Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zna?

IP: 62.233.164.* 21.12.04, 20:32
    Chciałbym kupić dziecku, a nie wiem czy warto. Nie znam się na nartach, nie
    wiem, czy to dobra firma, czy cena jest dobra (560 zł z wiązaniami). Chłopak
    będzie jeździł 3 sezon, idzie mu nieźle. Jaką długość dobrać: wzrost 117.
    Poradżcie.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Colagen Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:11

Kupujemy sprzęt narciarski dla dzieci !?

Ferie zimowe już za kilka tygodni. Najwyższy czas pomyśleć o narciarskim
        wyposażeniu dla naszych "kochanych" dzieci...

Generalna zasada przy wyborze nart dla dzieci:

- kupuj deski we wzroście twojej pociechy tzn dziecko 130cm - narta 130cm.

Są od nie jednak pewne odstępstwa.

Jeżeli dobieramy sprzęt dla małych dzieci (3-7 lat), które stawiają pierwsze
        kroki na śniegu należy szukać desek 10-20cm krótszych od wzrostu. W tym wieku
        narciarstwo traktuje się bardziej jak zabawę na śniegu, oswojenie ze stokiem i
        prędkością niż jako naukę technik jazdy. Dobranie zbyt długiej narty może
        spowodować zniechęcenie dziecka.

Narty dla dziewczynek, zwłaszcza szczupłych, które nie wykazują dużej
        aktywności ruchowej dobieramy 10cm krótsze od wzrostu.

"Narty na dwa sezony", wielu rodziców ze względów oszczędnościowych chce kupić
        sprzęt, który posłuży dłużej niż jeden sezon. W tym celu dobierają narty 10-
        20cm dłuższe od dziecka. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne, ale tylko w
        pewnych przypadkach:

- graniczną długością jest tu 10cm więcej niż wzrost
        - dziecko powinno mieć za sobą kilka sezonów lub być wysportowane
        - posiadać wagę stosowną do wzrostu i wieku.

Jeżeli te warunki nie są spełnione proponuję kupić narty we wzroście dziecka.
        Nic się nie stanie jeśli w przyszłym sezonie będzie jeˇdziło na nartach
        krótszych.

Buty narciarskie dla dzieci

Dobór właściwego buta narciarskiego jest dużym problem, gdyż nawet osoby
        dorosłe nie są wstanie określić czy dany model i rozmiar im odpowiada, czy nie.
        Jak zatem pomóc naszym dzieciom w doborze właściwego buta?

Oto kilka wskazówek, które ułatwią wybór:

- zawsze trzeba kupować but mierząc go z dzieckiem. Metoda na "patyczek" nie
        zdaje rezultatu, gdyż oprócz długości w bucie narciarskim ważne jest trzymanie
        stopy na podbiciu i przy pięcie.
        - zanim przymierzycie but zapinając go na stopie, warto wyjąć wewnętrzny wkład
        i sprawdzić, czy but nie jest za krótki lub za długi. Odczucia dzieci mogą być
        tu mylące. Najlepiej, aby dziecko wsadziło stopę do wkładki, pochyliło nogę do
        przodu i ugięło w kolanie. Wtedy pięta idzie do tyłu tak jak w zapiętym bucie i
        można sprawdzić czy jest dobry na długość.
        - po teście na samej wkładce mierzymy but w całości. Po zapięciu dziecko
        powinno móc poruszać palcami, a stopa na podbiciu, pięcie i łydce ma być dobrze
        opięta.
        - należy zawsze przymierzyć 2 buty, gdyż czasami stopy różnią się od siebie. -
        dziecko powinno posiedzieć w bucie około 10-15 minut tak, aby stopy się
        rozgrzały. Może się zdarzyć, że but jest początkowo wygodny, a potem zacznie
        upijać.

Tym wszystkim, którzy chcą nabyć "but na dwa sezony" do rozmiaru proponuję
        dodać około 1cm. Przy większych rozmiarach but staję się zbyt luˇny na podbiciu
        i nawet zakładanie 2-3 skarpetek niewiele daje.

Wiązania dla dzieci

Przy dziecinnych nartach stosuje się wiązanie o skali od 0,5 do 4,5. Odpowiada
        to wadze od ok. 10kg do 55kg. W przypadku młodzieży proponuję szukać wiązania o
        skali od 2 do 7. Takie wartości zapewnia wypinanie dla narciarzy o ciężarze od
        25kg do 80kg.

Dobry pomysłem jest też zakup desek z wiązaniami rentalowymi (przeznaczonymi do
        wypożyczalni). Takie zapięcia maja bardzo dużą regulacje 6-8 numerów buta
        (normalne wiązanie 2 numery). Umożliwi to w przyszłym roku łatwe dostosowanie
        wiązania do większego buta i oszczędzi wydatków związanych z nowym montażem.

• Gość: re-a Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: 80.72.37.* 27.12.04, 20:24
          dzieczynki szczuple z reguly wykazuja wieksza aktywnosc ruchowa..../
          • Gość: Colagen Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:32
            jesli ta aktywnosc kogos interesuje. Psu na bude Colagen
            • Gość: re-a Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: 80.72.37.* 27.12.04, 20:43
              a powinna zwlaszcza rodzicow/bo chyba nie chca zeby ich pociechy byly
              tzw "cieple kluchy"/przepraszam
              • Gość: Colagen Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:45
                Jestes jednym z nich? psu na bude Colagen
                • Gość: re-a Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: 80.72.37.* 27.12.04, 20:55
                  o co pytasz??? haaa czy jestem "ciepla klucha"... haaaaaa... nie...to jest taak
                  smieszne ze nie moge sie opanowac.../a czy jestem rodzicem?? a co to ma do
                  rzeczy???
      • Gość: re-a Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: 80.72.37.* 27.12.04, 21:03
        jak tak chcesz.../a ty co?? masz wieelki brzuch ze siebie nie widzisz???
        • Gość: Colagen Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:05
          tak mam wielki brzuch- jestem łysy nie mam aidsu i jezdze na nartach. psu na
          bude Colagen
      • Gość: Colagen Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.04, 21:07
        nie odpowiesz mi na meila?
        psu na bude Colagen
        • Gość: re-a Re: narty dla dziecka: Dynamic VR27 Jr - ktos zn IP: 80.72.37.* 27.12.04, 21:10
          zaraz sprawdze... nie wiedzialam ze juz..
      • Gość: qba DYNAMIC=ATOMIC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.05, 17:30
        Nie wiem jak to sie ma do nart dla dzieci, ale DYNAMIC sa producowane przez
        autriakow z ATOMIC'a (obie firmy naleza do grupy AMER SPORTS, razem z Wilsonem
        i Suunto). PRzy nartach dla doroslych komponenty sa takie same - np. plyty,
        roznice moga byc w konstrukcji narty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka