20.07.17, 21:21
witam. Moze ktos mi udzieli porady. Otoz moj maz ma zakaz zblizania sie do domu na 28 dni. zostaje sama z dziecmi 15 i 8 lat. pytanie 1, czy online moge zglosic to do revenue? czy dostane jakas pomoc? mam wtc i chtc i hb, a teraz dojda koszty opiekunki ale nie rejestrowanej. czy jak zostawie dzieci same tylko jeden dzien bo musze isc do pracy to bede miala jakies konsekwencje? dzieki z gory za pomoc
Obserwuj wątek
    • aniaheasley Re: pomoc 20.07.17, 21:33
      A co zamierzasz po uplywie tych 28 dni? Pogodzic sie z mezem, czy rozstac sie definitywnie? Dalsze odpowiedzi 'troche' zaleza od tej podstawowej sprawy.
      Jezeli planujesz rozstanie definitywne, to zadzwon do HMRC i powiedz o tym. Dostaniesz nowe formularze do wypelnienia na wszystkie zasilki na siebie. W HB zglaszasz zmiane okolicznosci zyciowych. Sadzac jednak ze sposobu w jaki pytasz o to wszystko to bedzie Ci raczej potrzebna pomoc w ogarnieciu tego wszystkiego. Pojdz do councilu, popros o tlumacza w razie potrzeby, i wyjasnij sytuacje, pokieruja Cie do odpowiednich dzialow.
      Jezeli maz dostal zakaza zblizania, to chyba w wyniku jakiegos incydentu, przemocy domowej lub tym podobnemu zdarzeniu, a jezeli tak to powinnien sie z Toba skontaktowac ktos z victim support, i pomoc Ci wszystko krok po kroku zorganizowac.
      15 letnie dziecko moze opiekowac sie 8 letnim dzieckiem w domu, wiec tutaj konsekwencji nie bedzie.
      • adidasy.pl Re: pomoc 20.07.17, 21:45
        dzieki. Maz sobie niezle przeskrobal. po 28 dniach zamierzam odejsc. nie mam pojecia jak to wszystko sie zalatwia. moge napisac list do revenue? zmiane zyciowa w hb moge online czy isc osobiscie czy list wyslac?
        • aniaheasley Re: pomoc 20.07.17, 22:09
          Tax credit. Jezeli masz online details (government gateway ID+ password) to mozesz zglosic zmiane statusu na single przez internet. jak nie to najszyvciej bedzie przez telefon. W sprawie HB najszybciej osobiscie w councilu, zmiana bedzie nie tylko statusu ale pewnie tez income, wez od razu potwierdzenie zarobkow, najnowsze tax credit award chociaz i tak bedzie zaraz nieaktualne.
          • adidasy.pl Re: pomoc 21.07.17, 10:45
            Ale narazie nie jestem jeszcze single, to nadal moj maz . chbjest na niego, tez musze zglosic? jakie beda opcje po tych 28 dniach?
            • princesswhitewolf Re: pomoc 21.07.17, 12:47
              isc do pracy skoro dzieci chodza do szkoly a nie szukac tylko opcji w zasilkach czyli byc ciezarem dla placacych uczciwie podatki.

wystapic o rozwod i alimenty ( to juz mozesz w UK jesli maz mieszka w UK). Jednak jesli w Polsce byl slub tam wystepujesz o ten rozwod.

• glasscraft Re: pomoc 21.07.17, 13:23
                O rozwod mozna wystapic w UK, tylko potem w Polsce trzeba go zarejestrowac.
              • adidasy.pl Re: pomoc 21.07.17, 13:35
                pracuje ponad 2 lata na full time zaraz po przyjezdzie do uk, także nie martw sie princesswhitewolf,place podatki
                • princesswhitewolf Re: pomoc 22.07.17, 23:20
                  ok sorry. Mozesz cos zrobic by zmienic prace i zarabiac lepiej i nie pobierac wszystkich mozliwych zasilkow? Moze jakies dodatkowe ksztalcenie? No ile mozna ciagnac na zasilkach. Ja tylko chb rozumiem.... ale reszta jesli nikt w rodzinie nie jest chory?
              • alannda Re: pomoc 21.07.17, 14:11
                princesswhitewolf napisała:

> isc do pracy skoro dzieci chodza do szkoly a nie szukac tylko opcji w zasilkach
                > czyli byc ciezarem dla placacych uczciwie podatki.

napisala przeciez wyraznie dziewczyna ze pracuje, a nie tylko zasilki pobiera. Czytanie ze zrozumieniem sie klania...

> wystapic o rozwod i alimenty ( to juz mozesz w UK jesli maz mieszka w UK). Jedn
                > ak jesli w Polsce byl slub tam wystepujesz o ten rozwod.

Tez nieprawda, jesli sie mieszka w UK to mozna sie UK rozwiesc. W Polsce tez mozna i jest szybciej ale jesli zadna ze stron w Polsce nie mieszka to trzeba najpierw wystapic do Sadu Najwyzszego o ustalenie sadu wlasciwiego w Polsce, ale z tym to teraz roznie moze byc biorac pod uwage co sie w Polsce wyprawia.

• aniaheasley Re: pomoc 21.07.17, 14:08
              Jezeli maz juz nie mieszka i jestescie w faktycznej separacji to na potrzeby hmrc jestes juz single. Podajesz date zakonczenia zwiazku zgodnie ze stanem faktycznym. Rozwod formalnie moze trwac calymi miesiacami czasami dluzej. Hmrc interesuje stan faktyczny.
            • julek_i_ja Re: pomoc 21.07.17, 22:19
              Jesli juz z nim nie mieszkasz, to bedziesz traktowana jako samotna matka, nie musisz miec formalnego rozwodu. Zmiany mozesz zglosic online, takze te do HB (choc nie jestem 100% czy w kazdym borough tak mozna). Trzymam kciuki, powodzenia
              • adidasy.pl Re: pomoc 22.07.17, 11:14
                zabrali go pare dni temu. przez 28 dni nie moze sie zblizac. slub byl w polsce. Nie chce z nim mieszkac juz. Ale chce zeby mial kontakt z dziecmi i ze mna. Nie chce rozwodu. Taka fajna cisza i spokoj w domu, ale tez jestem czlowiekiem i mysle co z nim się dzieje bo nikt mnie nie informuje. w koncu bylismy ze soba 18 lat liczac znajomosc przed slubem. Nie wszystko bylo zle.
                • aniaheasley Re: pomoc 22.07.17, 12:24
                  Z tonu Twojego ostatniego wpisu wynika, ze na 90% sie pogodzicie, pozwolisz mu na powrot do domu i tak dalej i tak dalej. Sorry, ze tak pisze, ale pracuje w tej 'branzy' i rozpoznaje objawy pewnych schematow. 10% zostawiam na drugie rozwiazanie, z oczywistego wzgledu, ze nie znam Cie osobiscie ;)
                  I w zwiazku z tym to moze radzilabym poczekac te 28 dni z zawiadamianiem wszelakich instytucji, bo potem tylko bedziesz musiala znowu wszystko odkrecac, a w miedzyczasie platnosci beda wstrzymane nie raz a dwukrotnie.
                  • adidasy.pl Re: pomoc 22.07.17, 13:46
                    na ta chwile zmniejszyli mi o 200f chtc, a jeszcze nic nie zglaszalam. Mylisz sie ale ja nie chce z nim mieszkac, nie wiem co sad postanowi. kontakt chce zeby mial z dziecmi,chyba to nie jest zle?
                    • szpil1 Re: pomoc 22.07.17, 14:45
                      adidasy.pl napisała:

> na ta chwile zmniejszyli mi o 200f chtc, a jeszcze nic nie zglaszalam. Mylisz s
                      > ie ale ja nie chce z nim mieszkac, nie wiem co sad postanowi. kontakt chce zeby
                      > mial z dziecmi,chyba to nie jest zle?

Zależy co przeskrobał. Jeśli np. bił dzieci to chyba lepiej żeby kontaktu z nimi nie miał? A z ciekawości zapytam dlaczego nie chcesz rozwodu?
                    • aniaheasley Re: pomoc 22.07.17, 15:09
                      Jezeli bedziecie razem mieszkac, nawet jezeli nie bedziecie 'para' to moze to skomplikowac Ci zycie w potyczkach z hmrc, bo im przede wszystkim chodzi o to czy stanowicie wspolnote finansowo-majatkowa, czesc lozkowa ich mniej interesuje. Wysokosc tax creditu jest naliczana w zaleznosci od tego czy jest wspolnota w placeniu rachunkow, oplacaniu czynszu, czy jakiekolwiek wariacje na temat, np. jedno placi czynsz, drugie council tax, jedno prad i gaz, drugie wode i tv licence, wspolne wydatki na jedzenie, itp. Wtedy jestescie traktowani jako para z punktu widzenia domowych finansow, i moze by trudno Ci przekonac hmrc ze w tym sensie para nie jestescie.
                      A wiesz dlaczego Ci zmniejszyli chtc? Czy moze ma to zwiazek z wypelnieniem tax credit annual renewal raczej niz z sytuacja z mezem? Bo to taka pora roku na odnawianie tc teraz.
                      Nie bardzo rozumiem (nie dopytuje sie, tylko stwierdzam) jak sprawa wyglada od strony sadu/policji. Te 28 dni zakaz zblizania to jest jeden z warunkow zwonienia warunkowego, a posiedzenie sadowe dopiero ma sie odbyc, czy ten zakaz to jest czesc wyroku i juz jest po sprawie, czy w ogole nie ma sprawy karnej a to jest non-molestation order, o ktory Ty wystapilas raczej niz restraining order. Piszesz, nie wiem co sad postanowi, czyli jednak jeszcze jakas sprawa sadowa bedzie. Troche to jest niejasne, ale w sumie nie az tak istotne dla pytania o zasilki, bo jak zmienisz zdanie i bedziecie jednak chcieli mieszkac razem/w jednym domu, to po prostu wystapisz wtedy do sadu o znieniesienie restraining order, sad moze miec fantazje i zamienic mu to na tzw. good behaviour order, nakaz dobrego zachowania, troche utopijny nakaz, ale sedziowie maja go do dyspozycji w wachlarzu rozporzadzen sadowych.
                      • adidasy.pl Re: pomoc 22.07.17, 16:06
                        zmniejszyli bo niedawno wypelnilam online tax credit annual renewal. dostal DVPO, dzieci nie bil, tylko molestowanie psychiczne, sledzenie
                        • szpil1 Re: pomoc 23.07.17, 19:38
                          adidasy.pl napisała:

> zmniejszyli bo niedawno wypelnilam online tax credit annual renewal. dostal DVP
                          > O, dzieci nie bil, tylko molestowanie psychiczne, sledzenie

No, ale to dzieci były molestowane psychicznie i śledzone? I ty chcesz by z takim tatusiem miały kontakt?

• adidasy.pl Re: pomoc 23.07.17, 23:51
                            przemoc fizyczna nie miala miejsca ani u mnie ani u dzieci . molestowanie psychiczne sledzenie w moim przypadku
                    • princesswhitewolf Re: pomoc 22.07.17, 23:22
                      mysle ze powinnas szukac pomocy w kwestii ustalenia wysokosci alimentow by sie uniezaleznic od benefitow z wyjatkem chb
                      • aniaheasley Re: pomoc 23.07.17, 13:13
                        Princess, ale dlaczego mialaby sie 'uniezaleznic' od wtc i chtc? Wtc zostalo wprowadzone chyba po to, zeby dac ludziom motywacje, zeby isc do pracy, nawet tej niskoplatnej. Chtc tez jakos z podobnych wzgledow, zeby pomoc osobom z dziecmi o niskich zarobkach w rodzinie. Abstrahujac troche od sytuacji adidasy, bo nie wiem jaka ma prace, ale jezeli przysluguje jej wtc i chtc, to zakladam ze jest to malo platna praca, no wiec ludzie albo bez kwalifikacji, albo bez jezyka albo jedno i drugie, maja realnie male szanse wyjsc poza minimalna stawke, obecnie £7.50. Za taka stawke nie da sie, no nie da sie na dluzsza mete zyc, bez dodatkow. Dlaczego ktos mialby z tych in-work benefits rezygnowac?
                        Z alimentami to roznie bywa, jezeli ojciec jest albo bezrobotny albo pracuje na czarno i nie ujawnia zarobkow, co czesto sie zdarza niestety, ze ojciec przechodzi do szarej strefy, zeby alimentow nie placic, to urzad alimentacyjny zasadzi mu alimenty w wysokosci £5 na tydzien zdaje sie. Poza tym, kwoty otrzymywane z alimentow nie sa brane pod uwage jako dochod na potrzeby tax creditu, czyli to czy bedzie czy nie bedzie dostawac dziewczyna alimenty ma sie nijak od 'uniezaleznienia sie' od zasilkow. Nie rozumiem dlaczego tak ja akurat atakujesz, przeciez wyraznie mowi, ze PRACUJE, wiec na jakiej podstawie te ataki?
                        • adidasy.pl Re: pomoc 23.07.17, 17:42
                          dzieki aniaheasley.dla sprostowania pracuje 9h dziennie od 15-24, maz nie pracuje i dla sprostowania nigdy nie pracowal na czarno. nie mam lekkiej pracy zapewniam. teraz mi zmniejszyli tax i mam tylko 224 chtc.
                          • princesswhitewolf Re: pomoc 24.07.17, 00:32
                            a kto jest z dziecmi w czasie kiedy z mezem nie jestes ty pracujesz 15-24? Przeciez jedno to 8 ;atek, ale i 15 latek nie moze sie wychowywac sam i potrzebuja matki.... Wynika z tego ze widujesz je tylko rano bo potem przeciez one sa w szkole. Naprawde bym pomyslala nad jakims kursem by moc widywac dzieci i byc niezalezna od zasilkow ktore kiedys sie skoncza. W UK aktualnie jest tylko 4% bezrobocia i przy systematycznym szukaniu mozna cos znalezc. I nie mowie tego w ataku tylko zyczliwie. Wez to pod uwage nawet jesli narazie uwazasz inaczej bo jestes w trudnym okresie przejsciowym. Jak sie unormuje sprawa z ojcem dzieci to pomysl o tym

> maz nie pracuje i dla sprostowania nigdy nie pracowal na czarno

kiedys wykopalam takiego Pana z domu. Tez sie nie spieszyl do pracy.
                        • princesswhitewolf Re: pomoc 24.07.17, 00:05
                          wiesz Ania to juz jest zupelnie inn temat na inny watek, ale ja uwazam ze zamiast tych dotacji dzieci powinny miec swietlice za darmo i obiady i breakfast club plus holiday club. Bo to sa w koncu pomoce na dziecko i tylko dziecko powinny byc wydane. A czesto tak nie jest w biednych okolicach niestety. Pomijajac ten przypadek tu i teraz podkreslam bo to zupelnie inna sprawa, ale znam ludzi celowo nie pracujacych wiecej godzin by sie zalapac na chtc i wtc. To obciaza panstwo. To nie w porzadku wobec innych ludzi. Malo tego znam takich co dostaja hb a na lewo podnajmuja pokoje, Malo takich? Dlatego jestem za pomocom dzieciom, dozywieniem dzieci w szkolach nawet na wynos na kolacje dla najubozszych plus klub sniadaniowy, ale nie za dawaniu rybek zamiast wedek. Tworzy to spoleczenstwo udajace ze zarabia mniej i jest ogromna szara strefa przez to.
                          Samotnym matkom trzeba dawac mozliwosci doksztalcania sie, pomoc w znalezieniu pracy, darmowe swietlice dla dziecka i wyzywienie itd, ale nie pieniadze.

Mam znajoma ktora co godzine wysyla zdjecia a to nowych tatuazy, a to z silowni.. a to z kolejnych wakacji bo dziadkowie czasem zastrzyk finansowy dadza. Duzo pisze na facebooku jak sie nudzi na.Pracuje, a jakze, 6 godzin w tygodniu. Nie oplaca sie jej isc do pracy bo jako samotna matka dostaje wszystkie zasilki.
                          I tak ksztaltuje sie spoleczenstwo beneficiarzy. Wg mnie jest to zle rozwiazane. Tobie odpowiada- ok. Ja jednak znam za duzo wyzyskiwaczy.

Zasilki powinny byc na okres tylko przejsciowy + dla inwalidow, chorych i emerytow. Single mums i nie tylko powinny miec za darmo wyzywienie w szkole i opieke caloroczna. Takie jest moe zdanie.

>Nie rozumiem dlaczego tak ja akurat atakujesz, przeciez wyraznie mowi, ze PRACUJE, wiec na jakiej podstawie te ataki?

przesadzasz z pojeciem "ataki". Wyolbrzymiasz. Ja po prostu uwazam, ze calego zycia nie da sie przezyc starajac sie zarabiac tyle by dostac zasilki. Zasilki powinny byc sprawa przejsciowa, a aby sobie pomoc warto postarac sie o podwyzszanie kwalifikacji by lepiej zarabiac i nie musiec byc zaleznym od zasilkow. To powyzej napisalam. Zachecam ja do podwyzszania kwalifikacji by stanac na wlasne nogi a nie uzalezniac sie od panstwa.

• alannda Re: pomoc 24.07.17, 10:55

> przesadzasz z pojeciem "ataki". Wyolbrzymiasz. Ja po prostu uwazam, ze calego z
                            > ycia nie da sie przezyc starajac sie zarabiac tyle by dostac zasilki. Zasilki p
                            > owinny byc sprawa przejsciowa, a aby sobie pomoc warto postarac sie o podwyzsza
                            > nie kwalifikacji by lepiej zarabiac i nie musiec byc zaleznym od zasilkow. To p
                            > owyzej napisalam. Zachecam ja do podwyzszania kwalifikacji by stanac na wlasne
                            > nogi a nie uzalezniac sie od panstwa.
                            >

Ale ty jestes madra. Nie kazdy chce i ma ambicje/mozliwosci/checi podwyzszac kwalifikacje. Podwyzszanie kwalifikacji tez kosztuje i nie tylko pieniedzy ale tez wyrzeczen. Nie kazdy kto pracuje za najnizsza stawke i korzysta z pomocy panstwa jest leniem i nierobem. I nie odnosze sie tylko do zalozycielki watku ale ogolnie.
                            • princesswhitewolf Re: pomoc 24.07.17, 22:50
                              a ktos ty napisal o leniach i nierobach poza toba? pisal zas o niezaleznosci. A siedz na zasilkach alannda i nie ksztalc sie. co mi tam... i tak musze placic podatki na ciebie

Jakos dzis mi sie nie chce pisac. Za duzo oredzia jak na jeden dzien. Dobranoc.
                              • monika_i Re: pomoc 24.07.17, 23:59
                                Chyba mało wiesz ile się zarabia. Ja pracuję w radzie miasta na grade 5 I też się kwalifikuję do pobierania tax credits. Teraz na macierzyńskim tym bardziej. W mojej branży, w moim rejonie pensja podstawowa to ok £18 tyś, z dyplomem to kilka tysięcy więcej. Lubię to, co robię, przeszłam do councilu bo zależało mi na stałości zatrudnienia. Kim mam zostać żeby nie zerowac na państwie? Pielęgniarką? Nauczycielem za 23 tyś? Nie dziękuję
                                • steph13 Re: pomoc 25.07.17, 00:17
                                  Z twojej wypowiedzi wynikałoby, ze wszyscy oprócz bankierów, prawników i BBC celebs żerują na państwie.nie mam pojęcia komu należą sie te wszelkie tax credits ale naiwnie myślałam, ze jak ktoś zarabia powyżej £20k to nie kwalifikuje sie na hand outs, a tu proszę niespodzianka. Nic dziwnego ze deficyt kraju noe maleje.
                                  • andgie Re: pomoc 25.07.17, 09:35
                                    Tax credits zalezne sa od ilosci dzieci. Im wiecej dzieci, tym wieksze doplaty. Para z jednym dzieckiem zarabiajaca razem 30K, nie kwalifikuje sie na nic poza Child Benefit, ktory, do calkiem niedawna, bo do stycznia 2013, przyslugiwal kazdej rodzinie z dzieckiem/dziecmi, bez wzgledu na dochod.
                                  • illegal.alien Re: pomoc 26.07.17, 06:22
                                    Wyobraź sobie, ze teraz ruszyło coś, co nazywa się 'tax-free childcare' i te 'handouts' będą się należeć wszystkim, którzy zarabiają poniżej 150K. To dopiero skandal, co?
                              • alannda Re: pomoc 25.07.17, 10:15
                                princesswhitewolf napisała:

> a ktos ty napisal o leniach i nierobach poza toba? pisal zas o niezaleznosci. A
                                > siedz na zasilkach alannda i nie ksztalc sie. co mi tam... i tak musze placic
                                > podatki na ciebie
                                >
                                > Jakos dzis mi sie nie chce pisac. Za duzo oredzia jak na jeden dzien. Dobranoc.

nie pobieram zadnych zasilkow, o zgrozo. Ale nie uwazam ze wszyscy musza byc super wyksztalceni i super zarabiac. Jesli pomoc panstwa jest i ktos korzysta to nie jest to przestepstwo. To ze tej pomocy jest za duzo moim zdaniem to zupelnie na inny temat.
                              • niyaa Re: pomoc 25.07.17, 11:36
                                princesswhitewolf twoja hipokryzja nie zna granic! sama nie dawno opisywalas jak pomoglas wyludzic income support jak to zalatwilas z kolezanka,o lokalachvsoxjalnych tez sie wypowiadalas mimo ze podkreslasz swoje wysokie zarobi i to ze mieszkasz tu milion lat i och i ach ... nie kazdy ma super wyksztalcenie,nie kazdy chce lub moze sie doksztalcac,ktos musi pracowac w fabrykach, magazynach ,na zmywaku itd a to ze dla tych ludzi jest pomoc, zeby zylo im sie lzej ?-coz w tym zlego?!?! jest roznica miedzy kretaczami a ludzmi ktorzy korzystaja z pomocy daja tez od siebie -ktos musi wywiezc twoje smieci!
                                • adidasy.pl Re: pomoc 25.07.17, 14:08
                                  tak myslalam ze będziecie sie spierać jedna z druga,ale pomijając to moj maz dzis ma sprawe w sadzie i sad zadecyduje, nie wiem czego się spodziewać,
                                  • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 02:03
                                    Hej ponownie. Wracajac do mojego męża, sad nakazal 28 dni zakaz zbliżania się do mnie, zero kontaktu ze mna. Cisza i spokoj w domu. Po 28 dniach maz będzie chciał wrocic. Ma prawo. Nie chcę z nim mieszkać. Zglosilam zmiany do revenue i housing benefit. Myślę o zmianie mieszkania, ale zanim do tego dojdzie on będzie mieszkal z nami. Nawet jak będzie mieszkal to żadnych pieniędzy od niego nie chce, on i ja zyjemy osobno, rachunki i czynsz ja będę placic, on tylko mieszka. Czy muszę do revenue zglosic o tej sytuacji? Jak revenue moze się dowiedziec ze on mieszka? Opieka społeczna jest w kontakcie z nami. Teraz przyjdzie na spotkanie. Mąż kontaktuje sie z corka, bo z nia moze. Bede miala pomoc od IDVA. Najlepiej by było zostac mi z dziećmi na tym mieszkaniu. On jest głównym najemca mieszkania a ja jakby na drugim. Z mojego konta idzie na czynsz. Dziwie się ze sad zatwierdzil tylko 28dni. Przeciez po 28dniach człowiek nie zmieni się. Mam taki mętlik w głowie. Licze na jakies rady od was
                                    • plain-vanilla Re: pomoc 06.08.17, 16:47
                                      28 dni nie są dla męża, żeby się zmienił, tylko dla ciebie, żebyś zdążyła zorganizować sobie życie. Złóż wniosek o mieszkanie i rób wszystko, żebyście nie mieszkali razem, bo nie wiem, jak to będzie postrzegane przez opiekę społeczną i HMRC.
                                    • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 17:27
                                      Czy twoje nazwiskoza też jest na umowie najmu? Jeśli tak, to skontaktuj się z agencją, wyjaśnij sytuację i sprawdź, czy istnieje możliwość zmiany umowy tylko na ciebie. Jeśli nie to szukaj innego domu lub mieszkania, nawet na okres tymczasowy. Wyprowadz się i złóż wniosek o rozwód. Nie rozumiem dlaczego miałabyś opłacać czynsz i rachunki za męża, jeśli twojego nazwiska nie ma na umowie. Jeśli oboje jesteście na umowie to opłata rachunków powinna być pół na pół, ale w takiej sytuacji będziecie traktowani jako wspólne gospodarstwo. Wyprowadzka lub przepisanie umowy na ciebie są jedynym rozwiązaniem. Musisz odseparować się fizycznie. Może uzyskasz jakąś praktyczna pomoc w citizens advice.Nie czekaj aż minie 28 dni i mąż wrócił do domu oczekując że dalej będzie tam mieszkał z tobą, nie płacąc rachunków ani czynszu.
                                      • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 17:49
                                        Przepraszam, doczytałam że jesteś na umowie najmu. Tym bardziej skontaktuj się z agencją, jeśli nie ma możliwości, żeby usinaceza z umowy, wyprowadź się ty i zgłoś w agencji datę od której nie mieszkasz, żebyś nie została potem obciążona zaległym czynszem.
                                        • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 20:40
                                          Hej z moja corka ma kontakt, dzwoni do niej, pracuje. Czynsz idzie z mojego konta, wiec musze zmienic ze z jego konta beda pobierac? Na te mieszkanie pobieram hb i chtc, zmieniajac mieszkanie musze szukac takiego gdzie uznaja hb czy nie?
                                          • ann.38 Re: pomoc 06.08.17, 20:44
                                            Nie dałabyś rady się z nim dogadać zeby dla dobra córki dobrowolnie się wyprowadził? Szkoda zebyś musiała szukać nowego mieszkania jezeli z tego jesteś w miarę zadowolona, nie jest łatwo, są to dodatkowe koszty przeprowadzki, czasem nie chcą wynająć samotnej mamie, całe załatwianie zasiłków od nowa.
                                            • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 21:10
                                              I tu masz racje ann. 38. Założę się ze on nie wyprowadzi sie. Tak powiedział corce. Mam możliwość aplikowania o mieszkanie socjalne bo pani z opieki byla u nas i dala mi pismo wyjasniajace jak to zrobic. Ale ile się czeka na takie lokum?

• ann.38 Re: pomoc 06.08.17, 21:41
                                                Ile się czeka to zalezy od Twojej miejscowości i Twojej sytuacji. Czasami latami. W moim mieście nawet rodziny w trudnej sytuacji czekają bardzo długo, czasami mają jakąs pomoc w wynajmie chyba (nie tylko hb), nie wiem dokładnie. Musisz zapytać w swoim councilu ile trzeba czekać.
                                                • ann.38 Re: pomoc 06.08.17, 21:43
                                                  Moze by sie dało chociaz poukładać relacje finansowe jak ze współloktorem i mieć oddzielne gospodarstwa domowe. Nie wiem, musiałabyś zapytać w hmrc czy będą to akceptować.
                                                  • julek_i_ja Re: pomoc 10.08.17, 14:42
                                                    Wydaje mi sie, chociaz nie jestem specem, ze mozesz wystapic o occupation order i zmusic go do wyprowadzki:
                                                    www.gov.uk/injunction-domestic-violence/eligibility-occupation
                                                    To niesprawiedliwe, zebys to Ty musiala sie wyprowadzac, zwlaszcza ze z dwojka dzieci bedzie Ci ciezko znalezc nowy dom. Wiem, ze to moze potrwac, ale moze warto sprobowac.
                                              • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 21:50
                                                Wiem, że mąż nie może się kontaktować z tobą przez jakiś czas, ale nie możesz załatwiać sprawy przez córkę. Jeśli jesteś pewna, że on się nie wyprowadzi, szukaj już. Nie siedź i nie zastanawiaj sie. Nie poradzę nic na temat hb, nigdy nie mialam, ale na logikę, skoro pobierasz to musisz znaleźć miejsce gdzie właściciel zgodzi się na lokatora pobierającego zasiłki. Chb nie ma nic wspólnego z mieszkaniem. Mam nadzieję, że cię nie urażę, ale mam wrażenie że wiesz, co robić, tzn. Co musisz zrobić, ale nie bardzo chcesz temu stawić czoła. Podjęłaś decyzję o rozstaniu, nie chcesz z nim mieszkać, więc przygotuj się że będzie ciężko z niektórymi sprawami, ale im szybciej zaczniesz działać i uporządkujesz wszystko, tym szybciej bedziesz miała spokoj. Spróbuj tylko nie wpakować się w kolejny związek zanim nie uporządkujesz swojej sytuacji.
                                                • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 22:04
                                                  O żadnym innym związku nie mysle. Ciężko jest wiadomo ale musze stawic czoła. We wtorek przyjdzie pani z opieki ktora zajmuje się nasza sprawa, zapytam.
                                                  • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 22:44
                                                    Może coś poradzi, ale opieka ci mieszkania nie znajdzie. Jeśli będziesz liczyc tylko na pomoc instytucji, to nawet jeśli coś pomogą załatwić, będzie to trwało całe wieki. Szukaniem mieszkania musisz się zająć sama, wejdź na rightmove, zoopla itp. strony i popatrz, co jest dostępne w twojej okolicy. W zależności od tego, gdzie mieszkasz i co jest lokalnie dostępne, popatrz tez na oferty housing associations, zdarza się że mają coś do wynajęcia.
                                                  • elle-joan Re: pomoc 06.08.17, 22:51
                                                    Co to jest housing associations? Coś dostępne dla wszystkich?
                                                  • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 23:28
                                                    HA to jest coś co nie ma w polskich warunkach odpowiednika. Nie mam wielkiej wiedzy na ich temat, ale wiem że każda rządzi się swoimi prawami. Niektóre zapewniają domy socjalne tylko, tak jakby wspomagając councile. Niektóre zapewniają domy dla ludzi wykonujących określone zaowy, np. pielegniarki, na tzw. preferencyjnych warunkach. Mam pewną wiedzę na temat HA w mojej okolicy i nawet tu są duze różnice, więc najlepiej wygooglac według rejonu i poczytać, co mają na stronie.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 23:01
                                                    Szukam juz mieszkania na tych stronach juz troche, wszystkie sa bez hb i jakies DDS.
                                                  • elle-joan Re: pomoc 06.08.17, 23:16
                                                    Moze DSS, tzn. własnie ze nie akceptują osob z benefitami.
                                                  • polkawuk Re: pomoc 06.08.17, 23:37
                                                    Ja bym spróbowała przejść się po agencjach, które mają mieszkania, które ci odpowiadają i zapytała na miejscu. To znam z doświadczenia znajomych że czasem zmienia postac rzeczy i jak cię zobaczą to mogą zaoferować coś, co teoretycznie jest wystawione jako DSS. Chyba że dasz radę wynająć bez hb przez jakiś czas i potem ubiegać się już mieszkając? Albo może trochę ogranicz wymagania? Ciężko się wypowiadać bo bardzo mało informacji podalas, ale może poszukaj czegoś mniejszego lub mieszkania zamiast domu? Czasem na Gumtree ogłaszają się właściciele bezpośrednio. Tu trzeba bardziej uważać, ale możesz mieć większe mozliwosci. Ja osobiście poszłabym z kimś znajomym oglądać, najlepiej jakimś mężczyzna i nie umawiała się o dziwnej porze, wieczór czy w jakimś odludnym miejscu, albo że trzeba z właścicielem dojechać.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 23:47
                                                    Szukam 2bed chyba wystarczy. Obecnie mieszkam w 3bed.jakie informacje chcialabys o mnie wiedzieć chętnie odpowiem. Obawiam się ze be, hb będzie ciezko. Czekam na decyzję z revenue odnosnie chtc i wtc. Obecnie place 650 czynszu i 112council
                                                  • elle-joan Re: pomoc 06.08.17, 23:57
                                                    No własnie wystarczy bo mozesz spać w salonie ale agencja moze nie chcieć wynająć 2 bed jak masz dosyć duze dzieci.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 06.08.17, 23:59
                                                    15 CORKA I 8 SYN
                                                  • polkawuk Re: pomoc 07.08.17, 00:26
                                                    To może być dla agencji problem, bo dzieci różnej płci, w tym nastolatka. A może rozszerz poszukiwania trochę, w sensie obszaru. Tak żeby dało się do szkół dojechać. Tu też istotne czy masz samochod itp. Ale nawet jak nie, to może być tańszy rejon z dobrym dojazdem autobusem lub innym transportem. I jeszcze zapytaj w councilu w wydziale mieszkaniowym, ale nie o mieszkanie socjalne, tylko czy maja listę landlordow chętnych na wynajem z hb. Miałam kiedyś kontakt z moim councilem zawodowo, i była mowa o takiej liście właśnie. Nie pamiętam jak to się nazywało i nie wiem, czy każdy council ma cos takiego,ale spróbuj.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 10.08.17, 14:09
                                                    Córką do szkoły ma 2 mile, dojeżdża autobusem albo chodzi na pieszo jak pogoda jest. Auta nie mam. Syn 15 minut do szkoly. Szukalam nawet trochę dalej mieszkania i narazie nic. Pani z opieki byla, pogadala, widzę ze chce zrobić wszystko żeby mąż nie mógł wrócić ale co ona może? Wszystkie mieszkania sa bez hb a on by mi bardzo pomogl. Jak maz wroci będę musiała zglosic znowu zmiany w revenue i hb i zabiora mi wszystko a ja od niego żadnych pieniędzy nie chce. Nie wiem czy revenue to zrozumie ze on tylko będzie mieszkal. A wiem ze pracuje od corki. Skomplikowana sytuacja u mnie. Mam tez spotkanie z pania.od support. Independent domestic violence advisor. Może ona coś pomoze.
                                                  • andgie Re: pomoc 07.08.17, 07:26
                                                    Www.openrent.co.uk, tu landlordowie oglaszaja sie bezposrednio, bez agencji.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 07.08.17, 10:42
                                                    Tam tez szukam
                                            • adidasy.pl Re: pomoc 23.08.17, 02:49
                                              no to wrocil moj maz jak by nic sie nie stalo
                                              • lucasa Re: pomoc 23.08.17, 11:15
                                                Wyjdzie na to, ze Ania H miala racje. Pogodzicie sie. Bedzie haneymoon czas - do nastepnego razu... 😐
                                                • adidasy.pl Re: pomoc 24.08.17, 02:53
                                                  i tu sie mylisz. wiem ze napewno nie chce z nim mieszkac.
                                                  • lucasa Re: pomoc 24.08.17, 10:25
                                                    Trzymam kciuki aby sie poukladalo.
                                                  • adidasy.pl Re: pomoc 24.08.17, 12:11
                                                    jesli sie dobrowolnie nie wyprowadzi to postaram sie o order na pol roku albo rok zakaz zblizania i kontaktu ze mna. wiem o tej mozliwosci od pani z opieki i od drugiej pani co zajmuje sie domestic violence
                                                  • alannda Re: pomoc 24.08.17, 13:41
                                                    To najlepiej zacznij sie juz starac bo takie rzeczy pewnie trwaja a skoro wrocil jakby sie nic nie stalo to raczej watpie zeby ci poszedl na reke. Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka