Dodaj do ulubionych

paternity leave

05.02.09, 14:13
witam Pani Magdaleno! mam pytanie odnosnie zasilku paternity leave dla mojego
meza. maz przebywal na nim 10 dni,po czym wrocil do pracy a Pani manager
stwierdzila ,ze te dni wolne zabrali mu z urlopu, gdyz zasilek ten mu sie nie
nalezy.maz zatrudniony jest w tej placowce od kwietnia ubieglego roku. dodam
iz rodzilam cesarka.jestem 4 tyg po porodzie.prosze o odpowiedz,bardzo mi na
niej zalezy! pozdrawiam i dziekuje-Aga
Obserwuj wątek
    • pyza_uk Re: paternity leave 05.02.09, 18:20
      Aga - byc moze nie spelnil wymaganych warunkow: (popatrz szczegolnie na 3* i
      policz, czy pracowal wystarczajaco dlugo). Wiecej info znajdziesz tutaj:

www.direct.gov.uk/en/Parents/Moneyandworkentitlements/Parentalleaveandpay/DG_10029398
      You can take statutory paternity leave if you:

* are an employee, with a contract of employment
      * are the biological father of the child or you are the mother's husband or
      partner (including same-sex relationships); or you are the child's adopter or
      the partner of the adopter
      * have been with your employer for at least 26 weeks by the end of the 15th
      week before the start of the week when the baby's due; or by the end of the week
      in which you are notified of being matched with your child
      * will be fully involved in the child's upbringing and are taking the time
      off to support the mother or care for the baby

• magdalena_gignal Re: paternity leave 06.02.09, 08:51
      Witaj Aga,

wygląda na to, że Twój mąż nie pracował u swojego pracodawcy wystarczająco długo przed porodem, żeby przysługiwał mu urlop tacierzyński. Jednak pracodawca powinien poinformować o tym męża, zanim udzielił mu urlopu (zakładam, że mąż ustalił termin wolnego z pracodawcą i poinformował go, że chodzi o urlop tacierzyński, a nie wypoczynkowy).

Jeśli mąż będzie miał problemy z wyjaśnieniem tej sprawy, proponuję zwrócić się do urzędu podatkowego (HMRC). Numer infolinii dla pracowników: 08457 143 143.

Pozdrawiam serdecznie,
      Magda Gignal

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka