Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dlugosc nart ???????

IP: *.arc.nasa.gov 04.03.04, 02:01
    do tej pory jezdze na klasycznych nartach ATOMIC o dlugosci 200 cm. Lubie
    szybka jazde cos ala bieg zjazdowy (downhill) na ubitych stokach. Mam zamiar w
    koncu odnowic swoj sprzet i kupic narty carvingowe ale nie chce zrezygnowac ze
    stabilnosci i szybkosci moich obecnych nart. Jaka dlugosc mi radzicie ? moje
    dane: 75 KG i 180 cm.
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 04.03.04, 18:40
        Witaj Michale_pilocie!
        Mam rozumiec, ze to bedzie nowy buf. Juz dla Ciebie organizuje.Tak prywatnie
        sie znamy z innego forum.Domyslasz sie jakiego.
        www.atomicsnow.com i po wejsciu nacisniesz product,alpine, i wybierzesz
        pierwsza narte o nazwie SX11 polecam bazowana jest na SL11 czyli ma panel z
        titanium i jest dostepna w sprzedazy.To sa bardzo szybkie narty.Obejrz
        dokladnie wiazania,kijki,deske.Wiazania sa nastawne do roznego typu
        jazdy,ekstremalnej,allround,speed.Sa niesamowicie stabilne.
        Dla Ciebie dlugosc to max 160cm.
        Dzisiaj wlasnie co wrocilem z nart drugi raz w tym tygodniu i sobie wyobraz
        facet pojechal bardzo szybko w dol tak specjalnie przed moim nosem.oczywiscie
        mial przewage 150m. Jego byly Rossignole do szybkiej jazdy ale uzytkowe moje
        prawdziwe Race SL11 Atomic,odczekalem az ludzie prysna,nigdy tego nie robie jak
        sa ludzie na stoku.I puscilem sie takim prawdziwym downhill doszedlem
        blyskawicznie na odleglosc 20m od niego ale on zlapal juz szus w dol na
        przelomie prawie byl moj.Poszedl na calego gorka akurat byla pusta dosc lagodna
        zjazd okolo 800m z lekkimi wyskokami.trzeba je tepic aby nie tracic
        szybkosci.Gosciu ucieka puscilem sie za n im lyzwowym wyczynowym odrazu jest
        70km/h i potem szus 80km/h dochodze, gorka sie konczy, kupa ludzi na dole
        zlapalem ´go na mecie.Ludziska nam brawa bili mieli za darmo troche spaningu.
        Pytam, czy trenuje to mlody gosc.Okazuje sie dunczyk jest amatorem i uwielbia
        Downhill.Patrzyl na moje narty a ja na jego w koncu pytam jaki ´vax dzisiaj
        miales,on odpowiedzial ze 3 tygodnie temu w sklepie jak kupowal to polozyli.Ja
        za kazdyn razem jak ide dobieram odpowiedni Vax do temperatury otoczenia.Klade
        sam na goraco.Dlatego niemial szans.To jest przezycie taka jazda.
        Michale bierz te SX11 ich wnetrze jest podobne jak Race,ale nie takie
        same.Zobaczysz bedziesz zadowolony,pozycz najpierw i przetestuj.To sa drogie
        narty.Napeno powyzej 1000 dolcow.Tam znajdziesz wszystkie punkty sprzedazy na
        terenie US i Europy.
        Prywatnie Michal kiedys mialem podobne Dynamic kevlar.Co do stabilnosci to
        niemozna porownac z tymi nowymi.Stare wysiadaja.Inna technika inna mysl inna
        jazda inne predkosci.Inne materialy.Na tych starych czlowiek sie napracowal i
        niemial takiej uciechy jak na nowych.
        Pzdr.Skyddad
        • Gość: michal_pilot Re: dlugosc nart ??????? IP: *.arc.nasa.gov 04.03.04, 19:59
          dzieki za tak obszerna odpowiedz.
          160 cm !! - az mi sie w glowie nie chce wierzyc czy taka narta rzeczywiscie
          pojedzie szybko i stabilnie. Co by sie dzialo jakbym chcial narte powiedzmy
          troche dluzsza - powiedzmy okolo 175 ??

Gdzie jezdzisz ? ja jezdze w USA kolo jeziora Tahoe (rozne miejsca). Ulubione
          moje miejsce to Mt.Rose w Newadzie.
          • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 05.03.04, 11:17
            Pare lat temu bylem na Waszym kontynencie i jezdzilem w Panoramie w BC i w
            Banff w Albercie.Niezle osrodki i resorty.Szczegolnie Sunhine Village posiada
            niektore pisty po kilka ladnych kilometrow.Tak normalnie to jezdze w Dolomitach
            i Austri. Pzdr.Skyddad
            P.S narty dzisiejsze nie mozna porownac z tymi co byly pare lat
            temu.Zobaczysz ,wez cos na probe i popros kogos nie Ci pokaze jak sie jezdzi na
            Carvingach.Niestety stary styl trzeba zapomniec.Zreszta na stokach sie widzi
            setki ludzi co posiadaja carvingi a jezdza starym klasycznym stylem ,zupelnie
            nie potrzebne wyginaja "tylki jak pedaly" i sie mizdrza do sniegu.Carving
            agresywny to jest zabawa stok mozna przestawic.
            Michale gdybys zalozyl narte 170 wiekszych niema,nie produkuja bylbys troiche
            nie sterowny na gorce.Ona swietnie sie nadaje na 100kg goscia i do jazdy na
            downhill w Kitzbuchel na World Cup piscie.Tam odrazu po stu metrach wchodzisz
            na 135km/h i moglbys konkurowac z chlopakami z elity swiatowej.Ba aby nogi
            wytrzymaly.Te dlugosc uzywa sie do wyczynowego zjazdu i nic innego.Ty musisz
            tez troche krecic.Czyli wiecej allrond.Zreszta te narte co podalem CX11 ma
            nastawy.
            • Gość: michal_pilot Re: dlugosc nart ??????? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 05.03.04, 18:24
              piszesz niesamowite rzeczy - pewnie masz racje. Sprawdzilem i SX11 przychodza w
              160,170 i 180 cm.
              • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 11:58
                Michale zrob probe miedzy 160cm i 170cm,absolutnie nie 180cm.
                Bedziesz krolem na stoku,nikt Ci nie podskoczy,tylko pamietaj naucz sie uzywac
                vaxy odpowiednie do temperatury dnia.Dlatego opisalem wypowiedz tego
                dunczyka ,ktory pieknie zkomentowal nie niepotrzeba uzywac, jak kupowalem trzy
                tygodnie temu to powiedzieli ze polozyli nowy vax. Vax jak chcesz byc krolem to
                sie kladzie wedlug spojrzenia na narte jak wyglada i czy pootrzebuje i jaka
                temperatura jest mniejwiecej za oknem.Pzdr.Skyddad.
                • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 12:03
                  Zobacz te wiazania.Maja trzy nastawy.Uztywa sie do treningu zalezy wczym
                  bedziesz startowac.Jezeli na gorke i dla siebie to sie nastawia na allrond.
                  pamietaj ta narta ma te swoije wlasciwisci ale z tymi wiazaniami co podaja.Nie
                  rob jakiegos mixu,wtedy nie bedziesz wiedzial jak wyciagac z narty ostaniego
                  ducha.Pzdr.Skyddad.
            • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 14:47
              skyddad napisał:

> Michale gdybys zalozyl narte 170 wiekszych niema,nie produkuja bylbys troiche
              > nie sterowny na gorce.Ona swietnie sie nadaje na 100kg goscia i do jazdy na
              > downhill w Kitzbuchel na World Cup piscie.Tam odrazu po stu metrach

Mial bys troche uczciwosci i wyszedlbys z zaslepienia jednotechnikowosci
              carving. Po pierwsze to wielka bzdura ze nie produkuja nart powyzej 170 po
              drugie carving to tylko jedna z technik narciarskich znanych od lat i nie jest
              napewno recepta na wszystko.
              Zdrowka
              makz4

ps
              Nie zrozum mnie zle nie jestem p[rzeciwnikiem cavingu. Nawet go uprawiam
              ale tak na caly sezon to nudne jednostronne pilowanie stoku.
              A tak nawiasem mowiacto nie musisz wyzywac odrazu ludzi o pedalow na i po co.
              Wiesz lepiej napierw sprawdzic na netcie zanim zacznie sie uprawiac demagogie
              i plesc bzdury, ze nie produkuja dluzszych niz 170 cm.
              To nie ladnie wpuszczac ludzi w kanal.
              3m sie
              makz4
              • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 20:05
                makz4
                Witaj!
                narty sa poto aby sprawialy przyjemnosc i dawaly satysfakcje z
                odpoczynku.Jezdzisz jak chcesz.Prawdziwy carving to stosuje tylko przy slabej
                gorce lub w malym sciganiu gdzie sie rozwija jeszcze wieksze predkosci i wtedy
                przez carvowanie jeszcze przyspieszamy.Tak jezdze jak mi sie podoba.
                Narty Race nie potrzebuja miec takiej dlugoisci gdyz maja nastawy na
                wiazaniach .Wtedy do jazdy bardzo szybkiej przesuwamy wiaznie do przodu pare
                centymetrow co normalna narta tej opcji niema i tam trzeba to nadrobic
                dlugoscia i wychyleniem sie goscia do przodu.narta Race jest cholernie ciezka
                komplet 2 nart waza kolo 20kg i ma niesamowita stabilnosc.Nie wpada w wibracje
                gdzy panel titanowy nie pozwala na to.Wiazania rowniez maja plyte titanowa i sa
                suwliwe,gdy na duzej predkosci wjedziemy na dol narty sie wygna jak luki ale
                wiazanaia nie puszcza,no i te wibracje ktore w zadnych szybkosciach nie
                wystepuja.Wlasnie na SL11 w zeszlym roku na downhil na Kitzbuchel te narty
                dostaly srebrny medal przy dlugosci 170cm zawodnik kolo 100kg tutaj technika
                odegrala duza role,pozatym nartami typu carving sie lekko kreci i naprawde jest
                przyjemnoisc sie pobawic na stoku.Nie zawsze trzeba sie trzymac ksiazkowego
                carvingu.Coz trzeba sie przyzwyczajac tak jak do nowych samochodow.Technika
                carvingowa wypchnela na dobre stara technike dzisiaj juz nikt nie produkuje
                nart prostych.Zostali z nimi tylko nostalgisci.
                Za pedalow przepraszam,tak mi sie powiedzialo ,ale to stwierdzenie pare lat
                temu moich dzieci ktore zobaczyly tak jezdzacyh ludzi.Stwierdzily stary
                antyczny sposob jezdzenia.
                Narty dla duzych zawodnikow do downhil sa do 180cm,
                natomiast narty do bicia rekordow predkosci maja po 230-250cm i waza do 120kg.
                Wypelnione sa olowiem,obecnie w skandynawi sie przygotowuja do bicia rekordu i
                i miniecia bariery 270km/h.Narty posiadaja specjalne spojlery i inne bajery.
                Tej dlugosci nie produkuje atomic jedna z przewodzacyh firm produkujacych narty
                na swiecie.Mowa oczywiscie o tej sprzecznej miedzy nami dlugosci.W tym i w
                zeszlym roku Rossignol zostal z tylu.
                Pzdr.Skyddad.
                • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 21:51
                  ohh, well,
                  Cheers
                  mkaz4
                  • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 07.03.04, 09:31
                    Witaj mkz4!
                    Wejdz i zobacz.Kliknij na product i alpine i wszystko ponizej Race.Zobacz jak
                    technika narciarska poszla w gore.Te dawne utarte kanony ze narta musi byc
                    dluga do szybkiej jazdy i stabilnosci sa przezytkiem.Zobacz czym to
                    uzyskano.Pokazany jest kazdy detal,ktory mowi co on ma za zadanie.A wiec czub
                    narty ta nasadka jest spojlerem ktory powoduje rozbicie powietrza i oplyniecie
                    bez zawirowan wzdluz panelu do wiazania.Dalej przesuwanie srodka ciezkosci
                    jezdzca daje nam te mozliwosci szybklosci istabilnosci.Obejrz i zobacz.Inne
                    firmy na to nie wpadly.Dlatego wtym roku ich nart na roznych World Cup sa
                    minorytecie.I Nie wygrywaja.Teraz na podstawie tych zdobyczy pozniej
                    doswiadczen buduje sie narte dla uzytkownika,tak aby On na gorce byl szczesliwy
                    i nie wyciskal z siebie ostanich potow.Pzdr.Skyddad.
                    P.S To co mowíe to jest sprawdzone a nie domysly i gdybanie i sie domyslanie.
                    • Gość: makz4 Re: dlugosc nart ??????? IP: *.sympatico.ca 07.03.04, 21:22
                      Grauluje: pasji, wiary, pewnosci siebie, rozmachu, ... .
                      makz4
                      ps
                      idz na www.head.com maja ladny wybieracz nart w
                      zaleznosci od wymagan delikwenta.
                      Powiedzmy ze masz 185 wazysz 96 kg i chcesz jezdzic
                      carne trasy ubite i przewiany i gleboki snieg.
                      jestes facetem i lubisz szybka jazde.
                      Podziel sie z nami rezultatem co Ci Wyszlo 150 moze 160 moze 170
                      a moze cos czego juz nie ma bo sie technologia zmienila ;-)
                      mnie wyszlo ze mam kupic 184 cm no i co ja biedny teraz zrobie?
                      Czlowieku ratuj bo sezon sie konczy a tu dylemat z wyborem sprzetu
                      jak byl tak jest ;-)
                      ps

Jest tez tam dobor dlugosci nart w zaleznosci od wagi, wzrostu
                      i typu nart.
                      head.com/ski/files/pdf/ASize_Chart.pdf
                      Milego studiowania :-)

ps
                      Myslalem tez o fisher rx10 phenomen
                      pisza o nich
                      "
                      The latest thrill: SKIERCROSS! Fast, wild and cool! The latest Carving deal:
                      EXPERT CARVE! For tight cornering and high-speed carves. This is the way to get
                      the most out of the run!
                      "
                      Dylemat jest w tym ze zaczynaja sie od 175 i ida do 185.
                      Co wybrac ?

Cheers
                      makz4
                      • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 08.03.04, 11:38
                        Witaj makz4
                        Te tabele odnosza sie do nart typu starego i nie wciskaj nam tutaj tego.Kup
                        takie jakie Ci wyszly z tabeli ale carvingi i zglos sie tutaj i opowiedz ile
                        sie nameczyles zupelnie bez potrzeby.Pamietaj jak czlowiek jest starszy ma
                        mniej sily wkladac w jezdzenie.Pzdr.Skyddad.
                        P.S Head nigdy nie nalezal do czolowki swiatowej ,ostanio te narty nic nie
                        wygraly.Kupuj to Twoja sprawa.Ja doradzam tak ludziom aby mieli frajde na stoku
                        a nie jezdzili z podrecznikiem w reku i sie dziwili ze tak ciezko.
                        Trasy czarne wspominasz,obecnie sie likwiduje takie.Juz trudno spotkacw Italy
                        lub w Austri takie sciany.Za duzo bylo urazow i kosztow.Dlatego rowniez
                        technika narciarska sie rowniez zmienia.
                        • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 05:34
                          Wiesz szanuje twoj entuzjazm ale tym razem sie zagalopowales.

skyddad napisał:

> Witaj makz4
                          > Te tabele odnosza sie do nart typu starego i nie wciskaj nam tutaj tego.Kup
                          Rzeczywisce sa stare bo leza tam od poczatku sezonu i odnosza sie do
                          nart sezonu 2003/2004. A tak nawiasem mowiac to nie wciskam tylko podaje
                          konkretny odnosnik w przeciwienstwie do ciebie i towich demagogicznych
                          wypowiedzi.
                          Pamietaj ze doradzasz dosc apodektycznie ludzom i na tobie spoczywa
                          moralna odpowiedzialnosc rzetelneosci i kompetencji.

> takie jakie Ci wyszly z tabeli ale carvingi i zglos sie tutaj i opowiedz ile
                          > sie nameczyles zupelnie bez potrzeby.Pamietaj jak czlowiek jest starszy ma
                          > mniej sily wkladac w jezdzenie.Pzdr.Skyddad.

To ty tutaj wciskasz i kombinujesz jak przciagnac na sowja strone
                          "takie jakie Ci wyszly z tabeli ale carvingi" to volta demagogiczna.
                          Wiesz jezdze na nartach a ze 40 ++++ lat. Jezdzilem austryjacka 4,
                          pelny PZN lat 70, Joberta.
                          Teraz bawie sie carvingiem. Widac zalizam sie do modizezy bo sil mi starcza na
                          free ride 186 i na o dziw znacznie bardziej wymagajace Head worls Cup slalom
                          170.A tak nawiasem mowiac zostaw zawodnikow bo to juz dawno nie jest wytyczna
                          dla normalnych ludzi.
                          Kogo to obchodzi kto i na czym wygral i jak to sie ma do normalki a nie jak.

> P.S Head nigdy nie nalezal do czolowki swiatowej ,ostanio te narty nic nie
                          > wygraly.Kupuj to Twoja sprawa.Ja doradzam tak ludziom aby mieli frajde na
                          > stoku
                          Przejedz sie na Headach Mounster i.M 75 Chip Super Reflex potem na
                          Ciber i.C 300 Chip Super Reflex I dopiero zacznij cos artykuowac na temat
                          Heada dla normalnych ludzi.
                          Jak bedziesz mail odrobine odwagi osobistej to sie przyznasz ze daja
                          frajde na stoku o ktora tak zabiegasz.

Potem przetestuj Ross RPM 100 to jest to samo dokladnie co
                          9x Oversize - ciekawa narta.

itd itp.
                          >
                          > a nie jezdzili z podrecznikiem w reku i sie dziwili ze tak ciezko.

No wiesz jezdzic z podrecznikiem w reku to nie takie latwe wiec nie dziwe sie
                          ze sie dziwili ;-)

> Trasy czarne wspominasz,obecnie sie likwiduje takie.Juz trudno spotkacw Italy
                          > lub w Austri takie sciany.Za duzo bylo urazow i kosztow.Dlatego rowniez
                          > technika narciarska sie rowniez zmienia.

No i kolejnya volta demagogiczna
                          "Za duzo bylo urazow i kosztow.Dlatego rowniez
                          technika narciarska sie rowniez zmienia."

To naprawde ci sie udalo tak trzymac !!!!
                          Cheers makz4
      • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 06.03.04, 14:29
        > Lubie szybka jazde cos ala bieg zjazdowy (downhill) na ubitych stokach. Mam
        > zamiar w koncu odnowic swoj sprzet i kupic narty carvingowe ale nie chce
        > zrezygnowac ze stabilnosci i szybkosci moich obecnych nart. Jaka dlugosc mi
        > radzicie ? moje dane: 75 KG i 180 cm.

Hmmm, nie sluchaj opowiesci o 150-160-170. Popatrz na np Rossignola RPM 100
        itp tzn natra typu G ale nie racing a jedno oczko nizej.
        Tego typu narty sa stabilne i to cos o co pytasz. Nie musi byc Rssi moze byc
        cos innego ale typ narty o ktory pytasz to cos o czy pisze. a dlugosc hmm 180++
        i bedzie OK. Zreszta nie wiem gdzie jestes ale w niektorych miejscach przed
        zakupem mozna narty przetestowac.

Ja mam stare wykurvione Heady world cup slalom 170 co przy mojm 188 i 90kg jest
        Ok to sa arty doskonale do jazdy carvingiem ale tak na wprost typu G czy
        downhill to gubia stabilnosc. Mam tez tegoroczne RPM 100 i to to jest cos
        do normalnej jazdy. Na przyszly rok mysle o head mounster tez ok 180.
        Jak mi ktos ci poleca do jazdy typu downhill cos co ma 150 to naprade nie wie
        o czym mowi i jest deczko zaslepiony moda i przemijajacymi tredami.
        Zdrowka
        Makz4
        • Gość: michal_pilot Re: dlugosc nart ??????? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 08.03.04, 05:40
          dzieki za twoje wlasne opinie.
          Ja szanuje skyddad - to napewno entuzjasta narciarstwa ale jego opowiesci o tym
          ze na World Cup jezdza na 170 cm to lekka przesada. Zalezy jaka konkurencje
          jezdza. Wlasnie wrocilem z 2 dni nart i rozmawialem z prawdziwymi zawodnikami
          (tacy co to maja numery, helmy, .. - oni cwiczyli na wydzielonym stoku). Ten
          facet mial narty 165 cm - mowil mu ze do slalomu. Zapytalem go jakich nart by
          uzywal do GS i do Downhill - odpowiedz jego byla bardzo konkretna - GS jezdza
          (w jego klubie) na 191 a downhill na 214. Oczywiscie mowil mi ze nart 214
          nigdzie nie kupisz w sklepie - dostajesz przez klub.

Oprocze tego mowilem z wielu innymi - podstawowa rada to wybrobowac samemu co
          odpowiada.
          • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 08.03.04, 11:29
            Witaj Michale_Pilocie
            W samych zawodach sie jezdzi na innych a na innych sie trenuje.Oczywiscie ze
            masz racje.Zwykli smiertelnicy na stoku nie musza tak cierpiec jak zawodnicy
            dlatego wymyslono carving skrocono narty,ulatwiono skrecanie i ludzie
            wybierajcie i sie ciezcie.Rozne firmy nmaja rozna i na wielu poziomach
            zaawansowana technike produkcji nart.
            Michale ja zawsze mam na mysli slalom czyli zjazd kontrolowany szybszy lub
            wolniejszy tak jezdza zwykli smiertelnicy.Zreszta na inne konkurencje nie ma
            dla ludzi stokow.Na ogol stoki sa zapelnione i trzeba sie dostosowac do
            warunkow panujacych.Dlatego doradzam narty krotsze z mozliwosciami dobrej
            stabilzacji przy zjazdach downhil.Zwykly smiertelnmik jest szczesliwy jak sie
            dobrze czuje nie zmeczony,nie zgrzany, nie zdenerwowany itp.
            Pod tym katem trzeba ludziom doradzac,Oni maja wypoczac i byc zadowoleni i
            podszkalac swoje umiejetnosci.
            Miedzy innymi dlatego posiadam moje wlasne krotkie mam ponad 180cm wzrostu i
            wagi 96kg a narty sa 157cm no i wykonany z titanium caly panel.Swietnie sie
            spisuja w slalomie i w zjezdzie na leb na szyje.Jakbym chcial trenowac wtedy
            przestawiam wiazanie na speed.Czyli calosc idzie do przodu pare centymetrow,
            robi sie to przez nacisniecie jezyczka.
            Pzdr.Skyddad
            P.S Panowie widzieliscie piety zawodnikow,trzeba sie co pare lat operowac
            narosla do 3cm buta nie zdejmiesz,spowodowane uzywaniem ciaglym butow
            narciarskich i tej ekstremalnej jezdzie.Ci ludzie dopiero cierpia,po to aby
            Wyscie mieli luksusowe i przyjemne jezdzenie.Dlatego jak chcesz cierpiec to
            kupuj dlugie narty i pracuj zawziecie na te narosla.
            • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 05:51
              skyddad napisał:
              [...]
              > Zwykly smiertelnmik jest szczesliwy jak sie
              > dobrze czuje nie zmeczony,nie zgrzany, nie zdenerwowany itp.

Najlepiej to osiagnac przy barze na wysokim solku.
              Na nartach zmoeczenie, zgrzanie to normalka.

> Pod tym katem trzeba ludziom doradzac,Oni maja wypoczac i byc zadowoleni i
              > podszkalac swoje umiejetnosci.

Wiesz zeby wypoczac na nartach to trzeba nie tylko sie podszkolic a raczej
              dobrze wyszkolic inaczej to meczarna i niebespieczenstwa dla delikwenta i otoczenia.

> Miedzy innymi dlatego posiadam moje wlasne krotkie mam ponad 180cm wzrostu i
              > wagi 96kg a narty sa 157cm no i wykonany z titanium caly panel.
              No marka, moel, rocznik ?

> Swietnie sie > spisuja w slalomie i w zjezdzie na leb na szyje.Jakbym chcial
              > trenowac wtedy przestawiam wiazanie na speed.Czyli calosc idzie do przodu
              > pare centymetrow, robi sie to przez nacisniecie jezyczka.

Rzeczywiscie masz racje kerunek jest dobry wzdluz osi podluznej narty ale
              zwroty to ci sie porypaly do przodu to zwiekszenie skretnosci a do tyl
              szykosci no ale moze teraz z tym globalnym ociepleniem to wszystko jest
              mozliwe.

> Pzdr.Skyddad
              > P.S Panowie widzieliscie piety zawodnikow,trzeba sie co pare lat operowac
              > narosla do 3cm buta nie zdejmiesz,spowodowane uzywaniem ciaglym butow
              > narciarskich i tej ekstremalnej jezdzie.Ci ludzie dopiero cierpia,po to aby
              > Wyscie mieli luksusowe i przyjemne jezdzenie.Dlatego jak chcesz cierpiec to
              > kupuj dlugie narty i pracuj zawziecie na te narosla.

Jednak jestes nie do pobica to jest cos wspanialego. Ludzie ale jestem
              twardziel 40+++ lat na dlugich nartach i narosli ani sladu.

Cheers makz4
          • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 06:37
            Gość portalu: michal_pilot napisał(a):

> dzieki za twoje wlasne opinie.
            > Ja szanuje skyddad - to napewno entuzjasta narciarstwa ale jego opowiesci o
            > tym ze na World Cup jezdza na 170 cm to lekka przesada.

Tez podziwiam jego dedykacje ale rzeczywiscie czasami przegina.

Moim zdaniem nawazniejsze jest zdefiniowanie sobie co sie chce jezdzic
            a wzniejsze jest pewnie zdefiniowanie czego napeno nie bedzie sie jezdzic.
            Narty sa tak wyspecjalizowane ze wybor jest dosc trudny zwlaszcza ze rozne
            firmy roznie deiniuja prznaczenie swoich nart.Do tego dochodzi waga nart,
            ktora w danym przypadku moze odgrywac role wanego czynnkia.
            Dzisiejsze narty zawodnicze sa bardzo wymagajace i na codzinny uzytek w
            zasadzie sie nie nadaja. Mozna ale po co sie umeczac. jedno oczko nizej
            [np Rossignol 9x oversize czy RPM 100 [ta sama narta inaczej pomalowana ] czy nawet RPM 90 - dawny viper x ] a radosci wiecej nie wspominajac o wygodzie.
            Ponadto warto zwrocic uwage na freeride jak sie ma zamiar zboczyc deczko z
            utartych tras [ bezpieczniej bo nie tloczno ]. Allmountain tez nie do
            pogardzenia no i jak sie juz musi byc na czasie to carving obowiazkowo krotki.
            Przjezdilem Heada z chipem i.c 300 cyber i im75 Mounster nie bylem zwolennikiem
            nart z chipem ale minie zaskoczyly. Byl pieski dzien wialo i podloze bylo mocna
            zmrozone zwane przez tzw. genal public lodem. No ten stuff zaskoczyl mnie
            niesamowita stabilnoscia nawet monster 184 niby free ride pozwalal na jechanie
            skretow cietych zwanch ostatnio carvingiem bez specjalnego wysilku i
            koniecznosci wspinania sie na wyzyny umiejetnosci technicznych.
            Ciekaw jestem jak to sie zachowa w wisennej ciezkiej glebokej bryji.
            > Oprocze tego mowilem z wielu innymi - podstawowa rada to wybrobowac samemu co
            > odpowiada.
            A no wlasnie racja ale wszytkiegonie przetestujesz wiec wstepna selekje
            warto zrobic.
            Powidzenia w zakupach.
            makz4
            • Gość: michal_pilot Re: dlugosc nart ??????? IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 09.03.04, 08:01
              21 Marca na moim stoku bedzie tzw "demo day". Firmy takie jak Rossignol,
              Atomic, Volke, Dynastar, K2, .. ustawia na stoku namioty i za darmo bedzie
              mozna testowac ich narty (przyszloroczne modele !) na godzine/dwie. Bedziemy
              tam razem z synem ...
              • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 11:32
                Witaj Michale!
                To jest najlepszy moment,jak wybrac narty pasujace dla mnie.Tak sie narty
                kupuje.Przetestujesz to co najlepiej Ci pasuje a nie ogladac sie na tabele i
                podreczniki i bedziesz najszczesliwszym czlowiek na swiecie.Odezwij sie po
                wyborze.Pzdr.Skyddad.
                • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 00:15
                  skyddad napisał:

> Witaj Michale!
                  > To jest najlepszy moment,jak wybrac narty pasujace dla mnie.Tak sie narty
                  > kupuje.Przetestujesz to co najlepiej Ci pasuje a nie ogladac sie na tabele i
                  > podreczniki i bedziesz najszczesliwszym czlowiek na swiecie.Odezwij sie po
                  > wyborze.Pzdr.Skyddad.

Masz racje z tym ze nienapewno :)
                  zgadnij dlaczego ?
                  Zdrowka
                  makz4
              • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 00:08

> 21 Marca na moim stoku bedzie tzw "demo day". Firmy takie jak Rossignol,
                > Atomic, Volke, Dynastar, K2, .. ustawia na stoku namioty i za darmo bedzie
                > mozna testowac ich narty (przyszloroczne modele !) na godzine/dwie. Bedziemy
                > tam razem z synem ...

To jest istony element wyboru nart. Ale zrob sobie wstepna selekcje co chcesz
                przetestowac. W taki dzien jest duzo chetnych i czasami trudno sie zalapac na
                to co sie chce. Jak trafisz na model to dlugosci nie ma bo ktos inny
                zwinal ci z pod reki. Poza tym daja narty na godzine no moze dwie a to za malo
                zeby tak naprade narte poznac. Ale dobre i to . warto z tego skozystac
                daje to jakies przyblizenie. Niektore sklepy maja demo i mozna wziasc 2-3 razy
                na caly dzien dany model niby sie palci ale przy kupnie odejmuja to od ceny.
                Nie wiem czy jest to mozliwe w twoim otoczeniu jeli tak to jest to warte
                zachodu.
                \Powodzenia makz4
              • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 15:39

> 21 Marca na moim stoku bedzie tzw "demo day". Firmy takie jak Rossignol,
                > Atomic, Volke, Dynastar, K2, .. ustawia na stoku namioty i za darmo bedzie
                > mozna testowac ich narty (przyszloroczne modele !) na godzine/dwie. Bedziemy
                > tam razem z synem ...

Jesli angielski nie jest problemem to prze testowaniem rzuc okiem tutaj
                www.realskiers.com/index.html
                Powodzenie
                makz4
            • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 11:35
              mkz4!
              aby operowac guzy trzeba jezdzic caly rok minimum po 4 godziny dziennie
              treningu pomijajac swieta i niedziele i wtedy zobaczysz jak buty wrastaja w
              noge.Mowa o zawodowcach a nie amatorach.
              Skyddad
              • wote Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 13:07
                Pytanie:
                Bardzo sprawny człowiek 190 cm wzrostu, 95 kg wagi.
                Do tej pory jeździ na Dynastarach SPEED SX 182 cm Chyba nie najlepsza
                narta..polecona przez "fachowego" znajomego. Nauczył się jeździć na tych
                nartach ale nie jest z nich zadowolony. (miał na nogach inne)
                Styl jazdy..szybki jak najszybszy i częste dynamiczne skręty.
                Nie ma możliwości przetestowania nart, a musi coś kupić....
                Pomóżcie..
                • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 14:58
                  Witaj Vote!
                  Dla Twojego kolegi widze narte,bedzie przestawial stoki,no troszke kosztuje
                  to jest Atomic SX11 zwiazaniami SX-614 i o dlugosci 170cm.
                  Sa produkowane w opcjach 160cm i 170cm i 180cm ta ostania ma radius-18m.
                  www.atomic.pl/04SX11.html to jest opis po polsku
                  www.atomicsnow.com/atomic/german/start_d.htm po niemiecku.
                  Narta jest bazowana na Race ma panel wykonany z titanium.
                  Zobaczysz narty rewelacyjne.Niemusisz testowac zdaj sie nanas nie bedziesz
                  zalowal.Pzdr.Skyddad
                  P.S pogadaj w sklepie i zapytaj co Oni, sadza nawet dla Ciebie narta 160cm
                  gwarantuje ze nikt z tylu nie bedzie Ci zawadzal.
                  • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 18:18
                    skyddad napisał:

> Niemusisz testowac zdaj sie nanas nie bedziesz zalowal.Pzdr.Skyddad

Wy Skyddad jestescie nie do wyjecia.
                    A jak ktos nie bedzie zadowolony to co oddacie mu pieniadze za narty
                    i stracony urlop.
                    Ja wierze w to ze jestes autorytetm nie do wyjecia.
                    Hej podaj swoje www gdzie pewno masz opis sposobu w jaki testowalas
                    wile nart i na bazie tych testow wypowiadasz sie tak autorytatywnie,
                    apodyktycznie. Chetnie poczytam cos wiecej.

zdrowka makz4
                • Gość: makz4 Re: dlugosc nart ??????? IP: *.sympatico.ca 09.03.04, 23:40
                  Powiedz cos wiecej bo tak to mozna tylko gdybac.
                  Np. moze sie nie douczyl i szuka wytlumaczenia,
                  moze ma kompleksy, moze ... .
                  Opis stylu sugeruje ze nie czlowiek nie za wiele wie o
                  narciarstwie wiec moze trzeba by zaczac od tego a potem
                  definiowac dalsze sprawy jak np dobor wlasciwego sprzetu.
                  Mowie tak bo juz cos ma i czegos sie nauzyl.
                  No okreslenie musi kupic tez jest deczko przesadzone.
                  Bo niby dlaczgo ?
                  makz4
                  • wote Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 11:53
                    Gość portalu: makz4 napisał(a):

> Powiedz cos wiecej bo tak to mozna tylko gdybac.

Co tu więcej gadać.

> Np. moze sie nie douczyl i szuka wytlumaczenia,
                    > moze ma kompleksy, moze ... .

Nauczył się jeździć niedawno, jest sprawny i szybko mu to idzie, ma kasę i chce
                    ją wydać. Spytał mnie o zdanie a ja niezbyt mu moge pomóc więc pytam tutaj.

> Opis stylu sugeruje ze nie czlowiek nie za wiele wie o
                    > narciarstwie wiec moze trzeba by zaczac od tego, a potem
                    > definiowac dalsze sprawy jak np dobor wlasciwego sprzetu.

Opis stylu sugeruje że nie wiele wie o narciarstwie... hmm co znaczy niewiele?
                    Wie co mu sprawia przyjemnośc i frajdę na stoku. Wie jak zjeżdżać i traktuje to
                    hobbistycznie, jeden czy dwa wyjazdy w sezonie. Czego trzeba więcej?? Nie chce
                    być zawodnikiem ani instruktorem, chce tylko mieć maksymalną frajdę z jazdy i
                    szuka sprzętu który mu w tym pomoże!!

> Mowie tak bo juz cos ma i czegos sie nauzyl.
                    > No okreslenie musi kupic tez jest deczko przesadzone.
                    > Bo niby dlaczgo ?

Musi..bo wyjezdża niedługo i bardzo mu na tym zależy. Moim zdaniem to jego
                    sprawa i jego pieniadze. To chyba wolny kraj....??

Słuchaj.. była prośba. czujesz się na siłach to odpowiedz, a nie polemizuj i
                    syp ojcowskimi radami. Krew mnie zalewa jak słysze takie wymądrzanie!! Twoim
                    zdaniem jak ktos nie jeździ fantastycznie i nie ma wspaniałego pojęcia o
                    technice to może zjeźdżać na czym kolwiek i nie ma prawa mieć dobrego sprzętu??

pozdrawiam wote

PS.
                    Dzięki skydaad za konkretną odp.
                    • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 15:22
                      wote napisał:

> Nauczył się jeździć niedawno, jest sprawny i szybko mu to idzie, ma kasę i
                      > chce ją wydać. Spytał mnie o zdanie a ja niezbyt mu moge pomóc więc pytam
                      > tutaj.

wiesz ja ma kase to niech kupi cos z gurnej polki ajk mu nie bedzie pasowac to
                      rzuci w kat i kupi nastepne moze taka metoda dojdzie do tego co mu bedzie
                      pasowac i polubi.

> Opis stylu sugeruje że nie wiele wie o narciarstwie... hmm co znaczy
                      > niewiele?
                      No to niech odrobi prace domowa i zastanowi sie co chce jezdzic za dwa lata:
                      przy wyciag szpanowac nowoczesna technika, na mzolo dostepnych terenach
                      [ wilka frajda ], nie chce uzyc brutalnego slowa no powidzmy umeczac sie na
                      muldach i miec po paru latach powybijane stawy w kolanach i nie tylko.
                      Potem trzeba popatrzec co w danej grupie jest poczytac co mowia ludzie
                      i podjac decyzje.

> Wie co mu sprawia przyjemnośc i frajdę na stoku. Wie jak zjeżdżać i traktuje
                      > to hobbistycznie, jeden czy dwa wyjazdy w sezonie. Czego trzeba więcej?? Nie
                      > chce być zawodnikiem ani instruktorem, chce tylko mieć maksymalną frajdę z
                      > jazdy i szuka sprzętu który mu w tym pomoże!!

No wiec tu bede brutalny. On tak naprawde to jescze nie wie co mu sprawia ta
                      frajde bo nie bardzo wie co jest co. Ma dwie drogi zostac przy swoich wyobrazeniach albo poznac sie deczo na tym co to jest narciarstwo
                      podszkoic sie poprobowac roznych rzeczy i moze okazac sie ze frajda jest
                      np jazda w puchu albo cos innego.

> Musi..bo wyjezdża niedługo i bardzo mu na tym zależy. Moim zdaniem to jego
                      > sprawa i jego pieniadze. To chyba wolny kraj....??

Jak ma kase to nie musi bo pewnie wyjezdza do dobrego osrodka a tam moza
                      pewnie wyporzyczc wysokiej klasy narty. To mu pozwolilo by na leprze
                      zorjetowanie sie co jest co i podjecie bardzij swiadomej decyzji na
                      przyszlosc.Zwlascza ze mozn pewnie sobie za rezerwowac narty ze znacznym
                      wyprzedzeniem mozna tez jezdzic kadego dnia na innych nartach. Deczko to moze
                      kosztowac ale jak mowisz kasa nie jest problemem.

> Słuchaj.. była prośba. czujesz się na siłach to odpowiedz, a nie polemizuj i
                      > syp ojcowskimi radami. Krew mnie zalewa jak słysze takie wymądrzanie!! Twoim

wiesz mnie tez. Nie chcesz zalewa cie to siedz cicho i nie skrob po lawiaturze.
                      Hej badz prawdziwym facetm. Chcesz porady to siadz spokojnie wysluchaj i
                      zrobisz co bedziesz chcial.

A ty tutaj prezentujesz postawe panienki [ moze nawet przyslowiowej
                      bladynki ] co chcala by a sie boi itp.
                      "Koles, musi, z kasa, krew mnie zalewa, ojcowskich porad, itp ... .
                      No qurde gdyby nie to ze naprade na nartach mona zrobic sobie powace kuku
                      olalbym ten towj post jako marudzenie kolejnego rokapryszonego delikatnie
                      mowiac dzieciaka, ktory chce kolejna zabawke i to juz.
                      Jak zrozumiesz z mojego posty tylko jedna rzecz ze na stoku mozna zrobic
                      sobeie albo komus innemu powaze kuku to juz bedzie znaczylo ze stajesz sie
                      cool [prawdziwym facetem [

> zdaniem jak ktos nie jeździ fantastycznie i nie ma wspaniałego pojęcia o
                      > technice to może zjeźdżać na czym kolwiek i nie ma prawa mieć dobrego
                      > sprzętu??

No nie moim zdanie narty to wspaniala rzecz dostepna dla kazdego.
                      ale jest to niebespieczna zabawka i trzeba mic do nie szacunke.
                      Poprostu bardzo latwo sie uszkodzic nawet jak sie jest w tym dobrym.
                      Najgorsze za jak sie przsadzi to mozna jescze komus zrobic krzywde.
                      trzeba o tym pamietac. Trzeba miec do nart i samego siebie szacunek.
                      Mozna to oszagnac jedynie przez wiedze, umiejetnosci i doswiadczenie.

jak kukasz angielski to poczytaj tutaj
                      No to Cheers
                      makz4
                      > Dzięki skydaad za konkretną odp.

Odpowiadam bo napisales jako odp na moj post
                      Jesli to mialo byc do skydaad to popelnies blad
                      Relax postaraj sie niepopelniac bledow na stoku
                      Zdrowka udanego wyjazdu.
                      mkaz4
                    • Gość: makz4 Re: dlugosc nart ??????? IP: *.sympatico.ca 10.03.04, 20:00
                      Z innej beczki:
                      Nie wiem co to za narty.
                      Powaznie mowac to nie da sie powiedzic te beda dobre.
                      Ten czlowiek musi sam okreslic co chce jezdzic i dokad chce
                      zmierzac ze swoim narciarstwem. Dzis jest to bardzo
                      rozlegla dyscyplina i ma wiele roznych mozliwosci.
                      Trzeba sie przylozyc poczytac potestowac a przedewszystkim
                      pracowac nad technika. warto zajzec na head.com maja tam taki wybieracz
                      nart ladnie zrobiony. Nie mowie zeby brac head ale te chipem sa ciekawe
                      Z tej strony i tego narzedzia mozna latwiej okreslic czego sie chce
                      a co wazniejsze czego napewno sie nie bedzie jezdzic i czego sie nie chce.
                      Dzis nie ma nart uniwersalnych nadajacych sie dla kazdego i na kazda
                      okazje. Trzeba sieokreslic a do tego potrzeba minimu wiedzy.
                      Ludziska chca szpanowac i wybieraj narty racing a to naprawde przesada
                      jedno oczko nizej i juz jest lepiej, wygoniej i latwiej o postep
                      w technice.
                      Niech czlowiek sie oresli np.
                      Bede jezdzil tylko przy wyciagach, na srednio nachylonych stokach
                      przy dobrej pogodzie.
                      albo: Za dwa lata chce byc na tyle dobrym zeby moc jezdzic na otwartych
                      przestrzeniach w glebokim sniegu.
                      albo: interesuje mnie jazda zawodnicza, bede sie koncentrpwal na zawodach dal
                      amoatorow i glownie interesuje mnie
                      albo: mam zamiar jezdzic glownie po muldach
                      albo: glownie bede spedzal czas w specjalnie przygotowanych obszarach
                      ze skoczniami, poreczami i ambicja moja jest zrobic 360 stopni w powietrzu
                      jadac po poreczy.
                      albo: ... .

Powodzenia na stokach
                      makz4
                      [specjalny; gigant; zjazd - niepotrzebne skreslic]
              • makz4 Re: dlugosc nart ??????? 09.03.04, 23:57
                skyddad napisał:

> mkz4!
                > aby operowac guzy trzeba jezdzic caly rok minimum po 4 godziny dziennie
                > treningu pomijajac swieta i niedziele i wtedy zobaczysz jak buty wrastaja w
                > noge.Mowa o zawodowcach a nie amatorach.
                > Skyddad

No podziwiam twoj zapal ale zstanow sie co piszesz.
                No Ok.
                Zeby operowac to trzeba byc chirurgiem.
                A o reszcie wydaje mi sie ze nie masz pojecia bo skad te apodyktyczne
                minimum 4 godz dziennie, skad te wyjatki z weekendami [ qurde co to w
                weekendy nie ma zwodow ? ]
                A tak nawiasem mowia to kto jest zawodowcem. Bo np instruktorzy [to tez
                zawodowcy } pracuja wiecej w eekendy niz w dni powszednie.
                Ja ucze i zwoze ostatnio tylko w weekendy. Ale do niedawna robilem to
                na pelny etat. Wiesz qurde co jest najwazniesz w nartciarstwie?
                Dobrze dopasowane buty i naprawde nieprzemakalne i "odychajace" cichy.
                Narta w tym wszystkim jest drugorzedna bo na dzisiejszych natrach tak naprawde
                wszystko da sie pojechac. Kiedys mowiono, ze jak wiesz o co chodzi to i na
                klepkach od beczki da sie zjechac a jak wiedzy i umiejetnosci
                brakuje to i dobra narta za wielel nie pomoze.

Juz gdzies pisalem o pasowaniu butow. Jak masz dobrze dopasowane to nie czujesz
                zmeczenia i caly dzien da sie ma sie usmiechnieta gebe a jak wezmiesz z polki i
                nic kolo nich nie zrobisz no to juz inna historia.
                Dopasowanie jest w cenie butow ale wkaldka to cena dochodzi do polowy buta.
                I to by bylo na tyle.

Cheers
                makz4
                • skyddad Re: dlugosc nart ??????? 10.03.04, 04:42
                  Prawdziwym zawodowcem jest czynny zawodnik.Reszta to weterani z duzym
                  doswiadczeniem.Pzdr.Skyddad.
                  P.S Wiedze na temat ostanich technik mozesz otrzymac od czynnego zawodowca
                  ktory je uzywa i ma na codzien kontakt do oporu.Instruktor najczesciej byly
                  zawodnik juz jest specjalista z starszej techniki,nie tej ostaniej. Takie jest
                  zycie i na to nic sie nie poradzi.Podstawy narciarstwa sa jednakowe dla
                  wszystkich technik czy to piekny i elegancki telemark czy ostani carving.
                  Instruktor ma kontakt z zawodnikami i nigdy z tylu nie zostaje.Zawsze jest na
                  bierzaco.Nie mozesz sie wypowiadac kiedy w roku sobie 3 czy cztery razy
                  wyjedziesz i pojezdzisz,gdybys mial kontakt z zawodnikami i slyszal co oni
                  mowia nabral bys doswiadczenia i wiedzial na czym stoisz.Pzdr.Skyddad
                  • Gość: makz4 Re: dlugosc nart ??????? IP: *.sympatico.ca 10.03.04, 14:49
                    skyddad napisał:

> Prawdziwym zawodowcem jest czynny zawodnik.Reszta to weterani z duzym
                    > doswiadczeniem.Pzdr.Skyddad.

To uwazasz ze no taki Jobert to nie zawoedowiec, Misu tez nie
                    bo nie jest czynny. Trenerzy to amatorszczyzna nie majaca
                    nic do powedzenia no chyba ze sie zapytaja czynnych zawodnikow
                    najlepiej tych co zaczynaja. Oj moj drogi cos ci przygzalo i to dobrze.

> P.S Wiedze na temat ostanich technik mozesz otrzymac od czynnego zawodowca
                    > ktory je uzywa i ma na codzien kontakt do oporu.

Oj zebys sie nie pomylil i nie rozczarowal. Ladny sobie zbudowales swiat
                    i nie bylo by z tym problemu gdybys nie wypowiadal sie tak autorytatywnie
                    w swoich poradach.

> Instruktor najczesciej byly > zawodnik juz jest specjalista z starszej
                    > techniki,nie tej ostaniej. Takie jest zycie i na to nic sie nie poradzi.
                    > Podstawy narciarstwa sa jednakowe dla wszystkich technik czy to piekny i
                    > elegancki telemark czy ostani carving.

I znowu plama swiadczaca ze nie bardzo kukach. Carving to nie nowa technika
                    to stara technika majaca dobre 30 lat. Jak bys moze znalazl ksiazki Jobera
                    z polowy lat 70 to bys poczytal o tym i pojechal to to na zwyklych prostych nartach. No ale Powiedzmy ze jest nowa tzn bardziej stara w nowym opakowaniu.
                    Nie jest jednak ona recepta na wszystko i tu jest cale niebesbpieczenstwo
                    twoich wypowiezi z ktorych wynika ze carving to cos nowego, uniwersalnego
                    i reszta to juz takie starocie ze nie ma co sie za to brac.
                    Takim apodytyzmen stajesz sie niebespieczny dla poczatkujacych co ci
                    ufaja poprostu wpuszczasz ich w maliny.

> Instruktor ma kontakt z zawodnikami i nigdy z tylu nie zostaje.Zawsze jest na
                    > bierzaco.Nie mozesz sie wypowiadac kiedy w roku sobie 3 czy cztery razy
                    > wyjedziesz i pojezdzisz,gdybys mial kontakt z zawodnikami i slyszal co oni
                    > mowia nabral bys doswiadczenia i wiedzial na czym stoisz.Pzdr.Skyddad

Nie wiem ile ty dni spedzasz w sezonie na stoku [pochwal sie !
                    Ja ostatnio malo gdzies 25-30 dni, kedys od grudnia do polowy maja
                    prawie non stop.
                    Wiesz zaslepiasz sie mam wiele uprawnien i to wysokiego szczebal wlacznie
                    z trenerstwem i nie tylko ale to nie ma byc o mnie.
                    Na bazie mojego doswiadczenie moge powiedziec ze uczenie ludzi jazdy nawet tej
                    zaawansowanej odbiega znacznie od tego co sie aplikuje zawodnikom.
                    Tak to juz jest. Mysle ze to jest podobnie ja z formula 1. Inaczej uczy sie
                    kerowcow w formule 1 a inaczej tych co jezdza na codzien ulicami do pracy.
                    Rajdowcy tez musz miec inny program. Powiedzial bym ze predzej elementy
                    jazdy rajdowej pasuja do programu dla normalnych kierowcow nie te z formuly 1
                    Ty zawiesiles sie na autorytecie zawodnikow to nie jest dobry kierunek dla
                    poczatkujacy czy nawet dala zaawansowanych. Pomysl raczej o propagowaniu jazdy
                    na terenach poza ubitymi szlakami. Wyprawami w gory gczie nie ma wyciagow
                    no chocby np na Rakon i zjazd do schroniska. To jest to co przecietny narciaz
                    moze osiagnac i da mu wieksze zadowolenie niz proba nasladowania dzisiejszych
                    zawodnikow.

Zdrowka makz4

ps
                    poczytaj sobie
                    ot tak dla relaxu
                    m
                    ps

Wiesz nie czepiam sie ciebie. Chodzi mi ot to ze wypowiadajac sie tak
                    autorytatywnie bez pozostawiania opcji do wyobru mozesz poprostu
                    wpuscic kogos w maliny a nawet wlozyc go w topogan a przeciez nie chcesz tego.
                    wiec relax zanim cos napiszesz to sie zastanow co tak naprawde chcesz powiedziec.

Zdrowka zycze
                    makz4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka