Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    27.03.04, 21:41
    szukam fachowcow, ktorzy byli w Cervinii.
    Wybieram sie tam pierwszy raz. Bede tam tylko jeden dzien. To bedzie ostatni
    dzien sezonu (2 maja). Najpewniej bedzie bardzo cieplo. Nie znam zupelnie
    tamtejszych niuansow. Bede startowal od strony wloskiej. Chce pojezdzic tez
    po stronie szwajcarskiej.
    1. Czy startowac z Cervinii, a moze z Valtournenche?
    2. Chyba nie ma sensu zapedzac sie na Rothorn.
    3. Jak to zorganizowac, zeby zobaczyc jak najwiecej i pojezdzic gdzie sie da?

Jezdze szybko.
    pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • skyddad Re: Cervinia 28.03.04, 13:12
        Witaj Pikusie!
        Wczoraj wrocili ludzie z tamdat.Sa zadowoleni uzyli samolotu samochodem za
        daleko.Sa zadowoleni.Zjazdy przed opadami sniegu byly tak oblodzone ze strach
        bylo sie na nich utrzymac.Po opadach sie poprawilo,ale znow idzie cieplo.
        Masz tutaj web strony zobacz webcam jest tego duzo to sie zorientujesz i
        popatrz na mapki.
        www.cervinia.it
        Wydaje sie ze skoncentruj sie na jednym lub dwoch resortach tego jest za
        duzo.Popatrz na mapki i zaplanuj.Pzdr.Skyddad
        • pikus5 Re: Cervinia 28.03.04, 14:01
          Drogi Skyddadzie,
          nie rob ze mnie wiekszego idioty, niz jestem. te mapki (nawiasem mowiac lepsze
          sa na stronie Zermattu) ogladam juz od dawna. poczytalem tez relacje osob z
          Cervinii na lepszych niz to forach. Dalej nie mam pewnosci, jak to rozegrac.
          W najblizszy weekend jada tam na tydzien moi dobrzy znajomi (fachowcy, z
          ktorymi bylem ostatnio na Selli). Mam nadzieje, ze dadza mi spore info.
          Ale nadal moja prosba o rady jest aktualna.
          Pzdr.
          • skyddad Re: Cervinia 28.03.04, 16:34
            Witaj Pikusie!
            Widze ,ze zdenerwowalem Ciebie.Nie przejmuj sie tym, mam wiesci z tamtej
            strony,specjalnie dzwonilem do Polski aby sie troche wywwiedziec jak tam bylo.
            To co dowiedzialem sie sezon zamykaja w tym rejonie po swietach Wielkiej Nocy.
            Obecnie niema sniegu od 1600m w dol.W zeszlym tygodniu dopadalo okolo 40cm i
            bylo zimno,ale znow nadchodza upaly tzn +20C.Raczej tak sie mnie wydaje
            kontroluj kamerki i patrz czy wogole jest otwarte.Co zalapiesz i ewentualnie
            zobaczysz to bedzie Twoje.Pzdr.Skyddad
            • pikus5 Re: Cervinia 28.03.04, 21:57
              Skyddadzie, nie przejmuje sie, nic nie szkodzi.
              Bede z niepokojem sledzil rozwoj wydarzen. To by mnie urzadzili, jak by
              zamkneli po Wielkiejnocy.
              Troche mnie to dziwi, bo ta zima raczej bardziej sniezna, niz inne.
              Zobaczymy.Pzdr.
      • Gość: lusatia Re: Cervinia IP: 62.87.182.* 01.04.04, 15:04
        Nie tylko brak sniegu jest problemem. Często wieją tam silne wiatry i wtedy
        nici z jazdy. Wtedy szybko do samochodu i Chamonix we Francji około 1h przez
        tunel pod Mont Blanc. Tuż przed tunelem jest jeszcze jedna stacja włoska kolej
        linową widać z samochodu.

Mam nadzieję ,że Ci się uda z pogodą wtedy proponuję Jak najszybciej wjechać od
        strony Cervini i zjechać do Zermat. Przejechać się elektrycznym minibusem i
        potem kolejką zębatą na górę i tam już do woli. Trzeba zostawić sobie trochę
        czasu na powrót na włoską stronę. Widoki i wrażenia trudne do zapomnienia.
        • pikus5 Re: Cervinia 01.04.04, 15:13
          troche poczytalem i juz wiem, ze 2 maja po stronie szwajcasrkiej chodzi tylko
          rejon samego Klein matterhornu. Gornergrat i Rothorn sa wylaczone po 25
          kwietnia. Kolej zebata na Gornergrat jeszcze chodzi, ale on ajest poza
          skipassem.
          planuje najpierw zrobic rano pare zary 7 w Cervinii, a potem na strone
          szwajcarska. jak bedzie ladna pogoda, to Klein matterhorn (bo potem moze sie
          zepsuc) i w dol do Trockener Stegu. Stamtad krzeslo i pare razy 2o do Furgg.
          potem dwoma krzeslami (linowka do Trockenere Stegu tez bedzie wylaczona) do
          Fursattel. Moze pojade 16 do Furi, ale nie wiem, czy tam beda warunki. No a
          potem po poludniu 2 razy Trockener Steg-Klien Matterhorn i powrot do Cervinii.
          to dopiero za miesiac. Zobazcymy, jak bedzie.Pzdr.
          • siamlady Re: Cervinia 01.04.04, 23:10
            Szkoda,że tak póżno sie wybierasz.Fajnie się jeżdzi powyżej Plan Maison,
            przejażdzka z Cervini do Zermatt i z powrotem zajeła naszej grupie właściwie
            cały dzień ( z lunchem).Wspaniale ogląda się Matterhorn z jednej i drugiej
            strony.
            W zeszłym roku ( byłam tam 1-7.04) w Cervinii miasteczku nie było już w ogóle
            śniegu, natomiast na górze były wspaniałe warunki. W najgorszym wypadku
            pożyczysz sobie rower ;-))))
            • pikus5 Re: Cervinia 07.04.04, 12:18
              Ale zima! W Cervinii pelna zima w tym tygodniu. Teraz jest tam -17 na Plateau
              Rossa (38km/h wiatr) i -21 na Malym Matterhornie!!! I tak do konca tygodnia i
              spore opady sniegu. Zima sie jeszcze nie skonczyla!
              • pikus5 Re: Cervinia 15.04.04, 14:05
                minal tydzien, a zima nadal trwa. Sniegu ciagle przybywa. he,he,he. Bardzo mi
                sie to podoba. Co by sie nie dzialo w najblizsze 2 tygodnie - jestem pewny, ze
                jednak narty - a nie rower - beda mi potrzebne!Pzdr.
                • pikus5 Re: Cervinia 16.04.04, 08:46
                  A nie mowilem!Komunikat z wczoraj.

Heavy snow all day with 50cm of new snow on upper slopes. New snow a bit heavy
                  lower down. Top lifts closed.

Jest 150/230cm sniegu. To stan sprzed tych opadow.
                  Jeno nieco zimno... Na Malym Matterhornie -20C - dzis rano.

Poza tym w Val Thorens swietne warunki. 155/265cm, wszystko chodzi (30/30)!
                  Dawno nie bylo takiej zimy!Pozdrawiam.
                  • pikus5 Re: Cervinia 24.04.04, 20:46
                    po pierwsze to pisze to chyba glownie do siebie. mam wrazenie, ze tu glownie
                    skyddad wpada.
                    Po drugie nie sledzilem w inne lata pogody pod Matterhornem, wiec moze moje
                    zdziwko jest nie na miejscu, ale jestem pod wrazeniem. Zima tam na calego.
                    Wprawdzie ostatnie dni byly calkiem wiosenne, ale znowu atak zimy:
                    "A heavy fall of snow, heaviest during Sun night
                    Temperatures will be below freezing (max -4°C on Sat morning, min -10°C on Sun
                    night)"
                    Niezle.
                    • siamlady Re: Cervinia 24.04.04, 23:39
                      Ni ,nie - zaglądają tu ciągle narciarze....ale masz dobrze, ja w tym roku
                      przegapilam narty...ale nadrobie na pewno, może latem? pozdro..
                      • Gość: ian Re: Cervinia IP: *.net81-66-218.noos.fr 25.04.04, 15:08
                        pewnie ze zgladaja tu inni, Cervin to od dawna moj upatrzony cel,
                        tydzien temu wrocilem z Alpe d'Huez, bylo sporo slonca ale zamiec sniezna
                        tez sie zdazyla, wiec sie nie zdziwie ze bedziesz mial jeszcze nawrot zimy.
                        Zycze ci dobrego sniegu i ladnej pogody
                        • skyddad Re: Cervinia 25.04.04, 19:28
                          Dzisiaj rano ogladalem alpen panorama,normalny nawrot zimy.Na kanale niemieckim
                          GTW4 jest alpen panorama z Szwajcarji tez jest zima.W austri prawie wszystko
                          juz zamkniete,oprocz TUXA,Stubai, Pitzal,Kaunertal,Hochfugen,Islgl i pare
                          innych.
                          Pzdr.Skyddad
                          • pikus5 Re: Cervinia 29.04.04, 09:41
                            To juz ostatnia relacja pogodowa sprzed moich odwiedzin Cervinii.
                            Balem sie o brak sniegu. Wrecz przeciwnie. Pogoda bardzo zimowa.
                            "A heavy fall of snow, heaviest during Thu afternoon
                            Temperatures will be below freezing (max -3°C on Thu afternoon, min -9°C on Sat
                            morning)"
                            Izoterma 0C okolo 1800-1900 mnpm.
                            Byloby cacy, gdyby nie mocny wiatr, dzis na Trockener Stegu jest prawie 70km/h
                            i zamykaja wyciagi po szwajcarskiej stronie. Moze byc kiepsko. poza tym na
                            slonce sie nie zanosi. Cholera taka zima na przelomie kwietnia/maja!
                            coz, moze prognozy sie nie sprawdza...Pzdr.
      • Gość: klawesynista Re: Cervinia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.04, 20:17
        Śnieg w Cervinia jest zawsze do maja. Może nie być w samym mieście ale od Plain
        Mason w górę jest zawsze. Podobnie po stronie szwajcarskiej. Właściwie do
        samego maja można zjechać aż do Furi - na 1800. Cervina to pewniak. jak nie
        zdążę wyjechać gdzieś na narty w lutym, marcu, to w kwietniu jadę tam.
        Wiem, że te wiadomości są spóźnuione, ale mogą się komuś przydać za rok.
        Jedyna przeszkoda to mogą być wiatry i zamiecie.
        Oblodzenie tras może być tylko w niższych partiach, więc w ogóle nie ma się
        czym przejmować. Trzeba po prostu wysoko wjechać. Na samym lodowcu - jak to na
        lodowcu - łagodnie, ośle łączki.
        Cervina ma według mnie jedną wadę - dość kiepski system wyciągów. Na plato Rosa
        trzeba wjeżdżać ze 40 minut. Po szwajcarskiej stronie na lodowcu na górę wwiozą
        tylko 2 długie i nudne orczyki. Można wjechać na Klein Matterhorn bez problemu
        z Trockner. Na Trockner jest zawsze śnieg. Zjazd z Klein M długi i b. łagodny.
        Strona szwajcarswka jest dużo ciekawsza jeśli chodzi o narty 9i widoki. Ale
        warto mieć bazę w Cervinii - znacznie taniej niż w Zermatt. Ktoś tu pisał, że
        wycieczka - Cervinia _ zermat i z powrptem Cervinia zajmuje cały dzień. No cóż
        to już zależy od tempa. Można to zrobić w 2 godziny.
        Tak czy owak jeśli ktoś jedzie na narty w II połowie kwietnia to Cervinia jest
        najlepsza.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka