Dodaj do ulubionych

Heksagram 2

28.10.15, 08:08
Ostatnio rzucając IChing w różnych sprawach, otrzymuje po przemianie heks 2. Czy ogólnie rzecz biorąc, trzeba go wtedy traktować, jak podporządkowanie się do danej sytuacji o której mowa i która zaistniała w pierwszym heks i liniach zmiennych?
Obserwuj wątek
    • transwizje Re: Heksagram 2 28.10.15, 10:27
      Kiedyś odkryłam, analizując wyniki przemian w rzeczywistości, że 2. po przemianie zwiastuje klęskę nadziei, działania, planów. Teraz myślę, że może niekoniecznie, gdy celem podjętego działania jest np. ustąpienie, lub obserwacja rzeczy z boku, z zaplecza.

Pozdrawiam, ES
      • signe2 Re: Heksagram 2 30.12.15, 14:13
        ten rok przeżyłam z heksagramem 2, bez linii, wylosowanym jako noworoczny. ciekawe, że na 2014r wylosowałam 40 z liniami 2,4 przemieniający się w 2. [mimo, że 40 niełatwy, 2014 był łatwiejszym rokiem]. patrzę teraz, co takiego ten 2 heks opisuje, w dodatku bez pomocy linii. klęski, tak. tego, co zaczęte w poprzednim roku. klęski jakby w ogóle bez mego udziału, jak zrządzenia losu albo nieumyślne działania innych. samo się działo. nie nadążałam mieć planów i nadziei. były niestety plany wcześniejsze, chciałam się wywiązać, ale padało wszystko z powodów nie do przewidzenia. ustępowałam od razu, kiedy widziałam, że już się zaczyna coś chwiać, i było to słuszne. w 2014r był to heks po przemianie, w tym roku podstawowy - ten był dla mnie o wiele trudniejszy. niech odejdzie. czy ja się przynajmniej czegoś z tego nauczyłam? chyba nieprzywiązywania się ani do planów, ani do rezultatów. o ile można tak zupełnie. ale warto się nie przywiązywać, to zmniejsza depresję. introwertyczna postawa sama się wytwarza, bo na zewnątrz nie ma oparcia. warto mieć luźną postawę do tego, co się zamierza, bez skrajnych oczekiwań. umawiać się ostrożnie, bo po prostu warunki stają się inne. być w tle. przystosowywać się. na razie tylko wszystkich pozdrawiam, życzenia już może napiszę z innego miejsca :)
    • 1ansien2 Re: Heksagram 2 04.11.15, 10:51
      Dziękuję za odp. I jeszcze mam pytanie odnośnie hex 42-Powiększenie. w ostatnim czasie zdarzyło mi się kilka sytuacji w których wypadł ten hex a dotyczyły nieudanej transakcji i rozstania z kimś. Przeczytałam odnośnie hex 42 takie mniej więcej zdanie ,,... zyskuje to co jest potrzebne, traci co ma w nadmiarze". I Ching nie rozpatruje spraw pod względem uczuć, tylko opisuje czynności i zdarzenia nie rozumiem, więc dlaczego nie powiedział wprost o stracie.
      • transwizje Re: Heksagram 2 13.11.15, 20:57
        Nie umiem ci odpowiedzieć, nie znając kontekstu pytania i całej odpowiedzi Księgi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka