Dodaj do ulubionych

witamina D pytanie do forumowych lekarek

07.10.08, 00:44
witam
mam pytanie co z podawaniem witaminy D u niemowląt tu w Anglii, moja
mala ma skonczone 4 mies, karmię ją piersią i GP ani w zasadzie nikt
nie zalecil mi podawania jej wit. D od trzeciego tyg. życia , jak
to jest przyjęte w Polsce, GP stwierdził ze potrzeby takiej nie
widzi i tu raczej się takiej profilaktyki krzywicy nie praktykuje
szczegolnie latem, no i ok, ale w sumie teraz gdy zaczęła sie jesien
sota i wogóle, no i dlatego ze zauwazyłam ze mała poci się obficiej
niż zwykle, i nie tylko na główce, nie tylko przy karmieniu ale tak
ogólnie caly czas (przy karmieniu poci się najobficiej, główka mokra)
to zaczynam się marwić , może jednak należałoby jednak podawać
witaminę D.... nadmienie że w domu nie mam za ciepło w sumie zawsze
poniżej 20 stopni, nie ubieram Tolki za ciepło... nie wiem co się
dzieje i co począć.
Obserwuj wątek
    • abri Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 01:11
      podobny watek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=76367856&a=76367856
      i wypowiedz Gypsi
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=76367856&a=76382281
      Ja podaje wit.D swojej corce. Wit. przywiozlam z Polski.
      • gusia260 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 09:26
        JA jak karmiłam córeczke piersią dawałąm jedną kropelke witD, teraz
        skończyła 10 miesięcy i jest na butli więc juz wit D nie daje
        • eballieu Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 09:51
          W Belgii podaja. Mozna kupic bez recepty w aptece.
          • chestnutflower Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 10:30
            Tutaj bez recepty mozna dostac wit D3 firmy Biocare dostepna m.in w sklepach ze
            zdrowa zywnoscia.
            Mam tylko pytanie ile kropli mam podawac bo na opakowaniu zaleca sie 4 co jest
            rownowazne 1.25 ug. Nie za duzo dla niemowalaka?
            • gusia260 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 10:54
              Wiesz każdy lekarz innaczej zaleca podawanie wit D. 4 krople wydaje
              mi sie za dużo, jeśli karmisz tylko piersią podawaj 2 kropeli tyle
              nie powinno zaszkodzić.
              • m0nalisa Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 13:16
                ja tez podaje, kolezanka przywiozla mi z polski Vigantol - daje 1 krople dziennie.
                • liley11 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 13:35
                  Ja podaje z Cebion Multi, a niedlugo (za kilka dni, musze odebrac od
                  kolezanki - przywiezione z PL) zamienie na tran - bedzie bardziej
                  naturalne.
    • eutyfrona Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 14:30
      Niedawno jedna znajoma powiedziała mi, że w Polsce wycofano podawanie wit. D i zastąpiono wit. K.
      Czy ktoś wie, o co chodzi, przecież to są zupełnie inne witaminy?
      • laam Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 15:51
        w Polsce podaje sie witamine K przez p-wsze trzy miesiace i wit. D do p-wszego roku zycia o ile sie nie myle.
        Ja swojemu malenstwu podaje tylko wit D3 sprowadzana z Polski. Pozdrawiam
    • basiak36 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 20:43
      Nie podaje zadnych sztucznych witamin, coreczka ma 12 mcy, synek 6 lat i tez
      nigdy nie dostawal.
      Jesli dziecko odpowiednia ilosc czasu spedza na dworze, nie widze potrzeby.
      • moni73 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 07.10.08, 22:37
        duzo bardziej szkoldliwy jest nadmiar wit D3 niz jej niedobor, wiec
        ja w zyciu bym nie zdecydowala sie podawania tego dziecku na wlasna
        reke!
        Lekarz badajac niemowle powinien ocenic ile jedostek ma dostac -
        jesli juz
        Ja dwojce starszych podawalam jak byli niemowletami
        Najmlodszy nie dostawal i ma sie dobrze. Nie mieszkalam strefie
        klimatycznej pozbawionej slonca ,mlody byl na cycu ponad rok, bywal
        na spacerze regularnie, nie uwazalam za stosowne by dawac
        A moja polska lekarka powiedziala ( za kazdym razem ja informowalam
        ze nie daje), widac mu niepotrzeban bo ja niedoborow absolutnie nie
        dostrzegam ;)
        • mama5plus Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 08.10.08, 01:37
          Juz mialam napisac ze polskie mamy podaja, czy to w Polsce czy nie
          w Polsce. :) Ale widze ze sa wyjatki i ja do nich naleze ;0)
          Dzieci sie obeszly jakos bezproblemowo bez sztucznych witamin.
          Co do reszty, podpisze sie pod wyjatkowymi:) poprzedniczkami.
          • mama_frania1 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 01:33
            to i ja sie dopisze do niepodajacych :) witaminki dziec dostaje z mlekiem mamy ;) (a w skladzie witamin zapisanych przez GP znalazlam... olej z orzechow ziemnych, brrr).

• chestnutflower Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 10:28
              Karmie caly czas piersia (do 6 msc wylacznie).
              Do tej pory nie podawalam niczego i tak wlasnie uwazalam za sluszne.
              Spedzamy z corka na dworze sporo czasu.
              1 pazdziernika zrobilo sie szaro i deszczowo przez 3 dni nigdzie prawie nie
              wyszlysmy.
              Skad wiecie ze dziecko ma niedobor tej witaminy skoro nikt go tutaj nie bada?
              Kupilam biocare ale teraz znowu wyszlo slonce i nie widze potrzeby podawania.
              Takze jestem troche nieprzekonana do podawania. Potrzebuje wiecej argumentow
              dlaczego nie podawac np zima?
              • jaleo Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 10:49
                Ja tez nie podawalam wit D. Ale jesli Twoje dziecko ma jakies
                objawy, ktore CIe niepokoja, np. zbytnie pocenie sie, to warto sie
                jednak skonsultowac z lekarzem, byc moze w takich wypadkach
                suplement jest potrzebny.
                • chestnutflower Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 14:32
                  Dzieki jaleo ale pocenia nie zauwazylam
                  Corka ma 8 miesiecy, jest na 50 centylu z waga troche ponad 8 kg, bardzo
                  ruchliwa i wyglada raczej szczuplo.
                  Widac jej troche zebra ale wydaje mi sie ze taka jej uroda, ale pewnosci nie mam.
                  • gusia260 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 15:07
                    Latem owszem nie widze powodu żeby podawać ale zimą myśle że jedna
                    kropelka nie powinna zaszkodzić.
              • mama_frania1 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 22:19
                nam badali, przy okazji innych badan, jest w porzadku. polecam lekture kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-d.html - zwlaszcza tabelke.

ja pracowalam z dziecmi dosc dlugo tutaj i nigdy nie widzialam dziecka z krzywica.
            • eutyfrona Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 15:13
              Z tego, co wiem, akurat wit. D nie ma w mleku mamy, jest w sztucznym.
              • basiak36 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 09.10.08, 18:29
                Oczywiscie ze jest witamina D w mleku mamy, w nieduzych ilosciach bo wchlania
                sie o wiele lepiej niz sztuczna,no i natura tak to wymyslila ze czesc dziecko ma
                dostawac od mamy a czesc przebywajac na swiezym powietrzu.
                • gusia260 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 12.10.08, 18:30
                  W polsce lekarze radzą dawać wit D kiedy właśnie karmi się piersią
                  bo w mleku sztucznym już jest .
                  • basiak36 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 12.10.08, 20:37
                    No radza bo dzieci zwykle siedza kilka tygodni w domu zanim wyjda na spacer a
                    jak wyjda to zwykle zapatulone calkowicie. Do tego zeby organizm otrzymal wit D
                    ze slonca trzeba zeby dziecko mialo lapki i glowke odslonieta. Ja moim dzieciom
                    nie daje bo na dworze sa czesto, poza tym witamina ta magazynuje sie w
                    organizmie, wiec to co dziecko zgromadzi w lecie, wystarczy przez jakis
                    czas.Nalezy tez pamietac ze witaminy w mleku matki sa w mniejszych ilosciach niz
                    w mieszankach ale wchlaniaja sie o wiele efektywniej.
                    www.kellymom.com/nutrition/vitamins/vitamin-d.html#sunlight
                    • laam Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 12.10.08, 22:20
                      Wiecie co.... w wiekszosci krajow europejskich zaleca podawanie sie tej witaminy
                      niemowletom, o czyms to chyba swiadczy.
                      • gypsi Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 12.10.08, 23:18
                        Moze dlatego, ze w wiekszosci krajow europejskich dzieci zamiast spedzac czas na
                        dworze spedzaja go glownie (mlodsze) na roznych "indoor activities", a starsze
                        przy telewizji i komputerze.
                        • laam Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 13.10.08, 10:24
                          w takim razie gypsi podawac czy nie...?
                          • gusia260 Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 13.10.08, 10:30
                            Ja wolałam podawać jedną kropelke witaminy choć na dwór
                            wychodziliśmy codzienie. Jedna kropla na pewno nie zaszkodzi niż
                            pozniej mogłaby mieć krzywice.
                          • gypsi Re: witamina D pytanie do forumowych lekarek 13.10.08, 13:27
                            Juz gdzies kiedys pisalam, ze w podawaniu vit. D chodzi nie tylko o zapobieganie
                            przywicy, ale i osteoporozie - czyli pofilaktyka dalekiej przyszlosci u niemowlaka.

Ponizej zalecenia polskie i brytyjskie:
                            www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,272
                            www.eatwell.gov.uk/healthydiet/nutritionessentials/vitaminsandminerals/vitamind/
                            Zauwazcie, ze w obu mowia o suplementacji przeparatami farmakologicznymi tylko
                            jesli nie pobiera sie pelnej zalecanej dawki z zywnoscia - trzeba spojrzec na
                            dawke zalecana, mniej wiecej obliczyc ile dziecko zjada i zobaczyc czy w ogole
                            potrzebuje wiecej.
                            Co ciekawe - matki dzieciom nei daja rutynowo vit. D, a krzywicy jakos nie
                            widac wiecej niz w Polsce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka