izabelski 23.04.09, 10:09 Niech nam sie wszystkim tutaj razem dobrze mieszka :-) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama-123 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 11:21 I niech nam sie dobrze studiuje, pracuje i dzieci wychowuje :-) Odpowiedz Link
velvet35 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 12:34 Nie obchodzilam tego dnia w PL, a tutasj jak widze wszedzie w oknach te flagi powywieszane szczegolnie dzisiaj to jakos mi sie tak niemilo na wspomnienia z III Rzesza zbiera. Taki ten St George troche jak "Anglia dla Anglikow". Odpowiedz Link
jaleo Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 12:50 Ciekawe, czy obcokrajowcom w Polsce tez jest niemilo, jak widza wywieszone polskie flagi? St George's day kiedys w ogole prawie nie byl obchodzony - pewnie dlatego, ze Anglicy w ogole nie za bardzo wiedza, jak sie rozprawic z kwestia angielskosci (w odroznieniu od brytyjskosci). Ale zauwazylam, ze w ostatnich kilku latach media coraz wiecej o tym mowia i zachecaja do obchodzenia tego swieta. Odpowiedz Link
mysz2006 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 12:51 velvet35 napisała: >Taki ten St George > troche jak "Anglia dla Anglikow". ludzie to na prawde umieja sie dopatrywac czegos tam gdzie tego nie ma. Jak w Polsce wywiesza sie flagi w swieta panstwowe to nikt nie uwaza ze to znaczy 'Polska dla Polakow' Odpowiedz Link
tuti Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 13:02 > >Taki ten St George troche jak "Anglia dla Anglikow". > > Polsce wywiesza sie flagi w swieta panstwowe to nikt nie uwaza ze to znaczy 'Pol > ska dla Polakow' a zaryzykowalabym stwierdzeniem ze wyznawcow takiego pogladu w polsce bylo by wiecej niz tu Swoja droga gadac mozna, ale ilosc emigrantow tu wskazuje ze jednak sa akceptowani. Maz sie natomiast smieje ( z niesmakiem) ze i tak obchodzic nie mozna w Anglii tego dnia, bo "moze to ranic uczucia innych" (emigrantow?) - byla taka kwestia ostatnio poruszona.. w r adiu czy gdzies.. w zwiazku z brakiem obchodow oficjalnych.. Odpowiedz Link
jaleo Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 13:33 mysz2006 napisał: > > > ludzie to na prawde umieja sie dopatrywac czegos tam gdzie tego nie ma. Jak w P > olsce wywiesza sie flagi w swieta panstwowe to nikt nie uwaza ze to znaczy 'Pol > ska dla Polakow' Takich ludzi jest sporo np. w councilach, gdzie zabrania sie ustawiac choinek i zlobkow, bo obraza innowiercow, gdzie nie wolno w panstwowych instytucjach jesc przy biurku w czasie Ramadanu, bo to obraza muzulmanow, gdzie nie wolno wywiesic flagi, bo to obraza emigranow itd. Odpowiedz Link
golfstrom Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 13:05 Mysle, ze to lekka przesada. Jak widze flage szkocka czy walijska, a nawet nowozelandzka, poludniowoafrykanska czy w koncu polska na samochodzie albo sklepie, to nie kojarzy mi sie to z szowinizmem, tylko z duma narodowa. Zgodze sie, ze flaga angielska na codzien moze wzbudzac zdziwienie. U mnie budzi i, owszem, podejrzewam wtedy wlasciciela o jakies rozdete ego narodowe. Ale w dzien ktory ma byc swietem narodowym? To chyba normalne :) Odpowiedz Link
mama-123 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 13:44 Na moim kosciele (katedrze) angielska flaga wisi non stop i wcale mi to nie przeszkadza, a nawet sie ciesze tym widokiem. Sw. Patryka swietuje sie z pelna para, to dlaczego Sw. Grzegorza by nie mozna. DLa mnie mazurek Dabrowskiego zawsze bedzie wazniejszy niz jakikolwiek inny hymn. Swietowanie Sw. Grzegorza wcale mi nie przeszkadza, a nawet dzis u nas w szkole ten dzien wlasnie obchodzimy. Odpowiedz Link
golfstrom Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 14:32 Mnie tez by flaga na kosciele czy budynku publicznym nie przeszkadzala. Ale czasem, gdzy przejezdzam przez jakas dzielnice i widze flage w oknie (znaczy - zaslaniajaca okno) to odnosze jednak wrazenie, ze nie chodzi o celebracje tylko takie "in your face". Cos jak flaga konfederacji na poludniu Stanow. Odpowiedz Link
gypsi Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 14:56 St. George to Sw. Jerzy co walczyl ze smokiem, nie Grzegorz:) Moj tata ma dzis imieniny, tylko dlatego to wiem;) Flagi mi nie przeszkadzaja, wrecz przeciwnie - drobny gest, a mocno buduje tozsamosc narodowa. U nas w praktyce dziewczynki z recepcji nosza kartonowe "flagi" spinaczem przypiete do klapy mundurka. Ale nosza:) Odpowiedz Link
mama-123 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 20:11 No pewnie, ze Jerzy. Dzieki za uswiadomienie. Odpowiedz Link
izabelski Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 17:29 jakiego dnia nie obchodzilas w Polsce? Odpowiedz Link
gosiash Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 14:36 Ja to nawet podpisalam petycje do rzadu zeby St. George's Day byl dniem wolnym od pracy. Nie dlatego zeby miec wolne, bo i tak mnie to nie dotyczy, tylko wlasnie dlatego, ze uwazam ze troche jest to przegiecie, ze Anglicy nie moga obchodzic swojego swieta bo to sie niektorym zle kojarzy. Wszystkie inne narodowosci obchodza swoje swieta, a jak ktos wywiesi flage Angielska to juz od razu czlonek BNP i bedzie imigrantow mordowal. Tak wiec Happy St. George's Day. Izabelski dobrze napisala, a dodam: swietujmy dzien kraju, ktory wybralismy do zamieszkania. Odpowiedz Link
murasaki33 Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 16:57 Ja tez jestem za, w koncu to nasze nowe miejsce na ziemi, moze chwilowe, ale jestesmy tu i teraz. Co nie zmienia faktu, ze pamietam o 3 Maja czy 11 Listopada. A zyjac w UK mozemy poswietowac wszystko ze wszystkimi, bez nadecia sie, ze to nie nasze swieto. I Diwali, i sw Patryka i koniec Ramadanu, fajnie jest poznawac nowe. Odpowiedz Link
tuti Re: Happy St George's Day :-) 23.04.09, 21:10 tym bardziej swietujmy dzien patrona w kraju w ktorym mieszkamy, bo nawet on nie byl anglikiem! Czlowiek co dzien sie cos uczy;) Dzis z radio five live sie troche douczylam! www.bbc.co.uk/religion/religions/christianity/saints/george_1.shtml Odpowiedz Link