Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

dawny Kasprowy

12.03.05, 13:52
    Moze kogos z Was zainteresuje - kiedys w obrebie Kasprowego bylo wiecej tras
    niz jest obecnie:
    www.pkl.pl/mapa_kasprowy_archiwum.html
    tylko oczywiscie bez orczykow
    Obserwuj wątek
      • Gość: Skyddad. Re: dawny Kasprowy IP: *.fornfyndet.se 12.03.05, 18:27
        Witaj afilipinka ,
        lezka sie zakrecila w oku.Tak jechalem te trasa na Kuznice chbya trzecia juz
        nie pamietam,byl to rok 1952 mialem wtedy 9lat.Ojciec prowadzil ja za
        nim.NARTOSTARDA TO BYLY DWIE GLEBOKIE KOLEINY. Pamietam Ojciec kazal wsiasc do
        nich tzn narty wlozyc siasc na kijki leszczynowe takie wtedy byly z duzymi
        wi'klinowym,i kolkami i szpicem stalowym.Oczywqiscie kijki trzymalem pomiedzy
        nogami i wtenb sposob regulowalem predkosc.Do dzisiaj pamietam te przygode.
        Nigdy wiecej od tamtej pory nie bylem w Zakopanem na nartach.
        Dnia nastepnego byly starty w biegu plaski,i zjezdzie. moj numer byl 714.Na
        dwustu startujacych w biegu plaskim buylem 9-ty na mecie i jedyny ktory nie
        pochodzil z gor.Pamietam dostalem gratulacje dyplom a koledzy Ojca gorole sie
        smieli to sie w "Ciebie wdal ino ten chopok".
        Pzdr.Sky.
        • staruch5 Re: dawny Kasprowy 12.03.05, 20:11
          piekna mapka. dzieki.
          • liloom Re: dawny Kasprowy 09.12.05, 21:07
            wlasnie odkrylam te mapke!
            bosh, chyba sobie wydrukuje
            lza sie w oku kreci...
            ech, te waletowanie w murowancu...
            • kubagr Re: dawny Kasprowy 10.12.05, 03:06
              a co szkodzi zeby tymi trasami zjechac??? moze jednalk troche wysilku nie
              zaszkodzi (co najmniej 10 min lagodnego podejscia)
              no tak ale tymi lyzwami nie da zjechac........
              • staruch5 Re: dawny Kasprowy 10.12.05, 11:58
                nie bardzo mozna.
                Grozi dosc surowy mandat od TPNu...
                • Gość: Jozzo. Re: dawny Kasprowy IP: *.sympatico.ca 12.12.05, 06:24
                  To co Gory juz sa zamkniete dal ludzi.
                  Nie da sie do Swinskiego, na Rakon czy na Ornaku
                  itd jak to sie dzis mowi freeride pojechac.
                  Jozzo
                  • staruch5 Re: dawny Kasprowy 12.12.05, 09:03
                    wiem, ze w Swinskim nie wolno. A gdzie i jak mozna tourowac, to dokladnie nie
                    wiem.
                    • Gość: Jozzo. Re: dawny Kasprowy IP: *.sympatico.ca 12.12.05, 20:18
                      Hmmm,

Smutne to co piszesz.
                      Nie chce byc zlosiwy ale az mnie korci zapyta:
                      Czy oddychac w Tatrach wolno?
                      No bo to tez moze sie odbic ujemnie na gorach.
                      No napewno nie tak ujemnie jak wozenie sie na skterach snieznych,
                      ktore odbywa sie pewnie w majestacie ochrony naszych pieknych Gor.

Jozzo
                      • staruch5 do Jozzo 12.12.05, 20:26
                        Na terenie Tatr uprawianie narciarstwa jest ograniczone ustawą o ochronie
                        przyrody i zarządzeniami dyrekcji obu parków narodowych - TPN i TANAP, a
                        okresowo ze względu na bezpieczeństwo narciarzy i turystów, również
                        zarządzeniami TOPR i HS.

W Tatrach Polskich można poruszać się zimą pieszo lub na nartach po znacznej
                        części letnich szlaków znakowanych pod warunkiem, że trasy te nie są zamknięte
                        ze względu na zagrożenie lawinowe. Można również jeździć na nartach w rejonach
                        wyznaczonych do uprawiania narciarstwa zjazdowego. Są to okolice Kasprowego
                        Wierchu, stok na Nosalu, a także pólka narciarskie przy schronisku na Polanie
                        Chochołowskiej, Hali Gąsienicowej, Kalatówkach oraz na Polanie pod Krzyżem.
                        Zjeżdżać można także wszystkimi czynnymi nartostradami na terenie TPN.

• Gość: Jozzo Re: do Jozzo IP: *.sympatico.ca 12.12.05, 21:52
                          To byla tylko sarkastyczna uwaga na temt ochrony Tatr.
                          Ale z tego co piszesz wynika ze okolice Ornaku, Rakonia, Gesiej Szyi,
                          itp itd sa zamkniete dla narciarstwa ze wzgledu na wzglad.
                          Nic to i tak jestem daleko ale widac nie ma za bardzo po co wracac
                          w Tatry zima. Z tego co piszesz zostaly wydzielone deptaki typu
                          Gasziennicowa, Goryczkowa, Pewnie Posredni Goryczkowy to juz
                          jeden z grzechow glownych. Qurde nie ma to jak zorganizowane
                          narciarstwo. Pytanie dodatkowe czy juz poustawiali glosniki z muzyka
                          na wytyczonych ( czytaj dozwolonncy ) tatrzanskich trasach narciarskich?
                          Jozzo
                          • staruch5 Re: do Jozzo 12.12.05, 22:08
                            W rejonie Kasprowego - nie.
      • hankam Re: dawny Kasprowy 12.12.05, 09:38
        Mapa rzeczywiście chyba z czasów moich rodziców.
        Ale nawet za mojej pamięci Kasprowy się zaweża i zawęża.
      • maczores Re: dawny Kasprowy 12.12.05, 11:12
        Gdzies w sieci znalazlem informacje , gdzie w tatrach mozna uprawiac freesking
        czy skitour jak to sie nazywalo i troche tego bylo, zwlaszcza w tatrach
        zachodnich. Ale jakie zezwolenia sa potrzebne i jak je uzyskac to nie mam
        pojecia.Pamitam z dziecinstwa jeszcze zjazdy przez Skupniow uplaz i Jaworzynke
        z podejsciem w oklicy Murowanca, ktorego nienawidzilem. Nie wiem czy te
        nartostrady jescze istnieja ale bylo to ladnych pare kilometrow.
        • Gość: liloom Re: dawny Kasprowy IP: 212.186.127.* 12.12.05, 20:11
          bosh, przypomnial ktos skupniow uplaz.
          wiecie, ze mysmy z nartami na plecach do murowanca chodzili... chetnie bym
          tamtedy przeszla znowu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka