Dodaj do ulubionych

Przesyłka z Polski

04.12.17, 13:04
Czy ktoś przesyłał mała przesyłkę z Polski inaczej niż za pomocą Poczty Polskiej? Chodzi mi o przesłanie drobiazgu o wadze małego listu, który nie ma wielkiej wartości, poniżej £10, ale zależy mi żeby przesyłka doszła. Korzystałam w przeszłości z Poczty Polskiej, ale kilka przesyłek zaginęło i nigdy ich nie dostałam ani nie wróciły do nadawcy. Wiem, że są firmy kurierskie, ale te przewożą duże paczki, i biorą minimum £20-30. Czy możecie mi polecić jakiś sprawdzony sposób?
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 13:13
      Niestety, jesli ma dojsc to tylko kurier albo poproszenie kogos, zeby zabral do Polski i tam nadal listem poleconym nawet z innego miasta, ale bedzie wieksza szansa, ze dojdzie. Tez mam doswiadczenia z przesylkami, ktore gina przypuszczam, ze juz w Polsce. Dlatego wlasnie nie wysylam zadnych drobiazgow prezentowych, bo przesylka drozsza niz to, co jest w srodku.
      • polkawuk Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 15:24
        Chyba mało precyzyjnie się wyraziłam. Chodzi mi o przesłanie czegoś z Polski do UK. Może jest jakaś firma, która takie przesyłki przewozi, nie tylko paczki? Oststecznie rzeczywiście poczekam aż ktoś będzie jechał do Polski,
        • plain-vanilla Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 17:10
          Przekręciłem kierunek z którego ta paczka ma wyjść. Ciągle jednak obstawiam, że kurier jest najpewniejszą metoda albo podanie komuś przesyłki, żeby doręczył osobiście. Nie sądzę, żeby kurierzy wyłącznie przewozili duże paczki. Wejdź na stronę www gdzie jest porównywarka cenowa i sprawdź.
        • plain-vanilla Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 17:15
          W kalkulatorze poczty polskiej masz opcje Global Express ze śledzeniem przesylki. Masa do 500 g - cena na kraje europejskie 36 zł. Maksymalny ciężar przesyłki to 2kg (cena wtedy to 57 zł).
          • polkawuk Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 17:24
            O, czyli jednak poczta polska ma taką opcję. Dziękuję, nie pomyślałam o sprawdzeniu, a nadawca twierdził, że nie da się śledzić przy wysyłce za granicę. Sprawdzałam firmy kurierskie, min cena to £18-19, tyle co za paczkę 20 kg. Nie mają opcji lekkich przesyłek. Myślałam, że może ktoś poleci konkretną firmę. Sprawdzę pocztę, jeszcze raz dziękuję.
            • wiwi1 Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 19:13
              Ja korzystam z tej firmy transportowej i za male paczki (chyba do 20 kg) place £15. Na ich stronie jest informacja, ze cena minimalna za przesylke z Polski to 80 zl. Sprawdz sobie ich oferte:
              www.sinbus.pl/index.php/pl/paczki
              Pozdrawiam:)
              • polkawuk Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 20:05
                Za paczkę do 20 kg to jest rzeczywiście dobra cena, ale to co ma być mi przysłane waży gdzieś 20 dkg, może trochę więcej z opakowaniem, i ma małą wartość.
                • yuka12 Re: Przesyłka z Polski 04.12.17, 20:59
                  Za paczki do 1 kg InPost i AlleKurier maja oplaty 59 PLN, DPD i GLS odpowiednio 62 i 63 PLN. Moja mama wysylala do mnie lekkie ale wieksze przesylki Pocztexem (wielkosci koperty A4) i skarzyla sie, ze kosztowalo ja to prawie 60 zlotych. Kiedy indziej za troche grubsza (ale rowniez bardzo lekka) zaplacila prawie 80- przesylki byly za kazdym razem nadawane na poczcie za potwierdzeniem odbioru.
          • super_hetero_dyna Re: Przesyłka z Polski 21.12.17, 19:08
            Najlepiej zapomnij o Global Expres. Od 1 września zmniejszyli wartość przesyłanych przedmiotów z 200zł do 50zł, co oznacza, że w przypadku zgubienia przesyłki tyle tylko wypłacą odszkodowania. Jeżeli Poczta Polska wybrała taki sposób na oszczędności, to znaczy, że ginie im znaczny procent przesyłek. Gdyby zaginięcia zdarzały się rzadko, nie byłoby powodu do tak absurdalnego, przy opłatach, jakie za to pobierają, ograniczenia odpowiedzialności. Nie wiedziałem o tym i właśnie mija miesiąc, jak wysłałem trzy przesyłki do USA. Wszystko wskazuje na to, że są stracone, a odszkodowanie nie pokryje mi nawet 1/4 wartości.
            Pocztę Polską trzeba zaorać i posypać solą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka