Dodaj do ulubionych

Student loan po referendum

17.12.16, 20:40
Przepisy znam, ale czy może ktoś coś słyszał czy w praktyce zmieniło się podejście do rozpatrywania podań młodzieży z Unii Europejskiej mieszkającej tutaj na stałe od kilku lat, ale bez obywatelstwa. Zdarzają się odmowy? Starsze dziecko już po studiach, prosili tylko o udokumentowanie, że mieszka co najmniej 3 lata i tyle a teraz to nie wiem jak będzie.
Obserwuj wątek
    • nannyjo32 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 12:16
      z tego co wiem bylam 2 tyg temu na uniwersytecie to nic sie raczej nie zmienilo. Ja nie moge dostac loan bo mam juz studia z Polski moge dostac jak podejme studia w kierunku NHS.
      • ann.38 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 12:46
        Dzięki. Ale powiedz w jakim sensie bylaś na uniwersytecie? Rozmawiałaś z kimś w temacie? Bo pożyczki przyznaje Student Finance.
    • yumemi Re: Student loan po referendum 18.12.16, 12:54
      Referendum samo w sobie niczego nie zmienilo. Brexit jeszcze nie mial miejsca.
      Wiec odpowiedz jest taka ze nic sie nie zmienilo.
      • ann.38 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 13:07
        No tak oficjalna odpowiedź jest własnie taka, ale to jednak jest decyzja urzędnika i zastanawiam się czy w praktyce się coś zmieniło. Był kiedyś wątek o tym że osobie z Polski (dopiero co przybyłej wprawdzie) odmówiono, a przecież też wszędzie i na stronach polskojęzycznych, i tutejszych jest, że obywatele Unii mogą się ubiegać. Na polskojęzycznych stronach to z taką pewnością piszą- nie martw się o czesne, obywatelom UE się należy itp. No własnie można się ubiegać, ale czy decyzja zawsze pozytywna.
        • miss.e Re: Student loan po referendum 18.12.16, 14:45
          duzo zmian w SFE weszlo w zycie w 2015, a wiec na dlugo przed referendum i dotyczy osob ktore zaczely nauke od nastepnego roku szkolnego. decyzja jest urzednika ale nie na podstwie widzimisie tylko aktualnych przepisow. obywatele unii moga sie ubiegac pod warunkiem ze spelniaja stawiane wymagania np musze udowodnic pobyt kiedys bylo 3 lata wstecz, od 2015 zmienilo sie chyba na 5. chyba ze masz status stalego rezydenta w dniu skladania aplikacji, wtedy jestes home student (przynajmniej tak bylo przezd ostatnia zmiana) poczytaj dokladnie strone, tam tez jest taki kwestionariusz do wypelnienia i od razu bedziesz wiedziec czy masz szanse czy nie. i tak jak mowi yumemi - brexit jak na razie sie nie wydarzyl wiec applikowanie czegos co sie jeszcze nie wydarzylo nie ma sensu bo w tym momencie to tylko spekulacje.
          • ann.38 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 15:42
            Dzięki. Obywatele Unii to mogą się ubiegać za samo obywatelstwo, nie muszą tutaj mieszkać. I w takich przypadkach słyszałam o odmowach i dlatego się obawiam czy jest to prawo, czy tyle, że można aplikować. U nas z udokumentowaniem pobytu nie ma żadnego problemu bo dziecko chodzi cały czas i do szkoły, i do GP.
            • miss.e Re: Student loan po referendum 18.12.16, 16:11
              no niezupelnie - cytat z www: "The eligibility criteria set out that for students beginning study from August 2016, EU nationals must have been resident in the UK for at least five years or be EEA migrant workers in order to apply for a maintenance loan"
              po Twojej odpowiedzi wnioskuje ze nie czytalas zadnych informacji na stronach SFE i SLC, a od tego nalezaloby zaczac. nie warto bazowac na informacjach typu "slyszalam". jest tez infolinia.
              • ann.38 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 16:15
                Inaczej jest w przypadku pożyczki na koszty życia (wtedy jest wymagany pobyt) a inaczej na pokrycie czesnego.
                • ann.38 Re: Student loan po referendum 18.12.16, 16:17
                  Mnie chodzi o tuition fee loan a nie maintenance loan.
                  • miss.e Re: Student loan po referendum 18.12.16, 16:39
                    pytalas o student loan, a ta sie sklada z obu. zatem wszystko juz jasne
        • yumemi Re: Student loan po referendum 18.12.16, 16:35
          Praktyka musialaby byc oparta na jakiejs zmianie. Takowe nie mialy miejsca :) To co ktos gdzies pisze na forach polonijnych nie ma znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka