Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Coraz większa Val di Fassa?

13.11.11, 17:50
    Dotychczas żyłem w przekonaniu, że bliski mi skądinąd region narciarski Val di Fassa to ok 120km tras narciarskich w 9 ośrodkach, a tu czytając sobie ofertę pewnej znanej firmy dowiaduję się, że jest tam 218km tras z czego aż 131 czerwonych i 21 czarnych ... oraz aż 85 wyciągów. Pomyślałem, że zwyczajnie pomylili się i dla pewności otwieram stronę doliny i czytam, że jednak to prawda ? A nawet jest jeszcze lepiej niż znana firma napisała, bo 220km i 86 liftów. Pomyślałem wtedy ... coś dodali do doliny i znalazłem trop, że owszem w czynnych wyciągach dodano Marmoladę, Falcade i S.Pellegrino oraz Alpe Lusia jako należące do Val di Fassa :)). Sprawdzam dalej i szukam po skipassach i tu klops, bo skipass na Val di Fassa (niewiele tańszy niż dolomitisuperski) nadal nie obejmuje niestety tych dodatkowych kilometrów. Czarę goryczy i twarde lądowanie dopełnia jeszcze oficjalna strona Val di Fassa w dolomitisuperski ... i znów mamy tylko 120km tras w Val di Fassa. Jak to w końcu jest? Może coś przespałem?
    pozdro.
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 18:04
        Coz, znana firma najnormalniej klamie. Pytanie tylko, czy swiadomie, czy z glupoty/nieprofesjonalzimu.
        • ortodox Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 18:50
          Co do znanej firmy, zgoda.
          Jednak co robią takie informacje na stronie regionu?
          Jakaś dzika promocja?
          pozdro.
          • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 19:37
            wsrod setki mapek Dolomitow SR, jakie posiadam jest takie dziwo: TreVallli. Oprocz 3V we Francji sa tez 3 doliny we Wloszech. ja je raczej widze w rejonie Monte Rosa, ale jest prawda, ze mieszkancy Moeny tak mawiaja o swoim narciarskim raju - maja to pod nosem; nawet jedna z tras z Lusii dochodzi do centrum Moeny!
            Te 3Doliny to Alpe Lusia, San Pellegrino i Falcade. Czy to przypadkiem razem z VdF nie jest te 210 km? Nie pamietam, zeby byla na te 3 Doliny odrebny skipass, a Ty?
            • b-a-n-i-t-a Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 19:57
              staruch5 napisał:

> sa tez 3 doliny we Wloszech. ja je raczej widze w rejonie Monte Rosa

Kumie Starcze, jak to we Włoszech?, herezje jakieś głosisz! ;) Czyżbyś podważał teorię światowej sławy narciarza kuma Skynewsa, który twierdzi, że Monte Rosa leży we Francji? :)))
              • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 20:00
                Jam niegodzien Wam zapinac wiazan - a co dopiero podwazac alpejskie aksjomaty, czy dyskutowac z bywalcami kurortow!
            • ortodox Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 20:38
              staruch5 napisał:
              > Te 3Doliny to Alpe Lusia, San Pellegrino i Falcade. Czy to przypadkiem razem z
              > VdF nie jest te 210 km? Nie pamietam, zeby byla na te 3 Doliny odrebny skipass,
              > a Ty?
              ---------------------
              Ja pamiętam, że na 3Valli jest osobny skipass. Tak też jest napisane na owej stronie, która informuje o 220km tras w Val di Fassa ( w innej zakładce). Tak też jest na dolomitisuperski ... a Marmolada jest przecież razem z Arabbą.
              Skąd więc te trasy z Marmolady i 3Valli na stronie Val di Fassa?
              pozdro.
              • ortodox Re: Coraz większa Val di Fassa? 13.11.11, 20:51
                Na starej starej mapie 3Vali znalazłem, że mają 100km tras, więc teraz by się zgadzało z tym 220. Jednak jakim cudem oni to zaliczyli do Val di Fassa?
                Może ziści się ( kiedyś ) Twoja koncepcja połączenia wyciągami Ciampaca z S. Pellegrino i to tylko są do tego przymiarki ... oby :)
                pozdro.
                • Gość: maly do Ortodoxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 20:59
                  Witam
                  Przepraszam że tak brutalnie zmieniam wątek (czego sam nie lubię) ale zwracam się do Ciebie jako eksperta od Dolomitów: Poszukuję namiaru na jakieś sprawdzone portale z apartamentami dot. rejonu Alta Badia lub Val Gardeny, W ub. sezonie skorzystałem z super strony fassappartamenti.it przy rezerwacji apartamentów, ale nie mogę znaleźć czegoś podobnego dot. tych regionów. Z góry dzięki za każdą pomoc
                  Pozdrawiam
                  Maly
                  • staruch5 Re: do Ortodoxa 13.11.11, 21:20
                    przepraszam, ze sie wcinam. Moze zadzialac taki adres mailowy.
                    corvara@altabadia.org
                    O ile pamietam to podobne adresy maja La Villa i San Cassiano.
                    • ortodox Re: do Ortodoxa 13.11.11, 21:30
                      Jak zwykle w takich przypadkach sprawdza się zasada podczas wyszukiwania w googlach:
                      NazwaMijscowości plus słowa powszechnie znane i kojarzone z mieszkaniami jak:
                      appartamenti, appartamento, appartmens, Ferienwohnungen, Ferienwohnung ... itp
                      pozdro.
                      • staruch5 Re: do Ortodoxa 13.11.11, 21:57
                        ja w latach 2004-2008 wiele razy sypialem w Badii. Wysylalem maile do Biur Turystycznych (wlasnie takie sa ich adresy) i dostawalem tabele ofert w zamian. Polecam.
                    • Gość: maly Re: do Ortodoxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 22:12
                      Dzięki za info
                  • ortodox Re: do Ortodoxa 13.11.11, 21:20
                    Zdecydowanie mnie przeceniasz kolego ;)
                    W życiu nie nocowałem na Terenie Alta Badia i w drogiej Val Gardenie.
                    Zawsze odwiedzam te tereny z Val di Fassa i tak pewnie pozostanie.
                    Nie znam więc żadnych pewnych i tajemnych stron poza banalnymi jak:
                    Val Gardena i Alta Badia
                    zapewne inni więcej wiedzą niż ja na ten temat.
                    pozdro.
                    • Gość: maly Re: do Ortodoxa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 22:10
                      i tak dzięki za zainteresowanie i info. A jeśli chodzi o MAdonne i np noclegi w PInzolo które chyba jest tańsze od MdC a dzięki nowemu połączeniu można tam spokojnie nocować. Znasz jakieś polecane stronki.
                      • ortodox Re: do Ortodoxa 13.11.11, 23:05
                        Tu również mogę polecić wyżej przedstawione metody. One są uniwersalne i sprawdzają się w każdym regionie i każdym alpejskim kraju. Wpisujesz w google "Pinzolo appartamenti" i masz do przeglądania wiele ciekawych stron. Metod może dość pracochłonna, ale bardzo skuteczna. U mnie wyskoczyło ponad 418000 wyników, a to tylko jedna z możliwych kombinacji.
                        pozdro.
                        • ewangelizator_carvingu Re: do Ortodoxa 17.11.11, 10:03
                          tez stosuje te metodę, jest ona moim zdaniem skuteczniejsza dla Austrii, bo w Italii jest niezły rozgardiasz z tym stronami, agenacjami itd
      • jabolkn jeszcze raz ta firma? 13.11.11, 22:02
        ortodox napisał:

> a tu czytając sobie htt> p://snowtrex.pl/wlochy/val_di_fassa/alba/teren_narciarski.html#detailnavigation> pewnej znanej firmy
        czyżbyś drogi Ortodoxie złamał swoje zasady i został naganiaczem biura podróży?

radzę pojechać samemu w ten region a nie tylko palcem po mapce

pozdrawiam Janusz
        • ortodox Re: jeszcze raz ta firma? 13.11.11, 22:47
          Ty jabol nie rozumiesz, nigdy nie rozumiałeś i raczej nigdy nie zrozumiesz co znaczy być naganiaczem lub reklamować cośkolwiek. Więc nie kompromituj się jeszcze bardziej.
          pozdro.
          p.s.
          Widzę pozytywne zmiany w sygnaturce, ale może to tylko przypadek?
        • b-a-n-i-t-a Re: jeszcze raz ta firma? 14.11.11, 11:17
          jabolkn napisał:

> radzę pojechać samemu w ten region a nie tylko palcem po mapce

Szok! Kum Ortodox nie był w Val di Fassa???
          Tak jak pisałem w innym wątku, trochę mniej kwaskowych jaboli i wszystko powinno wrócić do normy kumie Jabolaku ;)
          • Gość: web Re: jeszcze raz ta firma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 13:28
            to niereklamowane biuro zwaliło info ze strony Dolomiti superski.
            A skipass? Zawsze można kupi np 4 dni Val di Fassa i 2 dni superski :)
            • ortodox Re: jeszcze raz ta firma? 14.11.11, 14:07
              Gość portalu: web napisał(a):

> to niereklamowane biuro zwaliło info ze strony Dolomiti superski.
              ---------------------------

Ależ nie. Na Domomitisuperski jest wszystko ok. Przytoczę link raz jeszcze: www.dolomitisuperski.com/valfassa/en-US/villages-val-di-fassaEN.html
              Jak już, to zwalili ze strony Val di Fassa: www.fassa.com/EN/Slopes-and-lifts/
              i to mnie właśnie dziwi najbardziej, że tam właśnie są taki informacje.
              =========================
              > A skipass? Zawsze można kupi np 4 dni Val di Fassa i 2 dni superski :)
              --------------------------
              Nie byłbym tego pewny, jedyna opcja to chyba doloitisuperski na całość :)
              Z tej dziwnej strony wynika, że takiej możliwości nie ma w Val di Fassa zakładka MY SKI PASS co mnie nieco dziwi, bo wcześniej taka opcja była dostępna.
              Można za to kupić taki skipass na 3Valli zakładka MY SKI PASS.
              pozdro.
          • ortodox Re: jeszcze raz ta firma? 14.11.11, 13:44
            Banito,
            jabol ocenia wszystkich według siebie, więc nie ma się czym podniecać i szokować.
            Nie on pierwszy i jedyny. Pamiętam, był tu na forum taki śmieszny facet? chyba zolv mu było, który rozpowszechniał podobne herezje. Twierdził nawet, że zdjęcia w mojej galerii są ściągnięte z internetu.
            pozdro.
            p.s.
            Ki
            • Gość: web Re: jeszcze raz ta firma? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 14:11
              ort, zerknij na wersję wloską :)
              www.dolomitisuperski.com/it-IT/ValDiFassa_CarezzaIT.html
              • Gość: Ania Re: jeszcze raz ta firma? IP: *.171.105.18.static.crowley.pl 14.11.11, 14:21
                I jeszcze tu:
                www.fassa.com/it/Piste-e-impianti/
                Jest wyraźnie napisane 220 km i 86 wyciągów...
                I to nie jest TA FIRMA.
                • ortodox Re: jeszcze raz ta firma? 14.11.11, 16:24
                  Web,
                  Chodzi Ci o tekst "Una zona sciistica con 9 aree sciistiche per 200 km di piste"?
                  To ewidentna pomyłka, byk redaktorzyny. Tym bardziej, że dalej jak wejdziesz niżej w link
                  Val di Fassa widać już "120 km di divertimento assicurato" i jak wejdziesz dalej w skimap to można przeczytać "La Val di Fassa d’inverno è il vero paradiso dello sci, oltre 120 km di piste da sogno".
                  Ania,
                  Przecież ja o tej stronie właśnie piszę :) Czytaj dokładnie.
                  Sam nie wiem skąd na tej właśnie stronie taki bzdety i dlatego dociekam.
                  pozdro.
                  p.s.
                  Czy te edytowane linki w kolorze niebieskim na Waszych monitorach nie są widoczne ?
                  • Gość: Ania Re: jeszcze raz ta firma? IP: *.171.105.18.static.crowley.pl 14.11.11, 16:51
                    "lo skipass Val di Fassa/Carezza è valido su tutti gli impianti di risalita da Canazei al Passo di Costalunga (Fedaia, Ciampac, Belvedere, Col Rodella, Buffaure, Catinaccio, Carezza, Nova Levante), con esclusione della zona di Moena, dove vale invece lo skipass Tre Valli (Alpe Lusia, Bellamonte, Passo San Pellegrino e Falcade)."

Val di Fassa jako region (dolina) ma 220 km tras, ale podzielony jest na 2 zony narciarskie:
                    1/ od Canazei do Passo di Costalunga 120 km (skipass Val di Fassa/Carezza)
                    2/ Moena z trzema dolinami 100 km (skipass Trevalli)
                    W związku z tym "trochę" nakłamali na tej stronie, do której odniósł się Ortodox, pisząc o rejonie Val di Fassa/Carezza.
                    • smir_noff Re: jeszcze raz ta firma? 14.11.11, 17:14
                      Podejrzewam, że ci Włosi, autorzy tej informacji na swej stronie, wiedzą o VdF mniej niż Wy kumy z tego forum. Pewnie kopiowali od wujka Googla i coś im nie poszło ?
                      Nie ma nad czy deliberować, wiemy jak jest z tą Fassą i żaden włoski koleś nie będzie nas ściemniał :)
                      Oni teraz myślą o kryzysie i o Sylvio.

• Gość: dolomitowynarciarz Propozycja wycieczki IP: *.pools.arcor-ip.net 14.11.11, 17:14
                      zapraszam serdecznie
      • waldemort50 Re: Coraz większa Val di Fassa? 15.11.11, 12:02
        Ja trochę w innym temacie. Byłem w zeszłym roku w VdF. Odwiedziłem Alpe Lusia, Lattemar, VG, Alta Badia, Col Rodela i Belvedere. W tym roku również tam jadę i zastanawiam się czy warto pojeździć w Ciampedìe. Proszę o Wasze opinie. (Przepraszam z ew. błędy w nazwach)
        • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 15.11.11, 12:40
          w samej Fassie bylem 2 razy. Zawsze mieszkalem w Vigo. I za 1. razem zdecydowalem sie zaczac od Catinaccio. No, raczej trudno to polecac. Objechalismy to w pol godziny i zjechalsimy szybko do Pery, skad busem do Pozzy na Buffaure.
          Ja tego nie polecam. Ale jak ktos mieszka w Vigo i lubi sie delektowac, to mozna sprobowac. To (Catinaccio-Pera-Pozza-Buffaure) moze byc dobra wycieczka na rozruch 1. dnia.
          Pozdrawiam.
          • ortodox Re: Coraz większa Val di Fassa? 15.11.11, 13:25
            staruch5 napisał:
            To (Catinaccio-Pera-Pozza-Buffaure) moze byc dobra wycieczka na ro
            > zruch 1. dnia.
            --------------------
            Ja właśnie tak zazwyczaj robię i dodaję Ciampac :)
            Moim zdaniem nie jest to wcale taki zły kawałek VdF. Staruch trochę przesadził z tym pół godziny. Trasą w dół do gondoli warto zjechać parę razy i wszystkie pozostałe zaliczyć. W połączeniu z Beffaure i Ciampaciem zejdzie pierwszy dzień i obędzie się bez zakwasów.
            pozdro.
            • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 15.11.11, 13:28
            • staruch5 Re: Coraz większa Val di Fassa? 15.11.11, 13:29
              No tak - Buffaure rozumialem jako "Region Buffaure", a wiec razem z Ciampaciem.
              • staruch5 zakwasy 15.11.11, 13:32
                Jezeli to ma byc 1. dzien to mozna jeszcze podjechac busem z Alby do Canazei i:
                - w wersji "chce miec zakwasy" - pojezdzic na Belvederze
                - a w wersji "nie chce miec zakwasow" - wyjechac na Sasa i sie poopalac.
                • ortodox Re: zakwasy 15.11.11, 13:47
                  Hehe staruch,
                  ale w tej drugiej wersji zakwasy będą i tak, tylko o dzień później.
                  pozdro.
                • waldemort50 Re: zakwasy 17.11.11, 09:18
                  W takim razie co polecacie w samej VdF. Na ten sezon planuję Passo San Pellegrino, Buffaure/Ciampac ponownie Val Gardena i Latemar. Pozostają dwa niezagospodarowane dni. Będę mieszkał w Figo.
                  • 19alien63 Re: zakwasy 17.11.11, 11:10
                    W takim razie co polecacie w samej VdF. Na ten sezon planuję Passo San Pellegri
                    > no, Buffaure/Ciampac ponownie Val Gardena i Latemar. Pozostają dwa niezagospod
                    > arowane dni. Będę mieszkał w Figo.

Witam.
                    Figo to byl taki portugalski pilkarz. Nawet calkiem niezly :)
                    A Ty bedziesz mieszkal w Vigo :) Na pierwszy dzien zatem proponuje Catinaccio. Spokojnie mozna sobie kupic na dole kolejki skipass a trasa "Thoeni" oraz kawalek czarnej "Tomba" sa calkiem niezle jak na pierwszy dzien.
                    Moim zdaniem ciekawy i bardzo malowniczo polozony jest osrodek Carezza (jakies 10 km od Vigo).
                    Ciekawostka: jedynie tam, z calej VdF, mozna kupic karnet kombinowany na VdF i Superski (5+1, 4+2 albo 3+3)
                    Pzdr.
                    • ortodox Re: zakwasy 17.11.11, 15:18
                      19alien63 napisał:
                      > Moim zdaniem ciekawy i bardzo malowniczo polozony jest osrodek Carezza (jakies
                      > 10 km od Vigo).
                      ------------------
                      Tu zgadzam się jak najbardziej.
                      > Ciekawostka: jedynie tam, z calej VdF, mozna kupic karnet kombinowany na VdF i
                      > Superski (5+1, 4+2 albo 3+3)
                      A tu jestem zaciekawiony tą ciekawostką.
                      Skąd ta informacja?
                      pozdro.
                      • 19alien63 Re: zakwasy 17.11.11, 19:57
                        > A tu jestem zaciekawiony tą ciekawostką.
                        > Skąd ta informacja?
                        > pozdro.

Witam.
                        "Przerabialem te" opcje dwa lata temu. Pisal o tym rowniez staruch w swojej (swietnej z reszta) relacji z VdF.
                        Tu link:
                        www.dolomitisuperski.com/rola/en-US/skipass-offers-carezza-dolomiti-superski-929EN.html
                        Pzdr.
                        • ortodox Re: zakwasy 17.11.11, 21:40
                          To, że to przerabiałeś 2 lata temu, dziś już nie ma większego znaczenia.
                          Kiedyś w każdym miejscu można było taki skipass kupić.
                          Jednak link jest rzeczywiście wystarczająco przekonujący, że jest to możliwe aktualnie.
                          Ciekawe czym się kierują, że tam można, a w innych kasach już nie.
                          Dla mnie jest to coraz bardziej zadziwiające jak cała VdF i ich oficjalna strona.
                          Dzięki za link.
                          pozdro.
                  • staruch5 relacje z VdF 17.11.11, 11:57
                    polecam swoje 2 relacje z 2010 i 2011 roku.
                    forum.gazeta.pl/forum/w,380,122063126,122063126,Val_di_Fassa_2011_relacja_off_line.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka