Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Fischer rx4 race rc / sc

05.02.06, 15:12
    Witam zastanawiam sie nad zakupem ktorys z tych modeli:

Fischer rc4 race rc
    Fischer rc4 race sc

Jaka jest miedzy nimi rozniaca ?
    Lubie jezdzic szybko dynamicznie dlugie łuki, ale chcialbym sie nauczyc tzw
    smigu (szus.info/technika.html - pierwszy rystunek po prawej) wiec
    musialbym miec narty ktore umozliwilyby jazde szybko dlugimi skretami jak i
    smigiem. Ktore narty beda dla mnie odpowiednie, doradzono mi modele jak
    powyzej ale tak naprawde to nie mam pojecia czy beda one odpowiednie. Uwazam
    sie za srednio zaawansowanego narciarza. Mam 21 lat 178cm 70kg wagi.
    Pozdrawiam i licze na pomoc ...
    Obserwuj wątek
      • blancsport Re: Fischer rx4 race rc / sc 05.02.06, 22:40
        RC to symbol narty o charakterze gigantowym (długi promień) a SC to slalomka
        (krótki promień).
        Śmigiem można się poruszać na dowolnych nartach. Oczywiście te bardziej skrętne
        są łatwiejsze do wysterowania w tej technice.
        Polecam zdecydowanie SC, która sprawi Ci radość i w dłuższych skrętach.
        Możesz również pójść na całość czemu sprzyja promocja w Maksie, Fischer RC4 WC
        SC za 1799 zł.
        Długość 160 cm.
        Treści zawartej w podanym linku nie komentuję. Polecam wydawnictwa sygnowane
        znakiem SITN, np. Program Nauczania Narciarstwa Zjazdowego.
        • lisster Re: Fischer rx4 race rc / sc 07.02.06, 10:18
          Co to znaczy slalomka ? Slalom to jazda miedzy tyczkami, czyli szbykie krotkie
          skrety ?
          • lisster Re: Fischer rx4 race rc / sc 07.02.06, 20:52
            Czy moze mi ktos wyjasnic rozniece miedzy slalomem a gigantem ?
            Bo slysze juz po raz ktorys okreslenia nart slalomka, gigantka i nie bardzo
            rozumiem jaka to technika jazdy.
            • blancsport Re: Fischer rx4 race rc / sc 08.02.06, 20:10
              Kilka zupełnie podstawowych różnic pomiędzy slalomem (niegdyś slalom specjalny)
              a gigantem:
              1. Oznakowanie i ilość bramek (w gigancie z płachtami)
              2. Odległość pomiędzy bramkami (slalom do 13 m, gigant ok. 20 m)
              3. Długość i profil trasy (slalom na mocniej eksponowanym stoku i krótszy)
              Odległość pomiędzy bramkami wynika z zastosowanego promienia narty: narty do
              slalomu wg. przepisów FIS mogą mieć min. 165 cm a do giganta 185 cm. Promień
              slalomki jest więc krótki (w praktyce amatorskiej ok.12 m) a ggigantki wyraźnie
              dłuższy (przepisy FIS mówią o 21 m).
              Jakie ma to przełożenie na praktykę na stokach? Ano narty o charakterze
              slalomki znajdują zastosowanie i w śmigu i w krótkim skręcie a także z
              powodzeniem w długim. Są uniwersalne czego nie można powiedzieć o nartach
              gigantowych.
              • lisster Re: Fischer rx4 race rc / sc 08.02.06, 23:16
                A czy narta fischer rc4 race sc dobrze bedzie spisywala sie na zle
                przygotowanch stokach czyli nieubity snieg, muldy itp... ?

Zastanawiam sie juz wiec nad:

RC4 Race SC albo Fischer RX9/RX8.

Czy mozna jakos porownac te narty, abym mogl sie zdecydowac na ktorys model ?
                Z gory dziekuje za pomoc uzytkownikowi "blancsport" , naprawde te sugestie sa
                mi bardzo pomocne :)
                • blancsport Re: Fischer rx4 race rc / sc 09.02.06, 19:29
                  To narta skonstruowana do jazdy po przygotowanych, twardych stokach. Oczywiście
                  można na niej jeździć w przeróżnych warunkach jednak jeśli absolutna
                  uniwersalność jest dla Ciebie priorytetem to kłania się grupa allround.
                  Osobiście przetestujesz narty w autoryzowanych centrach testowych Fischera,
                  które znajdziesz pod adresem www.fischer.home.pl/, klikając centra
                  testowe. Bezpośrednie porównanie na stoku to najlepsza droga do prawidłowego
                  doboru nart.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka