Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Uraz stawu skokowego

IP: *.dzi.vectranet.pl 04.01.07, 12:00
    Mam taka sprawę.Na poczatku kwietnia tamtego roku grając w kosza skręciłem
    staw skokowy.Skręcenie było dosyć poważne.Ponad misiać chodziłem o samych
    kulach.Kule odstawiłem w połowie maja.Do niemal pewnej sprawności wróciłem
    około połowy czerwca.W sierpniu nawet juz grałem w piłkę nozna na boisku.Nie
    bolało nic.Podczas ćwiczeń na siłowni, biegania, jazdy na rowerze praktycznie
    nic nie boli
    Teraz będą narty.I pytanie ,czego moge się spodziewać po kontuzjowanym stawie
    podczas jazdy na nartach.Czy mial ktoś podobny przypadek.
    Czasami mam tzw. rwanie kostki, ale mysle ze to na zmiane pogody.
    Obserwuj wątek
      • 1web Re: Uraz stawu skokowego 04.01.07, 12:29
        kostka w bucie jest dobrze usztywniona. Nic nie powinno sie dziać.
        Ale to nie forum lekarskie, więc zawsze warto zapytać się swojego lekarza.
        • Gość: krystian Re: Uraz stawu skokowego IP: *.dzi.vectranet.pl 04.01.07, 12:39
          Brat skęcił kostkę na nartach w butach narciarskich.buty dobrze zapięte ,
          dobrze trzymające.Teoretycznie powinno kolano wyrwać.
          • 1web Re: Uraz stawu skokowego 04.01.07, 13:34
            teoretycznie to wiązanie powinno wypiąć :)))
      • Gość: beabike Re: Uraz stawu skokowego IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.07, 16:53
        Moze Ci ta kostka po calym dniu w bucie narciarskim troche spuchnac,ale w
        zasadzie to nic nie powinno sie dziac-to juz dosyc dlugi czas od urazu uplynal
        i jak sam piszesz probowales juz roznych sportow i w sumie nic sie nie dzialo.
        W zasadzie przed jazda nalezy zrobic rozgrzewke to poswiec z 5 min przed jazda
        i "rozgrzej" troche ten staw skokowy-pare ruchow okreznych,zgiecia stopy itp.A
        po nartach jakby spuchla to podudzie wyzej i ewentualnie jakas "wcierka" z
        masci p-zapalnej(p-bolowej) i/ lub p-obrzekowej.Pozdrawiam .Beata.
      • smiglostopy Re: Uraz stawu skokowego 04.01.07, 17:07
        malem skrecone kostki 7 (siedem) razy (trzy lewa i cztery prawa). lacznie z
        zerwaniem torebki stawowej. brrrr, jak pomysle to mnie telepie.

nie mam zadnego problemu na nartach. oczywiscie jesli cie caly czas boli, albo
        puchnie to pewnie lekarz odradzi ci jakikolwiek sport. jesli jednak wszystko
        jest w porzadku to smialo uderzaj na narty.

niestety ta kostka bedzie miala tendencje do krecenia :( na nartach jest to na
        szczescie malo prawdopodobne (pamietaj zeby nie jezdzic w butach z poczatku
        wieku).
      • Gość: Fin Re: Uraz stawu skokowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 19:39
        Miałem podobną historię, z tym że zerwałem ściągno stawu skokowego na koszu
        własnie w kwietniu kilka lat temu. Gips kilku lekarzy, rehabilitacja i wróciłem
        w lutym na stok ale powiem że jeszcze noga się odzywała, była nie wytrenowana i
        nadwyrężona. Całkiem ok było dopiero następnym razem.
        A miałem już niezłą załamkę jak jeden z lekarzy gdy mu powiedziałem że bez
        snowboardu i kita to nie da rady, odpowiedział że mogę raczej zapomnieć.
        Naszczęście się mylił.

Głowa do góry i powodzenia.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka