Forum Sport Narty
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Moze sie uda?

04.03.08, 09:07
    Ani jeden dzien nasze gorki nie posiadaly sniegu w tym roku.Firma ktora sie
    tym zajmuje jest na pograniczu upadku.
    dzisiaj troszke przymrozilo w nocy zaczeli kurzyc i z nocy na srode ma byc -5C
    moze sie uda i w czwartek otworza. Ciekawe.
    www.vallasen.se/?id=1170&force_menu=1&lang=1
    Obserwuj wątek
      • al9 Re: Moze sie uda? 04.03.08, 11:10
        kicha
        dlatego tyle autobusów ze Szwedami w Alpach...
        a propos - czemu nie autami?
        przecież jednak znaczbnie wygodniej....
        a;
        • staruch5 Re: Moze sie uda? 04.03.08, 11:18
          w cywilizowanych krajach podroz autobusem oznacza, ze to autobus
          SYPIALNY. A i tak podrozuja nimi tylko BIEDNI (ha ha) mlodzi ludzie.
          Dla Szweda podroz autem w Alpy to 1500 km. A tyle to ich zdaniem sie
          nie da na raz. Wiec wiekszosc leci samolotem,a czesc busami.
          Moze Sky mnie sprostuje, jezeli cos pokrecilem.
          • al9 Re: Moze sie uda? 04.03.08, 11:56
            na pewno masz rację
            ale własne auto daje komfort zabrania tony rzeczy
            swobodę w ośrodku objętym skipasem i niezależnosc od skibusów
            mozliwość dojechania do atrakcji w okolicy
            w sumie wygodniejszą podróż - zwłaszcza, jeśli po drodze nocleg i
            jakieś zwiedzanie...
            Pozdr
            al
            • staruch5 Re: Moze sie uda? 04.03.08, 12:54
              mnie nie musisz przekonywac. Ja zawsze jezdze swoim samochodem.Pzdr.
              • skyddad Re: Moze sie uda? 04.03.08, 14:52
                No masz racje,ceny paliwa,ceny przejazdu przez most i promem oraz swiadomosc
                zatruwania atmosfery spowodowaly unas odchodzenie masowe od samochodu.Ludzie
                jezdza rowerami do roboty,przoduje w tym uniwersytet.
                Robotnicy jezdza samochodamni gdyz sa zmeczeni praca i po prostu niemaja sily
                jezdzic jeszcze rowerem.
                Ceny paliwa sa holendarne.Samochod zostaje ale na zakupy i ewentualnie na wyjazd
                w niedziele lub urlop wkraju.Za granice wszyscy juz w wiekszosci lataja
                samolatami.Nawet studenci.Obecnie sa popularne wycieczki autobusami,taniej,dwoch
                kierowcow i jazda bez przerwy.
                Autobusy specjalne z miejscami do spania jezdza do Francji ze wzgledu na
                odleglosc do tamych Alp.To sa na ogol rozkladane fotele.
                Takie prawdziwe sypialne biora tylko 12 osob i to praktycznie jest hotel.One tam
                zostaja i sie mieszka w nich i parkuja na kampingach.
                W dalszym ciagu rodziny udajace sie na narty uzywaja auta osobowego,
                to jest najtansza forma podrozowania dla calej rodziny.
                Pzdr.Sky.
                • ortodox Re: Moze sie uda? 04.03.08, 16:25
                  Sky, jakoś nie widziałem w Alpach tych sypialnych autobusów. W ogóle
                  nie widziałem dużo Szwedów chyba, że jeżdżą winnych terminach i w
                  inne miejsca. Jak zwykle najwięcej Holendrów, Czechów i Polaków i
                  nawet Niemców jak by mniej, ale mam na myśli Włochy.
                  Co do jazdy autobusem, samolotem to mam( jak wiecie) podobne zdanie
                  jak poprzednicy, bo nie ma to jak własne auto przy d...e na nartach.
                  Wracając do tematu, to jeśli dobrze Cię zrozumiałem ... nie było u
                  Was jeszcze zimy w tym sezonie!? To już chyba koniec z nartami ...
                  za rok, nie będzie śniegu poza lodowcami.
                  pozdro.
                  • skyddad Re: Moze sie uda? 05.03.08, 14:49
                    Witaj Ortodox,
                    Autobusy te sypialne jezdza tylko do Francji w okolice Val Cenis.
                    taka zaloga to tylko wysokiej klasy eksperci av pist.Normalni z nimi nie jezdza
                    na nich sie mowi stracency.
                    Szwedzi z rodzinami masowo jezdza w tygodniu 7 i 8.
                    Glowne ich miejsca to Gastein,Salbach,St.Anton,Ischgl.
                    Masowka jezdzi do Gastein.Drugim nariodem masowo jezdzacym na narty sa Dunczycy
                    i Norwedzy i Finowie. Dlaczego ich nie widac? nas jest malo a z tego jezdzi w
                    Alpy co roku max 200 tys luda.Z Polski minimum 2mln.
                    Ortodoxie zmienisz zdanie jak dzieci odejda, emerytura przyjdzie i bedziesz
                    zasypial za kierownica.Zostanie tylko samolot.
                    Zimy nie bylo wogole od ponizej Smålandi do Ystad czyl cala Skåne ioczywiscie do
                    wczoraj wieczorem,spadl piekny snieg pierwszy w tym roku ale juz o 10 rano nie
                    bylo sladu.Snieg lezy od Göteborga w gore.W Gorkach Sälen lezy nawet do 1.5m i
                    dzisiaj w nocy mieli -20C ale juz kolo 11 bylo +0C.
                    Wedlug mnie to jest cykliczne ocieplenie. Byc moze sie odmieni.Niemniej czlowiek
                    strasznie zanieczyszcza atmosfere.
                    Mam pytanie czy jak bylesw Alpach czy Dolomitach nie podchodzil z dolin na 2000m
                    smog na ktory skladaly sie wyziewyspalin i przemyslu.
                    Mozna bylo zygac i nie byloczym oddychac.Top przezylem w Aioscie jak zdoliny
                    nadeszla taka niebieska chmurka to normalnie mozna kitnac z braku tlenu.
                    Pzdr.Sky.
                    • ortodox Re: Moze sie uda? 05.03.08, 16:05
                      Witaj Sky,
                      ... tylko krowa nie zmienia zdania, a i to nie jest wcale takie
                      pewne ;) Pożyjemy zobaczymy, a do emerytury jeszcze mam trochę czasu.
                      Najpierw trzeba do niej dożyć.
                      Co do smogu, to poza dymem z góralskich chat nie miałem jeszcze
                      wątpliwej przyjemności spotkać go w Alpach. Może na wieść, że
                      nadjeżdżam wyłączają okoliczny przemysł.
                      Zaczynam jednak obawiać się o przyszłość narciarstwa w Europie.
                      pozdrawiam ;)
                      • skyddad Re: Moze sie uda? 05.03.08, 16:22
                        O te przyszlosc narazie niema sie co martwic.W przyszlym sezonie zobaczymy i
                        potem ewentualnie bedzie mozna wyciagnac wnioski.
                        Pzdr.Sky.
                        • Gość: Skyddad Re: Moze sie uda? IP: *.fornfyndet.se 06.03.08, 07:49
                          No i sie nie udalo.Jest juz cieplo i ponoc mrozow juz nie bedzie.
                          Pzdr.Sky.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka