Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowe narty

IP: *.spray.net.pl 09.09.06, 16:34
    skolowana bo mozliwosci jest za duzo, i nic (nazwy) nie jest to jednolite
    pomiedzy poszczegolnymi fimami; nie znalazlam zbyt wiele opinii na ich temat,
    a pochwalom producentow jakos nie do konca wierze;

mam okazje kupic po okazyjnych cenach nastepujace narty:
    - blizzardy SLR Race
    - blizardy Cross XCM
    - k2 omni cross
    - atomic Metron 9 Puls blue albo red

pozostale, ktore moglabym nabyc sa - jak wyczytalam albo nartami dla
    poczatkujacych, albo tzw. dla kobiet, ktorych parametry techniczne sa dosc
    slabe natomiast stylistyka jest ladna, mi jednak o to nie chodzi;

chcialabym zeby mi kilka sezonow posluzyly;
    we wszystkich moge dobrac dlugosc narty;
    mam 170 wzrostu, 60kg, nie potrafie powiedziec, jaki styl preferuje bo
    naprawde zalezy to od dnia, jezdze od kilku sezonow i podobno szybko sie ucze,
    niestety z koniecznosci wczesniej nie moglam sobie pozwolic na zakup wlasnego
    sprzetu, wiec jezdzilam na pozyczanych; i z jednej strony podobalo mi sie
    kiedy narty wycinaly skrety o malym promieniu, z drugiej typowe slalomki
    odpadaly kiedy natrafialam na nienajlepsze polskie warunkib (lod); niezaleznie
    od typu nart ktore pozyczalam lepiej czulam sie tez na ciut dluzszych niz
    fachowcy mi doradzali; no i na wiecej niz jedna pare mnie nie stac;

te modele ktore wynmienialam moge kupic tanio, dlatego wolalabym, zebyscie
    poradzili mi cos z tego; jesli jednak cos ma niska jakosc bardzo, to wolalabym
    zebyscie odradzali niz wybierali 'z czworga zlego';

no i co radzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Jozzo Re: nowe narty IP: *.dsl.bell.ca 09.09.06, 16:54
        Jesliuczysz sie szyko kup sobie cos z cross jakies 160+ nawet 170-175
        i nie dal poczatkujacych co do nart dla kobiet masz racje to
        dla dziewczyn telewizyjnych bardzie kolo stoku niz na stok
        Jozzo
        • wrb1 Re: nowe narty 09.09.06, 18:29
          Może to Ci coś pomoże
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=380&w=39271931
          3maj sie witek
          • Gość: skolowana Re: nowe narty IP: *.spray.net.pl 10.09.06, 14:34
            dzieki wrb, jakkolwiek zauwazylam te linki juz wczesniej; co do atomica to
            wyszlo ze pasuja dobrze, nawet b. dobrze do mnie, tylko tam nie ma ani blizzarda
            ani k2, a na stronach na ktorych sa nie zawsze opisy sa spojne - np. opis tych
            crossow blizzarda jest zupelnie inny na stronie blizz. a inny na skionline; to
            nie jest tak, ze nie poswiecilam ani chwili w sieci i zawracam wam glowe - nie
            robilabym tego, gdyby wszedzie bylo mniej wiecej to samo; sek w tym, ze nie
            jest; wlasnie to powoduje ze jestem skolowana; dlatego mialam nadzieje ze sie
            ktos znajdzie kto zna te narty i wmiare rzeczowo opisze ich wady i zalety;
            opinie na temat metronow atomica sa skrajne i raczej (przynajmniej takie mialam
            wrazenie) wynikaja z tego, ze ktos te marke uwielbia albo jej nie cierpi;
            • wrb1 Re: nowe narty 10.09.06, 15:59
              Wracając do punktu wyjścia narty przez Ciebie wymienione są na pewno wszystkie
              dobrej jakości, ale jednocześnie o różnej charakterystyce. Na nartę race
              zdecyduj się gdy lubisz szybką jazdę i nie straszna Ci konieczność wykonania
              znacznej pracy, bo tylko wtedy ta narta daje satysfakcję, na pozostałych jest
              lżej. Nie wiem dlaczego cena jest okazyjna (jezeli są używane to bez kogoś kto
              pozwoli Ci uniknąć poważnej pomyłki raczej nie kupuj).
              Na marginesie moje uwagi na temat nart dla kobiet, ktore już tu parę razy
              prezentowałem.
              Ze względu na różnice anatomiczne (za co należy Stwórcy dziękować), środek
              ciężkości mamy trochę inaczej położony. Aby zniwelować tę różnicę producenci w
              nartach dla kobiet przesuwają do przodu o ok. 1cm punkt montażu wiązań, a
              dodatkowo czuby nart sa bardziej miękkie od męskich co ma ułatwić Paniom
              zapoczątkowanie skrętu.
              3maj się witek
              • Gość: skolowana Re: nowe narty IP: *.spray.net.pl 10.09.06, 20:21
                dzieki za rady

narty sa nowe, nieuzywane, okazyjna cena wynika z tego, ze znam wlasciciela
                sklepu:) ktory jednak zna sie srednio na nartach, albo i mniej - czyli tak jak
                ja; (pociesz sie ze sprzedaje generalnie spzret sportowy, na wiekszosci
                dyscyplin sie zna:)

co do produktow dla kobiet - nie neguje ich sensownosci w ogole, natomiast
                napisalam tak rowniez dlatego ze 1. nieco zalamuje mnie chcarakterystyka nart
                dla kobiet typu tej ze skionline (generalnie sprowadza sie do tego, ze "zrobie
                furore odjechanym wzornictwem"), ale przede wszystkim dlatego, ze jesli chodzi o
                markowy sprzet sportowy do dyscyplin roznych (bieganie, rower, rolki, narty
                xcountry, tenis i pare innych) nigdy mi nie pasowal tzw. dla kobiet, a
                testowalam w sumie naprawde duzo; zdaje sie ze jedynym wyjatkiem sa kostiumy do
                plywania:) zdecydowanie tyczy sie to rowniez butow narciarskich ktorych
                zmierzylam sporo - nie uwzgledniaja ksztaltu mojej stopy; na miekkich czubach i
                ulatwianiu skretu czy w ogole pracy jakos szczegolnie mi nie zalezy, (regularnie
                trenuje, a przy uprawianiu sportu, jakkolwiek rekraacyjnym, lubie troche
                'przycisnac') to co istotne to uniwersalnosc (w tym przypadku), oraz trwalosc i
                jakosc szprzetu;

wiec mimo ze stylistyka ladna nawet bardzo, zwykle z tego kobiecego sprzetu
                rezygnuje; odbijam sobie za to jesli chodzi o ubrania:)
                • kubagr Re: nowe narty 10.09.06, 21:04
                  wydaje sie ze jestes mniej skolowana niz sie za taka podajesz> masz sensowne
                  wypowiedzi nt produktow dla kobiet: niektore np buty narciarskie sa inne niz
                  meskie ze wzgledu na ksztalt lydki ( jezeli masz lydke podobna do meskiej to
                  oczywiscie kobiece buty nie beda ci pasowaly). a poza tym produkty "dla
                  kobiet" z zasady nie sa najwyzszej jakosci: to moda, design i nacisk rynku
                  zeby wiecej sprzedac. a te roznice anatomiczne to mozna zniwelowac dobra
                  technika i sprawnoscia. widzialem wiele kobiet jezdzacych znakomicie duzo lat
                  przed era "nur fur women". przesuniecie wiazania tez sluzy tylko jednemu
                  celowi: latwiejszy skret.
                  prawdziwy postep bylby np gdyby wynaleziono wiazania chroniace kobiece ACL: jak
                  wiadomo kobiety maja 4-5 razy wieksze szanse zerwania tego wiezadla.......
                  tak iwec jezeli dobrze jezdzisz, jestes w formie i dbasz o kondycje zapomnij o
                  nartach dla kobiet.. bez sensu bo one sie "skoncza" bardzo szybko
                  • Gość: Jozzo Re: nowe narty IP: *.dsl.bell.ca 10.09.06, 23:24
                    Good stuff.
                    I to by bylo na tlyle na temt nart dla kobiet.
                    Jozzo
      • Gość: o_andrzej Re: nowe narty IP: 83.175.180.* 11.09.06, 21:56
        > skolowana bo mozliwosci jest za duzo, i nic (nazwy) nie jest to jednolite
        > pomiedzy poszczegolnymi fimami; nie znalazlam zbyt wiele opinii na ich temat,
        > a pochwalom producentow jakos nie do konca wierze;

I masz racje, ze nie wierzysz. Niewiele Ci pomoge, bo z wymienionych nart znam
        troche tylko Cross Blizzarda i to chyba XMP. Bardzo przyjzne. Troche te
        wymienione narty sa z roznych bajek. Pierwsze Blizzardy maja race w tytule, a
        wiec z zalozenia wymagajace dla b. dobrze jezdzacych. Drugie to przyjazne cross,
        trzecie - jeszcze przyjazniejsze crossy K2, czwarte - dobrze znane Metrony ze
        srodka stawki. Te ostatnie sa sprawdzone - bardzo uniwersalne deski, do tego
        9-ki sa ponoc najlzejsze, a wlasnie wysoki ciezar Metronow stanowi ich wade. K2
        jest stosunkowo malo znana marka w Polsce, co nie znaczy, ze zla.

Mysle, ze wszystkie pozycje od 2-4 sa dla Ciebie dobre i kupujac je nie zrobisz
        bedu. Z nich wszystkich najlagodniejsze wydaja sie K2.

> z drugiej typowe slalomki
        > odpadaly kiedy natrafialam na nienajlepsze polskie warunkib (lod)

Blad, wlasnie typowe slalomki bardzo dobrze trzymaja na lodzie. O ile sa ostre. :)
        • Gość: skolowana Re: nowe narty IP: *.spray.net.pl 15.09.06, 14:15
          a pozwole sobei zadac jeszcze jedno wysoce niepopularne pytanie
          jak z trwaloscie tego spzretu (pytam o te konkretne modele, czyli tak naprawde
          pewnie o w maire ostatnia oferte atomica, blizzarda i k2)?
          nie lubie co sezon czy dwa szukac czegos nowego, uzywam sprzet az sie zedrze;
          • wrb1 Re: nowe narty 15.09.06, 14:19
            Narty wymienionych marek prędzej Ci się znudzą, niz się zniszczą
            3maj sie witek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka