Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien

27.01.13, 09:43
    każdy muzułmanin raz w życiu do mekki, każdy narciarz raz w życiu do ... ???????

moim zdaniem do 3 dolin oczywiście :)

ale jestem ciekawy Waszego. dawno nie było żadnego rankingu, kłótni o wyższości włoch nad austrią i białki nad szczyrkiem lub odwrotnie ;). jestem ciekawy Waszych rankingów, poza tym chciałbym ustalić listę miejsc które warto odwiedzić

moje zdanie

na tygodniowy wyjazd z miejsc które odwiedziłem podium wygląda tak:
    1. trzy doliny we francji
    2. okolice sella rondy w dolomitach
    3. dolina zillertal w austrii

co do miejsc ktore powinno sie zjezdzic zeby moc powiedziec ze ma sie pojecie o regionach i narciarstwie w danym kraju (niekoniecznie w nich jeszcze byłem, ale interesując się tematem dochodze do takich wnioskow)

włochy:
    dolomiti superski, superskirama, dolina aosty, droga mleczna

francja:
    3 doliny, espace killy, paradiski, bramy słońca, grand massif, les sybelles, grande galaxie

austria:
    tu mam najwiekszy problem, bo karnetow i mozliwosci laczenia roznych regionow jest bardzo duzo, ale najogólniej
    zillertal, silvretta arena, ski-arlberg, ski-amade, ski welt, S-F-L, Kitzbuchel, lodowce

szwajcarji nie dotykam bo nigdy w niej nie jezdzilem ani sie nie interesowalem ale chetnie sie dowiem jak to wyglada w Waszych oczach
    Obserwuj wątek
      • zolviu Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 27.01.13, 10:05
        oczywiscie zdaje sobie sprawe ze calego dolomity superski nie da sie objezdzic w tydzien, tak jak i calego tyrolu czy salzburgerlandu dlatego jesli komus chcialoby sie to rozbic na miejsca ktore da rade objezdzic na tygodniowym wyjezdzie byloby fajnie - ale miejsca objete jednym skipassem. ranking skisafari tez by byl ciekawy ale tu granica tez jest bardzo plynna. kryterium wspolnego skipassu i max 6,7 terenow wydaje mi sie rozsadne
      • ortodox Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 27.01.13, 20:45
        1. Erzurum
        2. Bansko
        3. Andora
        Kolejność nieprzypadkowa.
        Jestem pewien, że jak nie odwiedzi się tych ośrodków, to nie doceni się tego co mamy znacznie bliżej. Dlatego obecność obowiązkowa ;)
        pozdro.
      • Gość: jabolanoitalano Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien IP: *.238-95-r.retail.telecomitalia.it 27.01.13, 21:38
        Hej Zolviu
        austryja: goldeck sportberg, bergeralm steinach am brenner, brandnertal
        franca: bonneval sur arc, areches beaufort, gavarnie
        italiano: nuova 13 laghi, macugnana monterosa, piancavallo
        szwajcaryja: belalp, lotschental lauchernalp, vals
        pozdrowienia z dzis zamglonych dolomitow
      • zolviu Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 28.01.13, 08:16
        e tam, liczylem na jakas powazna odpowiedz. naprawde nikt tu nie jezdzi na nartach ;)?
        • domifil Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 28.01.13, 08:48
          U mnie ranking wygląda tak:
          1. 3 doliny
          2. Bramy Słońca
          Mam problem z 3. miejscem, ale skłaniam się ku Val d'Isere. Dolomitów nie wpisuję na listę, bo mi osobiście się tam nie podobało. Pozdrawiam
      • ewangelizator_carvingu Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 28.01.13, 15:11
        witam wszystkich,

piękna lista

wypowiem sie na temat austriackich osrodków:

brakuje Otztal a w szczególnosci Obergurgl

generlanie wszedzie jest pieknie jak sie uda wyrwac chociaz na kilka dni
        • zolviu austria 28.01.13, 17:54
          zapewne
          dosc duzo bywalcow ktorych pytalem jako swoje ulubione miejsce w austrii podawalo soelden razem z obergulgl/hochgurgl, tak na marginesie to w ktore z tych miejsc lepiej jechac i wyskoczyc do drugiego na jeden dzien?

po namysle dorzucam jeszcze saalbach hinterglemm leogang, po ischgl i zillertal najlepsze dla mnie miejsce w austrii

czyli:
          zillertal, silvretta arena, ski-arlberg, ski-amade, ski welt, S-F-L, Kitzbuchel, SHL, Soelden-Obergulgl/Hochgurgl

chociaz ten otzal to lapie sie pod lodowce, w ogole to ile ich jest do jazdy?
          dachstein, kaprun, hintertux, stubai, otzal, pitzal, kaunertal, molltarel - to wszystkie?
          ktos pokusi sie o ranking?
          • kunegund_balamutniczy Re: austria 28.01.13, 19:13
            Panie Zolviu
            co to za osrodki Zillertal, Dolina Aosty, Ski Amade?? cos sie Panu porabalo???
            Ski Welt jest cienki jak cienki Bolek, juz Silvretta Montafon i Damüls-Faschina-Mellau sa lepsze.
            • zolviu Re: austria 28.01.13, 19:45
              no, w koncu jakis bywalec sie trafil :) montafon przynajmniej wiem gdzie jest ale ten Damüls-Faschina-Mellau to sie wlasnie w tym momencie dowiedzialem ze istnieje :p
              jesli to serio napisales to moglbys cos szerzej dlaczego te osrodki takie swietne? chyba ze chciales blysnac jak nasze gwiazdy powyzej ;)

to nie osrodki prosze pana tylko regiony. objete wspolnym skipassem i nadaja sie na tydzien wiec nie rozumiem co nie pasuje?
              • zolviu Re: austria 28.01.13, 20:06
                a jeszcze co do ski welt. jeszcze nie jezdzilem wiec nie wiem czy kiepski ale jest to najwiekszy teren dostepny bez odpinania nart w austrii
              • jabolkn Re: austria 14.07.16, 11:49
                zolviu napisał:

> no, w koncu jakis bywalec sie trafil :) montafon przynajmniej wiem gdzie jest a
                > le ten Damüls-Faschina-Mellau to sie wlasnie w tym momencie dowiedzialem ze ist
                > nieje :p

MELLAU - DAMÜLS - klik relacja

pozdrawiam Janusz
          • Gość: ec Re: austria IP: *.lanet.waw.pl 29.01.13, 09:11
            witaj,

ja bym wolał w Obergurgl, ale tak obiektywnie to najlepiej zamieszkać w wiosce powyzej Solden, w Solden jest wiecej jezdzenia brakuje natomiast fajnego klimatu Gurgli, za to można poimprezować jak ktos lubi, no i blizej do term

w Obergurgl tez był kiedys lodowiec ale sie wytopił razem ze słynnym Ozim człoiwiekiem z lodu,

w dolinie znajduja sie jeszce dwa mniejsze osrdoki w tym rewelacyjne Kuhtai

w Solden lodowce sa dwa
      • zolviu Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 30.01.13, 12:19
        podbijam
        moze jednak ktos ze znawcow erzurum, dolomitow i jazdy w szelkach pokusi sie o pare zdań ;)
      • wote Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 30.01.13, 13:35
        Moje ulubione:

1. Silrvetta a szczególnie Samnaun - bo: trasy, strefa bezcłowa, gondola w Samnaun, jest pięknie :) mam sentyment i stary drewniany domek z klimatyczną narciarnio-drewutnią, w której ze znajomymi ostrząc i smarując narty i popijając fantastyczną whiskey spędziliśmy godziny i jest tam fontanna koryto, w której topilismy Marzannę w pierwszy dzień wiosny, raczej dwie Marzanny... ale było zimno! :)
        2. SFL bo ostatnio z dzieciakami nie wyobrażam sobie innego miejsca
        3. Ski Amade a szczególnie Zauchensee i Schladming - trasy, trasy, trasy ich ilość różnorodność...
        4. 3 Doliny - 4 miejsce bo daleko.
        5. Val Gardena - lubię to miejsce i jest częścią Dolomiti SuperSki
        6. Saalbach - tu sentyment ale 200 km tras i fajnie połączone
        7. Westendorf Ski Welt - tam stosunkowo mało ludzi i wyjeździłem się jak mało kiedy.

z lodowców Tux jest moim ulubionym ale jestem nieobiektywny bo zwiedziłem tylko 3.
        • staruch5 Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 30.01.13, 18:40
          coz, nie bylem wszedzie, ale z tego co widzialem, po jednym z kazdego kraju alpejskiego (oprocz biednego Lichtensteinu)

Trzy Doliny
          Zermatt
          Dolomity Bolzenskie
          Zillertal
          • zolviu Re: co każdy narciarz WiDzIeĆ powinien 30.01.13, 19:40
            czyli gusta mamy mniej wiecej podobne widze
            z listy wote brakuje mi ski-amade i ski welt, smiesznie, bo to po cichu planowane moje 2 nastepne wyjazdy :p chociaz zobaczymy jak to sie ulozy

zillertal wygrywa u mnie tylko przy zalozeniu wyjazdu tygodniowego. najlepszy pojedynczy teren to bezdyskusyjnie silvretta arena, bardzo przypominala mi 3 doliny, zermatt przy obecnych cenach karnetow i odleglosci raczej pozostanie dlugo w planach :(

a jak myslicie, nasz forumowy SOBIESKI sie wypowie w koncu powaznie? ;)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka