Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    29.11.05, 07:52
    Zbierm się do zakupu butów. Ze wszystkich, które widziałem podobają mi sie
    właśnie te, jednak jestem ciekaw waszych opinii. Dla uścislenia podam, że
    jeżdzę na nartach atomic SL 9, ważę 85 kg, zaawansowanie trochę powyżej
    średniej. Chyba te informacje są ważne?
    Obserwuj wątek
      • staruch5 Re: X Wave 9 29.11.05, 10:26
        polecam, ale ja mam w takich butach (XWave 10) problemy z wkladkami. cierpnie
        mi stopa...
        • skyddad Re: X Wave 9 29.11.05, 11:05
          Jedziesz sie bawic i wypoczywac na dechach a nie na zawody kup WYGODNE moga
          wygladac jak zaawansowane.
          Pzdr.Sky.
          • marek.przybylski Re: X Wave 9 29.11.05, 12:29
            Jezeli chcesz czerpac z SL9ki to co moze dac - musisz miec buty ktore
            PRECYZYJNIE podadza narcie to co przekazesz jej swoim cialem wlasnie przez
            buta. Pamietaj ze tak naprawde to but jest jedynym medium laczacym Cie z narta.
            Nie ma szansy na precyzyjna i szybka jazde w zakrecie samochodem ktory buja sie
            na miekkim (komfortowym) zawieszeniu. Podobnie zestaw:narta-but. Musimy
            pracowac na suwaku: KOMFORT - MOZLIWOSCI, ALBO - ALBO. X Wave 9 z flexem 100 to
            moim zdaniem bardzo dobry krok zeby z tej nartki (SL9) czerpac to co moze
            dac :) -DO Skydd: chcesz kupic wygodniejsze buty? no to kup takze bardziej
            rekreacyjne narty - kazdy zestaw jest tak dobry jak jego najslabszy element. A
            komfort. Te buty ukladasz na stopie na wygrzewarce - a i tak jednym pasuja
            waskie Langi, innym z wysokiem podbiciem Fischery a jeszcze innym Atomici.
            Skoro wiesz juz ze Salomon Ci lezy - moim zdaniem Wavy9-ki, to dobry wybor. A
            wygoda? Tez ja czasami lubie - ubieram deseczke i plywam sobie miedzy drzewkami
            po puszku mniam mniam. Ubierajac narty jade po suwaku w strone MOZLIWOSCI ;)
      • waldemort Re: X Wave 9 29.11.05, 13:14
        Z tego wnioskuję,że te buty nie są zbyt wygodne na cały dzień jazdy.
        • marek.przybylski Re: X Wave 9 29.11.05, 14:07
          jezdze w crossmaxach 10 caly dzien i sa OK - jasne ze nie ma szansy wyrobic
          caly czas na dopietych klamrach, ale zawsze moge popuscic albo odpiac np w
          gondoli, za to kiedy je dopinam ...staja sie przedluzeniem moich
          najdrobniejszych zakonczen nerwowych -a wtedy cuda wianki :)))).
          Ale podstawa to dobranie firmy (kazda ma inne kopyto) do Twojej stopy. Musisz
          przymierzyc kilka modeli roznych firm o porownywalnej sztywnosci i wybrac
          najlepsze dla Ciebie. O sposobie mierzenia butow napisano juz tyle... Zdecyduj
          tylko jaki FLEX (sztywnosc) chcesz miec - czyli co tak naprawde chcesz w tych
          butach/nartach jezdzic, na ile ambitnie.
          • maczores Re: X Wave 9 29.11.05, 22:43
            To jaki flex jest zlotym srodkiem miedzy komfortem a mozliwosciami? 80-90?
            • marek.przybylski Re: X Wave 9 30.11.05, 00:40
              Nie ma zlotego srodka :) Dla mnie jest to 100 - 120 bo lubie tez poskakac,
              gdyby nie to to najchetniej jezdzilbym w 170, dla mojej zony softy salomon
              verso (podobny patent jak w snowboardowych butach - sznurowane hihihi) o flexie
              jakims 50 (i tak duzo jak na taki patent), a dla Ciebie? A co chcesz robic?
              PS
              Jozzo przeczytalem post Kazia o doborze butow i dorzuce dwie uwagi. Te dwa
              palce z tylu w samej skorupie nie zawsze sie sprawdza bo im wyzszy model i flex
              tym wewnetrzna wkladka ciensza i dwa palce wtedy przestaja byc miarodajne. I
              sposob ktorego mnie uczono: zapnij but do wartosci roboczej, powinienes poczuc
              czubkami palcow czubek buta przy kopniecia w sciane bądz posadzke, ale bez
              przemieszczenia sie stopy i bez uczucia "dobicia". nastepnie zapnij but w narte
              i pochyl sie do przodu na dzioby nart - pieta w srodku zapietego buta nie
              powinna sie podniesc tylko zostac na "dnie" buta. W moim przypadku te uwagi
              przy doborze butow pomagaja. Poza tym wszystko co podal Kazio - jak najbardziej
              OK.
              • maczores Jaki flex? 30.11.05, 02:23
                Jedze na trasie i poza mniej wiecej 60/40% piste/offpiste. Szukam buta ktory da
                super kontrole nad narta ale i pozwoli jezdzic od 8 do 5 bez pozniejszego
                chodzenia o kulach. Musze kupic nowe buty i nie wiem jaka twadosc wybrac.Jak
                ma sie twardosc do wygody?czy jest wkaznik twardosci skorupy buta czy ogolnie
                calego? Czy buty o flexie 120 sa twarde jak z drewna czy mozna w nich
                normalnie (niezawodniczo)jezdzic? Wiem,ze duzo tych pytan , ale czas goni a
                wybor trudny.
                Pozdro
                • marek.przybylski Re: Jaki flex? 30.11.05, 02:56
                  Wiec tak. Flex to sztywnosc skorupy, ooczywiscie wkladka w takim bucie to tez
                  nie jest juz miekka poducha - mijaloby sie to ideą, ale jest wygodna nawet w
                  tych 100 i wyzej. Ja wypracowalem sobie taki schemat: zazwyczaj jezdze na
                  klamrach o jeden ząbek ponizej roboczego zapiecia a wiec bez luzu i bez
                  scisniecia nogi, a jak chce pojechac na bramkach, lub po prostu jest fajny
                  twardy snieg lub nawet zlodowacialy, na ktorym szybki gs daje max frajdy, no to
                  dopinam mocniej - ale wtedy noga przypomni mi najpozniej po godzinie ze czas
                  popuscic klamerki, podobnie na naprawde stromych offpeastach gdzie chcesz czuc
                  na 100% krawedz. Kiedy skacze na funparkach, popuszczam o jeszcze jeden zabek
                  ale juz tylko najwyzsza klamre.
                  Buty o flexie 120 sa tak sztywne - ze po zapieciu narty nie bedziesz w stanie
                  poczuc ich najmniejszego ugiecia nawet kladac sie na nich calym ciezarem ciala -
                  zreszta to samo mozna powiedziec o butach o flexie 80 i wyzszym - roznice beda
                  odczuwalne dopiero przy dynamicznej jezdzie.
                  SL9ką i tak gigantem nie pomkniesz - co nie umniejsza frajdy z niej - to bardzo
                  mila nartka - wiec nie ma co ladowac nogi w beton, zreszta atomic dedykuje do
                  tej narty buty z flexem 80, to jakby wszystko wyjasnia.
                  Acha 40% poza trasami to relatywnie duzo jak na te narte - jestes pewien, ze to
                  dobry wybor?
                  • maczores Re: Jaki flex? 30.11.05, 07:43
                    Dzieki za tresciwa odpowiedz.Przymierzam sie do calego sprzetu. Buty - Nordica
                    GTS X8 . Flex 70-80 i chyba najatrakcyjniejsze cenowo z tej grupy.Narty
                    allroundowe Volkl Supersport Allstar. Z opini i recenzji wynika ze sa
                    rewelacyjne na stoku i dobre poza. Mysle ze to optymalny wybor tylko czy buty
                    nie za miekkie do tej narty? Jakies sugestie?
                    Pozdro
                    • Gość: darekkkk Re: Jaki flex? IP: 195.42.249.* 30.11.05, 09:01
                      Po pierwsze mala ostrzezenie-nie ma czegos takiego jak norma flexu, wiec
                      twardosci butow roznych firm nie do konca sa porownywalne (z grubsza sa)
                      Druga uwaga-o tym czy but cisnie , czy nie, decyduje czasami bardziej to czy
                      jest dobrze dobrany niz twardosc. Miekki but moze przyspozyc wiecej bolu niz
                      twardy. Wynika to z tego, ze reakcja na latajaca noge w za miekkim bucie jest
                      na ogol mocne zapinanie klamer, ktore przez to cisna punktowo. W twardszym ,
                      dobrze dobranym bucie, nacisk jest rozlozony na wieksza powierzchnie co jest na
                      ogol bardziej znosne.
                      Buty o podobnej twardosci (u roznych producentow) moga roznic sie tez
                      szerokoscia skorupy, czy gruboscia wkladu wewnetrznego-to tez moze wplywac na
                      odbior buta jako komfortowego, lub nie
                      Moim zdaniem flex 100-120 jest jak najbardziej do przyjecia przy calodziennej
                      jezdzie- zakladajac oczywiscie, ze uda Ci sie kupic but, ktory pasuje do Twojej
                      stopy.
                      I jeszcze jedna uwaga- " wzgledny" flex buta zalezy tez od wagi narciarza.
                      Osobie wazacej 60kg bedzie trudniej ugiac but o flexie 120 niz osobie wazacej
                      90kg. To tez trzeba wziac pod uwage.
        • Gość: Jozzo. Re: X Wave 9 IP: *.sympatico.ca 29.11.05, 22:50
          Buty to najwaniejszy elemnt wyposarzenia narciarza wiec
          qurde poczytaj:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=31984134
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=31984134&a=31987349
          potem sie zastanow i zastouj to co bedziesz uwazal albo wroc
          z pytaniem na forum.
          Jozzo
          • staruch5 Re: X Wave 9 30.11.05, 09:12
            podpisuje sie pod markiem obiema nogami. Od zeszlego sezonu jezdze w XWave10.
            tam flex jest 110. Jestem bardzo zadowolony, ale odpinam je w gondoli.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka