Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Atomic SL9

IP: *.chello.pl 26.02.06, 19:42
    witam wszytskich!chcialabym uslyszec opinie nt tej narty,jezdze kilka lat,od
    pocztaku ucze sie carvingu i nigdy ani nie probowlam ani nie ciagnelo mnie do
    nart klasycznych:)moj dotychczasowe narty juzmmnie ograniczaja(promien skretu
    14 przy 160 cm),sama mierze 1,66.czy warto te Atomici sobie sprawic?:)
    zaznaczam ze chodzi mi o mozliwosci fajnej jzady carvingowej,szcegolnie
    krotkim skretem,nie zawrotnych szybkosci:)pozdrawiam:)chcialabym jeszcze na
    narty w tym roku:(
    Obserwuj wątek
      • Gość: beabike Re: Atomic SL9 IP: *.dip.t-dialin.net 26.02.06, 19:51
        Warto sobie sprawic,po 3 sezonach na tych nartach powiem ,ze do jazdy krotkim
        skretem na przygotowanych stokach sa super.A i predkosc maja niczego sobie.Ale
        na trasach gorzej przygotowanych , na swiezym kopnym sniegu to trzeba sie
        troche nameczyc, bo sie zakopuja.Pozdrawiam.Beata.
        • Gość: Skyddad Re: Atomic SL9 IP: *.fornfyndet.se 26.02.06, 20:07
          Aby uzyskac max z tych nart to nalezy;
          nigdy nie oddawac do servisu sklepowego.
          wykonywac servis samemu,oczywiscie po nauce ktora moge wykonac i pomoc.
          Narta ta lubi miec zawsze naostrzone krawedzie na 87 stopni. Zawsze polozony
          swiezy wlasciwy Vax na slizg tylko na goraco.Narta musi byc dogrzana przy
          kladzeniu Vaxu.Wygina sie jak luk idaje super przyczepnosc do podloza.
          pzdr.Sky.
          P.S. Spelniajac te male rzeczy uzyskujesz lekkie prowadzenie i to
          przyznacznych predkosciavch nawet wciasnym na maxa slalomie.
          • Gość: R Re: Atomic SL9 IP: *.prenet.pl 26.02.06, 20:36
            chętnie bym się nauczył rzeczy o której piszesz odpisz: czenarty@o2.pl
      • Gość: miauuu Re: Atomic SL9 IP: *.chello.pl 26.02.06, 20:59
        dzieki za komentarze:)a teraz jeszcze sprawa ceny. pozniewaz chce kupic narty
        dobre, i to bardzo( ale wiadomo,nie jakies hiper topowe, bo po prstu takowych
        nie potzrebuje), mam na ten cel przgotowany jakis tam fundusz ale nie obraze
        sie - onie- jesli kupie je taniej niz drozej;)) no wiec znalazlam te nartki za
        1350 zeta z wiazaniami w cenie zdaje sie Atomic Neox 310, i tu pytanie:czy te
        wiazania sa dobre??lubie jazd edyznamiczna ale nie raz mialam kilka wypadkow
        gdzie moje dotychczasowe wiazania uratowaly"mi powiedzmy kolanka:)i w zasadzie
        chcialabym dobrac wiazania bezpieczne. natomaist na stronie skiteamu jest
        promocja tyhc anrtek bez wiazan ale z plyta 0,5- ytylko nie wiem co to za plyta
        jaka wysokosc bo nie podaja:(, cena 1000..zadzwonilabym do skiteamu i sie
        tamtjeszych znajacyhc chyba na rzeczy chlopakow spytala co to za licho ale moze
        tu tez znajde rade:)i gdzie mam kupic??a tak swoja dorga, to jak jest z
        twardoscia tyhc nart wlasnie? tzn czesto jezdze w alapach i tam jazda po
        sztruksiku wygrzanym w sloncu to sama przyjenosc ale na co na lodzie??a do
        skydadda to naprawde dzieki za solidna dawke technicznej wiedzy!:)szkoda ze
        tego wykonac sama nie potarfie:/i pewnie skazana bede na serwisy... eh zeby tak
        jeszcze w tym sezonie je wyprobowac;)
        • Gość: O.Andrzej Re: Atomic SL9 IP: *.pp.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.06, 22:48
          SL9 to lagodniejsa odmiana topowych slalomek Atomica. Lagodniejsza, nie znaczy
          bardzo latwa. Trzeba juz troche umiec jezdzic, bo inaczej narta jest meczaca. Na
          allegro znajdziesz juz za ok. 1300 zl. Neox 310 to podstawowe wiaznie dla tej
          narty. Troche ciezkie. Sila wypiecia 3-10 - pasuje bardzo dobrze dla Ciebie.
          Inne wiazania niz Atomica nie podchodza do plyty.
      • Gość: miauuu Re: Atomic SL9 IP: *.chello.pl 26.02.06, 21:27
        jeszcze pytanko:czy wiazania markera sa kompatybilne z tymi nartami lub z ta
        plyta?i co sadzicie nt Head Worldcup??dzieki z gory:)
        • Gość: witek Re: Atomic SL9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.06, 18:48
          jak to Ci nie pomoze to juz nie wiem co:
          www.skionline.pl/austria-skitest/index.php?ids=&co=test2005&sezon=05/06&kategoria_testu=Race%20kobiety
          www.skionline.pl/austria-skitest/index.php?ids=&co=test2005&sezon=05/06&kategoria_testu=Allround%20kobiety
          • Gość: miauuu Re: Atomic SL9 IP: *.chello.pl 27.02.06, 23:13
            super,ddzieki za linka, jakos nie wpadlam zeby sobie obejrzec te nartki tak
            wyeksponowane;) sklaniam sie albo do headow wc i sl.rd, albo atomic sl9 lub
            st11, jedna sprawa ktorej jeszcze w mojej"karierze"za bardzo nie
            przeanalizowalam to sprawa elastycznosci narty-powinna byc barzdeij czy mnie
            elastyczna- przy sredniej powiedzmy sile(kobieta) a technika- lepsza niz
            gorsza..?pozdrawiam:)
            • Gość: darekkkk Re: Atomic SL9 IP: 195.42.249.* 28.02.06, 09:04
              Chyba przesadzasz troche z presja na dobre narty- napisalas, ze uczysz sie
              dopiero carwingu. SL9 powinno byc do tego ok. St11 tez (moze i lepsze, bo to
              linia dla kobiet i lzejszych narciarzy). Head sl rd odradzam, pomimo, ze moim
              zdaniem to najlepsze narty z tych, ktore wymieniasz. To pochodna prawdziwej
              slalomki zawodniczej. Raczej na tyczki niz do uczenia sie.
              Pozdrawiamm
              • Gość: witek Re: Atomic SL9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 10:34
                naprawdę sieganie po nartę z segmentu prawie wyczyn jest błędem; wybierz cos
                przyjaźniejszego, z Atomic`a proponowałbym segment Izor:
                www.skionline.pl/sprzet/index.php?ids=&co=kolekcje_narty&id_grupy=1212&id_modelu=1404
                • Gość: witek Re: Atomic SL9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 12:11
                  albo popatrz jeszcze na to:
                  www.maks.pl/htm/?d=/katalog2006/produkty&pokaz=promocje
                  • Gość: miauuu Re: Atomic SL9 IP: *.chello.pl 28.02.06, 16:03
                    dzieki za rady:)faktycznie,carvingu sie ucze, na pewno nie jezdze
                    wyczynowo.natomiast ogolnie jezdze czesto i intensywnie i po prstu narty takie
                    jak te ktore mam teraz, juz mnie ograniczaja,nie moge wykonac wielu ciwczen
                    technicznych,nie woiac juz o jezdzie..chcialam zazanczyc ze nie naleze do osob
                    ktoremusza miec topowy sprzet i od razu sie lepiej czuja,narty to dla mnie
                    inwestycja i nie chce kupowac powiedzmy takich allroundowych , z ktorych
                    wycisnelam co sie da(w zasadzie kazdy moj wyjazd w alpy to nauka nauka i nauka)
                    juz. heady to faktycznie juz trudne narty, ale nie wybralam ich z sufitu lub z
                    powodu ladnej grafiki;)chyba zdeecydowlam juz sie na atomica sl9,dobre narty i
                    cenowo tez niezle.pozdrawiam:)
                    • Gość: Yard Re: Atomic SL9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 16:13
                      Witam !
                      Przy okazji chciałbym się dowiedzieć, czy istnieje duża różnica między tymi
                      nartami (Atomic SL9), a Elan SL Race. Bardzo się wahałem dokonując wyboru
                      pomiędzy tymi dwoma i zdecydowałem się na narty made in Slowenia.
                      Jestem posiadaczem tych ostatnich (Elanów) od grudnia, jeździ mi się super i po
                      lodzie i po trawersach w poprzez stoku tnąc stok, super sprawa (można się kłaść
                      na lodzie i ... dalej się jedzie !!!) - ale b.mocno zastanawiałem się nad
                      kupnem Atomic'ów SL9.
                      Czy można te narty porównać co do ich mozliwości, przyjazności, osiągów etc ?
                      Proszę o krótkie info,

pzdr.:-)
                      • Gość: darekkkk Re: Atomic SL9 IP: 195.42.249.* 28.02.06, 16:58
                        to ta sama grupa docelowa i bardzo podobne nartki.
                        Elany sa chyba troche mieksze wzdluznie (co wcale nie musi byc wada)
                        Co lepsze to bardziej kwestia gustu niz rzecz obiektywna.
                        Albo inaczej-obie sa super
                        • Gość: Yard Re: Atomic SL9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 19:05
                          Dzięki za info :-)
                          Przy okazji dodam, ze jednym z kryteriów dla mnie przy wyborze tych nart była
                          cena, która się różniła na korzyść Elanów o pon.250 pln.
                          Jak dla mnie to przeważyło, ale i tak z tęsknotą spoglądam na stoku na mknących
                          na SL9.
                          Chyba i chyba na nie przyjdzie pora u mnie ...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka