Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

FRANCJA-narty,samolot

IP: *.sggw.waw.pl 05.01.06, 09:33
    Lece 4 marca na narty.Szukam namiarow na noclegi(oczywiscie w rozsadnych
    cenach,20-30 Euro/dzien).Jezeli ktos dysponuje ciekawymi adresami i z checia
    sie nimi podzieli to bede bardzo wdzieczna.
    Lądujemy w Grenoble/Lyon,ktora okolice polecacie,by naprawde wyszalec sie na
    nartach(stopien zaawansowany).
    pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: murowany Re: FRANCJA-narty,samolot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 14:52
        Zobacz www.skifrance.fr
      • Gość: Robert Re: FRANCJA-narty,samolot IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.06, 22:02
        Ja lecę, ale 4 lutego. Będziemy mieszkać w Vaujany (należy do kompleksu Alpe
        d'Huez)a w okolicy jest jeszcze Les 2 Alpes (www.les2alpes.com;
        www.alpedhuez.com; www.vaujany.com). Tam też można znaleźć noclegi lub na
        www.homelidays.com

Jak zamierzasz się przetransportować z lotniska do "kurortów"?
      • Gość: iwa Re: FRANCJA-narty,samolot IP: 195.94.206.* 06.01.06, 16:28
        ja lecę za tydzień do Grenoble, ale cały wyjazd czyli pzrelot, transfer i pobyt
        oraz ubezpieczenie załatwiłam w biurze www.atravel@pl, oni specjalizują się w
        wyjazdach narciarskich,
        pozdrawiam
      • katahdin Re: FRANCJA-narty,samolot 07.01.06, 15:28
        Gość portalu: Domi napisał(a):
        > Lądujemy w Grenoble/Lyon,ktora okolice polecacie,by naprawde wyszalec sie na

Val D'Isere...
        zazdroszcze, bede w tym czasie na pustynii
      • ela.tu-i-tam Re: FRANCJA-narty,samolot 07.01.06, 16:32
        4-go marca to jest poczatek wakacji wiosennych Zone C, czyli takze okreg
        paryski. To znaczy ceny tzw. wysoki sezon (najdrozsze).

Ja jezdze na nartach we Francji od 25 lat, zawsze na Boze Narodzenie - Nowy
        Rok. Wracam wlasnie z kotliny Tarentaise (ta olimpijska).

Noclegi za 20-30 euro dzien ?

To moze gdy sie jest grupa 4 osoby, i wynajmuje studio 20 m2 na 4 osoby za
        tydzien na 500 euro. Pojedynczo nie ma zadnych szans, a nawet we dwoje sie nie
        uda moim zdaniem.

Za forfaits dzienne (ski pass) placilam 33 euro dziennie na osobe.

• ela.tu-i-tam Re: FRANCJA-narty,samolot 07.01.06, 17:34
          Przepraszam, zle odczytalam kalendarz - wakacje zimowe Zone C sa od 4-go
          lutego, luty najdrozszy. Poczatek marca bedzie niski sezon.
          • liloom Re: FRANCJA-narty,samolot 07.01.06, 19:47
            Mam rodzine w Grenoble i od lat narzekaja na brak sniegu.
            Moja znajoma leci w nastepny weekend do 3 dolinek. To jest fajne miejsce.
            • Gość: ela.tu-i-tam Re: FRANCJA-narty,samolot IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 07.01.06, 20:59
              liloom napisała:

> Mam rodzine w Grenoble i od lat narzekaja na brak sniegu.

To akurat nic nie znaczy, pogoda zmienna jest.

Teraz jest wiele stacji narciarskich, ktore maja webcamy na zywo,
              albo "zdjecie" 3 razy dziennie o roznych godzinach.
              Mozna sprawdzemu sprawdzic jak to wyglada w departemencie Isère,
              czyli 38 (ten od Grenoble i okolic)
              www.portalpes.com/webcams_alpes/webcams_38.htm
              > Moja znajoma leci w nastepny weekend do 3 dolinek. To jest fajne miejsce.

Kotlina Tarentaise ma to do siebie, ze jest pare stacji, gdzie da sie zawsze
              pojezdzic, co najmniej na lodowcach.
              Ale w Alpes d'Huez (Isère, rejon Grenoble) jest tez wysoko.
              Wszystko wiec zalezy od tego czy porownujemy Alpes d'Huez z wysoka stacja z
              Tarentaise, czy porownujemy Grenoble do 3 Vallées ... (to jak ogrod jordanowski
              w Warszawie do Giewonta ;-) - sorry)
              • liloom Re: FRANCJA-narty,samolot 07.01.06, 23:59
                corcia, chyba bez kasku jezdzilas w tej olimpijskiej tarentaise, bo sama sobie
                przeczysz i madrzysz sie, a dajesz czlowiekowi malo konkretnych informacji.
                co komu po informacji ze departament isere jest 38.
                i skoro pogoda zmienna jest, co pomoze ze ktos sobie zobaczy teraz warunki w
                jakiejs stacji skoro nie zna ogolnych tendencji regionu a jedzie dopiero za dwa
                miesiace.
                region grenoble ma to do siebie ze ma malo sniegu, lepsze sa savoie i haute
                savoie - taka prawda, sorry.
                po co czlowiek ma sie wladowac gdzies gdzie nie da sie jezdzic. trzeba szukac
                czegos konkretnego, alpe d'huez jest dobrym tipem, jest kilka pewniakow i to
                mozna ludziom napisac, jak wiesz to napisz, a jak nie wiesz to tais-toi et sois
                belle;)
            • Gość: Robert Re: FRANCJA-narty,samolot IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.06, 21:29
              To mam gorącą prośbę: czy mogłabyś sprawdzić i napisać jak można się najtaniej
              dostać z Grenoble do Vaujany w sobotę wieczorem (tzn ok 21?) Czy tam jeżdżą
              jakieś busy o tej porze? Czy może jedyny transport to taxi?
              • Gość: ela.tu-i-tam Grenoble do Vaujany IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 07.01.06, 22:38
                Na stronie stacji
                www.vaujany.com/fr/hiver/acces.php
                jest podane na prawo, jak dojechac:
                "TGV Paris - Grenoble (3 heures), liaison régulière par autocars Grenoble /
                Bourg d'Oisans / Vaujany direct pendant les vacances scolaires d'hiver."

Czyli trzeba szukac autobusow z Grenoble do Vaujany.

Na stronie www.isere-tourisme.com/pagestexte/index/id/2153
                znajduje to:
                En Isère : Pour sillonner le département, empruntez le réseau de lignes
                régulières des autocars VFD
                Renseignements lignes et horaires :
                VFD - 11 bd Agutte Sembat 38000 Grenoble
                N° indigo : 0 820 833 833 / www.vfd.fr

Znaduje rozklady Grenoble do Bourg d'Oisans
                www.vfd.fr/HorairesLignesRegulieres/3000.pdf
                (ostatni o 19:10)

Ale nie wiem gdzie jest Vaujany na tej trasie - moze sam sie w tym lepiej
                znajdziesz ?
                Bonne chance !
              • Gość: ela.tu-i-tam Vaujany w sobote o 21:00 IP: *.w86-198.abo.wanadoo.fr 07.01.06, 22:40
                Wydaje mi sie ze o 21:00 to tylko taxi Ci zostaje.

Taxi na 50 km to bedzie letko 100 euros.
                • Gość: Robert Re: Vaujany w sobote o 21:00 IP: *.adsl.inetia.pl 08.01.06, 09:26
                  Dzięki bardzo - tak też myślałem, ale chciałem potwierdzenia od kogoś, kto zna
                  tamtejsze realia. Pozdrawiam
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka