Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Austria - dokąd, co polecacie

16.03.04, 16:27
    Witam,

i od razu usprawiedliwieam sie na wejsciu, dlaczego nie przeszukiwalem
    archiwow forum. Chcialbym zasiegnac jak najbardziej aktualnych informacji. W
    koncu mamu marzec i nie wszedzie trwa jeszcze zima.

Nigdy w Austri nie bylem. :-((
    Ale chcialbym teraz pojechac z dziewczyna. Ja jezdze kilka(nascie) sezonow
    ona jest troche bardziej niz poczatkujaca. Dlatego poszukujemy miejsca gdzie
    na pewno bedzie snieg (rozumiem, ze przy lodowcu). Nie musi byc to Kaprun,
    ktory ponoc jest najbardziej popularny. Odlaeglosc nei ma znaczenia. Licza
    sie pewne warunki, dobra infrastruktura i miejscowosc z kwaterami w miare
    blisko. No wlasnie, bo nie znam nazw miejscowosci.

Ewentulanie, jesli uwazacie, ze Wloch lepsze to tez napiszcie.

dzieki za kazdy odzew,
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • liloom Re: Austria - dokąd, co polecacie 16.03.04, 22:37
        Pisalam juz, ze mieszkam w Austrii i jezdze do Wloch, bo po prostu mi sie tam
        bardziej podoba. Post gdzie powinien byc na tej stronie.
        W samej Austrii najbardziej znany jest Salzburger Land - okolice Flachau
        Wagrain, niezle jest tez w okolicach Kitzbühel, lodowce sa raczej plaskie.
        Jesli Wlochy to tylko Dolomity!!! Poszukaj sobie Val di Fassa w internecie.
        • typson Re: Austria - dokąd, co polecacie 17.03.04, 01:06
          dzieki,

to jest opinia - mieszkam w Austrii i jezdze do Wloch. Brzmi bardzo
          przekonywujaco.

poszukam wiec postow,

pozdrawiam
          • Gość: Miki Re: Austria - dokąd, co polecacie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.04, 09:23
            Flachau, Wagrain, jest super ! kazdy znajdzie cos dla siebie ! Latwe i trudne
            trasy, zero kolejek pod wyciagami polecam ! Bylam tam w tym roku i wszystko
            bylo super zorganizowane ( mam na mysli ski-busy, wyciagi, trasy) POd adresem:
            www.skiamade.com mozesz zobaczyc trasy, wyciagi i kamerki internetowe !
            Pozdrawiam Miki
            • skyddad Re: Austria - dokąd, co polecacie 17.03.04, 11:22
              Koniec marca i poczatek kwietnia,tak jest juz niewiele miejsc do dobrego
              pojezdzenia.mam na mysli warunki sniegowe.Nie przepychanie nartami zwalow
              mokrej breji.Praktycznie zostaja lodowce.
              Austria; Europacentrum--Kaprun, Stubai,Kaunertal , Sölden no i najlepszy
              oczywiscie czynny caly rok Tux;
              www.tux.at/
              tutaj znajdziesz wszystko dotyczace Hintertuxgletscher.
              Tam masz trasy i zaawansowane i lagodne i bardzo dlugie wielokilometrowe.Zawsze
              bedziesz mial mroz rano.
              Natomiast Wlochy to zostaje praktycznie tylko Cervinia i Siestriere.To jest
              wysoko .Zjezdza sie z 3800 do 2000m.Tam sa warunki wysmienite o tej porze roku.
              Dolomity maja duzo sniegu ,ale juz brejopwaty i meka po takim czyms
              jezdzic,zadna przyjemnosc, chyba ze beda ujemne temperaturty,sprawdzalem w
              dzien dochodzi juz do +12C i wiecej .Dolacze jeszcze lodowiec Tonale tam da sie
              jezdzic.
              Problem jest ze obecnie uderzyla fala ciepla,ktora opadnie i juz jutro bedzie
              chlodniej i w najblizszym czasie rowniez, to jest pocieszajace.
              Pzdr.Skyddad
              • pikus5 Re: Austria - dokąd, co polecacie 17.03.04, 11:26
                no wlasnie, skyddadzie - to jest bardzo pocieszajace! ja tez patrze na kamery i
                pogode, bo ta wiosna jest nieco za duza (jak dla mnie na narty). jest
                przepieknie, ale to plaza, a nie narty. Na pewno bedzie chlodniej od piatku i
                dalej, ale jeszcze nie widze jak bardzo. Moze bedzie w sam raz>Pzdr.
              • typson A Francja 17.03.04, 11:48
                Wczoraj trafily mi sie dwa miejsca do Francji (Aime - La Plagne). Jednoczesnie
                zarezerwowalem miejsce w Mayrhofen - kolo Hintertux.

I teraz - osiolkowi w zlobie dano. W zeszlym tygodniu nie moglem znalezc
                niczego sensownego a teraz musze wybierac

ughh
                • wote Re: A Francja 18.03.04, 09:31
                  Wybierz TUX. Ja tam jadę od 26 marca, dokładnie do Mayrhofen. Spotakmy się na
                  browarek ;)
      • bulszyt Re: Austria - dokąd, co polecacie 18.03.04, 09:38
        zdecydowanie polecam Austrię - blisko, miło, schludnie, ceny umiarkowane.

1. Kaprun Zell am Zee
        2. Saalbach Hinterglemm
        3. Gasteinerstal (Bad Gastein, Bad Hofgastein, Dorfgastein, Sportgastein)

we wszystkich byłem, wszystkie sprawdziłem, polecam.
        • skyddad Re: Austria - dokąd, co polecacie 18.03.04, 20:10
          Pikusie,
          w tej chwili bylem na satelicie jest kolo kanalu La Manche front ktory ciagnie
          ogon z polnocy ale za nim ida dwa dlugie z ogonem z poludnia az z zatoki
          meksykanskiej.Nie wroze nic dobrego.Pzdr.Skyddad
          • pikus5 Re: Austria - dokąd, co polecacie 18.03.04, 22:45
            nie wiem, co masz na mysli piszac "niczego dobrego".
            Spodziewam sie ochlodzenia do jakichs +5 (i mniej) Tmax. w dolinach (1600 mnpm)
            w przyszlym tygodniui - przynajmniej do srody. To mi bardzo odpowiada.
            natomiast moze byc troche chmur i wiatru - to troche gorzej.
            Przymierzam sie na niedziele na Marmolade. Bo to chyba najlepszy dzien z 4,
            jakie zamierzam tam spedzic.
            • pikus5 Re: Austria - dokąd, co polecacie 19.03.04, 09:09
              niestety, dzis wyglada to gorzej. wtorek i sroda wygladaja nawet
              beznadziejnie...
              • skyddad Re: Austria - dokąd, co polecacie 19.03.04, 10:50

www.canazei.org/skiarea/webcam.asp
                www.valgardena.it/ita/page94.html
                www.altabadia.org/winter/content.asp?L=1&R=5914
                Podbijam linki.
                Pogoda sie ciagle zmienia ,nadchodzi zimny front byc moze w przyszlym tygodniu
                bedzie troche chlodniej,takze Pikus uzyjesz.
                Pzdr.Skyddad

• pikus5 Re: Austria - dokąd, co polecacie 19.03.04, 12:57
                  Mily skyddadzie,
                  trudno liczyc na zimowy chlodny wyz w Dolomitach w drugiej polowie marca.
                  Albo jest cieply wyz - i to byly ostatnie dni (temp. w dolinach do +15C!),
                  albo jest to niz i fronty. Wtedy jest chlodniej (i tak bedzie w przyszlym
                  tygodniu), ale znacznie mniej slonca.
                  ja jade na narty a nie na opalanie, wiec nawet wole chlodniej i mniej slonca,
                  niz slonecznie i bryje.
                  jedyne co moze byc przykre, to za mocny wiatr i za niski pulap chmur.
                  powiem Ci, jak bylo.pzdr.
                  • Gość: atka5 Re: Austria - dokąd, co polecacie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.03.04, 17:06
                    Zdecydowanie Hintertux.Najciekawszy lodowiec, ale na jeden skipass możesz
                    pojeździć na Egalm, które ma połączenie z Penken (Finkenberg), w Zell am Ziller
                    (Zillertal Arena, czyli połączenie Zell am Ziller i Gerlos) i w Mayerhofen,
                    gdzie jest cudowna czarna trasa. Do wyboru do koloru: przekrój tras, skala
                    trudności, lokalizacja. Skipass, chociaż łącznie z lodowcem dość drogi, bo 180
                    euro, ale naprawdę warto. Tym bardziej, że przy wysokiej temperaturze zawsze
                    masz lodowiec, a nie musisz go katować przez tydzień, bo masz inne możliwości,
                    czego nie ma np w Solden, gdzie byłam w tym roku i po trzech dniach zaczęło być
                    nudno, a do tego cena skipassa rozkładająca na łopatki - 200 euro (tylko 2
                    połączone lodowce) I trasy gorzej przygotowane. Naprawdę polecam TUX.
                    • Gość: Annia z Gdańska TAK TAK TUX TUX :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.04, 18:50
                      Hej! Wczoraj wróciłam właśnie z Hippach, 3 km od Mayrhofen i powiem tak:
                      zdecydowanie lodowiec. Śnieg wspaniały, żadna tam breja. Oczywiście tłumy się
                      kłębią, ale jakoś sprawnie przejazdy wyciągami i kolejkami idą. Na innych
                      miejscach (Penken, Arena) rano jest ok, potem kasza. Oprócz lodowca polecam
                      Eggalm - parę tras, głównie czerwone, ale ludzi jak na lekarstwo i stoki raczej
                      wschodnio - północne, czyli śnieg też do zaakceptowania.
                      Dodam jeszcze (skoro kolega nadmienił, że jeździ kilkanascie sezonów), że na
                      Penken otworzyli nową trasę, czarną, nazywa się "Harakiri" - 78% nachylenia :).
                      Nur fuer geuebte! Jednego dnia 4 razy helikopter stamtąd kogoś zabierał.
                      Miłego nartowania, niekoniecznie na Harakiri :).
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka