Gość: Joola IP: *.leszno.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.01, 21:31 Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: --Michal Re: Narty czy snowboard ? IP: *.client.attbi.com 30.12.01, 01:56 Prowokacja!!! Wiadomo ze narty nie ... ;-)))). Ale powaznie to zobacz watek: Dylematy. www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=380&wid=680118&aid=680118 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: Narty czy snowboard ? IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 05:23 Gość portalu: Joola napisał(a): > Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. > Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? > Dziękuję. Czsc Joola Zdecydowanie narty !!! Deska to kajdany, Narty to wolnosc :) Juul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: Narty czy snowboard ? IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 05:24 Gość portalu: Joola napisał(a): > Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. > Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? > Dziękuję. Czsc Joola Zdecydowanie narty !!! Deska to kajdany, Narty to wolnosc :) Juul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: Narty czy snowboard ? IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 05:25 Gość portalu: Joola napisał(a): > Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. > Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? > Dziękuję. Czsc Joola Zdecydowanie narty !!! Deska to kajdany, Narty to wolnosc :) Juul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: Narty czy snowboard ? IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 05:25 Gość portalu: Joola napisał(a): > Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. > Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? > Dziękuję. Czsc Joola Zdecydowanie narty !!! Deska to kajdany, Narty to wolnosc :) Juul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal ... niestety IP: *.tiaa-cref.org 31.12.01, 18:12 Niestety powtorzenie "czegos" 4 razy nie robi z tego prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: ... niestety IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 22:32 Gość portalu: --Michal napisał(a): > Niestety powtorzenie "czegos" 4 razy nie robi z tego > prawdy. Przepraszam ale system byl cos starsznnie wolny wiec kliknalem pare razy i wyszlo tzw. jajo. A nawiasem mowiac to zapytaj Gebelsa ;) o to powtarzanie. A jak nie Gebelsa to ktrego kolwiek polityka lub marketingowca :))) juul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal Re: ... niestety IP: *.tiaa-cref.org 31.12.01, 23:19 Nic sie nie martw ... ja tylko tak dla podtrzymania rozmowy :-). Jak wiemy dla Gebelsa to sie za dobrze nie skonczylo :-))). A Marketingowcy dzialaja na specyficzny typ osobowasci, rownierz podatyn na ruch "Dzieci Swiatla" czy inne Moon'y. :-)))))))))))))). Pomyslnego Nowego roku zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Juul Re: ... niestety IP: *.sympatico.ca 31.12.01, 23:44 Gość portalu: --Michal napisał(a): > Nic sie nie martw ... ja tylko tak dla podtrzymania > rozmowy :-). Jak wiemy dla > Gebelsa to sie za dobrze nie skonczylo :-))). A > Marketingowcy dzialaja na > specyficzny typ osobowasci, rownierz podatyn na ruch No cocacola, atomic, mercedes, piwo warka, Malboro, Kwasniewski, i pare innych przyka;dow z zycia to co? > Pomyslnego Nowego roku zycze! a no pomylsknego Juul Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? 01.01.02, 12:44 Kiedyś przestępców zakuwano w dyby, teraz niektórzy ludzie sami się zakuwają w deski:) Za jakie grzechy? Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? IP: *.amdahl.com 02.01.02, 19:14 fibin napisał(a): > Kiedyś przestępców zakuwano w dyby, teraz niektórzy ludzie sami się zakuwają w > deski:) Za jakie grzechy? Pzdr:) To tylko pozory ;) Niektorzy przeciez lubia przykuwac sie do lozek kajdankami po to zeby... I czy to komus przeszkadza? Jedni lubia to inni tamto :)))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? IP: *.amdahl.com 02.01.02, 19:12 Gość portalu: Joola napisał(a): > Interesują mnie zdania na temat wyboru między nartami a snowboardem. > Jakie są zalety i wady jednych i drugich ? > Dziękuję. Zalety i wady? To tak jak prownanie motocykla i samochodu. Jedni lubia to inni tamto. Natomiast wbrew pozorom ani jedno ani drugie nie ma nic wspolnego z "kajdanami" i spiete nogi do jednej deski to tylko kwestaia przyzwyczajenia... tak samo jak do mozliwosci ze narty moga sie skrzyzowac w ktoryms momencie. Sprobuje jednego i drugiego i nie daj sie namwiac usilnie. Ja zaczalem snowboard w wieku 29 lat i nigdy przedtem nie jezdzilem na nartach. Obecnie jezdze tzw. carving i troche sie scigam na zawodach amatorskich (slalomy i giganty) na snowboardzie. To nie znaczy ze Ty to musisz lubic czy tez ja nie chcialbym sprobowac zalozyc narty na nogi by nauczyc sie chociaz podstaw. Jedyne czego nie chce zbytnio probowac to skakac na jednym czy drugim bo im starsze kosci tym gorzej sie goja. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? 05.01.02, 09:31 Wczoraj w wiadomościach sportowych pokazali kolejno slalom na desce i slalom na nartach, oczywiście w wykonaniu zawodowców. Moim skromnym zdaniem pod względem piękna, gracji i estetyki jazda na desce nie dorasta do pięt jeździe na nartach!!! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? IP: *.amdahl.com 07.01.02, 18:03 fibin napisał(a): > Wczoraj w wiadomościach sportowych pokazali kolejno slalom na desce i slalom na > > nartach, oczywiście w wykonaniu zawodowców. Moim skromnym zdaniem pod względem > piękna, gracji i estetyki jazda na desce nie dorasta do pięt jeździe na > nartach!!! Pzdr:) To kwestia gustu. Trzeba bylo jeszcze zobaczyc slalom gigant. Ja jezdze oba na zawodach... na desce w USA. Moim zdaniem w salolomie narciarskim w wykonaniu takim jak Tomby to juz zupelnie nie ma gracji tylko jest zwykla "silownia". Wszystko zalezy od techniki... takze gracja. Technik natomiast jest wiele. Pozdrawiam P.S> Mam nadzieje ze to byl slalom snowboardowy na bramkach ustawionych do snowboardu (bramki sa trokjkatne a kurs sporo inny). Jesli nie to rzeczywiscie trudno bylo widziec gracje w tym slalomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Inne opinie IP: *.amdahl.com 07.01.02, 18:10 fibin napisał(a): > Wczoraj w wiadomościach sportowych pokazali kolejno slalom na desce i slalom na > > nartach, oczywiście w wykonaniu zawodowców. Moim skromnym zdaniem pod względem > piękna, gracji i estetyki jazda na desce nie dorasta do pięt jeździe na > nartach!!! Pzdr:) Ostatnio bardzo mlodzi narciarze z klubu narciarskiego w moim regionie (Mountain Creek, New Jersey) byli ponoc zachwyceni ze gigant mozna tak jezdzic... na jednej desce. Potem przyszli sprobowac zrobic to na nacszych bramkach. Owszem bardzo ladnie jechali tylko ze nawet trener narciarski nie byl w stanie zjechac bez wypadniecia z trasy gdzies po dziesiatej bramce. Zdaje sie ze to tak wyglada jak kursy sa roznie ustawiane dla narciarzy i snowboardzistow. A tak na marginesie to dziwne bo przeciez nie musieli uderzac w bramki (snowboardowe sa trojkatne) i mogli sie pochyloc z gracja ile chcieli... tak samo jak my. No coz umiejetnosc poslugiwania sie krawedzia odplaca i nie zawsze wszystko polega na uslizgu czy odstawianiu lub dostawianiu deski do deski jak w nartach :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Renia Re: Narty czy snowboard ? IP: *.tele2.pl 06.01.02, 21:12 jeżdże i na desce, i na nartach i musze przyznać, że narty sa lepsze. Może mówię tak z sentymentu (mam 16 lat, na nartach jeżdżę od 14 lat, czyli miałam dwa jak rodzice przypięli mi deski do nóg!!!), ale nie zmienia top faktu, że narty dają mozliwość niezapomnianych przyżyć. Słońce,wiatr uderzający o twarz, mróż i charakterystyczny dźwięk narty tnącej zmrożony śnieg. bajka... niby na desce jest i słońce, i śnieg, ale to nie to samo... A narty nawet maja swój zapach- cała kurtka jest przesiąknięta specyficzna mieszanką dermosanu, słońca, sniegu, mrozu i górkiego poweitrza. także jednak narty są lepsze, deska jako odskocznia mniej więcej w takich proporcjach- pięć/cztery dni na nartach, dwa na desce. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? 06.01.02, 21:31 Pięknie to napisałaś:) Czasem, wjeżdżając wprost we wschodzące słońce wśród przecudnie ośnieżonych drzew i wdychając czyste, mroźne powietrze, czuję się jak w rosyjskiej bajce z dziecięcych lat i dziekuję Bogu za tak piękny świat. Żałuję strasznie, że tak późno zacząłem jeździć na nartach! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? IP: *.amdahl.com 07.01.02, 17:53 fibin napisał(a): > Pięknie to napisałaś:) Czasem, wjeżdżając wprost we wschodzące słońce wśród > przecudnie ośnieżonych drzew i wdychając czyste, mroźne powietrze, czuję się > jak w rosyjskiej bajce z dziecięcych lat i dziekuję Bogu za tak piękny świat. > Żałuję strasznie, że tak późno zacząłem jeździć na nartach! Pzdr:) Jakos dziwnie sie sklada bo to samo mam na desce :)... no poza tym ze nie mam mniej romantycznych "kijow" w rekach ktore przydalyby sie na plaskim ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? 07.01.02, 19:02 Czyż wszyscy nie jesteśmy bardzo do siebie podobni? Czy to takie ważne, czy ktoś jeździ na desce, karwingach czy klasykach? Łączy nas miłość do gór, śniegu, piękna, wolności, ruchu na świeżym, mroźnym powietrzu... i na to patrzmy, a nie na to co nas dzieli, bo to przecież bzdurne szczegóły. Syn jeździ na desce, ja na nartach i jest super! Co do kijków, to ostatnio służą mi głównie do podpierania się np. przy podjeżdżaniu do wyciągu i na prostych, jak słusznie zauważyłeś. Ale też szczególnie nie przeszkadzają. Lubię rozłożyć szeroko ręce i płynąć na krawędziach po szerokim stoku... Ech, rozmarzyłem się, a do następnego weekendu daleko! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? 08.01.02, 08:02 Jeszcze a propos mało romantycznych kijków: niektórzy jedzą sztućcami, inni wolą to samo robić palcami:)I zresztą mają prawo. Ja tam jednak wolę podeprzeć się, gdy jest taka potrzeba, kijkami nie rękami. No i nie trzeba się tak mocno schylać:) Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: --Michal podpieranie to jest klasa! IP: *.tiaa-cref.org 08.01.02, 15:30 fibin napisał(a): " [...] No i nie trzeba się tak mocno schylać:) Pzdr:)" Na desce schylac sie nie trzeba wogule! A tzw. "podpieranie" rekami to raczej dla stylu. ... ale to juz sprawa techniki i odpowiednio przygotowanego sprzetu :-). niejednokrotnie widzalem kolegow narciazy zileniejacych z zazdrosci podziwiajac "kolege foke" na toe-side z gracja "szurajacego" po sniegu rekawica, lub na heel-side trzymajacego sie toe-side i nimalze dodykajac sniegu plecami. Czuwaj! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: podpieranie to jest klasa! 08.01.02, 16:15 Tylko pozazdrościć! Ja, jak to ładnie ujął jeden z dyskutantów, jestem już w wieku "przedemerytalnym", trudno mi się więc schylać i kijki zastępują mi laskę! Inny "ekspert" kiedyś (na innym forum) napisał, że statystyczny początkujący na racingowych Voelklach nie pojedzie, nie mówiąc o skręcaniu, więc chyba śni mi się to wzsystko! Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Repodpieranie to jest klasa! Ktora warto podziwiac IP: *.sympatico.ca 08.01.02, 16:38 Gość portalu: --Michal napisał(a): [...] > niejednokrotnie widzalem kolegow narciazy > zileniejacych z zazdrosci podziwiajac "kolege foke" [...] No co do zielonosci to moze byl on raczej z snialy z zimna :) A tak na powaznie to ja nprawde lubie podziwiac deskarzy pedzacych po stoku pod warunkiem ze siedze sobie na tarasie i popijam piwko. No powiedzmy, ze w czasie jazdy wyciagiem tez lubie na to patrzec. To sa naprawde bardzo spektakularne widoki. Mniejszy entuzjam do tego widowiska mam w momecie kiedy jadac sobie na klepkach nagle zanjduje sie w martwym polu widenia tych wspanialych deskarzy na sywch nie mniej wspanialych deskach nie zawsze siwadomych tejze ulonosci jakze pieknej dyscypliny deskowego szlenstwa. A no czuj duch, JJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JJ Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.sympatico.ca 06.01.02, 21:37 Gość portalu: Renia napisał(a): > jeżdże i na desce, i na nartach i musze przyznać, że narty sa lepsze. Może > mówię tak z sentymentu (mam 16 lat, na nartach jeżdżę od 14 lat, czyli miałam [...] > A narty nawet maja swój zapach- cała kurtka jest przesiąknięta specyficzna > mieszanką dermosanu, słońca, sniegu, mrozu i górkiego poweitrza. także jednak > narty są lepsze, deska jako odskocznia mniej więcej w takich proporcjach- > pięć/cztery dni na nartach, dwa na desce. Tak intuicyjnie wyczowalem ze szkoda czasu na deske teraz juz wiem z moja narciarska intuicja mnie nie zawiodla. Dzieki za wspanialy tekst i slowa glebokiej prawdy nie odkrytej przez rzesze niedowiarkow ( deskarzy ) JJ Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] 06.01.02, 22:10 Mnie deska też nie pociąga, ale nie mam nic przeciwko foczkom:) Niech każdy robi to co lubi, byle z głową! Ja kocham narty, syn deskę i wspaniale się ruzumiemy, choć często sobie na stoku ze śmiechem dogadujemy i dokuczamy, jako reprezentanci wzajemnie "zwalczających" się ugrupowań fok i badziewiarzy. Układamy również śmieszne wierszyki, ale nie chcę was zanudzać. Pzdr:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.amdahl.com 07.01.02, 17:57 Gość portalu: JJ napisał(a): > Gość portalu: Renia napisał(a): > > > jeżdże i na desce, i na nartach i musze przyznać, że narty sa lepsze. Może > > > mówię tak z sentymentu (mam 16 lat, na nartach jeżdżę od 14 lat, czyli mia > łam > [...] > > A narty nawet maja swój zapach- cała kurtka jest przesiąknięta specyficzna > > > mieszanką dermosanu, słońca, sniegu, mrozu i górkiego poweitrza. także jed > nak > > narty są lepsze, deska jako odskocznia mniej więcej w takich proporcjach- > > pięć/cztery dni na nartach, dwa na desce. > > Tak intuicyjnie wyczowalem ze szkoda czasu na deske teraz juz wiem z moja > narciarska intuicja mnie nie zawiodla. > Dzieki za wspanialy tekst i slowa glebokiej prawdy nie odkrytej > przez rzesze niedowiarkow ( deskarzy ) > > JJ Przepraszam a czym to sie rozni od deski? To samo mam na desce... i nie nie pozostaje w parku dla snowboardzistow bo mam za stare kosci na skakanie. Natomiast na jazde na desce np. po muldach czy carving... zupelnie z tym nie mam problemu.... na desce... i to z przyjaciolmi na desce lub na nartach :) Pozdrawiam "Niedowiarek" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dowiarek Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.sympatico.ca 07.01.02, 19:47 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > Przepraszam a czym to sie rozni od deski? No wlasnie to jest kolejne retoryczne pytanie reszta ponizej jest do przyjecia poza tym za na desce masz prawaie wszystko to samo. > To samo mam na desce... i nie nie Dowiarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.amdahl.com 07.01.02, 20:41 Gość portalu: Dowiarek napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > > > > > Przepraszam a czym to sie rozni od deski? > > No wlasnie to jest kolejne retoryczne pytanie reszta ponizej jest > do przyjecia poza tym za na desce masz prawaie wszystko to samo. > > > To samo mam na desce... i nie nie > > > Dowiarek Rozumiem ;) Tylko mnie ten zapach dermosanu to przeszkadza...:))) Ale to chyba nie z nart czy deski? A moze to nie zapach dermosanu? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dowiarek Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.sympatico.ca 07.01.02, 20:48 Gość portalu: MaciekS napisał(a): > Rozumiem ;) > > Tylko mnie ten zapach dermosanu to przeszkadza...:))) Ale to chyba nie z nart c > zy > deski? A moze to nie zapach dermosanu? No i tu wlacnie nic nie rozumiesz przejdz sie pare raz na np Rakon w mrony dzien ( pewnie z deska tez sie da ) Jak zrobisz dwa razy dziennie taki zjazd w dosc mrozny dzien to zatesknisz za zapachem dermosanu a wiele pytan stanie sie retorycznymi. No tak ale to juz inna historyjka. Zdrowka Dowiarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MaciekS Re: Narty czy snowboard ? - [ retoryczne pytanie] IP: *.amdahl.com 09.01.02, 17:49 Gość portalu: Dowiarek napisał(a): > Gość portalu: MaciekS napisał(a): > > > Rozumiem ;) > > > > Tylko mnie ten zapach dermosanu to przeszkadza...:))) Ale to chyba nie z n > art c > > zy > > deski? A moze to nie zapach dermosanu? > > No i tu wlacnie nic nie rozumiesz przejdz sie pare raz > na np Rakon w mrony dzien ( pewnie z deska tez sie da ) > > Jak zrobisz dwa razy dziennie taki zjazd w dosc mrozny dzien > to zatesknisz za zapachem dermosanu a wiele pytan stanie sie retorycznymi. > No tak ale to juz inna historyjka. > > Zdrowka > > Dowiarek Moze i nie rozumiem. Jezdze dosc duzo w USA na srednich stokach... tez w mrozne dni. Da sie wszedzie :) ... nawet miedzy drzewami czy z klifu poza "nartostradami". Dermosan dalej mi przeszkadza :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Narty czy snowboard ? IP: 217.97.129.* 07.01.02, 10:43 I narty i snowboard. Nawet zgadzam sie z proporcja;)))) Jedno nie wyklucza drugiego i wspaniale sie uzupelnia. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.jablonska Re: Narty czy snowboard ? 08.01.02, 20:27 Wybór należy do Ciebie i od tego co Ty będziesz wolał powinien on zależeć. To tak jakbyś spytał czy lepszy jest sok z marchewki czy jabłkowy. Ja jak wiadomo jeżdżę na nartach, ale coraz poważniej myślę o tym żeby nauczyć się na miękkiej desce. Wyobrażam sobie, że nie ma nic lepszego od jazdy poza trasą, w puchu na miękkiej desce. Na nartach lubię się ścigać, na twardym stoku, szybko i sportowo. Mam nadzieję, że znajdziesz cos dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś