego sosem strachu, bo prowadzić to może do jeszcze gorszych schizow... Odpowiedz Link
sueellen Re: Plan B 29.06.16, 10:24 Pewnie, że lepiej nie panikować, mnie na razie brexit nie rusza. Siedze sobie cichutko i obserwuje jak się sprawy toczą. Zastanawiam się tylko czy walnęlilismy w górę lodowa czy może rozejdzie się po kościach. W razie najczarniejszego scenariusza (wyście z Unii + odłaczenie Szkocji i Irlandii oraz Londynu?? :D ) lepiej jednak mieć plan B, prawda? Najbardziej ten cały bajzel uderzy w Anglików, bo imigranci akurat sobie poradzą... Odpowiedz Link
marninor Re: Plan B 28.06.16, 23:52 hahahaha Plain zostaniesz miedzynarodowym ekspertem ds paszportow :D obok poradnika o brytyjskim obywatelskie Glass zaraz przypnie "kanada / australia- co komu w duszy gra lub dla tych co lubia wyzwania :D mnie tez nie zachwyca aktualna syt ale nie ma sie co nakrecac... a wszystko przez mojego ex - zamiast pojechac gdzies w cieple kraje , pojechal do NI zeby mnie tu potem oglupiona "miloscia" sciagnac i teraz jak juz sie wreszcie odkochalam to britexy musze cierpiec - co za zycie :D Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Plan B 29.06.16, 00:06 Ja nie jestem zalamana, ale wsrod znajomych Polakow nastroje pogrzebowe. Ja mam ciagle nadzieje, ze Szkocja nie wyjdzie z UE albo ze Anglikom i Walijczykom nie pozwola. Moze bedzie drugie referendum. Tylko nie jestem pewna, czy ludzie zaglosuja za niepodlegloscia, zeby w tej UE pozostac. Czy to wystarczy. Bo jednak niepodleglosc to jeszcze wiekszy chaos i niepewnosc. Jednak wiecej ludzi sie balo, choc bylo blisko. 55%-45% Odpowiedz Link
capppucino Re: Plan B 29.06.16, 01:00 Niestety, Cameron oficjalnie powiedział, że drugiego referendum nie będzie Odpowiedz Link
capppucino Re: Plan B 29.06.16, 01:59 Poreferendalny kac Brytyjczyków www.mojawyspa.co.uk/artykuly/33585/Poreferendalny-kac-Brytyjczykow Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Plan B 29.06.16, 08:35 Referendum w Szkocji jak najbardziej moze byc. Drugie niepodleglosciowe. Cameron moze sobie mowic, co chce Odpowiedz Link
sueellen Re: Plan B 29.06.16, 10:18 Własnie się zastanawiam nad brytyjskim paszportem, - nie dlatego, że mi się jakoś szczególnie zapragnęło zostać nagle Angielka, ale dlatego że moje dzieci mają i w sumie kto wie, może za kilka lat zachce mi się emigrować np do Kanady... Lepiej mieć więcej granic otwartych niż zamkniętych.. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Plan B 29.06.16, 12:27 moja rada- jesli ktos chce rodzinnie emigrowac dalej- Kanada czy Australia( obecnie srednio orientuje sie jakie jest zapotrzebowanie) to lepiej zrobic to w mlodym wieku niz zostawiac na pozniej :-) Odpowiedz Link
sueellen Re: Plan B 29.06.16, 12:48 Mmm, nie boję sie emigracji i to w żadnym wieku. Mieszkałam w 3 różnych krajach europejskich (dzieci w dwóch). Moje dzieci maja 3 obywatelstwa, mówimy 3 językami (ja czterema). Nikt nie wie co przyniesie jutro, a ja nie wróżę Wielkiej Brytanii zbyt świetlanej przyszłości. Jesli uniesie się honorem i wyjdzie z Unii, w swym zacietrzewieniu zostanie mała i osamotniona, a imigranci... imigranci sobie w tym całym bajzlu poradza najlepiej bo sa zaprawieni w bojach i życiowe rewolucje im nie straszne. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 12:34 Ja glosowalam za brexitem. Ostatnio w PE slychac bylo slowa klucze: free movements( wiadomo zmajstrowano specjalne paszporty dlanielegalnych zeby mogli swobodnie poruszac sie po Europie) defence community- czyli EU army sterowana przez Niemcy & co. No to wyszlismy. Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 13:38 W północnym yorkshire spokojnie. Deszcz pada i życie toczy się dalej. Składam wniosek o paszport i tyle. Zawsze chciałam tylko kasy było szkoda. Odpowiedz Link
ta_ruda Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 15:30 Czy masz moze link do informacji o tych specjalnych paszportach? Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 15:46 Nie wiem jakie to specjalne. Ja składam o normalny, brytyjski. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 15:46 Tez sie nad tym zastanawialam. Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 16:06 Mowil o tym Mike Hookem PEM a tu info w wersji polskiej : www.polishexpress.co.uk/parlament-europejski-da-nielegalnym-imigrantom-paszporty/ Odpowiedz Link
ta_ruda Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 19:29 a czy mozesz wkleic link po angielsku? Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 21:29 mozesz sobie poszukac ,zanim zapytam jakie masz zdanie w temacie po polsku czy angielsku , bez roznicy, ruda :-) Odpowiedz Link
bialasek75 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 22:09 www.gov.uk/browse/citizenship/citizenship Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 15:35 tych z tramwaju w Manchesterze juz potraktowali: www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/manchester-tram-racist-attack-police-11539726 Odpowiedz Link
a74-7 Re: Jakie panują u Was nastroje? 29.06.16, 16:11 O" super armii "tez mowil juz miesiac temu, w Polsce dopiero teraz sie tym egzaltuja :-) www.ukipmeps.org/news_1141_EU-Army-spells-the-end-of-UK-Sovereignty---Mike-Hookem-MEP.html Odpowiedz Link